Rodia: fructul minune ce ascunde cifra 288.
Sezonul rece a început. Rafturile din hipermarketuri ne oferă cu generozitate fructe de toate culorile. Găsim fructe exotice ce ne fac cu ochiul şi ne poartă cu gândul la locurile cu zile însorite şi căldură. Este necesar ca, în această perioadă, să consumăm fructe din belşug. Bogate în vitamine, fibre şi minerale, fructele ajută la o bună funcţionare a organismului.
Rodia, bogată în nutrienţi, este un fruct care conţine puţine calorii, multe fibre şi vitamine.
Rodia este un fruct puternic antioxidant ce previne apariţia multor boli, este fructul care conține 288 de semințe. Fiecare fruct are acest număr magic. De la rodie consumăm doar seminţele ce stau îmbrăcate într-un înveliş cărnos şi zemos. Frumos desfăcute din coaja roşiatică, ies la lumină, mici şi firave, cu un gust dulce-acrişor, nişte bobiţe strălucitoare de un roşu sângeriu asemenea unor rubine. Merită efortul!
Gustul este unul fantastic. Seminţele se pot mânca ca atare sau pot fi servite în salate, deserturi, băuturi sau sosuri.
Rodia creşte în zone precum Afganistan, Pakistan, Iran, Himalaya, nordul Indiei, dar se cultivă şi în Asia, Spania, California.
Sezonul de recoltare al fructelor se face toamna, în lunile septembrie-noiembrie.
Fructul de rodie conţine vitamina C (consumat zilnic, asigură 40% din doza recomandată), vitamina A, vitamina E, acid folic şi acid elagic, este un puternic combatant al radicalilor liberi şi are efecte anti-cancerigene, anti-virale şi ajută la depigmentarea petelor cauzate de arsuri solare. Astfel au apărut cosmeticele anti-îmbătrânire şi suplimentele alimentare pe bază de rodii. Rodia i-a inspirat până şi pe parfumieri, ceea ce a dat naştere primului parfum cu „note” de rodie, pe numele său "Pomegranate Noir" de la Jo Malone.
Rodiile previn apariţia bolilor cardiovasculare, arterosclerozei, pot preveni şi ameliora anumite tipuri de cancer, precum cancerul de sân, de plămâni, de piele sau de prostată. Aceste fructe pot fi consumate de către cei cu probleme de diabet, reducând nivelul glicemiei în sânge.
Sucul de rodie, consumat zilnic, aproximativ 220 de ml pe o perioadă de trei luni, reduce colesterolul “rău”, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi ajută la o mai bună oxigenare a creierul.
Rodiile nu sunt doar o binecuvântare pentru papilele gustative, ele îşi găsesc şi întrebuinţări farmaceutice precum:
- În reglarea circulaţiei: scade colesterolul şi reglează tensiunea arterială;
- În ameliorarea bolilor reumatice: rodiile au un efect antiinflamator spectaculos. Ele alină durerile reumatice şi mai ales, cele din articulaţii.
- În cosmetică: extractul de rodie previne şi înlătură ridurile, catifelează pielea, împiedică formarea negilor, precum şi creşterea părului nedorit.
- Pentru viitoarele mămici, sucul de rodie, consumat zilnic, ajută la buna dezvoltare a fetusului și, în special, la dezvoltarea creierului acestuia.
- Proaspetele mămici îşi pot reface rapid silueta şi greutatea de dinainte de naştere cu ajutorul acestui fruct întrucât rodia influenţează favorabil calităţile laptelui matern.
- Pentru cuplurile ce se confruntă cu probleme de fertilitate, o cură cu suc de rodii poate avea multiple efecte benefice.
Copiilor li se recomandă să consume rodia întreagă, cu pulpă şi cu seminţe, întrucât aceasta contribuie la dezvoltarea inteligenţei şi a memoriei. Pentru varsta a treia, rodia este printre puţinele mijloace de protecţie faţă de boala Alzheimer şi chiar ameliorează starea celor deja bolnavi.
Natura se dovedeşte a fi foarte înţeleaptă, dăruindu-ne simţuri în a alege ce ne este util sau a respinge ceea ce ne face rău.
Învață să-ţi asculţi dorinţele organismului, tu eşti cel care alege!
Sursă foto: Shutterstock.com
Ţi-a plăcut acest articol?
Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!
Spune-ne ce parere ai
Multi
cititori au comentat la acest articol