Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

6 întrebări care te vor ajuta să iei cea mai bună decizie de fiecare dată

Fiecare decizie importantă care trebuie luată în viață ne supune la un nivel de stres ridicat. Poate fi un loc de muncă nou, un pas în relație, sau oricare alt eveniment important. Fiecare are propriul său mod de a gestiona și analiza situațiile respective.

Nu există o metodă generală pentru a ști dacă decizia pe care o iei este potrivită la acel moment, însă sunt câteva întrebări pe care ți le poți pune, în orice situație, care te vor ajuta să îți găsești drumul și să nu mai ai îndoieli în legătură cu decizia respectivă.

1. Fac asta pentru că îmi doresc sau pentru că se pune presiune asupra mea?

Oamenii din jurul nostru, chiar și străinii, joacă un rol important în a influența ce considerăm că ar trebui să facem în viață. Cu atât de multe opinii în jurul nostru, este firesc ca la un moment dat să ne simțim confuzi și trași în toate direcțiile. Când apare o ocazie, se poate întâmpla să o accepți doar pentru că oamenii din jur consideră că e cea mai bună alegere pentru tine.

Fiecare om în parte va considera că o alegere este bună sau nu, în funcție de propriul sistem de valori. Este important ca noi înșine să ne construim acest sistem de valori. Când avem de luat o decizie importantă, sigur că este bine să cerem sfatul celor apropiați, care țin la noi, însă, în ultimă instanță, ceea ce credem și ne dorim noi este ceea ce contează cu adevărat. Doar noi suntem responsabili pentru drumul pe care îl alegem în viață, așa că e bine să analizăm singuri situația, luând în considerare țelurile și obiectivele noastre, înainte de a lua decizia finală.

2. Care sunt beneficiile/riscurile?

Fiecare pas în viață aduce cu sine o pierdere. De exemplu, poți renunța la un loc de muncă foarte bine plătit, dar care nu îți aducea nicio satisfacție sufletească, pentru unul care îți aduce fericire spirituală, dar nu și suficient cât să plătești facturile.

Poți pleca în alt oraș sau în altă țară pentru a trăi mai bine, pentru a te desfășura mai bine din punct de vedere profesional, renunțând la posibilitatea de a-i vedea pe cei dragi la fel de des ca până acum.

Orice decizie care merită luată, orice schimbare care merită făcută, va însemna închiderea unor uși și deschiderea altora. Tu trebuie doar să te întrebi ce vei pierde pentru a obține acel beneficiu și, cel mai important, dacă va merita.

Când o schimbare apare, e simplu să ne lăsăm luați de val și să fim orbiți de aspectele pozitive. Însă trebuie să avem în vedere și riscurile și diferențele pe care le aduce această schimbare în stilul nostru de viață. În cazul în care riscurile sunt prea mari și nu suntem dispuși să ni le asumăm, nu este nimic în neregulă să fim mulțumiți cu poziția în care ne aflăm în prezent.

3. Dacă iau această decizie, iar scenariul cel mai negru va avea loc, pot trăi cu asta?

Adevărul este că majoritatea oportunităților care apar în viața noastră implică o oarecare asumare de risc și aruncare cu capul înainte. Nimic nu este garantat, așa că trebuie să fim pregătiți pentru orice deznodământ. Firește că e important să ne focusăm pe toate beneficiile pe care le va aduce respectiva oportunitate în viața noastră, însă, pentru a lua o decizie corectă, e bine să nu uităm că moneda are două fețe.

Este bine să iei în considerare cel mai negru scenariu care se poate întâmpla. Poate vrei să cumperi o casă care necesită o mulțime de renovări. Nu știi niciodată cu ce ai de-a face până când nu ai început și e prea târziu să mai dai înapoi.

Cât de rău pot ajunge lucrurile? Te poți descurca în această situație? Care va fi planul de rezervă? E bine să-ți faci o idee clară în legătură cu posibilele încercări și eventuale planuri pentru a le contracara, în cazul în care este necesar.

