Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Dacă ești prea legată de fostul partener, s-ar putea să suferi de o tulburare psihică

A fi încă îndrăgostită de fostul iubit este un lucru, dar a fi cu adevărat obsedată de el este total altceva.

Noile cercetări în domeniul psihologiei și psihiatriei demonstrează pericolele la care ne expunem, fără să ne dăm seama, în momentul în care devenim mult prea atârnate în trecut și mult prea legate de un fost partener.

Conform unui studiu efectuat de psihologii Albert Waking și Dorothy Tennov, poți deveni obsedată de fostul partener până la punctul în care devine periculos. Acest comportament se numește “limerence”, sau, în limba română, „limeromanța”.

Limeromanța apare, după cum explică Wakin și Tenov, atunci când o persoană petrece un timp îndelungat încercând să treacă peste fosta relație, dar, din anumite motive, nu reușește. Este mai rău decât o inimă frântă – este o problemă patologică.

Problema nu este recunoscută de comunitate, dar Waking speră ca, înr-o zi, termenul de “limerence” să fie inclus în Manualul Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Psihice, pentru a putea dezvolta planuri specifice de tratament.

Dar, din cauză că este dificil de cuantificat, Wakin nu este sigur că limeromanța va fi clasificată vreodată drept tulburare psihică.

Psihologul Elaine Hatfield consideră că iubirea pasională și limeromanța sunt, din anumite puncte de vedere, același lucru. Pentru că ambele creează un efect extrem de puternic și oarecum narcotizant asupra psihicului.

Este un fapt cunoscut că, atunci când se declanșează centrii de plăcere din creier, ei creează dopamină (elementul chimic care ne face să simțim acea euforie). Euforia bazată pe dopamină creează aceeași senzație pe care o avem când consumăm droguri, dacă încercăm pentru prima oară un aliment care ne place, și când ne îndrăgostim.

Dopamina declanșează o nevoie în creier și, odată cu ea, dorința de a satisface acea nevoie. Atunci când ne îndrăgostim, simțim un soi de obsesie, având nevoie în mod constant de partener.

Atunci când suferim de limerence, senzația este similară, dar situația este mult mai gravă.

După ce te desparți de un iubit, creierul tău simte, în continuare, dorința de a satisface nevoia pe care o simțea la începutul relației, când vă îndrăgosteați unul de celălalt. Dar nu primești recompensa de care are nevoie, pentru că nu mai ai ocazia să îți vezi fostul vreodată. Nevoia nu este satisfăcută, ceea ce te face să te simți îngrozitor...și poate duce la limeromanță.

“Când o persoană este dependentă de alcool, nu își face griji dacă alcoolul va fi disponibil sau nu. Când ești dependent de un om, în schimb, nu poți controla dacă îl vei vedea sau nu, ceea ce te înnebunește.”, a relatat dr. Wakin pentru New York magazine.

Se pare că limeromanța este un sentiment universal, deși nu este foarte bine înțeles din punct de vedere științific. Există o mulțime de forumuri on-line dedicate persoanelor care își mărturisesc suferința de limerence, întrebându-se:

“Care mai este rostul de a trăi, dacă nu îl voi avea niciodată și nu voi trece peste el niciodată?”

Prin studiul efectuat, Wakin și Tennov au vrut să afle de ce unii oameni trec peste despărțiri relativ ușor, în vreme ce alții se gândesc la foștii parteneri luni sau chiar ani după o separare.

Într-o relație obișnuită, iubirea pasională se calmează și se transformă în iubire bazată pe respect și companie, într-un interval de 4-6 luni după debutul relației. În relațiile limeromante, totuși, nevoia de a fi lângă persoana respectivă crește odată cu trecerea timpului, chiar și când are loc o despărțire.

Wakin și Tennov au ajuns la concluzia că oamenii cu limerence suferă de gânduri obsesive, variații de stări emoționale și nevoia disperată ca fostul partener să se întoarcă. Oamenii cu care Wakin a discutat i-au spus că se gândesc la foștii parteneri într-o proporție de 95% din timp.

Cei doi psihologi au mai observat că acele sentimente au durat chiar mai mult de un an, sentimente care au afectat relațiile lor romantice.

Wakin mai spune că această tendință de tip obsesiv-compulsivă de a avea nevoie de cineva în același mod în care ai nevoie de un drog nu este atât de neobișnuită pe cât ar părea. Aceasta poate fi explicația pentru faptul că nu te poți opri din a te gândi la omul care a plecat, sau că prietena ta continuă să-l urmărească pe fostul partener, chiar și după ce s-au despărțit.

Limeromanța este un lucru care apare mai des decât credem, iar mulți oameni decid să nege acest lucru, din frică, rușine sau nesiguranță. Adevărul este că i se poate întâmpla oricui, și este valabil atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Singura soluție pe care o avem la îndemână în acest moment este ajutorul psihologic, care nu trebuie să fie un motiv de rușine, ci un sprijin important, pentru a trece peste aceste situații. Astfel, ne putem recăpăta echilibrul interior și putem privi cu curaj și optimism către eventuale relații viitoare.

Foto: pexels.com

1 /
    iubire, relații, sex, flirt, depresie, despărțire, fost, fostul partener, fostul iubit, foste relații, psihologie, tulburări psihologice, tulburări psihice, boli psihice iubire, relații, sex, flirt, depresie, despărțire, fost, fostul partener, fostul iubit, foste relații, psihologie, tulburări psihologice, tulburări psihice, boli psihice iubire, relații, sex, flirt, depresie, despărțire, fost, fostul partener, fostul iubit, foste relații, psihologie, tulburări psihologice, tulburări psihice, boli psihice iubire, relații, sex, flirt, depresie, despărțire, fost, fostul partener, fostul iubit, foste relații, psihologie, tulburări psihologice, tulburări psihice, boli psihice iubire, relații, sex, flirt, depresie, despărțire, fost, fostul partener, fostul iubit, foste relații, psihologie, tulburări psihologice, tulburări psihice, boli psihice

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

6 prieteni pe care e timpul sa-i elimini din viața…
Frica de a te îndrăgosti te oprește să găsești iubirea