Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

De ce mai există misoginism în 2016?

Mai este doar puțin din acest an, 2017 apropiindu-se cu pași repezi. Și, cu toate acestea, încă mai auzim expresii de genul “Locul femeii este la cratiță”.

Am crede că această mentalitate este una învechită, specifică Evului Mediu. Însă se perpetuează în continuare în mileniul al 3-lea, în secolul 21,  într-o societate aparent civilizată, pentru care a ajunge să locuiești pe Marte nu mai reprezintă o problemă.

Auzim în continuare, din gura unor bărbați aparent cu mintea deschisă (cu studii superioare, care provin din mediul urban, tineri) expresii precum:

 • „Femeile sunt bune doar să gătească și să facă copii”
 • „Femeile nu știu să conducă”
 • „Meseria X e doar pentru bărbați”
 • „Toate femeile sunt la fel”
 • „Femeile sunt nebune”
 • „Femeile umblă numai după bani”
 • „Femeile nu pot face conexiuni logice”
 • „Femeile nu au ce căuta în politică”
 • „Nu te băga, e treabă de bărbați”
 • „Am pretenția ca femeia mea să facă ce vreau eu”
 • „Eu pot să înșel, ea nu are voie”
 • „Femeia trebuie bătută la timp, ca să nu te cicălească”

...plus alte variațiuni pe aceeași temă.

Din acest motiv, asistăm la certuri de cuplu în care femeia este abuzată, fizic, psihic și sexual. Auzim discuții în care bărbatul pretinde să i se facă toate poftele, indiferent de dorința femeii de lângă el, pentru că “aduce banii în casă”, pentru că „el e bărbatul” și pentru că „dacă nu, plec la alta”. La care se adaugă mentalitatea conform căreia „dacă nu e-n stare să-mi facă un copil (băiat obligatoriu), o părăsesc”.

În astfel de momente îmi vine în cap o vorbă de-a mamei, cu care sunt din ce în ce mai de acord:

“Dacă femeile nu sunt bune de nimic și voi sunteți perfecți, de ce nu vă căsătoriți între voi?”

Am încercat, în cadrul unui monolog interior, să descopăr cauzele acestui tip de comportament.

M-am întrebat de atâtea ori: Cum e posibil să existe o astfel de mentalitate în era noastră, când, teoretic, am făcut atâtea progrese?

Singura explicație plauzibilă la care am putut ajunge a fost educația – educația precară, construită în ani de zile în care o mentalitate învechită, ce promovează lipsa de echitate, s-a împământenit adânc în creierele acestor bărbați (și nu numai! – am întâlnit chiar și femei care gândesc astfel, ceea ce pentru mine este absolut terifiant).

Educația se construiește din multiple direcții: părinți, școală, grupul de prieteni, produsele media consumate, partenerii de viață. Și le vom analiza pe rând:

 • Părinții

Dacă un bărbat (sau o femeie) asistă, încă din copilărie, la scene în care tatăl o bate pe mamă, în care acesta susține sus și tare că “femeia trebuie să-și cunoască locul”, și în care a pretins mereu să i se gătească și să i se spele fără să ofere nimic în schimb, nu va proceda nici el altfel.

Copiii sunt imaginea în oglindă a părinților – și oricâte studii ar urma respectivul ulterior, în oricâte medii elitiste ar ajunge, această percepție eronată asupra femeilor va rămâne permanent în mintea sa.

 • Școala

Școala ne învață încă de mici că fetele sunt sensibile și plângăcioase, că fetele nu au de ce să joace fotbal (fiindcă e un sport de băieți), și că fetele trebuie să se orienteze către cariere potrivite pentru ele – secretară, contabilă, profesoară, cosmeticiană, hair stylist, make-up artist, etc. Adică meserii “light”. Ce să cauți tu să vrei să te faci inginer sau mecanic auto?! Tu, ca fată, oricum habar n-ai. Dacă adaugă la aceste situații și mentalitatea moștenită de acasă...drumul acestui bărbat e absolut evident.

 • Grupul de prieteni

Cine se aseamănă se adună. Nu trebuie să adaug foarte multe aici. Un bărbat care consideră că femeile sunt proaste nu va lega o prietenie cu unul care oferă flori fără motiv, în semn de apreciere pentru ceea ce înseamnă femeia de lângă el. Eventual, îi va da niște bani și-i va spune “Ia-ți singură flori”.

 • Produsele media consumate

Nu poți avea pretenții de elitism și egalitate între sexe de la un bărbat care se uită la emisiuni în care femeia este obiectificată (asistentele TV care doar știu să dea din fund), cu idoli de genul lui Dan Bilzerian (care scrie pe fundul femeilor din jurul lui că sunt proprietatea sa) și care le dă dreptate bărbaților ce bat femeile și le violează, fiindcă “e vina lor, și-au căutat-o, sigur i-au provocat cu ceva”.

 • Partenerii de viață

Un astfel de bărbat va căuta mereu o femeie supusă, care își acceptă condiția, care e dispusă să tacă din gură în fața abuzurilor, și care îl va aștepta mereu cu masa pusă, chiar dacă în seara precedentă i-a învinețit ochiul. Celelalte femei, care își cer drepturile și nu acceptă astfel de comportamente, sunt “nebune, proaste sau femei ușoare”.

Atâta timp cât astfel de comportamente se vor perpetua din generație în generație, vom ajunge să descoperim că există extratereștri și tot vom crede că femeile merită să nu fie plătite la fel ca bărbații.

