BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Roxana Purcaru, designer Maigre: Cea mai mare provocare a fost să creez povești, nu obiecte

Când pasiunea și entuziasmul se întâlnesc cu perseverența și determinarea, se conturează cele mai captivante povești demne de spus mai departe. Așa este și povestea Maigre, un business pe care Roxana Purcaru, designer Maigre, l-a creat din dragostea pentru frumusețe și simplitate. Roxana, omul frumos care a proiectat stilul Maigre, ne povestește cu zâmbetul pe buze despre cum își construiește zi de zi, pas cu pas, viitorul și despre cum creionează, prin fiecare piesă vestimentară a colecțiilor ei, o nouă atitudine ce le caracterizează pe femeile care aleg să-i îmbrace creațiile.

Anca Tănase [JoelleMagazine.Ro]: Bună, Roxana. Povesteşte-mi puţin, te rog, despre business-ul pe care l-ai creat în urmă cu cinci ani. De ce ai ales o denumire franţuzească, Maigre şi când a apărut această pasiune a ta pentru design-ul vestimentar, dat fiind background-ul tău economic şi juridic?

Roxana Purcaru [Maigre]: Bună, Anca! Cred că toate drumurile și alegerile mele m-au adus unde sunt acum. Orașele unde am locuit (în ultimii 10 ani am locuit în 4 orașe), oamenii pe care i-am cunoscut și, chiar dacă nu cred în destin, trebuie să recunosc că unele lucruri pur și simplu s-au întâmplat în așa fel încât să mă aducă aici. Pasiunea am avut-o de când mă știu și, dintr-un hobby, am dezvoltat ceea ce este astăzi, chiar dacă studiile mele anterioare nu au nicio legătură. Tot ce am învățat m-a ajutat să mă formez ca om, să îmi dezvolt cunoștințele și să experimentez diferite domenii. Nimic din ce înveți nu este degeaba.

În generală am avut o profesoară foarte dragă mie, cea mai dragă, care m-a făcut să-i iubesc materia (limba franceză) pe care, între timp, am uitat-o, spre tristețea mea. În 2010, când căutam o denumire (știam că vreau să fie în limba franceză și că vreau să aibă o legătură cu mine), mi-am amintit de descrierile pe care trebuia să le facem vis-a-vis de propria persoană și, cum întotdeauna am fost subțire, se regăsea în aceste compuneri propoziția "Je suis maigre". Astfel am ales-o, chiar dacă este ceva mai greu de pronunțat. (zâmbește)

 

Anca Tănase: Simplitatea nu poate da niciodată greş. Acesta este şi principiul după care te ghidezi în demersul tău creativ, nu-i aşa? Cum ai caracteriza stilul Maigre şi, prin urmare, femeia care alege să poarte creaţiile tale?

Roxana Purcaru: Da, așa este! Am mers pe un stil care să mă caracterizeze, simplu, dar nu banal și, cel mai important, prin care să nu pară că te-ai străduit prea mult. Nu mi-au plăcut niciodată lucrurile perfecte, prea studiate.

Nu aș putea să presar niște stereotipuri pentru a descrie femeia care alege să îmi poarte creațiile, toate avem ceva special și un farmec al nostru, dar probabil eu și EA avem anumite gusturi comune. (zâmbește)

Anca Tănase: Rochia este piesa vestimentară care se află în centrul atenţiei în acest univers diafan pe care l-ai creat pas cu pas. Care au fost cele mai mari provocări cărora a trebuit să le faci faţă în ultimii ani pe acest drum profesional pe care l-ai ales în 2010 şi ce lecţii te-au învăţat acestea pentru viitor?

Roxana Purcaru: Noi, femeile, am devenit ușor comode în comparație cu decadele trecute în care rochia era opțiunea vestimentară de zi cu zi. Am vrut să mă reîntorc la feminitate și romantism și de aceea am concentrat micul univers Maigre în jurul rochiei. Este vorba despre rochia aceea în care te visezi îmbrăcată într-un moment special, care nu se demodează, dar este totuși contemporană, pe care o pui și te pune în valoare. Cea mai mare provocare a fost să creez povești, nu obiecte, iar pentru asta ai mereu ceva de învățat.

Anca Tănase: Spune-mi, te rog, în linii mari, care este ideea de bază a ultimei colecţii, Coup de Foudre? Ce materiale ai ales şi cum a arătat, iniţial, mood board-ul tău? De unde a pornit totul privind această colecţie lansată recent?

Roxana Purcaru: Ai să râzi când îți voi povesti cum îmi organizez colecțiile. La mine, totul este invers, iar mood board-ul se alcătuiește pe parcurs. Pe mine mă inspiră țesăturile, sunt fascinată de texturi, de ținuta lor și de ce îmi insuflă la prima vedere. Fiecare colecție începe cu o piesă în jurul căreia dezvolt apoi tot conceptul. Poate unora li se pare haotic, dar eu am totul foarte bine ordonat în mintea mea. Pentru ultima colecție, am fost inspirată de o mătase verde intens, ușor satinată, din care am făcut prima rochie. Apoi, toate țesăturile alese au fost în această direcție, ușor satinate și glam. Bineînțeles că am folosit detalii comune pentru a le îmbina.

