BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Social Wednesday: VIDEO – De ce a-ți cere scuze nu e întotdeauna o idee bună

A-ți cere scuze pentru ceva ce nu ai făcut sau pentru care nu te simți vinovat poate avea asupra psihicului nostru efecte mult mai grave decât ne imaginăm.

Ni se întâmplă uneori să ne cerem scuze fără să fi simțit că am greșit, pentru a evita un conflict, pentru a detensiona o situație sau pentru a ne elibera de un posibil sentiment de vină. Adesea, ajungem să ieșim din astfel de situații cu un puternic sentiment de inferioritate și de ranchiună, pentru că nu am comis o greșeală și, cu toate acestea, ne-am cerut iertare.

Femeile își cer scuze mai des decât bărbații

Conform unui studiu publicat în 2010 de Psychological Science, femeile își cer scuze mai des decât bărbații. Practic, femeile au o limită mai scăzută în ceea ce privește comportamentul ofensiv, considerând că sunt mai multe lucruri pentru care trebuie să-și ceară scuze, în comparație cu bărbații.

Beverly Engel, autoarea cărții The Power of Apology, identifică factorii ce contribuie la tendința de a ne cere scuze în mod excesiv. Printre aceștia se numără părinții care își obligă copiii să își asume responsabilități pentru orice problemă, părinții care ei înșiși își cer iertare foarte mult, frica de conflict sau abuzurile emoționale.

A ne cere scuze în mod frecvent arată o lipsă de încredere, un sentiment de incomoditate și ne face să părem ușor de manipulat și batjocorit, fie că o facem la serviciu sau în viața personală.

„În vreme ce a ne cere scuze ne oferă modestie și permite celeilalte persoane să nu ne mai perceapă ca pe o amenințare, există și riscul să părem prea modești, până la umilință, mai ales la serviciu”, spune Engel.

Când îți ceri scuze pentru fiecare mărunțiș de la serviciu, colegii tăi ar putea să nu mai aibă respect pentru tine și să profite de ceea ce vor considera că este o slăbiciune. Același lucru se poate petrece și în afara biroului.

"A cere iertare în mod excesiv trimite mesajul că suntem ineficienți și că avem o stimă de sine scăzută, mesaj care, ajuns în mâinile nepotrivite, poate face foarte mult rău, în sensul că îi poate oferi unei persoane permisiunea de a ne batjocori sau chiar abuza", avertizează Engel.

Vezi aici un video care îți explică detaliat de ce a ne cere scuze prea des poate face mai mult rău decât bine:

Foto: shutterstock.com

1 /
    scuze, relații, socializare, interacțiune cu alți oameni scuze, relații, socializare, interacțiune cu alți oameni

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

6 prieteni pe care e timpul sa-i elimini din viața…
Frica de a te îndrăgosti te oprește să găsești iubirea