Marina Cîrjaliu Murgea, antreprenor EsenţadeSănătate.Ro: Mă inspiră ingredientele, natura inepuizabilă, dar mai ales oamenii.
JoelleMagazine.Ro: Bună, Marina! Mulţumesc frumos pentru că m-ai primit în bucătaria ta plină cu “Esenţă de Sănătate”!
Marina Cîrjaliu-Murgea: Bună! Mulţumesc mult pentru invitaţie! Este o plăcere să povestesc despre viaţă, despre viu şi despre tot ceea ce am învăţat legat de acest stil sănătos de a mânca.
JoelleMagazine.Ro: Se spune despre viaţă că ne conduce pe multe drumuri fără să le cunoaştem şi de cele mai multe ori fără să fim pregătiţi să le urmăm. La tine lucrurile s-au aşezat frumos. Ai urmat Facultatea de Chimie Industrială, în cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti. Chimia este acea materie pe care mulţi nu o înţeleg, dar care ne urmăreşte la fiecare pas, cu fiecare mişcare. Ce te-a determinat să urmezi acestă facultate şi cine te-a inspirat?
Marina Cîrjaliu-Murgea: Da, a trebuit să treacă ceva vreme până am înţeles de ce viaţa m-a “ocolit” pe la Politehnică. Am ales Facultatea de Chimie Industrială din cadrul acestei universităţi, pentru că mi-am dorit şi am visat să fiu inginer în cadrul Combinatului Chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea. Determinarea a venit şi din faptul că în clasa a VII-a doamna profesoară de chimie m-a făcut să iubesc această materie. Domnia sa avea o vorbă: “totul este chimie: asfaltul, hainele de pe voi, mâncarea, etc.”. Am fost fascinată să descopăr că aşa este! În liceu am fost captivată de magia chimiei organice şi mi-am dorit să cunosc limbajul acela al semnelor transformate în formule ce mă făceau să cred că totul vine dintr-o lume extraterestră, dintr-un Univers paralel. Toate aceste dorinţe s-au transformat în realitate în anul 1998, cănd am devenit studentă la Universitatea Politehnica din Bucureşti.
JoelleMagazine.Ro: Ai ales ca, după terminarea celor cinci ani de studiu în chimie, să mergi mai departe în acest domeniu al „semnelor”. Ai urmat masterul şi tot în acelaşi an ai decis să urmezi pentru încă patru ani cursurile de doctorat în cadrul aceleiaşi universităţi. Ce te-a determinat să vrei mai mult?
Cîrjaliu-Murgea Marina: Masterul a venit firesc, doctoratul nu era în planul meu, însă, trecând razant pe lângă un post de asistent universitar la catedra de Chimie Fizică şi Electrochimie, am aflat de posibilitatea de a continua cu un doctorat… aşa s-a legat să ajung la îndrumătorul meu de doctorat care la acea vremea avea mai multe proiecte de cercetare legate de fertilizanţi. Practic, acest proiect a fost dragoste la prima vedere. Gândul că voi prepara şi testa îngrăşăminte lichide foliare m-a bucurat, m-a facut sa mă apropii de viaţă, de plante, să-mi amintesc de natura care ne înconjoară.
Chimie la Politehnică! Timpul a trecut şi iată-mă studiind şi masterul şi primul an de doctorat! Însă, grija faţă de plantele şi legumele pe care le testam era una artificială, chimică. Practic, tot ceea ce obţineam în laborator nu făcea decât să pregătească legumele şi fructele pentru a rezista şi a se dezvolta în condiţii aparent normale pentru mediul care se transformă pe zi ce trece. Ca cercetător, am studiat şi aprofundat fiziologia vegetală timp de cinci ani, am preparat şi testat în câmp zeci de formule de îngrăşăminte, biostimulatori de creştere şi fungicide lichide foliare. Însă timpul, studiul şi mai ales cunoaşterea despre tot ce este artificial au trezit în mine numeroase întrebări. Astfel am început să compar gustul legumelor şi fructelor stimulate chimic cu amintirea gustului din copilărie şi toate acestea m-au făcut să mă gândesc dacă asta vreau, dacă trebuie să promovez mâncarea artificială sau să lupt pentru a păstra gustul de altădată, gustul care să trezească în fiecare dintre noi amintirea copilariei.
