Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Ce trebuie să știi despre cumpăratul primei case

A fi adult nu e întotdeauna ușor, dar poate fi chiar palpitant – unul dintre exemple este cumpăratul unei case, fiind poate una dintre cele mai mari decizii pe care le ia un tânăr. Însă, pe cât de palpitant este, pe atât de stresant.

Dacă te afli în perioada în care îți cauți o nouă locuință de cumpărat, ar trebui să iei în considerare aceste idei înainte de a lua decizia finală:

Nu te gândi că o chirie este mai bună pe termen lung

Unii dintre analiștii financiari spun că a închiria o locuință este lucrul cel mai lipsit de sens pe care îl poți face. Însă pentru un tânăr care nu câștigă suficient încât să-și poată lua o casă cu banii jos, care abia intră în viață și care, eventual, s-a și mutat în alt oraș, chiria este singura soluție pe care o are.

În același timp, unii oameni consideră că a cumpăra o casă este, de fapt, o idee proastă. Din cauza faptului că tinerii nu prea au suficienți bani pentru a o cumpăra cu banii jos, apelează la creditele bancare. Iar unii oameni spun că a te lega de o bancă vreme de 15, 20 sau 30 de ani este o prostie, pentru că ți se poate întâmpla orice într-un an, poți ajunge în situația în care nu mai reușești să plătești rata, etc.

Într-adevăr, a cumpăra o casă este riscant, și a fost întotdeauna. Totuși, a locui undeva cu chirie este la fel de riscant. Plătești o sumă de bani pentru un loc pe care nu îl poți numi al tău. Și la fel de bine poți ajunge în situația în care nu mai poți plăti nici chiria.

Nu ar trebui să eviți să cumperi o casă din simpla frică. Trebuie doar să te asiguri că iei o decizie inteligentă. O casă – sau un apartament, pentru că, în zilele noastre, apartamentele sunt mai ieftine decât casele - e o idee bună dacă îndeplinești următoarele criterii:

 • Ai un loc de muncă stabil (de preferat unul la care ai vechime de cel puțin un an, fără frica unor viitoare disponibilizări – oricum băncile cer vechime la locul de muncă pentru a aproba creditul);
 • Lucrezi într-un domeniu în care îți poți găsi un alt loc de muncă ușor, în cazul în care se întâmplă neprevăzutul;
 • Rata lunară nu ar trebui să fie mai mult de 30% din venitul total (deși unele bănci acordă creditul chiar și când se apropie de 45-50%, în cazul în care există un coplătitor care poate garanta pentru suma respectivă);
 • Ai soluții de rezervă pentru a plăti rata mai ușor (un coleg de apartament sau partenerul de viață);
 • Ai de gând să locuiești în zona respectivă pentru cel puțin câțiva ani;
 • Nu te deranjează să te ocupi de reparații personal.

Dacă îndeplinești aceste criterii, mai mult ca sigur vei fi în regulă pe termen lung. Și vei fi chiar mai bine în ziua când ți se va aproba creditul și vei cumpăra casa.

Ține minte că, în unele cazuri, rata este chiar mai mică decât chiria pentru un apartament sau o garsonieră. Și, chiar dacă este puțin mai ridicată, poți găsi moduri de a minimiza costurile.

Alegerea locuinței perfecte

Mulți tineri nu realizează cât le poate schimba locuința viața în următorii ani ai existenței lor.

A cumpăra o casă este o decizie înțeleaptă din punct de vedere financiar, dar trebuie să te asiguri, în același timp, că este una care te va mulțumi.

Poți realiza, peste câțiva ani, că nu este suficient de încăpătoare, că nu are amplasamentul corespunzător și că, pur și simplu, nu-ți satisface așteptările. Astfel, prima ta casă poate fi o adevărată dezamăgire. Pentru a nu ajunge într-o astfel de situație, întreabă-te aceste lucruri înainte de a lua decizia:

 • Plănuiești să-ți întemeiezi o familie în viitorul apropiat? S-ar putea să regreți dacă vei cumpăra o casă mică.
 • Cât timp vrei să reziste locuința? Longevitatea casei are de-a face și cu materialele pe care le folosești înăuntru, la podele, pereți, dar și la exterior, fațade și izolații. Dacă plănuiești să o lași moștenire copiilor, trebuie să ai în vedere materialele pe care le folosești, în așa fel încât să fie rezistente în timp.
 • Te simți în siguranță în zona în care e amplasată locuința?
 • Plănuiești să ai musafiri numeroși acasă?
 • Cât timp plănuiești să rămâi la locul de muncă actual?
 • Cât va dura să îți găsești un alt loc de muncă?
 • Cât de ușor este să renovezi? Nu este niciodată ușor să renovezi, mai ales într-o casă ce necesită multe reparații. Totuși, în ziua de astăzi există o mulțime de soluții ingenioase pe care le poți face chiar tu. Poți învăța să faci singur rafturi, dulapuri de bucătărie, să zugrăvești, etc.
 • Cât de ușor se încălzește pe timp de iarnă? Ai în vedere și acest aspect, pentru a evita investițiile neprevăzute în izolații exterioare, sau costurile prea ridicate la întreținere.

Poți regreta și dacă ai cumpăra o casă prea mare, de asemenea, din cauza prețului inițial crescut, plus a costurilor de întreținere, care sunt și ele mai ridicate.

A găsi locuința potrivită necesită mult timp de gândire. Asigură-te că ai pus în balanță aspectele pozitive, dar și cele negative și analizează foarte bine condițiile impuse de bancă – rată lunară, dobândă, condiții de eligibilitate, etc. Dacă ești în situația norocoasă de a avea toți banii necesari pentru a cumpăra locuința, trebuie totuși să iei o decizie foarte bine gândită dinainte.

Foto: pexels.com

1 /
  case, locuințe, credite bancare, apartamente, prima casă, creditul prima casă, creditul pentru locuințe, bancă, tineri, chirie case, locuințe, credite bancare, apartamente, prima casă, creditul prima casă, creditul pentru locuințe, bancă, tineri, chirie case, locuințe, credite bancare, apartamente, prima casă, creditul prima casă, creditul pentru locuințe, bancă, tineri, chirie case, locuințe, credite bancare, apartamente, prima casă, creditul prima casă, creditul pentru locuințe, bancă, tineri, chirie case, locuințe, credite bancare, apartamente, prima casă, creditul prima casă, creditul pentru locuințe, bancă, tineri, chirie

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Legătura dintre celebritate, succes și obiceiurile…
Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Michelle…