Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Social Wednesday: Cum să fii alături de o prietenă când totul în jurul ei se năruie, iar ție îți merge foarte bine

Viața are urcușuri și coborâșuri, și se poate întâmpla uneori ca, deși ție îți merge excelent și ești foarte fericită, prietena ta să treacă prin situații extrem de dificile.

Viața ta merge perfect. Ai fost promovată la locul de muncă, te-ai mutat cu iubitul, pe care îl iubești nebunește, ți-ai rezervat o vacanță în Maldive, ți-ai luat un cățel și o poșetă Hermes.

În cazul tău, totul este roz.

Dar lucrurile nu merg la fel de bine pentru prietena ta. Poate și-a pierdut locul de muncă sau pe cineva drag, poate a descoperit că iubitul o înșală, poate trece printr-o despărțire, un divorț sau o depresie.

În cazul ei, totul este negru.

Cu toții am trecut prin acele situații ciudate în care ne merge excelent, însă totul pare să se năruie în viața unei persoane dragi.

Cum le putem fi alături și cum putem empatiza cu ei, fără să pară că nu ne pasă de problemele lor, doar pentru că noi nu trecem prin asta?

Devine dificil să ne punem în locul unei persoane care are greutăți, atunci când noi nu le avem.

Dr. Niloo Dardashti, psiholog și expert în relații, ne sfătuiește cum să facem atunci când un prieten trece printr-o situație îngrozitoare, atunci când noi nu avem nicio problemă.

  • Fii empatică.

A fi alături de cineva presupune o doză mare de empatie.

Adesea, facem greșeala de a crede că nu putem fi empatici cu o persoană care trece prin momente dificile, dacă nu le-am trăit și noi, la rândul nostru. Astfel, pentru că iubitul tău este fidel și te iubește, te gândești că nu poți înțelege durerea prietenei tale, care a fost înșelată de iubit într-un mod absolut brutal.

Dar dr. Dardashti afirmă că putem empatiza cu emoțiile unei persoane, chiar dacă nu am trecut niciodată printr-o astfel de situație. Trebuie doar să ne punem în locul ei:

“Empatia înseamnă să te pui în locul cuiva și să-ți imaginezi cum ar fi să treci prin ce trece acea persoană. Întreabă-te ce ai face dacă ai trece tu prin acea situație și de ce anume ai avea nevoie.”

  • Pune întrebări.

Deși este important să ne întrebăm ce am avea nevoie și ce am face dacă am fi în locul prietenei pentru a empatiza cu ea, dr. Dardashti ne amintește că “lucrurile de care avem noi nevoie pot fi subiective”.

Cum afli de ce are nevoie prietena ta? Simplu: pune întrebări. Întreab-o de ce are nevoie. Întreab-o cum se simte și cum îi poți fi alături.

Dr. Dardashti ne sfătuiește să apelăm la două întrebări simple pentru început: “Ce pot face pentru tine” și „Cum te pot ajuta?”

Ascultă cu atenție răspunsul și pune în aplicare ce ți s-a spus. Fă ceea ce prietena ta are nevoie să faci, pentru că prietenul la nevoie de cunoaște.

  • Nu compara viața ei cu a ta.

Aici vine partea dificilă. Pentru că viața ta merge minunat, ai tendința să vrei să vorbești despre asta.

Sau poate nu vrei să vorbești despre viața ta minunată de acum, ci despre acel moment de acum opt ani când sufereai și apoi l-ai cunoscut pe iubitul tău, iar totul s-a schimbat. Nu o consolezi deloc astfel.

Dr. Dardashti ne avertizează că este crucial să nu facem comparații:

“Nu presupune că, folosind propria ta viață drept exemplu, vei ajuta, pentru că oamenii fac greșeala de a povesti cum erau ei în trecut. Însă persoana care suferă nu vrea mereu să audă astfel de povești, pentru că situațiile diferă de la un om la altul.”

Ai crede că a povesti despre tine este o laudă – dar poate deveni mai mult decât atât, întorcând dialogul către tine, ceea ce nu e necesar în astfel de momente.

Adevărul este că persoana care suferă nu vrea să audă despre tine. Prietena ta trece prin momente grele, și tot ce vrea este să fii conștientă de situația ei, și să-i fii alături.

“Poate că are nevoie doar să fii lângă ea, să priviți împreună un film și să mâncați înghețată, decât să încerci să îi oferi cu forța un răspuns sau un sfat pe care nu ți-l cere”, explică dr. Dardashti.

Ai nevoie de extrem de multă delicatețe în astfel de situații, pentru că prietena ta este foarte sensibilă din punct de vedere emoțional în momentele acestea. Încearcă să uiți pentru câteva clipe de faptul că ai o viață fericită și să empatizezi cu suferința ei. Sunteți prietene, așa că are nevoie să îi fii alături și să o asiguri că totul va fi bine într-un final.

Foto: pexels.com

1 /
    prietenie, prieteni, empatie, momente dificile, depresie, psihologie, sprijin, consolare prietenie, prieteni, empatie, momente dificile, depresie, psihologie, sprijin, consolare prietenie, prieteni, empatie, momente dificile, depresie, psihologie, sprijin, consolare prietenie, prieteni, empatie, momente dificile, depresie, psihologie, sprijin, consolare

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

6 prieteni pe care e timpul sa-i elimini din viața…
Frica de a te îndrăgosti te oprește să găsești iubirea