BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Inashan, artist: “Nebunii cu adevărat periculoși se află printre noi, nu în spitale”

Este foarte tânără, dar știe deja bine ce vrea. Nu acceptă sub nicio formă să se încadreze în tradiționalisme și face întotdeauna numai ce-i dictează inima. La doar 23 de ani, Inashan își ghidează toate acțiunile în funcție de conceptul în jurul căruia se învârte întreaga ei viață: nebunia.

Apariția ei ieșită din comun m-a frapat încă de la bun început, și am fost curioasă să aflu mai multe despre ceea ce stă în spatele imaginii sale de om rebel.

Eliza Nirlu: Aș vrea să înțeleg mai bine ce faci tu exact, pentru că faci foarte multe: bijuterii, haine, încălțăminte, expoziții de pictură, grafică, tablouri, fotografie conceptuală, make-up, coafură – cum putem numi sectorul tău de activitate, arte vizuale?

Inashan: Da, dar nu numai. E o adevărată mișcare ceea ce fac. Am atât de multe lucruri pe care le fac, încât am renunțat să mă rezum la un domeniu de activitate și am decis să mă învârt în jurul unui concept: eu promovez conceptul de anormalitate, de libertate, de a fi altfel. Nu promovez nebunia cu sensul de boală, ci cu sensul de a avea curajul să fii liber, să faci ce simți, să nu-ți pese de eticheta pe care ți-o pun alții. Așadar, am în vedere să fac orice nebunie îmi trece prin cap. Nu am limite în ceea de privește sectorul de activitate. 

E.N.: De ce tocmai codițele afro?

I.: În primul rând, codițele se fac remarcate imediat. Nu le poartă oricine, doar cazurile speciale, persoanele care au curaj. În al doilea rând, coafurile africane, din punctul meu de vedere - și nu doar al meu, mai mult ca sigur - sunt cele mai calitative. Africanii sunt liderii coafurilor din întreaga lume, din toate timpurile au avut cele mai bune metode și cele mai interesante frizuri, iar eu am încercat să învăț de la cei mai buni.

Hairstyle: Inashan, Make-up: Dana Brezoi, model: Alexa Hera

E.N.: Cum a pornit pasiunea pentru coafurile afro și de unde ai învățat să le faci?

I.: Pasiunea a apărut de mică - la 12 ani le făceam părul prietenelor, și tot atunci i-am făcut cuiva codițe în schimbul unui tatuaj. Am învățat și de la sora mea, iar apoi am îmbunătățit tehnicile prin experiență, prin practică. Am făcut un curs de coafură, dar am realizat că era mult prea tradiționalist pentru gustul meu și am decis să îmi dezvolt propriile metode.

E.N.: Iar acum te inspiri și de la alții?

I.: Rareori. Mai mult încerc să dau eu formă unor idei proprii sau mă adaptez la dorințele fiecăruia. Tot ce găsesc nou e din experimentele pe care le fac singură. Dar bineînțeles, sunt metode noi de a pune extensii, la care mă uit pentru a învăța.

Hairstyle: Inashan, Make-up: Roxana Dumitrașcu, modele: Inashan, Diana Nuțu

E.N.: Pasiunea pentru cultura africană se restrânge doar la coafură?

I.: Îmi plac mai multe elemente, dar nu mă interesează să adopt tot ce include cultura africană. Sigur că făceam și piercing-uri, flash-uri, toate aferente stilului african, dar nu aceasta este ideea, să copiez o întreagă cultură, ci să o adaptez la stilul și personalitatea mea.

E.N.: Care a fost cea mai trăsnită coafură pe care a trebuit să o faci până acum?

I.: Creste, liberty spikes, șuvițe vopsite în mai multe culori...însă am în plan să fac mai multe experimente. 

Hairstyle: Inashan, model: Inashan, Flo

Hairstyle și bijuterii: Inashan, Make-up: Andreea M. Petcu, modele: Inashan, Rosanna Cristea, Diana Nuțu, Foto: Alexandra Gogu

E.N.: Cum te-ai gândit să dezvolți această latură, să mărești aria de interes a acestui concept de nebunie?

