BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

3 femei de 50 de kg țin în frâu alte două de 250

Delfinariul din Constanța găzduiește zilnic reprezentații cu cele două vedete ale sale, Ni-ni și Chan-Chan – două fete istețe și talentate, sub supravegherea altor trei, care au grijă de ele ca de ochii din cap. Sunt singurele femei din România care fac acest lucru, Delfinariul din Constanța fiind unicul din țară.

Am decis să merg să văd un spectacol cu delfini, dat fiind faptul că nu mai fusesem de o căruță de timp și eram în zonă, la Constanța.

Iubesc animalele oricum, iar acesta a fost un prilej excelent să mă bucur de superbitățile de fete care se scăldau fericite în bazin.

După ce am admirat spectacolul propriu-zis, care a fost un amalgam de sărituri, trucuri cu mingi și chiar vocalize, toate în uralele sălii care era într-o încântare maximă, mi-am dat seama de un lucru: este uimitor să fii dresor de delfini.

Așa că am vrut să aflu mai multe despre asta.

Le-am „interogat” pe cele „responsabile” de așa o minunăție – Anca și Ingrid, cele două dresoare de delfini, și șefa de secție drd. Angelica Curlișcă, pentru că eram extrem de curioasă cum e posibil să fii minionă, slăbuță (să ai vreo 50 de kg maximum) și să ții în frâu un delfin de 250 de kg!

Povestea delfinilor așa cum o vedem acum a început chiar din ziua când au aterizat în România în 2010, tocmai din Beijing. Cele două fete, Ni-ni și Chan-Chan, sosiseră inițial alături de prietenul lor, Pei-Pei, iar echipa avea rolul de a suplini moartea faimosului delfin Mark, decedat cu un an înainte.

Din păcate, nici Pei-Pei nu a supraviețuit, el decedând în 2013 din cauza unei afecțiuni mai vechi.

Așa că a rămas ca Ni-Ni și Chan-Chan să țină drapelul ridicat și să ducă mai departe tradiția delfinilor la Constanța.

Nu este nevoie de acrobații pentru a te bucura de un delfin

A dresa un delfin nu e treabă ușoară – după cum povestesc cele două fete, atunci când au sosit în țară, vedetele Delfinariului de acum nu știau să facă absolut nimic. A fost nevoie de săptămâni întregi de antrenament pentru a învăța fiecare comportament diferit în parte – însă, după cum afirmă tot ele:

„aceste reprezentații de circ îngreunează dresajul, pentru că iau din timpul alocat antrenamentului – mai ales vara, când numărul de spectacole dintr-o zi crește”

Vara, Delfinariul este atât de solicitat, încât Ni-Ni și Chan-Chan ajung să aibă și câte 5 spectacole într-o zi! În condițiile în care la carte scrie că trebuie să susțină o singură reprezentație pe parcursul unei zile. Cozile care se formează vara ajung să se întindă în afara complexului, spre bulevard, atingând lungimi de sute de metri! În acest caz, se explică faptul că numărul de spectacole crește și crește – oamenii vor să vadă delfinii cum fac giumbușlucuri.

Totuși, Anca și Ingrid speră ca, în timp, publicul să fie mai educat și să înțeleagă că nu este nevoie de acrobații pentru a te bucura de un delfin – este o fericire doar să îl privești, mai ales că nu îl poți întâlni la orice colț de stradă. Prin această schimbare de mentalitate, numărul de spectacole s-ar putea reduce, rămânând mai mult timp pentru respectarea programului normal al delfinilor.

Când vine vorba de învățarea unui anumit comportament, fetele folosesc anumite rații de hrană pentru a determina animalul să execute un truc; și, când trucul nu e ceea ce trebuie, rația de alimente scade. Aici intervine drd. Angelica Curlișcă, șefa de secție, care ține la sănătatea delfinilor mai presus de orice, și care le ceartă pe fete, pentru că rația de hrană trebuie menținută și, uneori, crescută, atunci când efortul este suplimentar.

Totuși, această rație este foarte bine gândită – în funcție de anotimp, de efortul depus, de vârsta celor două femele delfin (care, a propos, se află la vârsta adolescenței!), dar și de randamentul pe care îl dau la antrenamente. Peștele pe care îl consumă este, în general, congelat, pentru a evita contractarea de paraziți, care se găsesc în peștele proaspăt. Din acest motiv, Ni-Ni și Chan-Chan primesc în mod regulat suplimente de vitamine și minerale, pentru ca organismul lor să aibă parte de toți nutrienții necesari unei dezvoltări armonioase. Cât despre sortimentul de pește, acesta nu este unul regulat, ele având parte de o mare varietate de specii – în ziua respectivă, au avut în meniu heringi.

