BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Eliza Nirlu, fostă concurentă X Factor: Când urc pe scenă și încep să cânt, timpul se oprește în loc

Are o voce de aur, își urmează visul cu zâmbetul pe buze și-și dorește să aducă bucurie oamenilor prin ceea ce face în fiecare zi. Talentul ei a fost întotdeauna potențat, încă din copilărie, de foarte multă muncă și de o perseverență ieșită din comun, de aceea câștigarea Premiului I la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară “Dan Spătaru” a venit ca o încununare a efortului depus până în prezent. Singura româncă de pe podiumul acestui festival internațional are visuri mărețe, un entuziasm debordant și șanse foarte mari ca, în curând, vocea ei să ne lumineze fiecare zi, de la radio ori TV. Eliza Nirlu, fosta concurentă X Factor, povestește despre marea ei pasiune, muzica, despre planurile îndrăznețe de viitor pe care le are și despre drumul sinuos al unui artist talentat în România anului 2015.

Anca Tănase [JoelleMagazine.Ro]: Bună, Eliza. În primul rând, sincere felicitări pentru câștigarea Premiului I la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară “Dan Spătaru”! Fiind singura româncă de pe podiumul unui festival internațional, cum ai putea descrie sentimentele care te-au încercat în momentul în care ai urcat pe scenă și, mai ales, în clipa când ți-a fost înmânat acest premiu?

Eliza Nirlu: Bună, Anca. Sincer, trebuie să mărturisesc faptul că, în seara de concurs, eu am cunoscut fericirea supremă. Nu am crezut c-o să simt vreodată așa ceva și nu poți s-o simți într-un alt context decât fiind acolo.

Când m-am urcat pe scenă și am început să cânt, pentru mine timpul s-a oprit în loc, iar eu simțeam că îmi explodează sufletul de bucurie. Îmi plăcea atât de mult faptul că eram acolo și am fost foarte fericită că am putut să cânt cu una dintre cele mai bune orchestre din țară, condusă de Ionel Tudor.

Anca Tănase: Care a fost impactul participării la X Factor asupra carierei tale muzicale de până acum? În ce măsură a reușit acest show să contribuie la dezvoltarea ta?

Eliza Nirlu: Participarea mea la X Factor de acum aproape 3 ani a fost o experiență interesantă, în primul rând pentru că a fost concurența foarte mare. În afara faptului că este un concurs important, are și vizibilitate. Există, în concurs, multe tipuri de probe prin care trebuie să treci și înveți astfel și ce înseamnă genul acesta de show televizat pentru că, fiind implicată și o televiziune importantă, diferă total față de un concurs obișnuit, unul care nu este televizat.

Apoi, în momentul în care te uiți la televizor, înțelegi de ce montajul e făcut într-un anumit fel și de ce, înainte de montaj, ai filmat anumite secvențe. Am trecut de câteva etape în cadrul X Factor și am ieșit exact înainte de prima gală, însă s-a dovedit a fi o experiență foarte utilă.

Evident că fiecare își dorește să ajungă cât mai departe, însă, la acel moment, să rămâi printre ultimii 12 concurenți din miile de oameni care s-au prezentat la preselecții a fost în sine o realizare, mai ales că eram abia la început.

Anca Tănase: Te-am auzit cântând live de câteva ori și am înțeles că este doar o chestiune de timp până când vocea ta va fi apreciată de întreaga țară. Există vreun spectacol anume care are un loc special în inima ta, dintre toate spectacolele pe care le susții în mod constant?

Eliza Nirlu: Da, o altă experiență interesantă a fost aceea din Franța, de la Brest, unde am cântat, la propunerea organizatorilor, în limba română, melodia “De-ar fi să vii” a Mihaelei Runceanu. Acest lucru s-a întâmplat chiar de Ziua Națională a Franței, în fața președintelui Franței, domnul François Hollande, care a și venit să ne felicite personal, pe mine și pe colegii alături de care eram prezentă acolo.

Sincer, așa cum am înțeles ulterior, a cânta în fața președintelui Franței în limba română a fost mult mai important decât am realizat eu atunci, pe moment, prinsă fiind în vâltoarea spectacolului. Abia mai târziu mi-am dat seama că nu oricine reușește să facă așa ceva.