4. Va fi cineva afectat dacă fac asta?

Viața ta e doar a ta șie în regulă să îți dorești anumite lucruri, în funcție de obiectivele tale în viață. Totuși, dacă decizia ta implică și alte persoane, trebuie să iei în considerare și emoțiile și părerile lor. E justificat să iei decizii pentru tine, dar nu e în regulă dacă îi afectează și pe alții.

Dacă decizia pe care o iei ar putea răni pe altcineva, e bine să vorbești cu acea persoană, cu sinceritate și corectitudine. Poate trebuie să călătorești cu serviciul sau școala timp de 6 luni, departe de partener. E bine să călătorești, dar trebuie să discuți și cu partenerul despre ceea ce simte.

5. Decizia pe care o iau este în beneficiul meu sau al altcuiva?

A face lucruri pentru cei din jur este minunat, dar unde se trasează limita? A lua decizii importante și a face sacrificii pentru binele altcuiva nu este rău, dar este foarte dificil. Poate duce la regrete și resentimente, lucruri pe care nu ți le dorești în viața ta.

Doar pentru că îți pasă de dorințele altcuiva, nu înseamnă că trebuie să ți le cenzurezi pe ale tale. Poate că partenerul se mută din oraș cu serviciul și îți cere să vii după el. Trebuie să te întrebi dacă asta e ceea ce îți dorești cu adevărat, sau dacă pleci doar pentru că așa își dorește partenerul.

Poate fi o aventură și experiență minunate pentru amândoi, care va întări relația, sau poate fi chiar dăunătoare pentru legătura dintre voi.

Atunci când dialoghezi cu tine, amintește-ți întotdeauna că trebuie să iei în considerare dorințele și visurile tale.

6. Ce vreau cu adevărat acum?

Nu totul în viață este un scenariu de „acum ori niciodată”. Poate e în regulă să iei mai mult timp pentru a analiza o situație, sau poate chiar să spui „Nu chiar acum”. Viitorul este important și trebuie să îl avem în vedere în luarea de decizii – dar și prezentul contează la fel de mult.

Doar pentru că partenerul te cere în căsătorie, nu înseamnă că trebuie să accepți chiar acum. Este în regulă să nu fii pregătită – cine te iubește va înțelege că nu e vorba că nu vrei, ci pur și simplu nu consideri că e momentul potrivit.

Poate ți se oferă un nou loc de muncă, însă tu te simți perfect unde ești acum.

Posibilitățile sunt nenumărate. Nu te grăbi – dacă simți că e ceva în neregulă, cel mai probabil chiar este.

Această metodă a celor șase întrebări este potrivită pentru a ușura luarea de decizii importante, care ne plasează între ciocan și nicovală. Când avem de pus în balanță lucrurile pro și contra, aceste întrebări ne pot ajuta. Nicio decizie nu este ușoară și doar tu știi cel mai bine ce este potrivit pentru tine.

Foto: pexels.com

1 /
    life, lifestyle, viață, decizii, carieră, cuplu, relații, relationship advice, relație de cuplu, sfaturi de cuplu, sfaturi în carieră life, lifestyle, viață, decizii, carieră, cuplu, relații, relationship advice, relație de cuplu, sfaturi de cuplu, sfaturi în carieră life, lifestyle, viață, decizii, carieră, cuplu, relații, relationship advice, relație de cuplu, sfaturi de cuplu, sfaturi în carieră life, lifestyle, viață, decizii, carieră, cuplu, relații, relationship advice, relație de cuplu, sfaturi de cuplu, sfaturi în carieră life, lifestyle, viață, decizii, carieră, cuplu, relații, relationship advice, relație de cuplu, sfaturi de cuplu, sfaturi în carieră life, lifestyle, viață, decizii, carieră, cuplu, relații, relationship advice, relație de cuplu, sfaturi de cuplu, sfaturi în carieră life, lifestyle, viață, decizii, carieră, cuplu, relații, relationship advice, relație de cuplu, sfaturi de cuplu, sfaturi în carieră

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Legătura dintre celebritate, succes și obiceiurile…
Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Michelle…