BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Adina Vochin, coordonator FIV în România: Copiii sunt minunile lui Dumnezeu.

Este coordonator FIV în România pentru Clinica de Medicină Reproductivă şi Ginecologie din Zlin, Cehia, iubeşte viaţa şi consideră că adevărata minune a apărut în familia lor în momentul în care, cu ajutorul clinicii pe care o reprezintă, a devenit mămică. Vă invităm să citiţi un interviu în cadrul căruia Adina Vochin povesteşte despre serviciile clinicii din Zlin, despre familia ei şi despre viaţă, în general.

Anca Tănase [JoelleMagazine.Ro]: Bună, Adina. Eşti coordonator FIV (Fertilizare in Vitro) în România pentru Clinica de Medicină Reproductivă şi Ginecologie din Zlin, Cehia. Practic, intermediezi comunicarea dintre pacienţii români şi medicii clinicii menţionate. Spune-mi, te rog, de ce ai ales să te dedici acestui domeniu? În ce măsură a contribuit faptul că tu însăţi ai apelat la serviciile acestei clinici la luarea deciziei de a ajuta şi alte cupluri care sunt pe punctul de a-şi pierde speranţa că vor avea un copil?

Adina Vochin [FIV-in-Cehia.Ro]: Bună, Anca! Am ales să mă implic în acest domeniu după ce am trăit aceleași drame ca mult prea multe alte femei din țara noastră. Iar statisticile arată că, în România, un cuplu din șase se confruntă cu infertilitatea. Și eu am simțit ce înseamnă să faci analize până nu îți mai încap rezultatele în dosar. Și am plâns de fiecare dată când mai trecea încă o lună și încheiam un nou tratament, iar rezultatul era tot negativ. La rândul meu, am simțit ce înseamnă să vezi că niciun medic nu îți poate spune ,,aceasta este problema, iar acesta este tratamentul potrivit cu care vei reuși”. Și a mai contat ceva la decizia mea de a colabora cu această clinică: lipsa informațiilor. Atunci când ne-am gândit să încercăm un tratament în altă țară, am găsit cu greu date despre clinicile unde am fi putut să mergem. În plus, ne-am gândit ,,ok, ne descurcăm să comunicăm cu cei de la clinică și cu medicii, dar dacă vor fi termeni medicali pe care nu îi înțelegem? Dacă alegem un centru medical care este prezentat ca fiind de top, dar în realitate lucrurile nu stau chiar așa?”. Iar lista de întrebări a fost mult mai lungă.

 

JoelleMagazine.Ro: Ce presupune, mai exact, activitatea pe care o desfăşori în calitate de coordonatoare FIV şi cum pot lua legătura cu tine cuplurile care au nevoie de serviciile acestei clinici, însă doresc garantarea confidenţialităţii tuturor discuţiilor care urmează? Am înţeles faptul că un atu al acestei intermedieri îl constituie tocmai confidenţialitatea întregului proces pentru cei care aleg să nu împărtăşească mai departe modul în care au reuşit să-şi transforme visul de a avea un copil în realitate.

Adina Vochin: Mă ocup integral de fiecare cuplu, din momentul în care intrăm în contact și până la sfârșitul sarcinii. Eu le pun la dispoziție toate informațiile necesare formării unei imagini complete asupra acestui proces (aici intră informații despre costuri, etape, acte medicale necesare, modalități de cazare și transport, ultimele tehnici și metode revoluționare folosite de clinică). Tot eu sunt legătura lor cu medicii clinicii, le comunic schema de tratament și îi asist pe durata întregului proces. Iar celor care nu se descurcă într-o limbă străină le asigur comunicarea, atunci când ajung la consultații și tratament, prin videoconferință Skype. După ce pacienții se întorc în țară, țin în continuare legătura cu ei și le transmit recomandările medicilor pentru primul trimestru de sarcină.

