Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Social Wednesday: Mania aplicațiilor de dating - De ce nu aș ieși la întâlnire cu cineva de pe Tinder

De la Tinder la Badoo la Happn și multe alte aplicații pentru dating, toate aceste noi formule de găsire a jumătății prin intermediul online-ului ne fac să ne întrebăm dacă nu mai poate nimeni să invite pe cineva la întâlnire față în față.

M-am văzut aseară cu o prietenă care locuiește în Londra; și îmi povestea cum este ușor preocupată când vine vorba de găsirea unui partener, pentru că, mai nou, britanicii ies la întâlnire doar prin intermediul aplicațiilor de dating. 

Am avut un șoc. 

Reacția mea a fost: „Cum, oamenii se invită în oraș doar prin Tinder?!”, iar răspunsul ei a fost: „A, nu, Tinder e deja depășit, aici s-a trecut la un alt nivel, Happn is the new vibe, care îți găsește potențiali parteneri ce au trecut pe lângă tine în ultimele 30 de minute.”

Serios?! Poate sunt eu demodată, dar mi se pare mult mai simplu să privesc atent în jur în acele 30 de minute și voi hotărî singură dacă se află în apropierea mea un potențial partener. Chiar nu cred că am ajuns la un nivel atât de scăzut de social skills încât să am nevoie de o aplicație care să mă ajute în acest sens.

Nu știu cum funcționează ceilalți, însă eu nu aș putea ieși niciodată cu cineva agățat pe Tinder. Sau pe niciuna dintre aplicațiile de dating, care mie îmi par echivalentul modern al anunțurilor matrimoniale de la ziar din vremurile demult apuse. Singura diferență pe care eu o văd între „Bărbat tânăr, situație financiară bună, iubitor de animale, caut parteneră 18-35 de ani. Rog seriozitate.” și „Swipe left/right” e că acum avem posibilitatea să și vedem o fotografie cu potențialul partener de întâlnire. Wow, câtamai progresul.

Și noi, românii, încă nu stăm chiar atât de rău ca britanicii – totuși mai vezi câte un bărbat invitând o femeie la dans, oferindu-i flori sau cerându-i numărul de telefon în stația de metrou. Însă, la noi, am observat că Tinder, în mod special, nu este neapărat folosit pentru scopul său de găsire a sufletului pereche, ci pentru one night stands: întâlnirile forțate, planificate, controlate printr-o aplicație sfârșesc aproape întotdeauna printr-o partidă de sex. Și asta a fost tot, cei doi nu se mai cunosc de a doua zi, iar „sufletul pereche” se transformă într-un străin.

Eu, una, nu pot ieși la întâlnire cu cineva cunoscut prin Tinder din următoarele motive:

  • Este o întâlnire controlată, forțată, lipsită de spontaneitate

Dacă am întâlnit un bărbat interesant la cinema, la teatru, la metrou sau la piață, aceasta este o întâmplare spontană, necontrolată, produs al hazardului. Și tocmai în asta constă farmecul întâmplării – un om ajunge să îți atragă atenția din zeci pentru că el este alesul. Și din acel moment trebuie să găsești cel mai potrivit mod să începeți o discuție. Totul decurge firesc și natural, spre deosebire de Tinder, unde refuzi zeci de fotografii până găsești pe cineva „acceptabil” și trebuie doar să dai Swipe right ca o conversație să înceapă.

  • Lipsește scânteia primelor priviri, care se poate simți doar pe viu

Atunci când placi pe cineva, încă de la primul schimb de priviri simți o scânteie puternică, o chimie și o legătură ce începe să se construiască între tine și persoana respectivă. Ce chimie să simt eu uuitându-mă la o fotografie cu un bărbat pe telefon?!

 

  • Lipsește limbajul non-verbal, esențial în crearea unei conexiuni între cei doi

Pe lângă  conversația care se înfiripă între voi, limbajul non-verbal grăiește mult mai mult decât cuvintele rostite. Cea mai mare parte a legăturii se construiește (sau se distruge) prin acest limbaj corporal. De unde pot ști dacă bărbatul cu care discut în scris nu e, de fapt, un bădăran în realitate, care nici nu mă privește în ochi când îmi vorbește, care se scobește în nas și nu îmi deschide ușa la restaurant?

  • Nu am garanția că persoana din profilul de pe Tinder este aceeași în realitate

În profilul de Tinder poate fi un bărbat de 29 de ani, absolvent de filosofie, înalt de 1,85 m, cu fizic de Adonis, trei volume de poezii lansate și cinci corporații sub supraveghere. Iar în realitate, poate veni la întâlnire un puști de 17 ani, cu mustăcioară de flăcău, virgin și care își petrece timpul liber prinzând Pokemoni.

  • O discuție interesantă în online poate fi una de-a dreptul plictisitoare față în față

Se poate întâmpla, cum se întâmplă de cele mai multe ori, că persoana cu care ai avut o discuție fascinantă pe Internet să nu aibă deloc social skills în realitate și conversația să fie mai plictisitoare decât împachetatul rufelor după ce le-ai dat jos de pe sârmă. De ce să mă supun unui asemenea risc? 

Viața este mult prea scurtă ca să îmi asum riscul de a ieși la o întâlnire cu un personaj din online, întâlnire ce are toate șansele să fie un eșec, pentru că omul respectiv nu știe nimic despre mine, eu nu știu nimic despre el, nu avem niciun fel de conexiune unul cu celălalt, și totuși am fost de acord să ne vedem. În viața reală nu s-ar fi întâmplat așa ceva.

Și, pe lângă a ieși la întâlnire, a face sex din prima seară cu cineva de pe Tinder e o greșeală colosală – te poți trezi cu o boală cu transmitere sexuală sau respectivul poate fi un psihopat care te leagă de calorifer, te bate sau te droghează și te sechestrează până spui Crezul de 15 ori și-i promiți întreaga moștenire a mătușii Tamara drept răscumpărare. Asta dacă nu te omoară din prima.

Poate că sunt eu pensionară, demodată sau paranoică, dar prefer contactul față în față, cunoașterea nemijlocită a omului, pentru că astfel simți din prima dacă merită să încerci sau nu. Plus că nu vreau, când voi avea copii și mă vor întreba cum l-am cunoscut pe tatăl lor, să dau viitorul răspuns a 80% din generația Facebook: „pe net”. 

 Foto: shutterstock.com

1 /
    Relații, sex, online dating, Tinder, Internet, aplicații de dating, Happn, one night stand Relații, sex, online dating, Tinder, Internet, aplicații de dating, Happn, one night stand Relații, sex, online dating, Tinder, Internet, aplicații de dating, Happn, one night stand Relații, sex, online dating, Tinder, Internet, aplicații de dating, Happn, one night stand Relații, sex, online dating, Tinder, Internet, aplicații de dating, Happn, one night stand

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

6 prieteni pe care e timpul sa-i elimini din viața…
Frica de a te îndrăgosti te oprește să găsești iubirea