Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Social Wednesday: 14 semne că prietenii tăi nu îți sunt prieteni

Prietenia este unul dintre cele mai valoroase lucruri în această lume. Însă uneori ni se poate întâmpla să oferim tot ce avem și să ne implicăm într-o relație care, de fapt, nu este de prietenie. Nu în ambele sensuri.

Sentimentele dintr-o prietenie trebuie să fie reciproce. Iar dacă prietenii tăi sunt toxici și nu îți sunt prieteni adevărați, îți vor da mai multe semnale de comportament:

1. Nu te sprijină.

Cu toții greșim și facem alegeri proaste uneori, însă sprijinul prietenilor trebuie să fie necondiționat. E de datoria lor să ne sfătuiască și să ne atenționeze atunci când greșim, dar să ne fie alături permanent. Fie că treci printr-o despărțire, că ai greșit la locul de muncă sau în relație, sau ai luat o decizie proastă într-un alt aspect al vieții tale, prietenii tăi trebuie să te ajute să treci peste situația dificilă și să înveți din greșeli, nu să te critice și să te afunde mai tare în problemă.

2. Nu încearcă să-ți cunoască noul partener.

Se poate întâmpla ca, din cauza diferențelor de personalitate, prietenii să nu se înțeleagă întotdeauna cu partenerii de viață ai prietenilor. Dar de dragul tău și al relației dintre voi, pot face măcar un efort – pot încerca să cunoască acel om și poate vor realiza, într-un târziu, că nu e chiar așa de rău.

3. Te tachinează cu nesiguranțele tale.

Cu toții avem insecurități și suntem nesiguri pe anumite aspecte din viața noastră. Tu te poți autoironiza, drept mecanism de apărare - dar dacă prietenii tăi râd de aceste insecurități cu care tu nu te simți confortabil, înseamnă că nu-ți sunt prieteni adevărați. Există diferențe între o glumă și latura sensibilă a unei persoane.

4. Părinții tăi nu îi plac.

Adevărul este că părinții au un al șaselea simț când vine vorba de oamenii din jurul nostru. Ei simt întotdeauna înaintea noastră dacă este ceva în neregulă cu o persoană pe care noi o considerăm de încredere. Iar dacă mama ta nu îi place pe prietenii tăi, cel mai probabil nici tu n-ar trebui să îi ai în preajma ta.

5. Nu recunosc atunci când au greșit.

Uneori poate fi dificil să îți asumi și recunoști greșelile, dar o persoană care face asta în mod constant, atunci când e evident că a greșit, nu are ce căuta în viața ta. A-ți cere iertare e o dovadă de curaj, maturitate și asumare. Păstrează mereu rezerve față de persoanele care nu își admit greșelile și care îi învinovățesc pe toți din jur pentru faptele lor.

6. Îi fac pe ceilalți prieteni ai tăi să se simtă prost.

Dacă ai prieteni într-un grup care îi fac pe cei dintr-un alt grup (de la școală, facultate, serviciu, etc.) să se simtă prost pentru că nu te cunosc atât de bine ca ei, ceva nu este în regulă. Toți sunt prietenii tăi și trebuie să se respecte reciproc, fără competiții între grupuri. Fiecare prieten pe care l-ai ales se află lângă tine datorită faptului că a rezonat cu tine într-un fel. Așa că toți ceilalți prieteni ai tăi trebuie să accepte acest lucru.

7. Nu îți respectă casa.

E frumos ca prietenii tăi să se comporte ca și cum ar fi la ei acasă atunci când vin în vizită. Însă nu e deloc de bun-simț să facă mereu mizerie, să nu te ajute să strângi după o petrecere sau să se autoinvite frecvent la masă și să organizeze petreceri la tine acasă, în numele tău.

8. Iau peste picior lucrurile care ție îți fac plăcere.

E normal să ai gusturi diferite față de prietenii tăi, dar este la fel de normal să vi le respectați reciproc. Nu este în regulă să râdă de tine pentru că îți place să croșetezi sau să te plimbi cu bicicleta pe ploaie. Fiecare are propriile plăceri, care nu ar trebui să interfereze cu ale celorlalți în nicio situație.

9. Sunt competitivi în mod agresiv.

Te fac să te simți prost când ai o reușită, pentru că sunt într-o permanentă competiție cu tine. Îți minimalizează succesele, comparându-le permanent cu ale lor. De cele mai multe ori, încearcă să te plaseze în inferioritate, simțindu-te într-o continuă competiție cu propriii tăi prieteni.

10. Le spun altor oameni lucruri confidențiale despre tine.

Dacă împarți un secret cu ei, afli a doua zi că au aflat și partenerii lor de viață și alți prieteni comuni. Este clar un semn de lipsă de respect, iar aceasta nu este în niciun caz o relație de prietenie, fapt pentru care ar trebui să se încheie cât mai repede.

11. Fac planuri fără tine.

Se văd cu prietenii comuni fără știrea ta, fără să te invite. Iar când afli din greșeală, se prefac că s-ar simți vinovați pentru asta.

12. Îți aduc prea multă dramă în viață.

Aduc o permanentă tensiune în viața ta. Ei cauzează conflicte și scandaluri la petrecere, din “greșeală” se amestecă în relația ta de cuplu, se amestecă în viața celorlalți prieteni ai tăi. Când apare un conflict, știi sigur că acea sau acele persoane au legătură cu el.

13. Anulează planurile în ultimul minut.

Fără un motiv precis, te lasă baltă în ultimul minut, făcându-te să te simți pe picior de inferioritate și că ei ar fi persoane mai importante. Planurile lor au mereu prioritate, ale tale niciodată. Tu ai mereu timp liber, ei nu. Pe tine nu te încurcă astfel de anulări de planuri, pe ei da.

14. Nu îți aduc fericire în viață.

Prietenii ar trebui să îți aducă fericire, liniște, pace. Te poți distra cu ei, poți râde cu ei și poți plânge pe umărul lor în momentele dificile. Dacă nu îți mai oferă niciunul dintre aceste lucruri, chiar dacă înainte o făceau, e cazul să închei această relație și să îți cauți prieteni noi. Un trecut fericit nu înseamnă neapărat și un viitor frumos. Așa că nu-ți fie frică să îți iei la revedere dacă elementele negative le depășesc pe cele pozitive.

Dacă te regăsești în cel puțin una dintre aceste situații, este momentul să faci o analiză a relațiilor de prietenie pe care le ai în prezent. E momentul să te întrebi dacă aceste relații îți aduc în viață bine, sau mai degrabă îți fac rău. Gândește-te la bunăstarea ta psihică și emoțională și ia deciziile în funcție de aceste aspecte, indiferent de cât de veche este acea relație de prietenie.

Foto: forwomenhealth.com, schoolatoz.nsw.edu, nobullying.com, drprem.com

1 /
    prietenie, relații, socializare, prieteni, prieteni falși, comportament, psihologie, oameni toxici prietenie, relații, socializare, prieteni, prieteni falși, comportament, psihologie, oameni toxici prietenie, relații, socializare, prieteni, prieteni falși, comportament, psihologie, oameni toxici prietenie, relații, socializare, prieteni, prieteni falși, comportament, psihologie, oameni toxici prietenie, relații, socializare, prieteni, prieteni falși, comportament, psihologie, oameni toxici

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

6 prieteni pe care e timpul sa-i elimini din viața…
Frica de a te îndrăgosti te oprește să găsești iubirea