Oboseala noastră cea de toate zilele: cauze şi remedii.
Oboseala nu este altceva decât un consum de energie, acea energie pe care o pierdem în activităţile zilnice, în proiectele în care suntem implicaţi din dorinţa de a reuşi tot ceea ce ne propunem.
Manifestată sub forma unui consum de resurse, oboseala se instalează fără să simţim. La început, suntem prinşi de acel val al bucuriei, al realizărilor, pentru ca, mai târziu, să sfârşim în cabinetul unui medic aşteptând să ni se prescrie un antidot al stărilor de moleşeală, lipsă de chef de viaţă, dar, mai ales, lipsa unui puternic randament în gândire.
Există o serie de remedii naturiste care ne pot ajuta la îndepărtarea stărilor de oboseală, însă esenţial ar fi să prevenim, nu să tratăm.
Starea de oboseală conduce la faptul că avem şanse mari fie să adormim rapid, imediat ce ne aşezăm în pat, fie să nu reuşim să ne odihnim bine tocmai pentru că, din prea multă oboseală acumulată pe parcursul zilei, nu mai reuşim să închidem ochii pentru a adormi.
Fără un stil de viaţă sănătos şi echilibrat, există riscul ca oboseala să se accentueze, mergând până la epuizare fizică şi psihică. Acest lucru se poate întâmpla când nu există un program regulat de somn, de exerciţii fizice, de masă, de relaxare sau de petrecere a timpului liber.
Pentru a ne odihni şi a ne reface resursele energetice, este bine să ne schimbăm programul zilnic şi să începem prin a adopta obiceiuri sănătoase. Este recomandabil să facem mişcare, să respectăm programul de masă şi de somn, să ne ferim de produsele sau factorii care ne influenţează negativ sistemul nervos. Este util să se folosească, în combaterea oboselii, complexul de vitamine B (B1, B6, B12), vitamine antioxidante (E si C), minerale şi oligoelemente (magneziu, zinc, selenium), pentru o refacere cât mai rapidă şi eficientă atunci când suntem istoviţi.
Dacă stările de oboseală persistă mai mult de 15 zile, este indicat să mergem la medic, deoarece aceste stări pot anunţa o anemie sau o depresie.
Există o serie de terapii care ne ajută să scăpăm de stările de oboseală:
-
O masă sănătoasă. Trebuie să adoptăm un program alimentar echilibrat şi să consumăm în jur de 6-8 pahare cu apă pe zi, deoarece deshidratarea poate induce starea de oboseală. Alimentele de bază energizante cele mai recomandate sunt cerealele integrale, bananele, caisele precum şi leguminoasele bogate în proteine şi sărace în grăsimi.
- Sport. Este bine să facem mişcare în fiecare zi. Un program regulat de exerciţii fizice ajută la menţinerea stării de sănătate şi a condiţiei fizice ce creează o stare de bine şi ajută la evitarea oboselii pe care o poate cauza un stil de viaţă sedentar.
- Evitarea tutunului şi alcoolului. Nicotina este un drog care creează dependenţă, tutunul fiind cauza unor boli care au ca simptom starea de oboseală. Alcoolul stimulează, de asemenea, sistemul nervos şi provoacă tulburări ale somnului.
- Program de meditaţie şi relaxare. Nu trebuie să lipsească din programul nostru 5-10 minute de meditaţie, în fiecare zi. Relaxarea intervine atunci când petreci timp cu oameni de calitate şi te încarci cu energie pozitivă. Yoga este o tehnică care se bazează pe principiul obţinerii armoniei dintre minte, trup şi spirit. Practicat cu regularitate, relaxează şi, în acelaşi timp, stimulează refacerea nivelului energetic al organismului. Oboseala este un simptom al dezechilibrului energetic, pe care yoga îl poate corecta.
Prin urmare, stările de oboseală pot fi învinse! Depinde doar de noi dacă optăm pentru a trăi sănătos, curat şi, mai ales, demn!
Vă doresc multă sănătate, poate singura pe care nu o putem achiziţiona cu bani!
Sursă foto: Shutterstock.com
Ţi-a plăcut acest articol?
Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!