De cele mai multe ori, pacienții mă contactează prin intermediul site-urilor noastre (www.fiv-in-cehia.ro – site personal /www.ivfzlin.ro – varianta în limba română a site-ului clinicii), prin e-mail sau, în cazul unor pacienți români stabiliți în străinătate, prin Skype. Mai sunt cupluri care mă sună direct, la recomandarea medicilor cu care colaborez în România.

Iar confidențialitatea este o regulă de bază la clinica noastră. Absolut toate discuțiile, istoricul medical al pacienților, actele și rezultatele medicale ale lor, precum și orice alte informații oferite de ei pe parcursul procedurilor FIV sunt acoperite de confidențialitate totală. Nimeni în afară de mine, în calitate de coordonator FIV și de medicul repartizat fiecărui cuplu în parte nu are acces la dosare.

 

JoelleMagazine.Ro: Cum apreciezi evoluția colaborării tale cu această clinică din Cehia în cei aproape 3 ani de când aţi început să ajutaţi, împreună, pacienţii din România? Ne-ai putea oferi un număr estimativ al cuplurilor pe care ai reuşit să le sprijini şi care au devenit părinţi apelând la serviciile clinicii din Zlin?

Adina Vochin: Înainte să începem colaborarea, la clinica noastră ajungea, în medie, un cuplu de români la trei luni. Anul trecut, spre exemplu, am ajutat să urmeze tratamente FIV cam 10 cupluri lunar. Iar rata de succes se încadrează în media clinicii: 37% pentru FIV clasic și aproape 60% pentru fertilizarea in vitro cu ovocite donate.

 

JoelleMagazine.Ro: După cum spuneam şi mai devreme, tu însăţi ai devenit mămică apelând la FIV şi eşti mândră să afirmi acest lucru. Sincere felicitări! Să vă trăiască băieţelul, este foarte frumos! Spune-mi cum ai aflat tu, iniţial, despre această clinică şi cum a pornit acest periplu în cadrul căruia reuşeşti să faci oamenii fericiţi?

Adina Vochin: Nu îmi este rușine să afirm că am apelat la un tratament FIV pentru a rămâne însărcinată. Infertilitatea este o boală, dar nu cred că este ceva de care să îți fie rușine să vorbești, pentru că se poate întâmpla oricând ca cineva care îți aude povestea să te îndrume către medicul care ți-ar putea oferi tratamentul potrivit. Eu am reușit! Am un copil minunat, care mi-a readus zâmbetul pe buze și bucuria în suflet.

Am urmat mai multe tratamente în țară, inclusiv proceduri FIV, toate eșuate. După o perioadă lungă de supărare și chiar de resemnare, am cunoscut un cuplu la un eveniment social. Ne-au povestit că urmează să aibă un bebe ca urmare a unui tratament de fertilizare in vitro la această clinică. Ne-au dat datele de contact și cred că am sunat chiar a doua zi. Promptitudinea cu care am primit informațiile și răspunsurile la toate întrebările și temerile noastre ne-au convins să spunem ,,Da! Asta este clinica! Mergem și reușim!”.

JoelleMagazine.Ro: Care este limita maximă de vârstă pentru fertilizarea in vitro şi ce alte condiţii de bază sunt stabilite pentru a urma tratamentul? Ai putea numi câteva dintre principalele provocări cărora a trebuit să le faci faţă în cadrul acestui demers, până ai devenit mămică?

Adina Vochin: În Cehia, legislația privitoare la reproducerea umană asistată este foarte clar reglementată. Legea cehă prevede că, pentru procedurile FIV, femeia nu trebuie să aibă împliniți 50 de ani în ziua embriotransferului.

Sunt obligatorii o serie de analize care ajută medicul să elimine cât mai mulți din potențialii factori de eșec ai tratamentului.

