BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Alice Botnarenco, fondatoarea brandului ALISIA ENCO: Un look profesionist nu înseamnă să renunți la confort

Consideră că imaginea unei femei în lumea afacerilor este o componentă esențială a performanței personale. A creat, în anul 2009, cea mai activă comunitate de business din România dedicată exclusiv femeilor, organizația Femei în Afaceri, iar noul său brand, ALISIA ENCO, a prins contur în anul 2014, ca o consecință firească a dorinței sale de a contribui în mod semnificativ la evoluția mediului de business feminin din România. Alice Botnarenco, o vizionară care a reușit să-și transforme fiecare vis în realitate, pas cu pas, vorbește despre afaceri, modă, stil, feminitate și despre cum reușește să-și găsească un echilibru între toate proiectele în care este implicată pe plan profesional și viața ei personală.

Anca Tănase [JoelleMagazine.Ro]: Bună, Alice. Povesteşte-mi puţin, te rog, despre business-ul pe care l-ai creat în urmă un an. Care a fost momentul definitoriu în care ai realizat că îți dorești ca ALISIA ENCO să devină următorul tău business și care sunt planurile pentru viitorul acestei afaceri cu stil?

Alice Botnarenco [ALISIA ENCO]: Bună, Anca. Ma gândeam de câțiva ani că ar trebui să pornesc pe un nou drum, având în vedere că afacerea de rent-a-car pe care am început-o la 23 de ani nu mă mai reprezenta. Nu am știut care va fi acela, dar m-am gândit că ar trebui să se potrivească comunității de business feminin pe care am construit-o din 2009 și până în prezent. Voiam să acopere nevoile femeilor și, implicit, pe ale mele.

Experiența cu Femei în Afaceri, organizație pe care am fondat-o în 2009, m-a ajutat să iau contact cu multe evenimente de business la care am participat atât în România, cât și în Europa. Astfel, mi-am dat seama cât de importantă este ținuta business și cât de greu este să îți găsești haine care să te scoată din anonimat și să îți ofere o mai mare încredere în sine. Momentul în care, în urmă cu 2 ani, am primit în dar de ziua mea o cămașă albă cu inițialele mele a fost definitoriu, întrucât atunci am știut ce vreau să fac.

Dorința mea a devenit realitate la finalul anului trecut, când am lansat brandul ALISIA ENCO – For creative women in business, un brand despre cămăși și accesorii business pentru femeile de afaceri. Am început cu magazinul online, www.alisiaenco.com, iar în această toamnă voi deschide și primul showroom. Am planuri mari și visuri multe, iar unul dintre acestea este ca brandul ALISIA ENCO să devină un brand recunoscut pentru femei, atât pe plan național, cât și internațional.  

 

Anca Tănase: ALISIA ENCO se adresează femeilor creative, implicate în lumea afacerilor: “For creative women in business”. Acesta este şi principiul după care te ghidezi în demersul tău, nu-i aşa? Faci totul pentru a dezvolta armonios mediul de afaceri feminin din România și nu numai. Cum ai caracteriza stilul ALISIA ENCO şi, prin urmare, femeia care alege să poarte creaţiile tale?

Alice Botnarenco: ALISIA ENCO este un brand de cămăși și accesorii pentru femeile care vor să se afirme prin creativitate, prin modul în care îmbină accesoriile cu ținuta, prin calitatea și croiala materialelor. Fiecare dintre aceste elemente contribuie la prestanța noastră, ne ajută să ne creăm o imagine profesionistă, să transmitem lucruri despre noi, dar fără să renunțăm la confort.

Stilul ALISIA ENCO este unul business și se adresează femeii independente, care are deja o afacere sau lucrează într-o companie. Femeia ALISIA ENCO este femeia puternică, cu atitudine, are simțul umorului, este stăpână pe sine și autentică. Toate aceste lucruri pot fi comunicate prin ținută, iar fiecare produs ALISIA ENCO a fost creat cu acest scop în minte. Ele nu încorsetează, ci inspiră dorința de a experimenta cu imaginea noastră.