JoelleMagazine.Ro: Ştiu că îndrumător în cercetare şi în continuarea aventurii numită “chimie” ţi-a fost domnul Profesor Dr. Ing. Laurenţiu Filipescu, un cadru didactic “dintr-o bucată”, cu mare talent pedagogic şi dragoste pentru această meserie. Cum a fost pentru tine această experienţă şi cum ai descoperit “omul” al cărui nivel pedagogic, profesionalism şi integritate depăşea nivelul de înţelegere al studenţilor?
Marina Cîrjaliu-Murgea: Ooo.... da, OMUL! Prof. Dr. Ing. Laurenţiu Filipescu este “profu’” pe care noi, studenţii, îl vedeam “dintr-o bucată”, era cel ce speria tot studentul în care trezea “ştiinţa de carte”, dar şi cadrul didactic universitar. Experienţa trăită a fost grea şi frumoasă, drumul mi-a fost “şlefuit” atât din punct de vedere profesional, cât şi uman. Domnului Prof. Dr. Ing. Laurenţiu Filipescu îi datorez o parte din ceea ce sunt azi şi el, omul, dascălul este cumva mereu lângă mine, îl regăsesc în mulţi dintre oamenii minunaţi cu care lucrez şi colaborez acum. Dorul de a lucra alături de domnia sa, de munca în echipă, de munca în proiecte ştiinţifice, totul contratimp, mereu în plină căutare de „esenţă” mi-l “alin” acum prin ceea ce studiez în domeniul nutriţiei umane.
JoelleMagazine.Ro: Când ai hotărât că drumul pentru cercetare în acest domeniu trebuie să se oprească? Ce te-a determinat să iei această decizie?
Marina Cîrjaliu-Murgea: Nu m-am gândit nicio clipă să opresc drumul cercetării ştiintifice! Însă venirea copilului pe lume m-a ţinut departe de cercetare timp de doi ani, perioadă în care am continuat colaborarea cu domnul profesor. Însă în aceiaşi perioadă am fost atrasă de domeniul sănătăţii, prin prisma “meseriei” de mamă. Grija faţă de copil care se trezeşte în fiecare femeie, starea aceea naturală, firească, de a face totul ca propriul copil să fie bine m-a îndemnat să cercetez tot ce înseamnă alimentaţia şi mai ales hrana vie, crudă, nepreparată termic! Aşa am înţeles să conduc paşii copilului meu, cu el să se dezvolte o lume nouă, o lume atentă la ceea ce mănâncă şi mai ales la tot ceea ce ne înconjoară.
JoelleMagazine.Ro: Un drum greu, dar cu experienţe fantastice a luat sfârşit, practic o perioadă din viaţa ta ce o să fie adăugată cu onoare în Curriculum Vitae. Ai ales să înveţi despre nutriţie şi ai dat naştere unui proiect minunat numit “Esenţa de Sănătate” prin care promovezi viaţa şi alimentaţia sănătoasă, nutriţia Raw vegană şi Vegană. Cum te-a cucerit acest stil de viaţă şi cum a luat naştere proiectul de care te ocupi acum?
Marina Cîrjaliu-Murgea: Într-adevăr cercetarea ştiinţifică a fost o experienţă fantastică pe care aş repeta-o oricând cu câteva completări! Am ales să aprofundez nutriţia pentru că sunt mamă, dar şi pentru faptul că o persoană dragă s-a aflat într-o situaţie delicată, în care boala a făcut-o să lupte cu medicina naturistă, mai mult decât cu medicina alopată ce are la bază tratarea efectului şi nu identificarea şi înlăturarea cauzei! Boala persoanei dragi a fost motivaţia mea, maestrul meu a fost fereastra mea către lumină, a fost fundaţia proiectului “Esenţa de sănătate”. Când am citit prima dată despre cancer, am fost şocată, apoi au urmat zile întregi de studiu, zile de buimăceală, de teamă şi durere, întrebări şi dorinţa de a face ceva pentru a ajuta un om, un părinte care putea să plece mult prea devreme din cauza unei boli, din cauza unui stil de viaţă despre care nu a fost învăţat niciodată. M-au convins cărţile, studiile şi documentarele care există în acest domeniu. M-am încăpăţânat să cred că orice pacient se poate vindeca, că orice boală are una sau mai multe cauze care pot fi identificate şi vindecate. Mi-a fost greu să-mi dau seama, dar mai ales să accept cât este de importantă alimentaţia în viaţa noastră! Mulţi dintre noi trăim fără să ne întrebăm de ce mâncăm şi mai ales ce mâncăm, aşa că nu mi-a rămas decât să experimentez pe mine un stil de alimentaţie diferit de cel clasic, românesc. Rezultatele nu au întârziat să apară! Dorinţa de a dezvolta acest proiect a devenit un vis ce se conturează şi se dezvoltă frumos zi de zi. Azi, dupa 5 ani de la acel moment de conştientizare, pot spune lumii că da, alimentaţia crudă vindecă boli considerate incurabile.
