Chimenul: întrebuințări și beneficii pentru organism.
Folosit dintotdeauna și mereu apreciat, despre chimen se povestește chiar și în Biblie: "Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen, dar aţi lăsat părţile mai grele ale Legii: judecata, mila şi credinţa; pe acestea trebuia să le faceţi şi pe acelea să nu le lăsaţi. Călăuze oarbe care strecuraţi ţânţarul şi înghiţiţi cămila!".
Călătorind prin timp, chimenul era amintit în scrierile lui Dioscorides (celebrul medic grec de pe vremea lui Nero), unde se recomanda folosirea uleiului pentru fețele palide. În vremea lui Shakespeare, în piesa "Henry al IV-lea", cavalerul Shallow îl invită pe Falstaff să guste "nişte mere şi o mâncare de chimen". Obiceiul de a mânca mere coapte împreună cu o farfurioară de chimen se menţine şi azi. Uleiul extras din fructele acestei plante este utilizat ca ingredient şi pentru băuturi alcoolice. Nemţii şi ruşii produceau, din chimen, o băutură numită "kummel".
Astfel, şi-a găsit întrebuinţări în domenii diferite precum:
- Gastronomie, fiind un condiment adesea întâlnit în regiuni precum Orientul Mijlociu, America de Sud şi în Europa;
- Industria băuturilor, fiind utilizat la obţinerea lichiorurilor, datorită aromei
deosebite;
- Farmacia naturistă, folosit în tratarea diferitelor boli.
Chimenul este înrudit cu anasonul şi face parte din familia umbeliferelor. Valoarea sa terapeutică este dată de seminţe. Acestea se prepară sub formă de decoct, infuzii, cataplasme, tincturi şi pulberi.
În bucătărie, este folosit la conservarea murăturilor, iar în brutării, pentru a da o aromă deosebită pâinii, la condimentarea brânzeturilor şi iaurturilor.
Chimenul conţine cantităţi importante de magneziu şi fier, este un bun aliat împotriva cancerului și, datorită proprietăţilor sale antiseptice, este folosit în tratarea răcelilor uşoare.
Este recomandată infuzia de seminţe de chimen în tratarea guturaiului. Seminţele de chimen protejează împotriva asmului, bronşitei sau a problemelor respiratorii. Cu trecerea anilor, metabolismul devine mai leneş, iar sucul de chimen ajută la accelerarea lui. Introdus în dietă, produce o caldură în organism, ceea ce face ca metabolismul să accelereze arderile.
Chimenul este cunoscut şi pentru beneficiile sale în tratarea afecţiunilor digestive, recomandat fiind ceaiul din seminţe, care trebuie servit călduţ. Datorită efectului liniştitor, semințele de chimen sunt folosite în tratarea insomniilor. În cazul femeilor însărcinate care au grețuri dimineaţa, ceaiul de chimen (o linguriţă de seminţe la un pahar de apă) face minuni, dar poate fi folosit şi de către persoanele care au greţuri din cauza unor boli.
Chimenul negru este folosit şi la fabricarea uleiului. Bogat în vitamine, minerale şi aminoacizi, acesta îşi găseşte întrebuințarea în cosmetică, pentru îngrijirea părului, hidratarea pielii uscate, în tratarea acneei, în efectuarea masajelor împotriva celulitei, are proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatoare, fiind folosit în tratarea arsurilor solare sau pentru revitalizarea părului.
Un gând frumos alături de o cană aburindă de ceai, iar parfumul misterios de chimen să vă facă ziua mai plăcută!
Sursă foto: Shutterstock.com
Ţi-a plăcut acest articol?
Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!