 

Anca Tănase: Cămașa albă este piesa vestimentară care se află în centrul atenţiei în universul ALISIA ENCO. În viziunea ta, cămașa albă în afaceri este precum rochia neagră în modă, în general – un must-have. Este vorba despre o lecție pe care ai învățat-o de-a lungul timpului și pe care acum o transmiți mai departe, prin ceea ce faci. Spune-mi, te rog, ce alte lecții importante de business te-au învățat cele mai mari provocări cărora a trebuit să le faci faţă în ultimii ani pe acest drum profesional pe care l-ai ales în 2009, când ai demarat proiectul Femei în Afaceri?

Alice Botnarenco: De-a lungul carierei, am învățat foarte mult și sunt mândră că am fost foarte deschisă tuturor oportunităților care mi-au apărut în cale. Am spus „Da!” la orice propunere și acest lucru m-a adus astăzi aici. Provocări au existat multe și încă există foarte multe, iar una dintre acestea, în prezent, este să îmbin viața profesională cu cea de mămică. Pe parcursul acestor ani am învățat că visurile chiar devin realitate dacă muncești în direcția lor, iar dacă tu crezi în ceva, vor crede și ceilalți. Am conștientizat și mai mult că nu există “nu pot” și că orice problemă are minim o soluție de rezolvare, iar, de curând, am învățat că, dacă ai nevoie de ceva, trebuie să îl ceri direct. Oamenii nu îți pot citi gândurile.

 

Anca Tănase: Evenimentele organizate de către Femei în Afaceri facilitează dialogul dintre femeile implicate în afaceri, fie ca antreprenoare, fie ca angajate și le oferă oportunitatea de a face networking într-un cadru formal și, totodată, prietenos. Și pentru că membrele organizației au avut adesea colaborări fructuoase între ele, care sunt, din perspectiva ta, așa cum ai constatat și în ultimii ani, facilitățile reale pe care cititoarele interesate de a se alătura organizației le pot avea dacă devin parte a comunității Femei în Afaceri?

Alice Botnarenco: În primul rând, aș vrea să spun că sunt foarte mândră că am reușit să construiesc de la zero o comunitate de afaceri care într-adevăr poate ajuta femeile să se dezvolte! Există doamne în organizația Femei în Afaceri care participă la evenimentele noastre și sunt membre de câțiva ani de zile, așa că am văzut cum au crescut și s-au dezvoltat odată cu noi. Au învățat de la speakerii pe care noi îi aducem în față, și-au putut promova afacerile prin intermediul site-ului, dar și la evenimente, s-au dezvoltat găsindu-și colaboratori și parteneri și sunt informate lunar cu privire la tot felul de oportunități.

O comunitate îți poate aduce multe beneficii, dar trebuie să te implici, să participi constant la evenimentele organizate și să asculți activ ceea ce se discută. Eu sunt una dintre acele persoane care cred că îți poți crea propriile oportunități, dar trebuie să fii activă în acest sens, să cauți oamenii și contextele potrivite, să te prezinți și să nu îți fie teamă atunci când ieși din zona ta de confort! Spun toate aceste lucruri din experiența personală, deoarece și eu m-am dezvoltat enorm de când mă ocup de Femei in Afaceri și m-aș bucura ca și alte femei să beneficieze de aceste avantaje.

 

Anca Tănase: Care sunt, din punctul tău de vedere, avantajele antreprenoriatului? Şi ce dezavantaje ai putea numi în acest sens?

Alice Botnarenco: Sunt o persoană pozitivă, căreia îi plac oamenii, munca și tot ceea ce alege să facă și nu m-am gândit niciodată care sunt dezavantajele antreprenoriatului.