Și temperatura corespunzătoare a apei este extrem de importantă pentru delfini. Drd. Curlișcă, Anca și Ingrid o verifică în mod constant, iar atunci când aceasta crește chiar și cu un grad, fac tot posibilul să o răcească rapid, pentru a nu zăpăci organismul și psihicul delfinilor.

La animale nu se țipă, nu se ridică tonul și, cu atât mai puțin, mâna

Pe lângă aceste lucruri verificate zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi, celor două femele delfin li se verifică periodic ochii, dantura și li se recoltează sânge, pentru a exista în permanență certitudinea că sunt în parametri normali din punct de vedere al sănătății.

Operațiunea controlul

Mai ceva ca la copiii mici!

Însă această grijă vine dintr-o dragoste și afecțiune față de Ni-Ni și Chen-Chen nemăsurate. Iubirea pe care le-o poartă delfinilor se vede din atitudine și din felul cum le privesc. Deși este o meserie grea și extrem de prost plătită, ele o fac cu drag și plăcere de fiecare dată, iubirea pentru aceste animale compensând orice lipsă în remunerație. Am întrebat-o pe Anca de unde vine pasiunea pentru delfini, iar ea a răspuns:

„Dar cine nu i-ar iubi? Orice om de pe stradă, dacă l-ai pune să petreacă timp cu ei, i-ar îndrăgi imediat.”

Cât despre a ține delfinii în captivitate, Anca mărturisește:

„Mulți ne întreabă dacă nu ne mustră conștiința că le ținem captive. Nu. Eu una am conștiința împăcată. De ce să mă mustre? Le tratăm foarte bine, avem grijă foarte mare de ele, nu le agresăm, dimpotrivă – le oferim foarte multă iubire. Aici au parte de hrană zilnică, poate în libertate nu găsesc mereu. Și aici nu există riscul să fie prinse în vreun năvod sau să fie expuse altor pericole din mediul natural. Eu una nu consider că am de ce să mă simt vinovată.”

Dar cine sunt femeile datorită cărora ne bucurăm de delfini în acest mod?

Anca

Nu a fost dresor de profesie, așa cum crezusem inițial. Într-adevăr, a avut dintotdeauna o pasiune pentru apă și vietățile din ea, lucrând inițial ca...salvamar. În momentul în care postul de dresor a fost scos la concurs, a decis să aplice, iubirea pentru apă și delfini ambiționând-o să ia concursul. Ei bine, l-a luat. Și, ulterior, s-a școlit în China, învățând tot ce avea nevoie pentru a dresa delfinii și a-i învăța ceea ce știu astăzi.

Vorbește despre delfini cu atâta iubire și pasiune, încât ai senzația că vorbește despre propriii copii. Este mândră când le reușesc giumbușlucurile, când Ni-Ni reușește să ducă mingea până la marginea bazinului, când Chan-Chan face un salt perfect – atât de mândră, încât îi sclipesc ochii atunci când povestește. Și-mi dau mie lacrimile scriind, de uimită ce sunt de toată această pasiune și dedicare.

Ingrid

Povestea lui Ingrid m-a uimit și mai tare. Studiile sale sunt de biologie, însă nici ea nu a fost dresor de profesie. Ea lucra ca vânzător. Și nu oriunde, ci la standul de suveniruri al Delfinariului! Destinul și profilul profesional i-au fost schimbate în momentul în care, asemeni Ancăi, postul de dresor a fost scos la concurs.

Știa să înoate bine, iar ulterior s-a perfecționat. Cât despre meseria de dresor...a furat-o de la Anca. Anca i-a fost mentor și a învățat-o tot ce știe astăzi. O putem vedea nu doar ținând extrem de bine în frâu cele două femele delfin, dar și înotând alături de ele în bazin.

Șef de secție drd. Angelica Curlișcă

Lucrează la Delfinariu de 17 ani. Are studii de biologie și o pasiune pentru animale dusă la extrem. Le iubește pe toate la fel - ca pe ochii din cap. De la Roco, cățelușul care o însoțește peste tot, la leii de mare, bineînțeles, delfinii, dar și toate celelalte vietăți care aparțin de Delfinariu. Chiar povestea cu multă mândrie că a petrecut atât de mult timp printre ele, încât a ajuns să știe pe de rost peștii din bazin, dându-și seama dintr-o scurtă privire atunci când lipsește unul!

Are grijă de fiecare animal ca de propriul copil, asigurându-se că fiecare dintre ele are tot ce îi trebuie: hrană corespunzătoare și în cantități optime, suplimente, temperatura apei, program de antrenament și odihnă, mediu. Și pune foarte mult accent pe regula de aur în lucrul cu animalele: la animale nu se țipă, nu se ridică tonul și, cu atât mai puțin, mâna.