I.: Prin ceea ce fac, prin arta sau proiectele pe care le gândesc, aria de activitate și interes se mărește. În fiecare an, pe data de 9 sau 10 octombrie (Ziua Mondială a Sănătății Mintale) și 31 martie-1 aprilie (Ziua Nebunilor în cultura românească și nu numai), voi organiza un eveniment, care poate fi o petrecere, o paradă de modă, sau orice alt tip de eveniment, dar care va avea la bază conceptul pe care îl promovez, al nebuniei libere.

E.N.: Care a fost cel mai nebunesc lucru care te-a inspirat în domeniul tău de activitate?

I.: Eu mă inspir din viața mea, pentru că fac ce vreau și încerc să găsesc o formă legală și profitabilă din a face tot ce îmi doresc. Este singurul lucru care mă inspiră - absolut tot ce îmi trece prin cap, fac cumva să îi dau viață.

Hairstyle, model: Inashan, Foto: Tao Robert

E.N.: Te-ai gândit ca pe viitor să îi înveți și pe alții ceea ce faci tu?

I.: Da, asta e foarte important. Mă bucur mult când văd că oamenii sunt fericiți cu stilul lor de viață și că fac orice își doresc. Eu lucrez cu mulți oameni care sunt creativi și care au aria de activitate în această zonă, pe care încearcă să o dezvolte (fotografi, artiști, make-up artiști). Iar creativitatea și libertatea de a face cum simți mă bucură mereu.

E.N.: Cum arată o zi din viața ta, dacă ar fi să o construiești conform conceptului după care trăiești?

I.: E foarte greu să spun, pentru că viața mea implică multă diversitate. De aceea e greu să dau exemplu de o singură zi, care să fie caracteristică stilului meu și să le definească și pe celelalte. Experiența și spontaneitatea, a colabora cu viața în funcție de propriile dorințe sunt elementele comune, dar nu pot defini una, pentru că nu am două zile care să semene între ele.

"când i-am arătat șefei de catedră atestatul, și-a pus mâinile în cap și a zis că-s nebună"

E.N.: Cum reacționezi la atitudinea oamenilor care sunt extrem de conservatori – știind că unii dintre ei tind să aibă o atitudine de respingere față de cei ieșiți din comun, liberi, conconformiști?

I.: Eu mă bucur dacă mi se spune că sunt nebună sau ciudată. Dacă îi văd pe ei într-o condiție în care nu mi-ar plăcea să fiu, nu are cum să mă afecteze părerea lor despre mine. Nu reacționez în niciun fel, îi tolerez.

E.N.: Cum reacționezi dacă simți că îți este îngrădită libertatea în vreun fel?

I.: Lupt. Fac tot posibilul să o recapăt.

E.N.: Chiar dacă înseamnă să fii într-un loc ce îți aduce anumite beneficii, dar îți îngrădește alte libertăți?

I.: Prefer să plec de acolo, să nu fac compromisuri. Calculez ce îmi oferă mai mult din ceea ce vreau, cât de avantajoasă este alegerea respectivă, decid și îmi asum. Dacă mi-am asumat, nu mă mai simt îngrădită, pentru că a fost alegerea mea.

E.N.: Școala are tendința de a îngrădi libertatea personală. Cum ai fost tu în școală?

I.: În școală, profesorii au fost împărțiți în două extreme: cei care nu mă suportau și cei care îmi luau apărarea – inteligență am avut, prezență mai puțin. Am făcut și năzbâtii; ieșeam în evidență prin părul colorat, prin piercinguri și vestimentație.

Am făcut Liceul de Artă, unde am trecut prin toate secțiile, pt că nu mă puteam hotărî – prima dată am vrut la pictură, apoi la modelaj, iar în ultimul an, când mi-am dat și atestatul, m-am mutat la design vestimentar. Atunci mi-am lansat atestatul, o colecție inspirată din bolile psihice. De atunci a început toată “nebunia”.