Faptul că poți crea ceva ce este al tău, poți fi independentă, poti fi propriul tău șef, poți munci unde vrei tu și cât vrei sunt câteva dintre avantaje, dar sigur putem comenta la fiecare dintre ele. Cu siguranță că, pentru a fi pe cont propriu, vei munci mai mult, iar dacă, la final de lună, nu ai rezultate, nu ai nici salariul asigurat. Dacă faci vreo greșeală, trebuie să ți-o asumi și, chiar dacă poți munci oriunde și oricât, trebuie să ai o super echipă lângă tine. Cred că oriunde am fi, în propria noastră afacere sau într-o companie, există și avantaje și dezavantaje. Depinde de fiecare persoană ce alege să facă și cum percepe lucrurile.  

 

Anca Tănase: Ce alte pasiuni mai ai în afară de a face afaceri cu stil și implicare totală? Povesteşte-mi puţin, te rog, despre destinațiile tale preferate pentru a-ți petrece vacanțele. Unde şi cum alegi să te deconectezi?

Alice Botnarenco: Dacă înainte îmi placea foarte tare sa conduc mașini, de curând, o alta pasiune a înlocuit-o pe aceasta. Este vorba despre fotografie, o activitate care mă relaxează și mă ajută să-mi exploatez creativitatea. Ba mai mult, îmi menține memoria proaspătă și plină de amintiri. Aș călători în lume doar pentru a descoperi oameni, afaceri, stiluri de viață pe care sa le expun in poze.

Îmi plac toate destinațiile care au mare, dar să fie aproape de țară, pentru că nu-mi plac călătoriile cu avionul. Am ales și aleg Grecia ca țară favorită pentru vacanțele mele. Când ajung acolo, mă simt ca acasă.

 

Anca Tănase: Ți-ai transformat pasiunea în business-uri conturate frumos de-a lungul timpului. Consideri că ai reuşit să găseşti un echilibru între viaţa profesională şi cea personală?

Alice Botnarenco: De-a lungul vieții mele, am ales să fac numai ceea ce-mi place și asta m-a făcut să mă implic total în afaceri. În momentul în care am devenit mămică, a trebuit să schimb puțin stilul asiduu de muncă pentru a găsi un echilibru. Nu pot să spun că mi-a fost ușor să mă obișnuiesc cu noul mod de viață, dar a fost chiar mai bine pentru că mi-a aratat că există și un altfel de drum. În nebunia lucrurilor pe care le făceam, statutul de mămică mi-a pus o frână și m-a făcut să mă gândesc la cum vreau să merg mai departe. Totodată, m-a făcut să fiu mai organizată și să prioritizez lucrurile mult mai mult ca înainte. În momentul de față, îmbin cele două vieți în cele mai creative moduri, pentru a reuși și a face față provocării de a fi mamă, dar și femeie de afaceri în același timp.

 

Anca Tănase: Ce este cel mai important pentru tine în viaţă?

Alice Botnarenco: Mai presus de orice este familia, care îmi asigură un echilibru și fără de care nu aș putea să fac astăzi toate lucrurile pe care mi le doresc.

 

Anca Tănase: Îți mulțumesc frumos pentru timpul acordat, Alice!

Alice Botnarenco: Si eu îți mulțumesc pentru oportunitate, Anca! Felicitări pentru rezultatele minunate alături de Joelle Magazine si mult succes în continuare pe plan profesional!

 

Quick quiz:


Nume: Alice Botnarenco

Prietenii îmi spun - mai nou ALISIAJ

Un film pe care-l recomand oricui cu drag ar fi The Pursuit of Happyness.

Două locuri unde îmi doresc să ajung şi pe care nu am avut încă ocazia să le vizitez ar fi Scoția și sudul Franței.

Mi-aş dori foarte mult ca în viitorul apropiat să descopăr locuri și oameni noi.

În prezent citesc cartea Girlboss de Sophia Amoruso

Mare sau munte? Cu siguranță mare înainte de munte.

În viață, cel mai mult mă motivează curiozitatea de a descoperi oameni, lucruri și situații, dorința de a crea și a învăța.

Foto: Arhiva personală Alice Botnarenco.