În încercarea de a deschide ochii măcar femeilor, ca să nu mai accepte astfel de comportamente – fiindcă și acceptarea lor perpetuează misoginismul, voi adăuga câte un comentariu fiecărei fraze-clișeu pe care un bărbat misogin ar spune-o:

 • „Femeile sunt bune doar să gătească și să facă copii”

Femeile au dreptul să aleagă dacă vor să învețe să gătească sau nu, dacă vor să aibă copii sau nu. Nu sunt obligate să gătească pentru tine, ci o vor face doar dacă le face plăcere și își doresc să facă asta. Și sunt bune la multe alte lucruri.

 • „Femeile nu știu să conducă”

Am văzut bărbați care conduc chiar mai prost decât mine (iar mie mi se spune mereu “conduci bine pentru o femeie” – pentru o femeie.), și femei care conduc excelent. Și, cu toate acestea, nu am putut intra într-un service fără să mi se arunce priviri care exprimă „Știi cumva să deschizi măcar capota?”.

 • „Meseria X e doar pentru bărbați”

Toate meseriile sunt potrivite atât bărbaților, cât și femeilor. Așa cum un bărbat poate alege să fie hair stylist sau make-up artist, și o femeie are dreptul să fie inginer sau mecanic auto. Are dreptul să învețe orice meserie își dorește.

 • „Toate femeile sunt la fel”

Nu toate femeile nu sunt la fel, precum nu toți bărbații sunt la fel. Așa cum nici bărbații nu suportă să audă femei spunând că toții bărbații sunt la fel sau că sunt porci, nici femeilor nu le convine să audă că sunt toate la fel, materialiste, proaste, etc. Fiecare individ este unic, iar generalizările sunt doar pentru cei înguști la mine.

 • „Femeile sunt nebune”

Această propoziție derivă din categoria „Toate femeile sunt la fel”, a generalizărilor obtuze. Ce înseamnă să fii nebun?

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, “nebun” înseamnă:

“(Om) care suferă de o boală mintală; alienat, dement. 2. Adj., s. m. și f. (Om) lipsit de judecată dreaptă, de rațiune; (om) nesocotit, necugetat, nechibzuit.”

În afară de oamenii diagnosticați medical cu o astfel de problemă, ați văzut voi ca femeile să aibă comportamente specifice tulburărilor mintale?

 • „Femeile umblă numai după bani”

E ca și cum ai spune că toți bărbații umblă numai după sex. O femeie adevărată are nevoie de atenție, grijă, respect, iubire și libertate. De bani poate face rost și singură.

 • „Femeile nu pot face conexiuni logice”

Zău?! De la Marie Curie la Margaret Hamilton (cea care a dezvoltat sistemul de operare prin care programul spațial Apollo a devenit posibil), există o mulțime de femei care au dus la bun sfârșit proiecte importante în domenii dintre cele mai diverse, de la inginerie, fizică, biologie, medicină, etc. Și, din câte știu eu, toate aceste domenii se bazează aproape exclusiv pe conexiuni logice.

 • „Femeile nu au ce căuta în politică”

Până de curând, lumea politică a fost un peisaj exclusiv masculin. Dacă ne amintim noi bine, am avut două Războaie Mondiale până acum și mii de alte conflicte armate, atât în interiorul națiunilor, cât și între națiuni. Iar femeile nu au avut niciun amestec.

 • „Nu te băga, e treabă de bărbați”

Atunci nici tu nu ai dreptul să comentezi dacă nu-ți place mâncarea sau dacă am ieșit cu prietenele, fiindcă “e treabă de femei”. Nu am 5 ani ca să-mi spui să nu mă amestec – pot înțelege absolut orice, dacă îmi explici. Nu există treabă exclusivă pentru bărbați, sau pentru femei.

 • „Am pretenția ca femeia mea să facă ce vreau eu”

Ai cumva act de proprietate asupra ei?

 • „Eu pot să înșel, ea nu are voie”

O relație normală și sănătoasă se bazează pe respect reciproc. Ceea ce înseamnă:

1. Nu există “a nu avea voie”, fiindcă nimeni nu posedă pe nimeni;

2. Ce nu face ea, nu vei face nici tu, și invers – pe principiul „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”;

3. Nu îți imagina că, doar pentru că te-ai născut bărbat, faci parte din rasa ariană, care îți permite să faci orice dorești, și să încalci drepturile celor din jur.

 • „Femeia trebuie bătută la timp, ca să nu te cicălească”

Nimeni nu trebuie bătut – violența este o dovadă a unei mentalități învechite și bolnave. Doar pentru că ai mai multă forță fizică decât femeia de lângă tine, nu ai niciun drept să te atingi de ea. În nicio circumstanță. Dacă simți că te cicălește, poți discuta cu ea și să ajungeți la un numitor comun. Dacă o agresezi, meriți să fii tratat cu aceeași monedă.

Probabil că va dura extrem de mult până când misoginismul va fi eradicat complet, până când atât bărbații, cât și femeile vor pricepe, o dată pentru totdeauna, că suntem egali. Și nu, nu este un clișeu feminist – în afara diferențelor fizice, biologice, suntem egali din toate punctele de vedere. O femeie poate face ce face un bărbat, și invers. Respectul nu ține cont de vârstă, etnie, religie, și cu atât mai puțin de sex.

Foto: shutterstock.com, argumentpress.com, pyshc2go.net, thestar.com

1 /
  bărbați, femei, feminism, drepturi egale, misoginism, politică, mentalități bărbați, femei, feminism, drepturi egale, misoginism, politică, mentalități bărbați, femei, feminism, drepturi egale, misoginism, politică, mentalități bărbați, femei, feminism, drepturi egale, misoginism, politică, mentalități bărbați, femei, feminism, drepturi egale, misoginism, politică, mentalități

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

6 prieteni pe care e timpul sa-i elimini din viața…
Frica de a te îndrăgosti te oprește să găsești iubirea