În ceea ce mă privește pe mine, am avut parte în țară de o serie de experiențe nefericite, care acum mă duc cu gândul la ideea de ,,medicină pe încercate”. Adică am fost supusă unor tratamente agresive de stimulare și chiar proceduri FIV, însă eu aveam o problemă care nu îmi permitea, în acele condiții, să reușesc. Un singur medic român m-a diagnosticat la fel cu cel din Cehia, împreună ajutându-mă să îmi împlinesc visul.

 

JoelleMagazine.Ro: Deşi în acest caz nu pot vorbi din experienţa proprie, am înţeles totuşi că este imposibil de descris în cuvinte ce înseamnă a fi mamă. Şi totuşi, pentru că ţi-ai dorit atât de mult să devii mămică, ai putea sintetiza, în câteva cuvinte, ce fel ai perceput tu această nouă viaţă care a început când băieţelul vostru a venit pe lume?

Adina Vochin: Atunci când încerci foarte mult timp să ai un copil și nu reușești, acest lucru te deprimă, te transformă într-o altă persoană.

Băiețelul meu este pentru mine minunea pe care o așteptam. Nu voi uita niciodată când vorbeam cu el, când era în burtică, iar el dădea din piciorușe sau mânuțe, vrând parcă să îmi spună ,,mami, sunt aici”. Când l-am ținut pentru prima dată în brațe, nu mă puteam opri din plâns și mă simțeam, în același timp, pe deplin fericită și împlinită. Este pentru mine tot ce îmi doream, este darul lui Dumnezeu.

 

JoelleMagazine.Ro: Dacă ar fi să numeşti câteva dintre aspectele care recomandă Clinica de Medicină Reproductivă şi Ginecologie din Zlin, Cehia, care ar fi acelea?

Adina Vochin: Pacienții mi-au spus că, pentru ei, a contat foarte mult faptul că eu exist, că sunt coordonatoarea clinicii în România și pot discuta cu mine foarte ușor și că le sunt alături pentru orice, în orice moment. Profesionalismul întregului personal, căldura și umanitatea cu care sunt primiți acolo schimbă total încrederea pacienților. Rata mare de succes înregistrată la clinica noastră este un alt atu important. Nu trebuie omis nici faptul că a fost creat special un hotel de 4* în cadrul complexului, care le oferă pacienților noștri un grad ridicat de intimitate și confort. Și foarte important: clinica noastră folosește toate metodele de reproducere asistată existente, inclusiv fertilizarea in vitro cu ovocite donate. Donarea de ovocite nu este clar reglementată în România. În Cehia, totul este legal, iar donarea este anonimă. De aceea, în mare parte, pacienții mei merg la clinica din Zlin pentru tratamente FIV cu ovocite donate.

 

JoelleMagazine.Ro: Şi pentru că inclusiv clinica despre care vorbim este dincolo de graniţele României, povesteşte-mi puţin, te rog, despre destinațiile voastre preferate pentru a vă petrece vacanța în familie.

Adina Vochin: Înainte de a-l avea pe Eric, îmi plăcea foarte mult să călătoresc, să cunosc lumea împreună cu soțul meu și am fost prin destul de multe locuri minunate. Acum așteptăm să mai crescă un pic și Ericek (cum îl mai alintăm) ca să îi arătam și lui minunile din lumea întreagă. Mi-ar plăcea să mă reîntorc la Paris, să vizitez Valea Loarei, dar și Spania.

 

JoelleMagazine.Ro: Consideri că ai reuşit să găseşti un echilibru între viaţa profesională şi cea personală?

Adina Vochin: Da, deși ambele sunt solicitante, cred că reușesc să le îmbin destul de bine. Acest lucru se datorează și faptului că soțul meu, George, mă ajută mult.

 

JoelleMagazine.Ro: Ce este cel mai important pentru tine în viaţă?

Adina Vochin: Eric, familia mea.