 

Puteți urmări activitatea lui Alice Botnarenco pe site-ul ALISIAENCO.com și pe site-ul organizației Femei în Afaceri (www.femei-in-afaceri.ro), precum și pe paginile de Facebook ALISIA ENCO, FEMEI IN AFACERI și Alice BOTNARENCO.

Un interviu de Anca Tănase. Orice utilizare a conţinutului acestui interviu presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2015.

Click on "ARTICOLUL CONTINUĂ. CITEȘTE MAI DEPARTE!" for the English version of the article. 

Apasă pe "ARTICOLUL CONTINUĂ. CITEȘTE MAI DEPARTE!"  pentru versiunea în limba engleză a articolului.  

Alice Botnarenco, the founder of ALISIA ENCO BRAND: A professional look doesn't mean that you have to give up confort

She believes that a woman’s appearance in the business world is an essential factor of personal performance. In 2009, she has created the most active business community in Romania, especially dedicated to women, Women in Business Organization, and her new brand, ALISIA ENCO, started in 2014 as a normal result of her wish to significantly contribute to the business environment for women in Romania. Alice Botnarenco, a visionary who managed to turn each dream into reality, step by step, talks about business, fashion, style, femininity and how she manages to find a balance between all her professional projects and her personal life.

 

Anca Tănase [JoelleMagazine.Ro]: Hello, Alice. Please tell me more about the business that you have created a year ago. Which was the moment when you realized that you want ALISIA ENCO to become your new business and which are the plans for the future of this stylish business?

Alice Botnarenco [ALISIA ENCO]: Hello, Anca. I was thinking for a few years that I should start on a new path, since the business of rent-a-car which I started when I was only 23 years old didn’t represent me anymore. I didn’t know which business will be it, but I thought it should match the business community for women that we built from 2009 to the present. I wanted to cover the needs of women and therefore mine.

The Women in Business experience, an organization that I founded in 2009, helped me stay in contact with many business events that I attended both in Romania and in Europe. Thus, I realized how important the business attire is and how difficult it is to find clothes that meci your originality and give you more confidence. The moment when, two years ago, I received a white shirt with my initials as a birthday gift was essential, since that was the moment when I knew what I wanted to do.

My wish came true late last year when we launched the brand ALISIA ENCO - For creative women in business, a shirts and accessories brand for women entrepreneurs. I started with the online store, www.alisiaenco.com and, this fall, I will open the first showroom. I have many big plans and dreams and one of them is that the ALISIA ENCO brand becomes a recognized brand for women, both nationally and internationally.

 

Anca Tănase: ALISIA ENCO is for creative women, involved in the business world: “For creative women in business”. This is also the principle which guides all your efforts, isn’t it? You do everything to develop the business environment for women in Romania and over the borders. How would you define the ALISIA ENCO style and the woman who wears your creations?

Alice Botnarenco: ALISIA ENCO is a brand of shirts and accessories for women who want to assert themselves through creativity, through the way they combine their outfit with their accessories, through the quality and the cut of materials. Each of these elements contribute to our style, help us create a professional image to convey things about us, but without sacrificing comfort.

The ALISIA ENCO style is a business style and is addressed to the independent woman, who already has a business or works in a company. The ALISIA ENCO woman is a strong woman with attitude, sense of humor, is confident and authentic. All these things can be communicated through our attire and each ALISIA ENCO product was created with this purpose in mind. It inspires the desire to experiment with our image.

 

Anca Tănase: The white shirt is the centre of the ALISIA ENCO universe that you created. In your vision, the white shirt is business is like the little black dress is fashion – a must-have. This is a lesson that you learned over the years and which you now tell it forward. Please, tell me, what other lessons did the biggest business challenges you were faced  with since 2009 have learned you?

Alice Botnarenco: Throughout my career, I learned a lot and I am proud that I was very open to all the opportunities that came my way. I said "Yes" to any business-related proposal and this has brought me here today. There were many challenges I was faced with and yet there are still lots of challenges, one of them currently being to combine my professional life with the fact that I am also a mother. During these years I have learned that dreams really can come true if you work hard for them and, if you believe in something, the others around you will also believe in you. I realized even more that there is no"I can’t" and that every problem has at least a solution and, recently, I learned that if you need something, you should directly shask for it. People cannot read your mind.