Hairstyle: Inashan, Make-up: Andreea Petcu, modele: Inashan, Raz Van, Foto: Alexandra Gogu

E.N.: Și facultatea?

I.: La facultate am dat la design vestimentar și nu am intrat – când i-am arătat șefei de catedră atestatul, și-a pus mâinile în cap și a zis că-s nebună. De aceea nici n-am mai dat din nou în anul următor, mi-am dat seama că nu mi se potrivea. Ulterior mi-a luat ceva până să mă hotărăsc la ce facultate să dau, pentru că nu am putut găsi una unde să învăț să fac absolut tot ce vreau. Nu există o facultate care să mă învețe tot ce am eu de gând să fac în viață. Și atunci am ales să fac ceva pentru sufletul meu, și nu pentru carieră. Așa că studiez acum la secția de Artă Sacră a Facultății de Teologie. Însă nu aș dori să exploatez zona sacră din punct de vedere profesional. 

E.N.: Dar cum se îmbină nebunia ta cu studiile pe care le urmezi?

I.: Se îmbină foarte bine. Crezi că Iisus Hristos, la vremea lui, nu a fost considerat nebun? Sau ceilalți sfinți care au șocat prin faptele și convingerile lor?

E.N.: Cum ești percepută când te duci la cursuri – presupun că șochezi prin apariție, în comparație cu ceilalți studenți?

I.: Lumea e în regulă cu mine, nu am avut deocamdată probleme. Sunt remarcată, dar nu am avut probleme, pentru că secția de artă unde studiez eu e separată de celelalte, iar oamenii sunt mai "artiști". 

E.N.: Cum au fost ai tăi cu tine? Sunt conservatori sau sunt și ei ca tine?

I.: Ai mei nu sunt conservatori, dar sunt diferiți față de mine. Totuși, sunt inteligenți și mi-au lăsat libertatea de a descoperi, de a face tot ce-mi doresc. Nu au încercat să mă controleze, ci doar să mă sfătuiască. Acum, când m-am mai maturizat, ne înțelegem foarte bine și sunt de acord cu planurile mele de viitor.

E.N.: Deci ai trecut și tu prin faza de adolescență, în care nu te înțelegeai cu părinții niciodată?

I.: Bineînțeles - ne înțelegeam, dar nu prea. Eram eu altfel. Nici eu nu mi-aș fi dat dreptate dacă mă întâlneam la vremea respectivă. Dar acum e foarte bine, sunt cei mai buni părinți din lume, nu i-aș da pe nimic.

"Crezi că Iisus Hristos, la vremea lui, nu a fost considerat nebun?"

E.N.: Cum compari oamenii din orașul natal cu locuitorii din București - cum te-au primit, cum i-ai perceput, cum te-ai integrat în atmosfera orașului?

I.: Eu mai fusesem prin București de multe ori, încă de când locuiam în orașul natal, în Alba-Iulia. Nu a fost deloc greu să mă adaptez, de mică am călătorit mult și am văzut lumea, m-am adaptat de la bun început. Și când eram în Alba-Iulia eram preocupată, în weekend-uri plecam, nu a fost o schimbare mare. Deși, acum când merg în Alba-Iulia, nu pot sta mai mult de o săptămână - nu-s atâtea lucruri de făcut ca aici.

E.N.: Cum percepi tu oamenii conservatori, care se restrâng doar la programul de birou și nu privesc dincolo de orizontul lor îngust?

I.: Îi consider bolnavi psihic sau social. E trist. Nu și-au găsit sau n-au avut curajul să-și urmeze drumul. E o condiție ce poate fi numită boală psihică, această condiție de a trăi doar pentru supraviețuire.

E.N.: Între nebunia ta și cea definită medical crezi că există vreun punct comun?

