Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Cum stăpânești dificila artă a iertării

A stăpâni arta iertării poate fi dificil, mai ales când problema a creat un rău ce nu pare să poată fi reparat odată cu trecerea timpului. În loc să treacă peste aceste probleme și să-și vadă în continuare de viață, mulți oameni decid să păstreze ranchiună oamenilor care le-au greșit, măcinându-se în interior.

Când au de ales între a ierta și a purta pică, nu e de mirare că mulți oameni aleg calea mai ușoară și păstrează ranchiună.

Este important, totuși, să realizăm că ranchiuna nu aduce nimic bun în viața noastră. E corect să menționăm că întotdeauna depinde de situație, însă ranchiuna, în general, nu e o calitate pe care să ne dorim să o posedăm.

Odată ce învățăm arta iertării, devine din ce în ce mai simplu să o practicăm, mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Deși iertarea nu merge mereu mână în mână cu uitarea, ne simțim ușurați când știm că nu mai trebuie să cărăm povara supărării și a ranchiunei.

Când suntem foarte tineri, ni se pare simplu să purtăm pică unui om care ne-a greșit, păstrând amintirea greșelii într-un colț al minții. La momentul oportun, scoatem acele amintiri la iveală, pentru a le folosi împotriva omului respectiv prin metoda de răzbunare corespunzătoare. Dar a păstra aceste amintiri drept armament nu aduc nimic bun și nu ne duc nicăieri.

Acest tip de comportament nu face altceva decât să ne blocheze într-un circuit de stres emoțional, care vine odată cu sentimentul de ranchiună. A fi supărat pe cineva necesită mult mai mult efort mintal și energetic. Este mult mai simplu să iertăm și să mergem mai departe – astfel ne dăm seama și mai ușor cine nu merită să existe în viața noastră.

Zicala conform căreia nu ești adult dacă nu ți se împuținează prietenii poate fi interpretată prin prisma faptului că putem avea mai multă apreciere pentru prietenii adevărați atunci când creștem și ne maturizăm.

A ierta și a merge mai departe e un punct foarte bun de pornire, dar adesea este în regulă și să iertăm și să ne desprindem de poveste complet.

A ierta te face să te simți mai ușor, întrucât ranchiuna pune foarte multă presiune, mai ales pe suflet. Cea mai tristă parte e că, în special în cazul tinerilor și adolescenților, mare parte din motivele de ranchiună sunt probleme de-a dreptul nesemnificative, despre care astăzi am spune că nu am mișca nici măcar un deget.

Ar trebui să ne concentrăm pe a ne petrece timpul și energia cu lucruri care ne aduc bucurie – arta de a merge mai departe este unul dintre cele mai benefice lucruri pe care le putem aduce în viața noastră, deoarece sentimentul de ușurare care vine odată cu iertarea e mult mai satisfăcător decât depresia care vine odată cu ranchiuna. Viața e mult prea scurtă ca să ne facem griji pentru lucrurile mărunte.

A ierta pe cineva nu înseamnă că trebuie să și rămână în viața noastră – înseamnă că, pur și simplu, am trecut peste problema respectivă.

E important să nu punem totul la suflet și să ne înțelegem propria valoare ca om.

Nu putem trece peste absolut orice, însă contează mult să putem selecta atunci când e cazul să ducem o bătălie. Trebuie să înțelegem când  e cazul să luptăm, și când nu. Este vorba despre a trece peste ceea ce putem ierta și a ne desprinde de lucrurile peste care nu putem trece.

Gândurile de răzbunare sunt tentante la început – dar e bine să lăsăm să treacă un timp, pentru ca emoțiile să ni se așeze, să analizăm situația la rece și să luăm o decizie corespunzătoare.

Iertarea apare adesea drept imposibil de obținut și ne gândim în permanență dacă ar trebui să iertăm sau nu.

Trebuie să ținem minte că, doar pentru că iertăm greșelile unei persoane, nu înseamnă că le-am justificat comportamentul. De asemenea, nu înseamnă că trebuie să uităm complet de situația respectivă. Iertând, găsim o cale de a merge mai departe pentru noi, cu sau fără acea persoană.

Pe măsură ce avansăm în vârstă, trebuie să căutăm în noi puterea, compasiunea și maturitatea pentru a fi în stare să diferențiem problemele pentru care merită să luptăm de cele pentru care nu merită. Oamenii greșesc și dezamăgesc mereu – acesta este, din păcate, cursul vieții. Dar cât am valora noi ca oameni dacă nu am putea să iertăm?

Cu toții greșim și toți merităm o a doua șansă. La sfârșitul zilei, ranchiuna nesemnificativă este o reală povară pentru noi, și mai mult ca sigur nu ne face să ne simțim mai bine în legătură cu o problemă. Atunci când decidem să purtăm pică unei persoane, fie că e cineva drag sau o simplă cunoștință, ar fi ideal să petrecem câteva momente doar cu noi înșine și să ne întrebăm dacă merită tot efortul.

Foto: shutterstock.com

1 /
    iertare, relații, psihologie, conflict, ranchiună, uitare, resentimente iertare, relații, psihologie, conflict, ranchiună, uitare, resentimente iertare, relații, psihologie, conflict, ranchiună, uitare, resentimente iertare, relații, psihologie, conflict, ranchiună, uitare, resentimente iertare, relații, psihologie, conflict, ranchiună, uitare, resentimente

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

6 prieteni pe care e timpul sa-i elimini din viața…
Frica de a te îndrăgosti te oprește să găsești iubirea