Alături de veterinarul Delfinariului, care este...tot o femeie! (dr. Nicoleta Ursu) – drd. Curlișcă, Anca și Ingrid formează o echipă unită și bine sudată, care slujește un scop unic: bunăstarea delfinilor. Sănătatea lui Ni-Ni și Chan-Chan este prioritatea numărul unu când vine vorba de delfini. Însă, pe cât de încărcat este programul lor zilnic, își fac mereu timp să dialogheze cu ele, oferindu-le afecțiune și căldură. Vorbesc cu ele, le mângâie, se joacă – pentru că iubirea nu are vârstă, rasă, religie și...nici specie.

Iar aceste femei își păstrează iubirea și pentru oameni în egală măsură. După o zi lungă de reprezentații, un moment de iubire dintre drd. Curlișcă și Ni-Ni a fost întrerupt de Ingrid, care a venit să anunțe că un copilaș sosit din țară și-ar dori să vadă delfinii – nu are timp să rămână la spectacol, pentru că trebuie să plece. Răspunsul a fost: “Lasă-l să vină.”

Știați că...

 • Delfinii pot atinge în aer 6 m, într-o săritură?
 • Atunci când dorm, delfinii înoată paralel cu suprafaţa apei, la aproximativ 30 de centimetri adâncime? La fiecare 30 de secunde execută o respiraţie în mod reflex şi deschid pleoapele.
 • Ochii delfinilor sunt protejaţi împotriva sărurilor din apa de mare de o membrană lacrimală de consistenţa lipiciului?
 • Delfinii îşi folosesc dinţii pentru a apuca, a înşfăca şi nu pentru a mesteca?
 • Delfinii nu au corzi vocale și singura parte a corpului lor care poate produce sunete este eventul? (interesant: pentru a le obișnui pe Ni-Ni și Chan-Chan să facă “vocalize”, Anca și Ingrid au fost nevoite să le gâdile eventul!)
 • Delfinii devin agresivi în cazul în care oamenii încearcă să-i mângâie excesiv?
 • În mod normal delfinii respiră o dată la şase minute?
 • Sunt cele mai inteligente ființe, după om?
 • Înotul supravegheat, alături de delfini, este folosit din ce în ce mai mult ca metodă de tratament? Se cunosc astfel câteva cazuri în care mai multe persoane au fost vindecate de diferite boli după ce au înotat alături de delfini.
 • Femelele fluieră zile întregi după ce dau naştere puiului, astfel încât acesta să-şi poată recunoaşte mama în viitor?
 • Există şi delfini de apă dulce? Aceştia au dimensiuni mai mici, stratul lor de grăsime s-a redus foarte mult deoarece temperatura apei este mai ridicată în râuri şi lacuri. Datorită turbidităţii apei aceştia sunt aproape orbi. Se întâlnesc în America de Sud, India, Pakistan, China.

"Cine-i puiu' lu' mama mic?"

Foto: Pagina oficială de Facebook Delfinariu Constanța, video: Eliza Nirlu, editor JoelleMagazine.ro

1 /
  delfini, Delfinariu Constanța, femei de succes, carieră, dresor de delfini, artiști de circ, spectacole, artiști, animale, salvați delfinii delfini, Delfinariu Constanța, femei de succes, carieră, dresor de delfini, artiști de circ, spectacole, artiști, animale, salvați delfinii delfini, Delfinariu Constanța, femei de succes, carieră, dresor de delfini, artiști de circ, spectacole, artiști, animale, salvați delfinii delfini, Delfinariu Constanța, femei de succes, carieră, dresor de delfini, artiști de circ, spectacole, artiști, animale, salvați delfinii delfini, Delfinariu Constanța, femei de succes, carieră, dresor de delfini, artiști de circ, spectacole, artiști, animale, salvați delfinii delfini, Delfinariu Constanța, femei de succes, carieră, dresor de delfini, artiști de circ, spectacole, artiști, animale, salvați delfinii delfini, Delfinariu Constanța, femei de succes, carieră, dresor de delfini, artiști de circ, spectacole, artiști, animale, salvați delfinii delfini, Delfinariu Constanța, femei de succes, carieră, dresor de delfini, artiști de circ, spectacole, artiști, animale, salvați delfinii delfini, Delfinariu Constanța, femei de succes, carieră, dresor de delfini, artiști de circ, spectacole, artiști, animale, salvați delfinii delfini, Delfinariu Constanța, femei de succes, carieră, dresor de delfini, artiști de circ, spectacole, artiști, animale, salvați delfinii

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Virginia Maxim, artist: “Ai fund mic? E frumos așa…
Miruna-Anca Sandu, designer: „Nu aș purta niciodată…