 

Anca Tănase: Cum ai putea descrie condiția unui artist talentat, asemenea ție, în România anului 2015? Care sunt cele mai mari obstacole pe care le-ai întâmpinat până acum în drumul acesta sinuos către succes?

Eliza Nirlu: Artiștii, în general, nu au o viață foarte ușoară până când ajung să capete notorietate și cred că acest lucru e valabil în toate țările, nu doar în România. Sunt multe hopuri de trecut, este dificil pentru că este o concurență foarte mare cu o piață de desfacere mică. Dacă în alte domenii un tânăr absolvent știe în mare măsură unde să se ducă, unde să aplice sau unde să trimită un CV, un artist are o mulțime de drumuri pe care poate merge, ceea ce, pe de o parte, e un avantaj, pentru că are de unde alege, dar și un dezavantaj, pentru că orice drum pe și-ar dori să pășească este destul de dificil de accesat. Obstacole sunt multe, în meseria noastră este mult mai pregnant orgoliul decât în altele, este o luptă continuă, un efort de a ajunge cât mai în față și de a-l face pe celălalt să cadă într-un con de umbră. În general, acest tip de orgolii îi face pe mulți artiști să-și piardă încrederea în ei și să nu mai aibă speranțe într-un domeniu transformat în industrie, unde, uneori, ai senzația că ajung cel mai ușor în vârf cei care merită cel mai puțin. Dar eu îmi păstrez optimismul și cred din ce în ce mai tare că, prin multă muncă și prin efort continuu, rezultatele nu vor întârzia să apară. Este greu, dar merită.

 

Anca Tănase: Cânţi cu foarte multă pasiune. Ce te inspiră pentru a cânta totul cu aceeaşi pasiune, de fiecare dată și care a fost momentul în care ai realizat că vrei să faci muzică?

Eliza Nirlu: Inspirația vine întotdeauna din mine. Aleg mereu cântece cu care să rezonez emoțional și simt fiecare vers în parte. Mă bucur de fiecare notă, de fiecare sunet, iar această bucurie se transpune și în stilul meu de a cânta. Nu pot spune că a existat un moment anume în care mi-am dat seama că muzica e ceea ce-mi doresc, pentru că nu-mi aduc aminte să fi fost vreun moment în viață fără ea. De când eram mică, obișnuiam să cânt tot felul de melodii pe care le auzeam pe casete, acompaniată de tata la chitară. În momentul în care și-au dat seama că aș putea face muzică la un nivel profesionist, ai mei au hotărât să mă îndrepte spre această cale. Aveam cam 8 ani.

 

Anca Tănase: Dincolo de orice obstacol și trecând peste toate momentele dificile, tu îți urmezi visul cu încredere și entuziasm. Dacă ar fi să faci un exercițiu de imaginație, cum ai putea descrie clipa aceea în care visul pentru care lupți încă din copilărie va deveni realitate?

Eliza Nirlu: Ar coborî Raiul pe Pământ. Am spus întotdeauna că muzica este motivul pentru care cred în Dumnezeu și că este cel mai frumos dar pe care îl puteam primi de la El. Dorința de a deveni o artistă cunoscută și iubită de întreaga lume este motivul pentru care trăiesc, pentru care mă trezesc în fiecare zi. Este singura mea dorință în această viață. Așa că, după ce se împlinește, nu mai am nevoie de nimic, nu mai am ce să cer, nu mai pot decât să mulțumesc.

Anca Tănase: Pe lângă talentul pe care îl ai, tu ai absolvit jurnalismul și actoria. În ce măsură consideri că vei îmbina aceste domenii, pe viitor, cu marea ta pasiune, muzica?

Eliza Nirlu: Actoria se îmbină foarte bine cu muzica și m-a ajutat mult la capitolul prezență scenică și interpretare. În același timp, urechea muzicală îmi este de ajutor în reprezentațiile teatrale. Latura jurnalismului care m-a atras întotdeauna a fost audiovizualul, am vrut mereu să fiu moderator, să prezint emisiuni de divertisment la TV sau la radio, ceea ce am și făcut o vreme, în orașul natal, iar pregătirea actoricească și muzicală îmi ușurează mult munca în acest sens.

 

Anca Tănase: Dacă ar fi să mulțumești cuiva pentru susținerea pe care ți-a arătat-o până acum în cariera muzicală, care ar fi persoanele cărora le-ai mulțumi și de ce?