I.: Anormalitatea, calificativul de „caz special”. Diferența e că, în conceptul meu, nebunul nu are nevoie să fie legat, ci, dimpotrivă - să fie lăsat liber, atunci e cel mai productiv. Eu nu spun că oamenii din spitale nu au multe calități. Poate că au avut probleme, au clacat după o luptă lungă, dar bolile se pot vindeca sau trata. La mine, nebunia este o condiție permanentă, un mod de a fi, un stil de viață, de libertate, de a lăsa nebunul din tine să te conducă.

E.N.: Ai lucra cu un om ieșit din spital sau care încă urmează tratament pentru o boală psihică?

I.: Faptul că vine din spital și ia tratament nu înseamnă că e mai puțin capabil decât oricare dintre noi. Nu înseamnă că e mai slab decât un om normal căruia îi lipsește această experiență din spital. Pe mine faptul că a fost în spital nu mă afectează cu nimic. Am fost dezamăgită și de oameni complet normali, cu studii, etc. Pentru mine nu asta face diferența.

E.N.: E valabil și pentru deținuți, cei cu cazier?

I.: Categoric. Omul se poate schimba. Un om care nu are cazier, sau care a dat mită să nu aibă, care e într-o funcție de conducere, care nu e internat, dar ia medicamente pentru schizofrenie, de pildă, poate fi chiar mai periculos decât unul care a fost prins și și-a ispășit pedeapsa.

Nebunii cu adevărat periculoși se află printre noi, nu în spitale. Lumea e plină de psihopați, mai ales în funcții de conducere, și mulți dintre ei își urmăresc doar interesul personal, fac rău în jurul lor fără discernământ. Aceștia sunt psihopații. Nu prea există psihopați prin spitale, mai degrabă psihotici sau depresivi.

"Când eram mică, voiam să mor la 33 de ani, ca Iisus"

E.N.: Enumeră-mi trei principii după care te ghidezi în viață și pe care nu le încalci niciodată.

I: 1. Fac tot ce vrea sufletul meu nebun.

Asta nu înseamnă că e simplu, pentru că tinde să își dorească mult. Dificultatea apare din cauză că îmi doresc lucruri mari, dificil de obținut. Oamenii nu rezonează cu sufletul meu de multe ori, iar eu nu sunt dispusă să fac compromisuri. Atunci am de muncit. Trebuie să ai curajul să faci asta, să nu ai rețineri în a-ți asculta sufletul.

Sunt situații când îmi lipsește și mie curajul. Uneori mă afectează ce spun oamenii - ori învăț ceva din asta, ori îmi pare rău de situația respectivă. Se poate întâmpla să mă afecteze părerea celor din jur, dar asta nu înseamnă că-mi schimbă direcția.

Hairstyle: Inashan, model: Alexa Hera

2. Nu-mi vând zilele pentru un weekend.

Nu mi se pare că e rentabil. Nu mă angajez. Nu mă pot încadra în sistemul luni-vineri, în care doar weekendul e liber. Dacă ar fi cumva să lucrez zi de zi, ar trebui să fie ceva extraordinar, să-mi facă plăcere, încât să simt că trăiesc zilele alea fără monotonie.

3. Principiul binelui - Încerc mereu să fiu mai bună cu alții, dar și în ceea ce fac, să fac numai bine.

Când mă întreabă cineva „Ce faci?” și răspund „Bine”, chiar să fac bine.

E.N.: Unde te vezi în 10 ani?

I.: N-aș vrea să mă gândesc la asta. Eu am un infinit de lucruri pe care le pot face. Nu știu care și cum se va dezvolta mai bine, care va funcționa, care nu. Peste 10 ani, la vârsta de...33?! Când eram mică, voiam să mor la 33 de ani, ca Iisus. Mi se părea suficient. Dar nu se știe niciodată ce îți aduce viața...

E.N.: Deci preferi să te lași dusă de viață...

I.: Nu, eu am o direcție, dar nu e atât de bătută în cuie încât să-mi dau seama unde voi fi peste 10 ani. Unele lucruri pot evolua mai rapid sau mai lent decât mă aștept eu.