 

JoelleMagazine.Ro: Îți mulțumesc frumos pentru timpul acordat, Adina! Vrei să le transmiţi un gând de final cititoarelor JoelleMagazine.Ro şi, mai ales, celor care poate că iau în considerare ideea de a deveni paciente ale clinicii pe care o reprezinţi în România?

Adina Vochin: Și eu îți mulțumesc! Celor care se confruntă cu infertilitatea le recomand să nu renunțe la visul lor. Să caute cât mai multe informații, să apeleze la serviciile clinicilor de top din străinătate și să aibă încredere că vor găsi acolo specialiști care pun pe primul plan reușita pacienților și nu banii pe care aceștia îi plătesc. Aceste centre medicale adoptă întotdeauna cele mai noi tehnologii în domeniu, medicii lor studiază în permanență ultimele descoperiri și se specializează pentru a găsi soluții și în cazurile cele mai complicate. Și le mai sfătuiesc să nu țină ascunse problemele pe care le au, să discute măcar cu apropiații lor. Iar celor care au prietene care luptă cu această boală le recomand să nu le lase să se cufunde în probleme. Pentru că, oricând, o informație, un sfat sau o vorbă bună sunt binevenite. Femeilor cărora Dumnezeu le-a dăruit copii le spun doar atât: iubiți-vă minunile! Pentru că asta sunt copiii, minunile lui Dumnezeu.

 

Quick quiz:


Nume: Adina Vochin

Prietenii îmi spun Adațica.

Un film pe care-l recomand oricui cu drag ar fi Meet Joe Black.

Două locuri unde îmi doresc să ajung şi pe care nu am avut încă ocazia să le vizitez ar fi Tenerife și Santorini.

Mi-aș dori foarte mult ca în 2015 să pot ajuta și mai multe cupluri să își îndeplinească visul. În plan personal, îmi doresc să deschid un  nou capitol din viața familiei mele, care să îi aducă lui Eric un frățior sau o surioară.

În prezent citesc cartea  1Q84 – Haruki Murakami (în spaniolă)

Mare sau munte? Mare.

În viață, cel mai mult mă motivează reușitele, orice lucru dus la bun sfârșit, orice vis sau dorință îndeplinită.

 

Puteți urmări activitatea Adinei Vochin pe site-ul www.fiv-in-cehia.ro, precum și pe pagina de Facebook Fertilizare in vitro Cehia.

 

Un interviu de Anca Tănase. Orice utilizare a conţinutului acestui interviu presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2015.

 

Click on "ARTICOLUL CONTINUĂ. CITEȘTE MAI DEPARTE!" for the English version of the article. 

Apasă pe "ARTICOLUL CONTINUĂ. CITEȘTE MAI DEPARTE!"  pentru versiunea în limba engleză a articolului.  

The English version: Adina Vochin, IVF coordinator in Romania: Kids are God's miracles.

She is IVF coordinator in Romania for The Clinic of Reproductive Medicine and Gynecology from Zlin, The Czech Republic, she loves life and considers that the real miracle in their family has appeared in the moment when, with the help of the clinic she represents nowadays, she became a mother. Adina Vochin tells us more about the clinic's services, about her family and about life, in general.

Anca Tănase [JoelleMagazine.Ro]: Hello, Adina. You're IVF coordinator in Romania for The Clinic of Reproductive Medicine and Gynecology from Zlin, The Czech Republic. Basically, you're the link between the Romanian patients and the clinic's doctors. Please tell me why have you chosen this particular field? How much did the fact that you were a patient of this clinic has contributed to taking the decision of helping other couples to fulfill their dream of having a baby? 

Adina Vochin [FIV-in-Cehia.Ro]: Hello, Anca! I have chosen to get involved in this field after living the same dramas as many other women in our country. Statistics show that, in Romania, one out of six couples deals with infertility. I know what not getting an answer to your questions from a doctor means. I understand what it feels like when every investigation has no result. And the lack of information also contributed to my decision. When we took into account the idea of a treatment outside Romania, we hardly found some details about the available clinics. We were in doubt about the medical terms which we wouldn't understand and, of course, about the fact that we may choose a top clinic on paper which in reality may not be as it seems. And the list of questions was very long at the time. 