Eliza Nirlu: Sunt mulți oameni cărora le sunt enorm de recunoscătoare, ar trebui să scriu câteva pagini numai cu asta, însă există o persoană specială pe care țin neapărat să o menționez și anume profesoara mea de canto și buna mea prietenă Ozana Barabancea. De când am cunoscut-o, stilul meu de a interpreta s-a schimbat și s-a îmbunătățit radical și pot spune că mare parte din artista Eliza Nirlu de azi poartă amprenta ei. Și, desigur, trebuie întotdeauna să aduc aminte de părinții mei, care îmi sunt alături pas cu pas și care ar face orice ca să mă vadă fericită.

 

Anca Tănase: Te-ai născut şi te-ai format în Constanța. Ce reprezintă Constanța pentru tine în acest moment? Dar Bucureștiul?

Eliza Nirlu: Constanța va avea mereu un loc special în sufletul meu, iar chemarea mării o voi simți în sânge – mai ales vara, când te topești de căldură în București, iar apa mării nu se compară nici cu cea mai luxoasă piscină din lume. Bucureștiul este capitala, nucleul, locul unde se întâmplă toate și de unde îmi este mai ușor să-mi ating obiectivele.

 

Anca Tănase: Din punctul tău de vedere, ce este cel mai important în viață?

Eliza Nirlu: Să știi să rămâi om, indiferent cât de sus ai ajuns.

 

Anca Tănase: Care sunt calitățile pe care le apreciezi cel mai mult la un bărbat?

Eliza Nirlu: Îmi plac bărbații care știu să gestioneze o situație dificilă, păstrându-și mintea limpede, care știu să protejeze o femeie din toate punctele de vedere, care știu când și cum și dacă să pună întrebări. Bărbații care pot avea un aspect impecabil, fără ajutorul unei femei. Bărbații care citesc. Bărbații care nu se plictisesc.

 

Anca Tănase: Ce gen de muzică îţi place să asculţi de obicei? Care sunt artiştii tăi preferaţi din industria muzicală?

Eliza Nirlu: Iubesc jazz-ul și R'n'B-ul cu precădere, însă sunt deschisă la orice melodie care îmi atinge inima. Astfel, deși ascult, în mare parte, artiști de culoare precum Louis Armstrong, Beyoncé, Alicia Keys, Lemar sau Usher, melodia mea preferată din toate timpurile este "I want to break free" de la Queen.

 

Anca Tănase: Ce-ţi este indispensabil zi de zi? Fără de ce nu ai putea trăi şi nu ai putea să îţi vezi mai departe de viaţă şi de activitatea zilnică de care eşti atât de pasionată?

Eliza Nirlu: Orice are un difuzor. De la telefon la laptop, la casetofonul din mașină... orice dispozitiv pe care pot asculta muzică. Nu trece o zi fără să ascult muzică și...fără să cânt și eu peste, desigur. Și iubesc să cânt în timp ce conduc.

 

Anca Tănase: Un gând de final pentru cititorii JoelleMagazine.ro… ?

Eliza Nirlu: Păstrați-vă întotdeauna zâmbetul pe buze... este rețeta fericirii. Și previne ridurile.

 

Anca Tănase: Îți mulțumesc frumos pentru timpul acordat, Eliza! Mult succes în continuare!

Eliza Nirlu: Eu îți mulțumesc, Anca, la cât mai mulți cititori!

 


Quick quiz:

Nume:  Eliza Nirlu

Vârsta:  23

Prietenii îmi spun: ELZ, Lizu, Elizuca, Eliz, Elizette...

Un cântec pe care îl recomand cu drag oricui, în orice moment, ar fi Queen – Bohemian rhapsody.

Trei locuri unde îmi doresc să ajung şi pe care nu am avut încă ocazia să le vizitez: New York, Tokyo, Madagascar.

Dacă nu aş fi ales să fac o carieră în muzică, aş fi ales să fiu astronaut.


În prezent, citesc Stephen King – Cimitirul animalelor.

Mare sau munte? Categoric mare!

În viață, cel mai mult mă motivează iubirea pentru tot ce mă înconjoară.

Foto: Arhiva personală Eliza Nirlu

 

Un interviu de Anca Tănase. Orice utilizare a conţinutului acestui interviu presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2015.