 

Anca Tănase: The events organized by the Women in Business Organization helps women in business (entrepreneurs and women who work in companies) to do networking is a business, but friendly, manner and place. And since the members of the community also developed beautiful business partnerships, which would be, in your opinion, the real advantages of the readers interested in joining the Women in Business Organization?

Alice Botnarenco: First of all, I'd like to say that I am very proud that we managed to build from scratch a business community that can really help women to develop! There are ladies in the Women in Business Organization taking part to our events for several years now, so I saw how they grew and developed together with us. They learned from the speakers that we bring, they could advertise their own businesses through our site and the events developed beautiful collaborations and partnerships, with the member being monthly informed on all kinds of opportunities.

A community can bring many benefits, but you must get involved, you must participate in the organized events consistently and actively listen to what is being discussed. I am one of those people who believe that you can create your own opportunities, but you must be active in this regard, you must look for people and contexts which are appropriate to introduce yourself and not be afraid when you go out of your comfort zone! I can tell about all this from my personal experience because I have developed a lot since I started the Women in Business Organization and I would enjoy that other women can benefit from these advantages too.

 

Anca Tănase: Which are, from your point of view, the advantages of entrepreneurship? What disadvantages could you name in this regard?

Alice Botnarenco: I’m a positive person, I like people, I like work and what I choose to do and I never thought of the disadvantages of entrepreneurship.

The fact that you can create something that’s yours, you can be independent, you can be your own boss and work whenever you want are some of the advantages, but you can always comment upon these. Being on your own also involves working more than ever and, at the end of the month, if you don’t reach results, you don’t get paid. I believe that both being employed and being an entrepreneur has advantages and disadvantages. It’s up to u show we see them.

 

Anca Tănase: What other passions do you have, besides your stylish businesses? Please tell me something about your favourite holiday destinations. Where do you go in order to relax?

Alice Botnarenco: If driving was my big passion before, I now discovered photography. It makes me enjoy my imagination and relax, by also making memories in the same time.

I enjoy every holiday destination, but in Greece I feel like home, that’s why it’s my favourite country for my holidays.

 

Anca Tănase: You turned your passion into beautiful businesses. Do you believe that you have reached a balance between your personal and professional life?

Alice Botnarenco: Over the years, I only did what I like the most and that’s why I was so comitted to every business I did. For now, I try to combine being an entrepreneur with being a mother.

 

Anca Tănase: What matters the most to you in life?

Alice Botnarenco: Family always comes first and this gives me the balance I need to do everything I want today.

 

Anca Tănase: Thank you very much for your time, Alice!

Alice Botnarenco: Thank you for the opportunity, Anca! Congrats for the beautiful results that you have with Joelle Magazine and good luck for the future!

 

Quick quiz:


Name: Alice Botnarenco

Friends call me – ALISIA these daysJ


A movie I highly recommend would be The Pursuit of Happyness.

Two places I want to visit but didn’t get the chance yet would be Scotland and the South of France.  

I would love to discover new things and people in the near future.


I now read the book Girlboss by Sophia Amoruso

The sea or the mountains? Sea always comes first – definitely.

The curiosity of discovering new people, things and situations, the desire to create and learn are what motivates me in life.

Photo: Personal archive Alice Botnarenco.

 

You can follow Alice Botnarenco’s activity on ALISIAENCO.com (www.alisiaenco.com) on the Women in Business Organization website (www.femei-in-afaceri.ro), and also on the Facebook pages ALISIA ENCO, FEMEI IN AFACERI and Alice BOTNARENCO.

An interview by Anca Tănase. You acknowledge that JoelleMagazine.ro is the sole owner of all content. All rights reserved © JoelleMagazine.Ro 2015.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Virginia Maxim, artist: “Ai fund mic? E frumos așa…
Miruna-Anca Sandu, designer: „Nu aș purta niciodată…