 

JoelleMagazine.Ro: What do you do at the time being and how can the couples who need this kind of services contact you, especially if they want to keep everything confidential? I understood that an important aspect of your activity is the confidentiality of the whole process for those willing to keep everything private. 

Adina Vochin: I handle every couple, from the first moment when we get in touch until the last stage of pregnancy. I give them all the information about this process (regarding costs, stages, medical paper, transport and accomodation, last techniques in the field and all the revolutionary methods used by the clinic). I am also their link to the doctors, I tell them about the treatment and I am there throughout the whole process. I communicate for those who can't handle a foreign language through Skype videocalls. After the patients come back to Romania, I keep in touch with them and tell them about the doctor's recommendations.

Most of the times, patients contact me through our website (www.fiv-in-cehia.ro – personal site /www.ivfzlin.ro – the Romanian version of the clinic), via e-mail or, for Romanian patients who live abroad, via Skype. There are also couples who call me directly, after my collaborators in Romania recommend them to do so. 

Confidentiality is a basic rule in our clinic. Every conversation we have, the medical record of a patient and every other information they offer us in the process are entirely private. Nobody besides me as IVF coordinator and the doctor has access to the files.

 

JoelleMagazine.Ro: How do you appreciate the evolution of your collaboration with this clinic in the past 3 years since you started helping patients in Romania? Could you offer us an estimated number of the couples that you've succeeded in supporting and which became parents by coming to the clinic in Zlin?

Adina Vochin: Before our collaboration, one Romanian couple every three months came to our clinic. Last year, for example, we've helped around ten couples a month and the success rate is around the clinic's average: 37% for classic IVF and around 60% for IVF treatment with donor eggs. 

 

JoelleMagazine.Ro: As I said before, you've become a mother yourself through a IVF treatment and you're very proud of this. Congratulations! God bless your little boy, he's very beautiful! Please tell me how did you initially find out about this clinic and how did everything started?

Adina Vochin: I am not ashamed of the fact that I used a IVF treatment in order to get pregnant. Infertility is a disease, but I don't think it's something to be ashamed about, because you never know how someone who hears your story can guide you towards the doctor with the right treatment. I did it! I have a wonderful kid, who succeeded in making me smile again and brought the joy to my soul. 

Every treatment in Romania has failed. After a long time of being sad, we've met another couple at a social event. They told us that they were having a baby after a treatment at this clinic in Zlin. They gave us the contacts and we called the next day. The way they answered so fast and in details made us say "Yes! This is the clinic! We'll go there and we'll succeed!".

 

JoelleMagazine.Ro: There is an age limit for IVF? What other basic conditions are there in order to decide upon the treatment? Could you name some main challenges that you had to face during the process, before becoming a mother? 

Adina Vochin: In The Czech Republic, the legislation regarding assisted human reproduction is clearly regulated. The Czech law states that, for the IVF procedures, the woman shouldn't be 50 in the day of the embryotransfer. 

Some blood tests are required in order to help the doctor eliminate as many potential failure factors as possible. 

As far as I'm concerned, I've experienced some tough treatments in Romania and only one doctor in our country saw the real problem and helped me fulfill my dream by leading me to The Czech Republic. 

 

JoelleMagazine.Ro: Although I don't have this kind of experience, I understood that it's impossible to describe what being a mother really means. Still, because you wanted this so much, could you summarize how did you perceived this new life that has started once your little boy was born? 

Adina Vochin: When you try to have a baby for so long and you don't succeed, you become depressed, you become another person. 

My little boy is the miracle I've been waiting for. I'll never forget how I used to talk to him during my pregnancy and he used to move his arms and legs like saying "mommy, I'm here" When I first held him in my arms, I couldn't stop crying and I felt, in the same time, that I was entirely happy and accomplished. He is, to me, everything I wished for, he's God's gift. 