Hairstyle, accesorii: Inashan, Make-up: Roxana Dumitrașcu, model: Inashan

E.N.: Vrei să ai copii?

I.: S-ar putea la un moment dat, dar nu știu dacă peste 10 ani.

E.N.: Cum vei relaționa cu ei ca mamă? Vei urma exemplul părinților tăi?

I.: Da, voi urma aceleași principii, îmi voi asculta sufletul, îi voi asculta și pe ei și voi face o medie între opinii. Dar asta nu mă preocupă, nu-mi doresc acum copii.

E.N.: Cum ar trebui să fie, în viziunea ta, un nebun frumos, liber?

I.: Un om împăcat cu sine, care reușește să facă tot ce vrea el, fără să-i deranjeze pe ceilalți. Face orice îi trece prin minte și-i aduce fericire și mulțumire, orice vine din el, din interorul lui, și nu este impus sau dirijat de altcineva.

Hairstyle, încălțăminte, model: Inashan, Make-up: Diva Salon Pitești (Ralu), model: Inashan

E.N.: Ce calități ar trebui să aibă un bărbat care să te cucerească?

I.: Eu nu prea pot fi cucerită. Mulți bărbați mi se par deosebiți, dar nu înseamnă că mă pot cuceri. Cer destul de multe de la un bărbat. Dar ca să-mi placă, ar trebui să fie foarte bun, nebun și curajos, stăpân pe sine.

E.N.: Care e dorința ta cea mai mare?

I.: Am prea multe. E mai degrabă o viziune generală decât o dorință clar definită – să fiu sănătoasă, să pot continua ceea ce fac. Am tot ce-mi doresc. Am potențialul să am mai mult, iar de asta mă bucur. Însă nu știu ce mi-aș putea dori, altceva decât ce pot eu să împlinesc.

E.N.: Enumeră-mi câțiva oameni pe care îi admiri în mod deosebit.

I.: În general sunt sfinți, genii sau mari artiști. Nu-mi place să dau nume particulare, pentru că pot omite oameni care sunt la același nivel cu ei. Dar îmi plac cei care au făcut ceva important în domeniul lor, care au revoluționat și au lăsat ceva în urmă.

E.N.: Ce înseamnă latura spirituală pentru tine?

I.: Latura spirituală e grija pentru suflet, aceeași grijă pe care o acorzi trupului când te speli, faci sport și ții o dietă sănătoasă. Dar spiritualitatea se aplică atât sufletului, cât și minții. Îți deschide mintea și inima, ca să te îndrepți către lucrurile bune. E foarte importantă în viața unui om.

E.N.: Ce ai face dacă, printr-o circumstanță mai mult sau mai puțin forțată, ai fi nevoită să te supui unei vieți „normale”, obișnuite?

I.: Ce circumstanță? Doar dacă aș fi în pușcărie și m-ar forța un program fix. Și chiar și într-un penitenciar aș avea timp să-mi fac nebuniile, să scriu, să fac contorsionism. Aș avea chiar mai mult timp pentru lucrurile spirituale, aș evada în asta. Iar banii nu m-ar putea controla, nu mi-aș vinde viața pentru prea mulți bani, nu aș accepta sub nicio formă un job cu program 8-16.

E.N.: Cum percepi tu oamenii conservatori, care se restrâng doar la programul de birou și nu privesc dincolo de orizontul lor îngust?

I.: Îi consider bolnavi psihic sau social. Nu și-au găsit sau n-au avut curajul să-și urmeze drumul. E o condiție ce poate fi numită boală psihică, această condiție de a trăi doar pentru supraviețuire. E trist.

Hairstyle: Inashan, Make-up: Andreea M.Petcu, Foto: Alexandra Gogu

Nume complet: Corina Suărășan.

Vârstă: 23.

