Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

10 beneficii ale alcoolului pentru sănătate

Consumul de alcool a reprezentat întotdeauna un subiect intens discutat și dezbătut, datorită efectelor sale asupra sănătății. Dacă este binecunoscut că alcoolul în cantități excesive poate duce la probleme grave de sănătate, un consum moderat poate fi chiar benefic.

Iată câteva dintre cele mai importante beneficii pe care le aduce alcoolul sănătății:

1. Prelungește viața

Consumul ocazional de alcool ne poate ajuta să ne prelungim viața. Un studiu al Universității Catolice din Campobasso arată că un consum de două-patru pahare de alcool pe zi, în timpul mesei, poate reduce riscul de deces cu 18%. Ei au asociat acest aspect cu dieta mediteraneeană, cunoscută pentru beneficiile asupra sănătății, care recomandă consumul moderat de alcool, în mod special de vin, la prânz sau la cină.

2. Scade riscul de boli cardiovasculare

Prin capacitatea sa de a scădea nivelul colesterolului, alcoolul scade riscul de boli cardiovasculare. Școala de Sănătate Publică a Universității din Harvard a descoperit că alcoolul ajută și la oprirea cheagurilor de sânge, principala cauză a stopurilor cardiace și infarcturilor.

3. Ajută la slăbit

Tequila, consumată ca atare, fără adaosuri de zahăr sau alte ingrediente, ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge și la pierderea în greutate, conform unui studiu efectuat de Societatea Americană de Chimie.

4. Scade simptomele de alergii

Vinul alb este varianta mai sănătoasă decât „colegul” său roșu, fiind mai indicat pentru consum persoanelor care suferă de alergii, datorită nivelului său scăzut de histamine.

5. Scade riscul de a face diabet

Un studiu al olandezilor a arătat că adulții sănătoși care consumă unul sau două pahare de alcool pe zi sunt mai puțin expuși riscului de a face diabet de tip 2, în comparație cu adulții care nu consumă alcool deloc.

6. Îmbunătățește libidoul

Contrar ideilor cunoscute anterior, studiile noi au arătat că un consum moderat de alcool ar putea ajuta în cazul disfuncțiilor erectile. Într-un studiu publicat în Journal of Sexual Medicine, cercetătorii au găsit o legătură între alcool și scăderea riscului de astfel de disfuncții cu 25 până la 30%.

7. Scade riscul de boli de demență

Într-un studiu ce se desfășura încă din 1977, publicat în revista Neuropsychiatric Disease and Treatment, cei care consumau moderat alcool erau cu 23% mai puțin expuși riscului de a suferi de Alzheimer sau alte forme de demență. Însă este foarte important să reținem că acest efect are loc doar în cazul unui consum moderat.

8. Previne și tratează răcelile

În 2002, cercetătorii spanioli au descoperit că un consum de opt până la 14 pahare de vin pe săptămână, în mod special vin roșu, duce la o scădere a riscului de răceală cu până la 60%. Cercetătorii au presupus că acest efect are legătură cu proprietățile antioxidante ale vinului.

În ceea ce privește tratarea răcelilor, whisky-ul, combinat cu alte lichide fierbinți (precum ceaiul), ne ajută să trecem mai ușor printr-o răceală groaznică, calmând inclusiv durerile de gât și scăzând febra. 

9. Scade riscul de a face calculi biliari

Consumul de două unități de alcool pe zi poate reduce cu o treime riscul de a face calculi biliari, conform cercetătorilor de la Universitatea Anglia de Est. Studiul lor arată că riscul de calculi biliari scade odată cu un consum moderat de alcool, dar atrage atenția asupra consumului excesiv, care poate cauza numeroase probleme de sănătate.

10. Crește performanța creierului

Cercetătorii de la Universitatea din Loyola au descoperit că un consum moderat de alcool îmbunătățește circulația sângelui în creier, întărind celulele acestuia și pregătindu-le pentru diverse situații dificile din viață, ce ar putea cauza demența. Vinul s-a dovedit a fi cel mai eficient în îmbunătățirea performanței creierului, în comparație cu berea sau tăria, după cum afirmă cercetătorii din Loyola.

Nu uitați că toate aceste efecte se pot datora unui consum moderat de alcool, nicidecum excesului.

Consumați alcool cu responsabilitate și moderație și vă veți bucura de o sănătate trainică, pe tot parcursul vieții. 

Foto: Shutterstock.com

1 /
    alcool, sănătate, alcool, sănătate, alcool, sănătate, alcool, sănătate, alcool, sănătate,

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Legătura dintre celebritate, succes și obiceiurile…
Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Michelle…