 

JoelleMagazine.Ro: If you were to name some of the aspects that recommend The Clinic of Reproductive Medicine and Gynecology from Zlin, which one would you point out? 

Adina Vochin: The patients have told me that, to them, the fact that I exist meant a lot because I coordinate the clinic in Romania and they can talk to me at any time. The professionalism of the people who work there, the kindness you see when they receive you, all this makes the patients trust them. The big success rate is another important aspect. Moreover, the 4 stars hotel that has been built offers the patients a great degree of privacy and comfort. And it's essential the fact the our clinic uses all the assisted reproduction methods which exist nowadays, including the IVF treatment with donor eggs. Eggs donation is not clearly regulated in Romania. In the Czech Republic, everything is legal and the donation is anonymous. This is the reason why my patients go to the clinic in Zlin for IVF treatments with donor eggs. 

 

JoelleMagazine.Ro: Since the clinic is outside Romania, please tell me some things about your favourite holiday destinations. 

Adina Vochin: Before having Eric, I really enjoyed travelling and discovering the world together with my husband so we've been to many places. Now we're waiting for Ericek (as we pamper him) to grow up in order to show him the wonders of the world. I would really love to return to Paris, Loire Valley and Spain. 

 

JoelleMagazine.Ro: Do you consider that you found a balance between the personal and professional life? 

Adina Vochin: Yes, although both require a great amount of my time, I believe I succeed in combining them pretty well. I also owe this to the fact that George, my husband, helps me a lot.

 

JoelleMagazine.Ro: What matters the most to you in life?

Adina Vochin: Eric, my family.

 

JoelleMagazine.Ro: Thank you for your time, Adina! Would you like to send a message to JoelleMagazine.Ro readers and especially to those readers who may consider the idea of becoming patients of the clinic you represent here in Romania? 

Adina Vochin: Thank you! To those who are faced with infertility I recommend to never give up on their dream, to look for as many information as possible, to find the top foreign clinics and to trust that they will find specialists that cherish the patients and not the money they are paid. This medical centers always have the newest technologies in the field, their doctors always study the newest discoveries and specialize themselves in order to find solutions to all the cases, no matter the difficulty. And they also advice them to talk about their problems, at least with the ones around them. To those who have friends dealing with infertility I recommend to not allow them to sink in those problems. Because every advice is welcome. To the women who were blessed by God with kids I will only say this: love your miracles! Because kids are God's miracles! 

 

Quick quiz:


Name: Adina Vochin

Friends call me Adațica.

A movie I would highly recommend others would be Meet Joe Black.

Two places where I want to go but didn't got the chance to visit yet would be Tenerife and Santorini.

In 2015, I would love to help many other couples to fulfill their dreams. Personally, I wish I could open a new chapter in my family's book by bringing Eric a brother or a sister. 

I now read the book  1Q84 – Haruki Murakami (in Spanish)

Sea or mountains? The sea.

What motivates me in life are the accomplishments, every little thing I get done, every wish or dream come true. 

 

You can follow Adina Vochin's activity on the website www.fiv-in-cehia.ro and on the Official Facebook Page Fertilizare in vitro Cehia.

An interview by Anca Tănase. You acknowledge that JoelleMagazine.ro is the sole owner of all content. All rights reserved © JoelleMagazine.Ro 2015.   

1 /
    Adina Vochin, Zlin Cehia, FIV în Cehia. fertilizare în vitro, ovocite donate, copii, minuni, infertilitate şi soluţii Adina Vochin, Zlin Cehia, FIV în Cehia. fertilizare în vitro, ovocite donate, copii, minuni, infertilitate şi soluţii

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Virginia Maxim, artist: “Ai fund mic? E frumos așa…
Miruna-Anca Sandu, designer: „Nu aș purta niciodată…