Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Social Wednesday: Codul bunelor maniere în era modernă

Progresul tehnologic a făcut societatea să se adapteze în toate situațiile. Nici regulile de etichetă nu au fost lăsate deoparte, acestea căpătând noi valențe odată cu apariția de noi tehnologii și practici moderne.

Deși unele reguli sunt universal valabile și sunt păstrate la fel încă din vechi timpuri, noi reguli și-au făcut apariția, sau cele vechi au suferit transformări, în timpurile moderne. În ziua de astăzi, codul bunelor maniere se aplică inclusiv în online, în social media, în rețelele online profesionale ș.a.m.d. Noi vă prezentăm o serie de reguli de etichetă, atât dintre cele cu tradiție, cât și dintre cele nou apărute.

Reguli de etichetă valabile și astăzi

1. Când mergeți în vizită la cineva, este obligatoriu să anunțați întotdeauna. Altfel, există riscul să găsiți gazda într-o ipostază nepotrivită. 

2. Orice statut și vârstă ați avea, trebuie să salutați atunci când intrați într-o încăpere.

3. Nu se strânge mâna unei femei, decât dacă ea o întinde. În acest caz, strângeți-o cu amabilitate, dar nu foarte puternic.

4. Când vine vorba de nota de plată într-un restaurant, dacă ați spus „vă invit!”, trebuie să achitați nota. Dacă ați spus „haideți să mergem într-un local”, fiecare își plătește consumația. Dacă bărbatul se oferă să achite consumația unei femei, o poate face, dacă aceasta acceptă. 

5. Umbrela nu se usucă niciodată deschisă, nici la birou, nici când suntem în vizită. Ea trebuie lăsată la scurs, cu vârful în jos, într-un loc sigur.

6. Geanta nu se pune pe genunchi sau pe scaun. Dacă este de dimensiuni mici (clutch), se poate așeza pe masă. Dacă este mare, se agață de speteaza scaunului, sau se așază pe jos.

7. Parfumul trebuie purtat cu moderație. Dacă seara încă vă mai simțiți parfumul, este foarte posibil să îi fi obosit pe cei din jur cu mirosul pe tot parcursul zilei. 

8. Dacă sunteți la o plimbare cu cineva, iar persoana respectivă a salutat un cunoscut de-al său, trebuie să-l salutați, la rândul vostru, chiar dacă nu-l cunoașteți.

9. Din momentul în care copilul are o cameră separată, trebuie să bateți la ușă atunci când doriți să intrați – și el va proceda la fel.

10. Într-un automobil, locurile din spate trebuie să fie ocupate de doamne – bărbatul poate sta în dreapta, deschizând ușa femeilor la coborâre.

11. Este de prost gust să spuneți cu voce tare și cu orice ocazie că sunteți la dietă, și nici nu este indicat să refuzați mâncarea sau băutura gazdei folosind acest motiv.

12. Subiectele tabu sunt politica, religia, sănătatea și banii. Nu este politicos să punem întrebări unei persoane legate de salariul său sau de costul ținutei pe care o poartă.

Reguli de etichetă nou apărute

1. Este nepoliticos să vă așezați telefonul pe masă în timpul unei întâlniri. Practic dați de înțeles că telefonul este mai important decât compania persoanei cu care vă aflați la masă.

2. Nu este indicat să ne verificăm e-mailurile pe telefon atunci când suntem în vizită la cineva, decât dacă este urgent și ne cerem scuze în prealabil.

3. Ideal este ca la mailuri să se răspundă pe cât de repede posibil, pentru a nu crea frustrări expeditorului. 

4. Dacă o persoană ne sună, îi putem răspunde cu un SMS sau e-mail doar dacă nu este urgent. În schimb, dacă noi am trimis un SMS, iar destinatarul ne sună, este indicat să răspundem doar dacă știm că avem dispoziția necesară pentru a vorbi la telefon. 

5. Este nepoliticos să folosim telefonul mobil în timp ce ne aflăm la masă cu alte persoane – fie că vorbim la telefon, trimitem SMS-uri sau folosim Internetul, dăm de înțeles oamenilor în compania cărora ne aflăm că ne plictisesc și că ne dorim să ne aflăm altundeva.

6. În e-mailurile profesionale, putem folosi emoticonuri doar dacă avem o relație destul de apropiată cu respectivul colaborator. Chiar și atunci, e bine să fie folosite sporadic.

7. Este interzis să trimitem un e-mail sau să sunăm pe cineva fără a folosi o formulă de introducere, un salut, în afara cazului în care respectivul e-mail face parte dintr-o serie de mesaje. Trebuie avut în vedere că, adesea, e-mailurile sunt printate, așa că e important să includem o formulă de început, o încheiere, și o semnătură care să includă numele, funcția și datele de contact.

8. Veștile importante nu se transmit prin e-mail sau SMS, decât în cazul în care destinatarii nu se află în țară. Persoanele apropiate trebuie să fie anunțate personal.

9. Nu este obligatoriu să acceptăm cererile de prietenie ale colegilor, nici pe site-urile profesionale, nici pe cele personale. Le putem accepta cererea doar dacă suntem de părere că ne-ar îmbunătăți într-un fel experiența profesională sau virtuală.

10. Când vorbim la telefon, este indicat să evităm lăsatul în așteptare al interlocutorului, mai ales în mediu profesional – această metodă se acceptă doar în cazul prietenilor. În același timp, dacă suntem lăsați prea mult timp să așteptăm, este în regulă să încheiem apelul.

Aplicând aceste reguli de conduită în fiecare zi, putem avea o relație armonioasă cu cei din jur, evitând situațiile conflictuale sau cele în care putem fi socotiți nepoliticoși. Deși regulile de etichetă nu atrag după sine nicio sancțiune dacă nu sunt respectate, prestanța și onoarea personală sunt atributele necesare pentru a ne ghida viața după un cod de etichetă în relația cu cei din jur.

Foto: shutterstock.com 

 

 
1 /
    bunele maniere, era modernă, politețe, reguli sociale, social media, relații interumane, comunicare bunele maniere, era modernă, politețe, reguli sociale, social media, relații interumane, comunicare bunele maniere, era modernă, politețe, reguli sociale, social media, relații interumane, comunicare bunele maniere, era modernă, politețe, reguli sociale, social media, relații interumane, comunicare bunele maniere, era modernă, politețe, reguli sociale, social media, relații interumane, comunicare bunele maniere, era modernă, politețe, reguli sociale, social media, relații interumane, comunicare bunele maniere, era modernă, politețe, reguli sociale, social media, relații interumane, comunicare bunele maniere, era modernă, politețe, reguli sociale, social media, relații interumane, comunicare

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

6 prieteni pe care e timpul sa-i elimini din viața…
Frica de a te îndrăgosti te oprește să găsești iubirea