 

Click on "ARTICOLUL CONTINUĂ. CITEȘTE MAI DEPARTE!" for the English version of the article. 

Apasă pe "ARTICOLUL CONTINUĂ. CITEȘTE MAI DEPARTE!"  pentru versiunea în limba engleză a articolului.  

Eliza Nirlu, former X Factor competitor: When I'm on stage and I start singing, time stands still

She has a golden voice, she follows her dream with a smile on her face and wants to bring joy to the world through what she does on a daily basis. Her talent has always been boosted, since childhood, by a lot of hard work and an incredible perseverance, that's why winning The First Prize at The International Pop Music Festival “Dan Spătaru” came as a reward of her efforts so far. The only Romanian on the podium of this international festival dreams big, has an overflowing enthusiasm and many chances that soon her voice will brighten our days on the radio or on TV. Eliza Nirlu, former X Factor competitor, talks about music, her biggest passion, about her bold plans for the future and about the tough career path of a talented artist in 2015. 

Anca Tănase [JoelleMagazine.Ro]: Hello, Eliza. First of all, congratulations for winning The First Prize at The International Pop Music Festival “Dan Spătaru”! As the only Romanian on the podium of an international festival, how could you describe the feelings that you had on stage? 

Eliza Nirlu: Hello, Anca. Honestly, I must confess the fact that, on the competition evening, I understood what supreme happiness was. I never thought that I will feel this way and you can't feel it otherwise than being in a context like this.

When I was on stage and I started singing, time stood still for me and I felt like my soul was about to explode. I enjoyed the fact that I was there so much and I was happy that I was able to sing together with one of the best orchestras in the country, led by Ionel Tudor.

Anca Tănase: Which was the impact of X Factor on your career so far? How did this show contributed to your development?

Eliza Nirlu: The fact that I attended X Factor three years ago was an interesting experience, first of all because the competition was really fierce. Besides the fact that it's an important competition, it's also really visible. There are many tests that you have to pass and this way you learn what this kind of TV show really means because, as an important television is involved, it's completely different than a regular show, which it's not on TV. 

After you watch the show on TV, you understand why they've cut certain scenes in order for it to make sense. I left the competition exactly before the first gala and it was a really useful experience for me. 

Of course everyone wants to win and fights for this but, at that stage in my life, to be among the last 12 competitors out of thousands of people who were present at the preselections meant something, especially since I was at the beginning. 

Anca Tănase: I've heard you singing a few times and I understood that it's just a matter of time until your voice will be known by the entire country. Is there any particular show which helds a special place in your heart, out of all the shows that you constantly have? 

Eliza Nirlu: Yes, another interesting experience was the one I've had in France (in Brest), where I sang the Romanian song “De-ar fi să vii” of Mihaela Runceanu. This happened on the National Day of France, in front of the President of France, Mr. François Hollande, who came to personally congratulate me and the colleagues who were there with me. 

Honestly, only afterwards I understood that singing in front of the President of France in Romanian is far more important than I realized on that day. 

 

Anca Tănase: How could you describe the life of a talented artist like you in Romania these days? Which are the biggest obstacles that you had to face until now on the tough path to success? 

Eliza Nirlu: Generally, the artists don't have an easy life until they become famous and I think this applies to any country, not just to Romania. There are a lot of obstacles we have to face and it's tough because the competition is fierce. If other fields have their natural steps and you know where you can apply for a job, an artist has to choose out of many paths and this can be both an advantage and a disadvantage. There are many obstacles and it's a constant fight, the vanity of artists is different than the one of other people and this kind of vanity makes most of the artists lose their hope. But I'm optimistic and I truly believe that, through a lot of work and constant effort, the results will come. It's tough, but rewarding.

 

Anca Tănase: You sing with a lot of passion. What inspires you to sing with this kind of passion every time you're on stage? Which was the moment when you realized that this is what you want to do in life? 

Eliza Nirlu: I find inspiration in myself. I always choose songs which I totally feel deep inside. I enjoy every sound and this joy can be seen in the way I sing. I can't say there was a certain moment when I realized that music is what I want to do in life because I can't remember a moment in my life without it. Since I was a kid, I used to sing various songs with my dad who played the guitar. When they realized that I could sing in a professional manner, they decided to support me in this direction. I was 8 years old.  

