Insomnia şi efectele ei negative.
Ce este insomnia? Acea perioadă din timpul somnului care te ţine treaz. Lipsa somnului determină o oboseală generală şi îmbătrânirea prematură a organismului.
Somnul este un proces fiziologic vital pentru organism. Starea de somn este uşor influenţată atât de factori externi, cât şi de factori interni. Astăzi, cât mai multe persoane se confruntă cu astfel de tulburări ale somnului.
Somnul ajută organismul să-şi refacă rezervele energetice consumate în timpul zilei. Necesarul de somn pentru fiecare dintre noi este diferit în funcţie de individ şi de vârstă. Astfel, un nou- născut doarme până la 20 de ore pe zi, copiii sub 6 ani au până la 16 ore de somn, iar cei în vârstă de 6 ani dorm aproximativ 12 ore. Adulţii dorm, în medie, 8 ore pe noapte, iar persoanele mai în vârstă au nevoie de maxim 6 ore de somn pe noapte.
Există trei tipuri de insomnie:
- Insomnia acută – este acea insomnie ocazională ce durează o noapte, cel mult câteva zile. Este provocată de modificări temporare în viaţa fiecăruia dintre noi cum ar fi, de exemplu, călătoriile, schimbări ale programului la locul de muncă, griji sau certuri, nemulţumiri;
- Insomnia uşoară – este provocată de stări lungi de stres sau de anumite probleme de sănătate;
- Insomnia cronică – este prezentă în majoritatea nopţilor, provocând stări de anxietate.
Să vrei să dormi atunci când eşti obosit şi să nu poţi face asta poate deveni un chin!
Există numeroşi factori care produc insomnia şi anume:
Stresul. Acesta poate să apară din motive dintre cele mai diverse;
- Stilul de viaţă. Nopţi albe, călătorii dese, probleme la serviciu, un regim de viaţă dezordonat;
- Mese copioase sau consumul exagerat de mâncare înainte de culcare, consumul de băuturi alcoolice, cafea.
- Probleme medicale. Insomnia se instalează la persoanele cu probleme hipoglicemice, probleme tiroidiene sau respiratorii.
- Schimbarea stilului de viaţă este o soluţie la îndemâna oricui pentru a preveni aceste stări de insomnie. Însă schimbarea stilului de viaţă nu se realizează aşa uşor, peste noapte. Pentru a avea efecte pozitive, trebuie să analizaţi rigors toate detaliile esenţiale din viaţa voastră.
Iată câteva recomandări pentru un somn odihnitor:
- Cu câteva ore înainte de culcare, trebuie evitaţi consumul de cafea, băuturi alcoolice, fumatul, băuturile energizante, mesele copioase.
- Somnul de zi nu echivalează cu somnul de noapte, astfel că nu trebuie să dormiţi până la prânz pentru recuperarea unei nopţi nedormite, acest lucru conducând la dereglarea ceasului biologic.
- Dacă mintea vă este încărcată cu o mulţime de probleme nerezolvate, nu mergeţi la somn. Indicat este să vă faceţi o listă cu ce aveţi de făcut, un plan de rezolvare a tuturor problemelor , astfel încât să aveţi mintea limpede pentru un somn liniştit.
- Dormitorul trebuie să fie un loc aranjat, curat, aerisit, cu o temperatură medie, iar mintea şi corpul trebuie să fie educate să recunoască acest loc ca destinat odihnei. Evitaţi să folosiţi patul pentru plata facturilor on-line sau pentru rezolvarea problemelor de serviciu.
- Este important să vă faceţi un program dedicat mişcării, sportului, indiferent de natura lui.
- Esenţial este să aveţi un program clar pentru orele de trezit, orele la care serviţi masa şi orele de somn.
- Evitaţi abuzul de medicamente, sedative şi alte calmante pentru a vă putea bucura de starea de somn.
O altă metodă pentru îmbunătăţirea somnului este relaxarea. Starea de relaxare aduce cu sine momente de bine atât la nivel mental, cât şi în plan fizic. Când ne relaxăm, bătăile inimii sunt mai rare, frecvenţa respiraţiei scade, tensiunea arterială se reduce, musculatura se relaxează şi anxietatea dispare.
Meditaţia pentru un somn bun în timpul nopţii este o metodă la îndemâna oricui.
Vizualizarea creativă şi meditaţia sunt două tehnici eficiente împotriva insomniei.
Vizualizarea este o metodă prin care se foloseşte imaginaţia, pentru proiectarea de imagini subiective, nereale. Meditaţia este o tehnică care aduce o stare de calm şi de relaxare, îndepărtând gândurile şi grijile zilnice.
Reflexoterapia este o artă tămăduitoare ce ajută la tratarea insomniei. Masajul în talpa piciorul, acolo unde se găsesc toţi centrii nervoşi, ajută la detaşarea de griji şi stres.
Un masaj relaxant sau o şedinţă de hidroterapie sunt, de asemenea, metode în tratarea stării de insomnie.
Natura, farmacia noastră cea de toate zilele, este alături de noi şi nu trebuie decât să ne amintim de acest lucru. Plante cu proprietăţi terapeutice, uleiuri aromate de uz extern utilizate în tratarea insomniei ne sunt puse la dispoziţie în orice moment.
Iată câteva remedii din farmacia verde pentru a trata insomnia:
- Macul roşu sau macul de câmp. Se pot folosi petalele sau florile întregi culese în timpul verii. Se folosesc sub formă de infuzii, extracte şi pudre. Folosit pentru proprietăţile sedative şi antispastice, este util în tratamentul anxietăţii şi al insomniei. Nu se administrează copiilor sau femeilor însărcinate.
- Levănţica. Se folosesc florile şi, în unele cazuri, tulpina pentru prepararea de infuzii. Are efect calmant, fiind administrat ca infuzie sau ca ulei aromatic (piele sau câteva picături în apa de baie).
- Hameiul. Fructele, ce au aspectul unui con cu seminţe cenuşii, sunt folosite pentru a prepara infuzii, extracte lichide şi siropuri. Hameiul se recoltează vara. Are efecte sedative fiind recomandat în insomnii, în stări de palpitaţii şi stări de nervozitate.
- Muşeţelul. Florile sunt folosite pentru prepararea ceaiurilor, decocturilor şi tincturilor. Are efect calmant asupra sistemului nervos şi a sistemului digestiv, fiind, în acelaşi timp, decontractant asupra musculaturii.
- Roiniţa. Frunzele sunt folosite în infuzie şi, mai ales, în tincturi. Este folosită pentru proprietăţi relaxante, în anxietate, în tratarea depresiilor uşoare şi în probleme digestive cauzate de stres. Este contraindicat persoanelor care suferă de hipotiroidie.
- Teiul. Frunzele, florile şi ramurile sunt folosite la prepararea decocturilor, infuziilor şi ceaiului. Are efect relaxant asupra sistemului nervos, ameliorează problemele cardiace şi digestive provocate de stres.
Aşadar, dacă insomnia se instalează şi nu vrea să găsească un drum spre a ne părăsi, avem la dispoziţie mai multe metode pentru a ne bucura de un somn odihnitor. Alege să trăieşti sănătos!
Somn bun şi liniştit!
Sursă foto: Shutterstock.com
Ţi-a plăcut acest articol?
Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!