JoelleMagazine.Ro: Cum primesc oamenii acest stil de viaţă având în vedere că peste tot se vorbeşte despre asta, dar puţin înţeleg cu ce se “mănâncă”?
Marina Cîrjaliu-Murgea: Majoritatea oamenilor nu sunt pregătiţi să primească informaţii legate de alimentaţie, schimbarea reprezintă un disconfort pentru oricine şi în orice domeniu al vieţii! Din fericire, există din ce în ce mai mulţi oameni care aleg să facă o schimbare conştientă fără să “aştepte” sau sa fie “forţaţi” de boală. Comparând ce se întâmplă în anul 2015 cu ce era în anul 2010, pot spune că există o deschidere masivă către un stil de viaţă sănătos. Media, presa scrisă, televiziunile şi internetul contribuie din plin la acest lucru.
JoelleMagazine.Ro: Consideri că acest mod de viaţă Raw Vegan este costisitor?
Marina Cîrjaliu-Murgea: Această întrebare o primesc frecvent la atelierele şi seminariile pe care le ţin. Nu, nu este costisitor să ai o viaţă sănătoasă sau să alegi să consumi 70-80% măncare neprocesată termic. Eu mănânc şi gătesc vegan şi acest lucru mi-a lărgit foarte mult paleta alimentară. Eu spun tuturor că diferenţa în buzunar şi în viaţă se vede după 40-45 de ani când mulţi dintre noi ajung abonaţii farmaciilor şi reţetelor care uneori, chiar şi compensate, costă cât aprovizionarea cu mâncare sănătoasă pe o lună de zile. Un exemplu concret, demn de o comparaţie vizibilă ar fi mic dejun clasic (50 g unt pe pâine albă, 100-200 g caşcaval, 100-200 g salam de bună calitate, 250 ml cafea/lapte UHT) şi mic dejun integral (băutura vitalizantă din 250 ml apă, 1 lingură polen crud, 1 linguriţă de cacao naturală, 1 linguriţă scorţişoară, 100 g nuci româneşti hidratate, 50-150 g fructe crude sau uscate stafide/curmale).
Rămâne ca fiecare să facă calculul în bani, dar şi din punct de vedere nutriţional! Dacă în prima variantă de mic dejun avem multe grăsimi albe-saturate, minerale şi ceva urme de vitamine şi enzime din lapte şi carne cu potenţatori de gust, plus o cafea pe post de „bici” al sistemului nervos, în varianta a doua avem multe grăsimi benefice-nesaturate, o mulţime de minerale, vitamine, enzime şi antioxidanţi în toate preparatele pe care le-am ales ca exemplu! Deci, alegerea ne aparţine şi da, putem s-o facem în cunoştinţă de cauză. Calitatea face diferenţa! În plus şi cantitatea de hrană scade atunci când te alimentezi cât mai aproape de natural cu alimente integrale precum: fructe şi legume crude, leguminoase variate (năut, linte, soia, fasole), cereale şi semicereale (grâu, orz, ovăz, secară, mei, hrişcă, quinoua, chia, etc.), oleaginoase (nuci, alune, migdale, caju, seminţe de floarea soarelui, de dovleac, in, susan, chimen, etc.), germeni şi vlăstari, superalimente (cacao naturală, carob/roşcove, scorţişoară, turmeric, polen, alge, spirulină, etc.). Toate aceste alimente ne pun la dispoziţie o serie de nutrienţi din care ne extragem energia treptat, pe parcursul întregii zile.
