BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Avocado. Fructul sănătăţii şi al frumuseţii.

Avocado, denumit ştiinţific “persea americană”, se cultivă în Mexic, Guatemala şi India şi poate avea o varietate de forme şi de culori, de la verde la violet închis. Coaja poate fi subţire sau lemnoasă. Miezul, verzui sau gălbui, are o consistenţă untoasă, un parfum suav şi gustul delicat.

Fructele de avocado au un singur sâmbure de culoare maro, în centru. În medie, un fruct de avocado poate cântări între 300 şi 600 de grame. Acesta este bogat în vitamine (vitaminele A, E şi K se găsesc în pulpa sa cremoasă), dar şi în minerale precum fier, cupru, magneziu şi mangan. 

Magneziul ajută la întărirea oaselor şi este un bun protector cardiac. Manganul are rol antioxidant, iar fierul şi cuprul sunt minerale necesare în producţia de celule roşii din sânge.
Pasta cremoasă de avocado este o sursă foarte bogată de grăsimi mono-nesaturate, Omega-6 şi acizi graşi linoleici. 

Există studii care sugerează că dieta mediteraneană care este bogată în acizi graşi mono-nesaturaţi ajută la scăderea colesterolului rău (LDL) şi contribuie la creşterea colesterolul bun (HDL), ajutând astfel la prevenirea bolilor coronariene şi a accidentelor vasculare cerebrale.

Avocado este o sursă excelentă de fibre alimentare solubile, 100 g de fructe oferind aproximativ 18%  din aportul zilnic recomandat. Fibrele ajută la scăderea nivelului colesterolului din sânge şi previn constipaţia.

Avocado se găseşte în toate perioadele anului, indiferent de unde alegi să-l cumperi.  Atunci când mergi la cumparături, trebuie să alegi fructe de mărime medie, pe deplin coapte, cu o aromă plăcută. Avocado copt are o aromă delicată ce seamănă la gust cu untul de arahide.Un fruct perfect pentru a fi consumat trebuie să fie moale, bine copt, iar atunci când este stors, să cedeze presiunii. Fructele prea tari nu sunt coapte şi, prin urmare, nu sunt bune pentru consum. Acestea se pun de obicei într-o foaie de hârtie în scopul de a accelera maturarea.

Fructele se păstrează într-un loc aerisit şi neexpus la lumină.

Pentru a fi consumat, avocado se taie pe lungime, în jurul sâmburelui, apoi se răsucesc cele două jumătăţi în direcţii opuse. Se scoate sâmburele folosind o lingură. Pentru a nu se oxida, miezul gata curăţat se stropeşte cu zeamă de lămâie sau se aşează în apă cu lămâie până la momentul folosirii.

Avocado are întrebuinţări diverse, în gastronomie, dar şi în cosmetică. Astfel, în bucătărie poate fi consumat ca atare, în salate sau poate fi folosit în obţinerea de supe, sucuri sau shake-uri răcoroase şi hrănitoare. Piureul de avocado este folosit ca umplutură pentru clătitele mexicane, la guacamole, aperitiv tradiţional mexican sau poate fi amestecat în îngheţată.

În cosmetică, avocado este folosit în componenţa diverselor creme ce ajută pielea să rămână tânără şi hidratată. Uleiul de avocado catifelează pielea, dându-i elasticitate. Acesta este folosit ca un tratament antirid foarte eficient şi ca bun regenerant al ţesuturilor. Este recomandat mai ales pentru pielea fragilă şi uscată.

Iată trei reţete simple ce conţin avocado şi pe care vi le recomand:

  • Supa cremă de avocado cu salsa.

Pentru supă:

2 buc de avocado (coapte bine);

½ buc ceapă;

Supă de legume

Se pun în blender, apoi se strecoară, iar crema se pune la rece.

 

Pentru salsa:

1 buc ardei gras roşu;

1 buc ardei gras galben;

1 buc ardei gras verde;

1 buc ardei iute verde sau roşu;

1 buc ceapă roşie;

Zeama de la o lămâie;

Coriandru;

Sare;

Ardeii şi ceapa se taie în cuburi perfecte, mici şi se amestecă cu restul condimentelor. La o farfurie de supă se foloseşte o lingură de salsa.

  • Salată de avocado cu portocale (pentru 2 porţii)

1 buc avocado

1 buc portocală

2 mâini frunze de rucola

2 mâini năut fiert

Se taie avocado felii, se decojeşte portocala, se adaugă rucola şi boabele fierte de năut. Se condimentează după gust cu puţin suc de portocală, ulei de măsline şi puţin oţet de vin.

  • Frappe de avocado.

Ingrediente:
2 buc  avocado
1 lingură coajă rasă de portocală
1/8 linguriţă ghimbir măcinat
1 linguriţă sare
puţin piper negru măcinat (opţional)
700 ml lapte

Preparare:

1. Avocado se curăţă de coajă şi se înlătură sâmburii. Pulpa se taie bucăţi.

2. În blender, se toarnă bucăţile de avocado, coaja de portocală, ghimbirul, sarea, piperul şi se amestecă. Se adaugă laptele, puţin câte puţin şi se continuă amestecarea până totul devine o cremă fină.

3. Se toarnă în pahare, se acoperă şi se dă la frigider. Se serveşte rece şi se poate decora cu felii de avocado.

Poftă bună şi multă sănătate!

 

Sursă foto: Shutterstock.com

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

9 trucuri pentru a evita (și elimina) acneea
10 obiceiuri care îți înrăutățesc crampele menstruale