Prietenii îmi spun: „Ina”. De mică mi s-a spus așa, doar „Ina”, și profesorii îmi spuneau la fel. Doar când erau supărați pe mine îmi spuneau „Corina”. De aici și numele „Inashan”: Cor-INA + Suără-SHAN. Când eram mai mică mi se spunea și „Anarhina” sau „Arlechina”.

Un cântec pe care îl recomand cu drag, oricui, în orice moment: White Ash, "Primul drum" sau "Eu vreau să știu". 

3 locuri unde-mi doresc să ajung și pe care n-am avut încă ocazia să le vizitez: Africa de Sud, Australia, India. În locuri cât mai sălbatice, cât mai lipsite de civilizație, în principiu zona tropicală.

Dacă n-aș fi ales să fac o carieră în arte vizuale, aș fi ales: Probabil muzică sau teatru. Alte arte. Dar nu mă opresc aici oricum.

În prezent, citesc: „Semiologii psihiatrice”, e o carte de specialitate.

În viață, cel mai mult mă motivează: Faptul că am pornit pe o direcție pe care mi-o doresc.

Hairstyle: Inashan, Make-up: Andreea M. Petcu, modele: Inashan, Rosanna Cristea, Diana Nuțu, Raz Van,

Foto: Alexandra Gogu

Hairstyle: Inashan, Make-up: Andreea M. Petcu, modele: Inashan, Oana Rus, Cristina Handrea, Diana Nuțu, 

Foto: Alexandra Gogu

Foto: arhiva personală Inashan, video: Eliza Nirlu, editor JoelleMagazine.ro.

1 /
    Inashan, artă, arte vizuale, hairstyling, afro, codițe afro, Africa, nebunie, nonconformism, psihologie, boli psihice, interviuri de colecție, femei de succes Inashan, artă, arte vizuale, hairstyling, afro, codițe afro, Africa, nebunie, nonconformism, psihologie, boli psihice, interviuri de colecție, femei de succes Inashan, artă, arte vizuale, hairstyling, afro, codițe afro, Africa, nebunie, nonconformism, psihologie, boli psihice, interviuri de colecție, femei de succes Inashan, artă, arte vizuale, hairstyling, afro, codițe afro, Africa, nebunie, nonconformism, psihologie, boli psihice, interviuri de colecție, femei de succes Inashan, artă, arte vizuale, hairstyling, afro, codițe afro, Africa, nebunie, nonconformism, psihologie, boli psihice, interviuri de colecție, femei de succes Inashan, artă, arte vizuale, hairstyling, afro, codițe afro, Africa, nebunie, nonconformism, psihologie, boli psihice, interviuri de colecție, femei de succes Inashan, artă, arte vizuale, hairstyling, afro, codițe afro, Africa, nebunie, nonconformism, psihologie, boli psihice, interviuri de colecție, femei de succes Inashan, artă, arte vizuale, hairstyling, afro, codițe afro, Africa, nebunie, nonconformism, psihologie, boli psihice, interviuri de colecție, femei de succes Inashan, artă, arte vizuale, hairstyling, afro, codițe afro, Africa, nebunie, nonconformism, psihologie, boli psihice, interviuri de colecție, femei de succes Inashan, artă, arte vizuale, hairstyling, afro, codițe afro, Africa, nebunie, nonconformism, psihologie, boli psihice, interviuri de colecție, femei de succes Inashan, artă, arte vizuale, hairstyling, afro, codițe afro, Africa, nebunie, nonconformism, psihologie, boli psihice, interviuri de colecție, femei de succes Inashan, artă, arte vizuale, hairstyling, afro, codițe afro, Africa, nebunie, nonconformism, psihologie, boli psihice, interviuri de colecție, femei de succes Inashan, artă, arte vizuale, hairstyling, afro, codițe afro, Africa, nebunie, nonconformism, psihologie, boli psihice, interviuri de colecție, femei de succes

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Virginia Maxim, artist: “Ai fund mic? E frumos așa…
Miruna-Anca Sandu, designer: „Nu aș purta niciodată…