Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Social Wednesday: Cum îți susții partenerul când trece prin momente dificile

Viața nu e făcută doar din părți frumoase, clipe de fericire, zâmbete și sărutări sub clar de lună. Din păcate, apar și momente grele, de cele mai multe ori, neașteptate, peste care trebuie să trecem pentru că nu avem de ales.

În general, suntem obișnuiți să avem un oarecare control asupra vieții de zi cu zi, chiar și în zilele mai dificile. Dar atunci când apare ceva neașteptat în viața noastră – pierderea cuiva drag, un accident sau o traumă fizică și psihică – ne putem trezi în situația că nu știm ce avem de făcut și cum să reacționăm.

Iar când ni se întâmplă nouă, reușim să găsim o cale de a gestiona situația. Dar dacă partenerul trece prin clipe grele?

Ni se întâmplă adesea să simțim confuzie, să avem impresia că, orice am face și orice am spune, nu putem ajuta cu nimic. Ne simțim în plus, inutili și că mai mult rău am face dacă am spune ceva.

Situația devine și mai dificilă dacă omul de lângă tine trece printr-o situație prin care tu nu ai mai trecut. Te întrebi ce ar trebui să spui, încerci să te pui în locul lui, dar îți dai seama că nu reușești să înțelegi complet situația, pentru că nu ai mai experimentat-o până atunci.

Este dificil ca omul pe care îl iubești să treacă prin durere, și devine ușor să te sperii și să fugi. Te poți închide, poți deveni rece fără să-ți dai seama pentru că ți-e frică să spui ceva. Iar partenerul poate ajunge să creadă că nu îl susții.

Dar acestea sunt momentele în care partenerii au nevoie de noi cel mai mult. Trebuie să îi fii alături partenerului nu doar când e totul frumos și strălucitor, dar și atunci când viața devine grea și insuportabilă.

Dr. Niloo Dardashti, psiholog și expert în relații, ne oferă câteva sfaturi în legătură cu modul în care ar trebui să ne tratăm partenerii atunci când trec prin situații dificile:

Dr. Dardashti spune că nu există o formulă exactă pentru modul perfect de a avea grijă de partener după o traumă. Oamenii sunt diferiți și au nevoie să fie tratați diferit. O persoană are nevoie să fie convinsă că o asemenea situație nu se va mai repeta, în vreme ce alta are nevoie doar să fie îmbrățișată și lăsată să plângă.

Cu atâtea personalități diferite, cum învățăm modul în care să ne purtăm cu partenerii? Până la urmă, suntem oameni simpli, nu cititori de gânduri. 

Dr. Dardashti ne sfătuiește să începem să puntem întrebări. Întreabă-ți partenerul de ce fel de sprijin are nevoie de la tine, decât să presupui că știi ce îi trebuie. Ai fi surprins să vezi câte lucruri nu știai despre partener, de felul în care are nevoie să fie consolat și de lucrurile de care are nevoie cu adevărat.

Întreabă-i de ce fel de suport au nevoie și nu asuma că știi

Unele dintre întrebările pe care dr. Dardashti le sugerează sunt: „Ce pot face?”, „Cum te pot sprijini?”, „De ce ai nevoie din partea mea?”.

Astfel, nu va trebui să ghicești așteptările partenerului, și poți auzi direct de la el lucrurile pe care și le dorește cu adevărat.  

Dr. Dardashti mai spune că adesea, mai ales bărbații, încearcă să „repare” lucrurile, iar uneori nu de asta avem nevoie atunci. Dacă știi că ai un astfel de comportament, Dardashti spune că, în loc să încerci să găsești o soluție imediat, e cel mai bine să spui “Hai să vedem care sunt opțiunile pe care le avem.”

Și, uneori, în loc de reparații, oamenii au nevoie ca experiența lor să primească validare. Au nevoie să audă:

“Îmi pare atât de rău că treci prin așa ceva.”

Ea mai spune că partea cheie din a consola un partener este să înveți să trăiești cu disconfortul.

Este dificil să fii într-o relație cu cineva care trece prin momente grele. Îți cere să trăiești în disconfort, și e chiar neplăcut să nu știi ce să faci.

Dar a te exprima în fața cuiva al cărui disconfort îl poți tolera și, de asemenea, diminua, înseamnă enorm de mult.

Pe scurt, dacă partenerul trece prin momente grele, pune-i întrebări și încearcă să înțelegi că nu întotdeauna veți avea la îndemână o soluție rapidă.

Uneori, e mai bine doar să îi fii alături și să îi oferi o mângâiere în momentele dificile, fără a spune neapărat ceva. Poate fi singurul lucru de care are nevoie, însă va însemna enorm de mult pentru el. Iar clipele grele vor fi mai ușor de suportat știind că ești acolo necondiționat, pentru a-i oferi lucrurile care îi trebuie în momentele respective.

Foto: shutterstock.com, pexels.com

1 /
    relații, sex, momente dificile, cuplu, probleme de cuplu, dificultăți, sprijin, psihologie, social relații, sex, momente dificile, cuplu, probleme de cuplu, dificultăți, sprijin, psihologie, social relații, sex, momente dificile, cuplu, probleme de cuplu, dificultăți, sprijin, psihologie, social

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

6 prieteni pe care e timpul sa-i elimini din viața…
Frica de a te îndrăgosti te oprește să găsești iubirea