Anca Tănase: Care sunt, din punctul tău de vedere, avantajele antreprenoriatului? Şi ce dezavantaje ai putea numi în acest sens?

Roxana Purcaru: Cred că cel mai important avantaj este acela că te bazezi doar pe tine, tu te îndemni la evoluție, tu decizi ce riscuri îți asumi, până unde vrei să mergi, ce vrei să faci și în ce fel vrei să faci lucrurile. De când fac asta, am cunoscut oameni care m-au inspirat și pe care i-am inspirat și sunt foarte recunoscătoare pentru tot. 

 

Anca Tănase: Îţi dedici o mare parte din timp design-ului şi întâlnirilor cu clientele, la showroom. Care sunt celelalte pasiuni ale tale?

Roxana Purcaru: Îmi place foarte mult să citesc, cărțile sunt nelipsite din viața mea. Tatăl meu mi-a insuflat această pasiune, încă de mică și am avut noroc de un cerc de prieteni care îmi împărtășeau interesele.

Anca Tănase: Povesteşte-mi puţin, te rog, despre destinațiile tale preferate pentru a-ți petrece vacanțele. Unde şi cum alegi să te deconectezi?

Roxana Purcaru: Cele mai multe vacanțe mi le-am petrecut vizitând orașe importante din Europa. Le aleg după istorie și arhitectura veche, citesc în prealabil despre ele și merg tot timpul cu itinerariul făcut de acasă. Îmi place să știu povestea obiectivului vizitat, îmi dă senzația că îl apreciez mult mai mult în acest fel. Spre exemplu, orașul meu preferat este Florența, deși nu l-am vizitat niciodată, dar, citind acum mulți ani "Agonie și Extaz", m-am îndrăgostit iremediabil de el.  Pentru mine, acolo s-a născut frumosul și arta, în cea mai desăvârșită formă.

 

Anca Tănase: Ai 28 de ani şi ţi-ai transformat pasiunea într-un business conturat frumos de-a lungul timpului. Consideri că ai reuşit să găseşti un echilibru între viaţa profesională şi cea personală?

Roxana Purcaru: Cred că, dacă faci cu pasiune ceea ce faci și perseverezi, chiar dacă lucrurile nu sunt roz, în special la început, un business nu are cum să nu evolueze și, când vorbesc de evoluție, nu mă refer la o explozie, ci la ceva gradual, care crește încet, dar sigur. Marea problemă a antreprenorilor este că visează la lucruri mărețe și la câștiguri substanțiale încă de la început și sunt demoralizați dacă acestea nu se întâmplă în scurt timp, motiv pentru care cei mai mulți dintre ei renunță. Antreprenoriatul presupune multă muncă, suișuri și coborâșuri, o mare dedicare și perseverență. Chiar dacă uneori lucrez 16 ore pe zi, nu mă deranjează și, din fericire, persoana de lângă mine este cel mai mare susținator al meu. Cred că nimeni nu este prea ocupat, totul ține de priorități și de... multitasking.

Anca Tănase: Ce este cel mai important pentru tine în viaţă?

Roxana Purcaru: Să trăiesc frumos!

 

Anca Tănase: Îți mulțumesc frumos pentru timpul acordat, Roxana!

Roxana Purcaru: Eu îți mulțumesc pentru această ocazie, Anca!

 

Quick quiz:

Nume: Roxana Purcaru

Prietenii îmi spun Roro, încă din copilărie, pentru că sunt rârâită.

Un film pe care-l recomand oricui cu drag ar fi The Green Mile.

Două locuri unde îmi doresc să ajung şi pe care nu am avut încă ocazia să le vizitez ar fi Florența și Santiago de Compostela.

Mi-aş dori foarte mult ca în 2016 să încerc lucruri noi.

În prezent citesc cartea The Tipping Point de Malcom Gladwell.

Mare sau munte? Mare.

În viață, cel mai mult mă motivează provocările.

 

Foto: Arhiva personală Roxana Purcaru

 

Puteți urmări activitatea Roxanei Purcaru pe site-ul Maigre.Ro (www.maigre.ro), precum și pe pagina de Facebook Maigre.

 

Un interviu de Anca Tănase. Orice utilizare a conţinutului acestui interviu presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2015.

1 /
    Maigre, designer, Romanian designer, Roxana Purcaru, rochii, destinații de călătorie, pasiune Maigre, designer, Romanian designer, Roxana Purcaru, rochii, destinații de călătorie, pasiune Maigre, designer, Romanian designer, Roxana Purcaru, rochii, destinații de călătorie, pasiune Maigre, designer, Romanian designer, Roxana Purcaru, rochii, destinații de călătorie, pasiune Maigre, designer, Romanian designer, Roxana Purcaru, rochii, destinații de călătorie, pasiune Maigre, designer, Romanian designer, Roxana Purcaru, rochii, destinații de călătorie, pasiune

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Virginia Maxim, artist: “Ai fund mic? E frumos așa…
Miruna-Anca Sandu, designer: „Nu aș purta niciodată…