JoelleMagazine.Ro: Ce schimbări majore au apărut în viaţa ta după ce ai adoptat acest stil de viaţă?
Marina Cîrjaliu-Murgea: Schimbarea majoră este legată de contactul cu oamenii, de bucuria de a vedea în oameni schimbarea la care şi eu am contribuit cu „o picatură” de suflet. Contactul cu viaţa, cu un stil alimentar nou, viu, explozia de gusturi pe care noi nu le cunoaştem pentru că alegem să trăim în „sărăcie”, în banalul mâncării prăjite, coapte sau ultrafierte. În ceea ce priveşte sănătatea, unele schimbări în bine le-am „băgat în seamă" abia când am realizat că nu m-au mai “sâcâit” balonările, sporadicile arsuri stomacale, herpesul anual (de 2-4 ori pe an), durerile premenstruale lunare.
JoelleMagazine.Ro: Cine şi ce te inspiră în inventarea reţetelor? Ce simţi atunci când produsul gândit ajunge pe farfuria unui client care este pe deplin mulţumit?
Marina Cîrjaliu-Murgea: Mă inspiră ingredientele, natura inepuizabilă care ne-a pus la dispoziţie atâtea şi atâtea alimente, dar mai ales oamenii.
JoelleMagazine.Ro: Ce planuri ai pentru viitor şi cum vezi acest proiect peste cinci ani?
Marina Cîrjaliu-Murgea: Planuri sunt multe. Încerc, în primul rând, să consiliez cât mai mulţi oameni, să observ rezultatele la ei, apoi să aprofundez permanent tainele nutriţiei. Peste cinci ani, văd dezvoltată o comunitate conştientă de nevoia schimbării stilului alimentar, stil care implică schimbarea uneori profundă a omului, atât la nivel sufletesc, cât şi mental. Atelierele, seminariile şi taberele pe care le organizez frecvent fac parte din proiect.
JoelleMagazine.Ro: Acest proiect a apărut şi a evoluat în Râmnicu Vâlcea. Te-ai gândit să dezvolţi proiectului “Esenţa de Sănătate” şi în Bucureşti?
Marina Cîrjaliu-Murgea: Pot să spun că “Esenţa de Sănătate” este prezentă şi în Bucureşti, unde am participat de câteva ori la târgul “Raw Generaţion” în calitate de raw-bucătar şi expozant. Consilierile online nu au graniţe, în comunitatea virtuală există mulţi bucureşteni care sunt inspiraţi de “Esenţa de Sănătate”.
JoelleMagazine.Ro: Ai putea numi un citat celebru care te-a ispirat şi la care revii mereu atunci când ideile sunt pe punctul de a te părăsi?
Marina Cîrjaliu-Murgea: „Fii schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume” (Mahatma Gandhi)
Quick quiz:
Nume: Marina Cîrjaliu-Murgea.
Un film pe care-l recomand oricui cu drag: „Gras, bolnav şi aproape mort” (Fat, Sick and Nearly Dead)
La un bărbat apreciez cel mai mult: blândeţea şi implicarea profundă în tot ce înseamnă viaţă!
În prezent citesc cartea: „Cărarea Împărăţiei” de Arsenie Boca.
Când am o zi libera prefer să ies în natură şi să experimentez cot la cot cu băiatul meu tot ce-i copilăresc.
În viaţă, cel mai mult mă motivează cunoaşterea.
Foto: Arhiva personală Marina Cîrjaliu Murgea.
Puteți urmări activitatea Marinei Cîrjaliu Murgea pe site-ul Esenţa de Sănătate (EsenţadeSanatate.Ro), precum și pe pagina de Facebook Esenta de sanatate.
Un interviu de Rocsana Ion. Orice utilizare a conţinutului acestui interviu presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2015.
Click on "ARTICOLUL CONTINUĂ. CITEȘTE MAI DEPARTE!" for the English version of the article.
Apasă pe "ARTICOLUL CONTINUĂ. CITEȘTE MAI DEPARTE!" pentru versiunea în limba engleză a articolului.


Ţi-a plăcut acest articol?
Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!