 

Anca Tănase: Beyond any obstacles and every difficult moment, you enthusiastically follow your dreams. If you were to imagine, how could you describe the moment when the dream you fight for will come true? 

Eliza Nirlu: Heaven would come on Earth. I've always said that music is the reason I believe in God and that it's the most beautiful gift I could have received from Him. My wish of becoming an artist known and loved by the entire world is the reason I live for, the reason why I wake up every day. It's my only wish in life. So, after it will come true, I have nothing else to ask, all I can is thank God for it. 

 

Anca Tănase: Besides your talent, you graduated journalism and acting. How do you believe that you will combine these two fiels with your big passion, music? 

Eliza Nirlu: Acting goes well with music and it really helped me when it comes to stage presence and interpretation. In the same time, my musical ear is helpful with my theatrical representations. Broadcasting is the side of journalism that has always fascinated me. I always wanted to be a moderator of an entertainment show, which I did for a while, in my hometown. Acting and music only made things easier for me.

 

Anca Tănase: If you were to thank someone for the support they've shown in your music career, who would they be and why? 

Eliza Nirlu: There are a lot of people I'm truly thankful to so I could write pages on this subject, but there is a special person I really want to mention and this would be my canto teacher and my good friend, Ozana Barabancea. Since I met her, my style totally changed and improved and I can say that a lot of what the artist Eliza Nirlu is today holds her mark. And, of course, I always have to mention my parents, who are always there for me and would do anything to see me happy. 

 

Anca Tănase: You were born and raised in Constanța. What does Constanța mean to you? What does Bucharest mean to you now?

Eliza Nirlu: Constanța will always hold a special place in my heart, and I always feel the call of the sea in my blood, especially on summer days, when it's really hot in Bucharest and the sea water cannot be compared to anything else, not even to the most luxurious pool in the world. Bucharest is the capital, the place where everything happens and where I can make my dreams come true more easily. 

 

Anca Tănase: What's the most important thing for you in life?

Eliza Nirlu: To remember how to be human, no matter where you are.

 

Anca Tănase: What do you appreciate the most in a man?

Eliza Nirlu: I like men who know how to handle a difficult situation with a clear mind, men who know how to really take care of a woman, who know where and how and if they should ask questions. Men who can look awesome without a woman helping them out. Men who read. Men who never get bored. 

 

Anca Tănase: What kind of music do you listen to? Who are your favourite artists? 

Eliza Nirlu: I love jazz and R'n'B, but I'm open to anything that can touch my heart. So, even though I mostly listen to black artists like Louis Armstrong, Beyoncé, Alicia Keys, Lemar or Usher, my all-time-favourite song is "I want to break free" sang by Queen.

 

Anca Tănase: Is there something you couldn't live without? 

Eliza Nirlu: Anything with a speaker. From my phone to my laptop to the car stereo... any device which can play music. Not a day goes by for me without listening to music and singing, of course. And I love to sing while driving.

 

Anca Tănase: One last thought for JoelleMagazine.ro readers?

Eliza Nirlu: Always keep a smile on your face... it's the recipe of happiness. And it also prevents the wrinkles. 

 

Anca Tănase: Thank you very much for your time, Eliza! Good luck with everything!

Eliza Nirlu: Thank you, Anca! Good luck with the magazine!

 


Quick quiz:

Name:  Eliza Nirlu

Age:  23

Friends call me: ELZ, Lizu, Elizuca, Eliz, Elizette..

A song I would highly recommend would be Queen – Bohemian rapsody

Three places where I want to go but didn't got the chance to visit yet would be: New York, Tokyo, Madagascar.

If it weren't for the music,  I would have been an astronaut.

I now read Stephen King – Pet Sematary.

Sea or the mountains? Definitely sea!

The love for anything that surrounds me is what motivates me in life. 

Photo: Personal archive Eliza Nirlu

1 /
    Eliza Nirlu, X Factor, cântăreață, Premiul I la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară “Dan Spătaru”, Antena 1, actriță, Francois Hollande, președintele Franței Eliza Nirlu, X Factor, cântăreață, Premiul I la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară “Dan Spătaru”, Antena 1, actriță, Francois Hollande, președintele Franței

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Virginia Maxim, artist: “Ai fund mic? E frumos așa…
Miruna-Anca Sandu, designer: „Nu aș purta niciodată…