Uleiul de măsline - delicios şi sănătos
Homer numea extractul de măsline “lichidul de aur”. Nu există două tipuri de ulei de măsline la fel, fiecare tip este influenţat de sol, climă, vârstă, metode de prelucrare. Măslinul s-a născut în vremuri preistorice, în sudul Asiei. Mai târziu, a fost cultivat în Australia şi Grecia. Cele mai vechi ulcioare cu ulei de măsline au fost descoperite la Ierihon, în Palestina. Primele frunze de măslin au fost descoperite la Montegardino, un târg italian situat în apropierea micii republici San Marino.
Săpăturile arheologice au scos la lumină amfore pline cu ulei de măsline ce au fost depozitate la Palatul Cnossos, Creta. Decorate cu frunze de măslin, acestea erau transportate pe corabie către Egiptul Antic. Conform mitologiei egiptene, zeiţa Isis, maica Universului, este cea care a pus la loc de onoare cultura măslinului în ţara faraonilor, învăţându-i pe oameni să-l cultive şi să extragă uleiul din el.
În ritualurile funerare egiptene, uleiul de măsline a avut întotdeauna un rol important.
Produs cosmetic cu valoare medicinală, era folosit la îngrijirea trupului, întrebuinţat în extragerea, la cald, a miresmelor unor plante precum iasomia şi mirtul.
Era folosit la lămpile cu ulei drept combustibil. Un litru putea să lumineze aproape 300 de ore.
În Grecia antică, măslinul a căpătat o dimensiune mitologică, culturală, gastronomică şi domestică, contribuind la întemeierea civilizaţiei elene.
În Franța secolului al XVII-lea, comerţul cu ulei de măsline ia amploare mai ales în Marsilia, care va deveni renumită datorită săpunurilor produse aici. În anul 1763, recăpătându-şi faima, își găsește un loc de cinste în Enciclopedia lui Diderot şi a lui d'Alembert şi apare frecvent în lucrarea "Filosofia gustului" a lui Brillat-Savarin.
Uleiul de măsline este un ingredient care dă o savoare aparte salatelor. Bogat în vitamine (A, B1, B2, C, D, E şi K), în antioxidanţi şi în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, uleiul de măsline te menţine tânăr şi sănătos.
Folosit atât la asezonarea salatelor, în terapii pentru diverse boli, în îngrijirea pielii şi a părului, cât şi la gătit, uleiul de măsline îşi menţine proprietăţile atunci când este încălzit la 210 grade Celsius.
Îsi găseşte diverse întrebuinţări atât gastronomice, cosmetice, cât şi de sănătate, precum:
- Îţi protejează inima
Folosit în dieta zilnică, reduce la jumătate riscul de a face o boală de inimă. Specialiştii pun acest lucru pe seama faptului că uleiul de măsline scade nivelul colesterolului, reduce riscul de inflamaţii, combate acţiunea nocivă a radicalilor liberi şi reduce nivelul tensiunii arteriale.
- Te scapă de gastrită şi protejează ficatul
Bine tolerat de stomac, uleiul de măsline este deseori recomandat în tratamentul gastritei şi al ulcerului. Îmbunătăţeşte funcţiile hepatice, ale vezicii biliare şi ale pancreasului şi, în acelaşi timp, ajută la eliminarea toxinelor din organism. Se foloseşte în tratarea bolilor de stomac, de ficat, de colecist sau chiar şi de diabet.
- Un aliat împotriva cancerului
Antioxidanţii şi grăsimile bune care se găsesc din abundenţă în uleiul de măsline inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. S-a demonstrat că acest remediu protejează împotriva cancerului la sân, a celui de colon şi a celui de prostată.
- Întăreşte oasele şi calmează durerile
Uleiul de măsline ajută la menţinerea densităţii oaselor, contribuind la prevenirea osteoporozei.
- Minuni pentru piele, păr, unghii şi buze
Devenit un prieten de nădejde al femeii, o ajută să-şi păstreze frumuseţea şi prospeţimea. Uleiul este folosit în diverse preparate pentru hrănirea pielii şi a părului, iar pentru buzele uscate acţionează ca un balsam miraculos.
- Diabetul
Uleiul de măsline are efecte benefice şi în tratamentul unor forme de diabet.
În Iulie 1969, folosit ca semn al timpului, măslinul devine un adevărat simbol, cunoscând ultimele peregrinări, când Neil Armstrong, primul om care a păşit pe Lună, avea să lase drept simbol pe solul lunar o ramură de măslin din aur.
Folosit cu plăcere pentru gust, dar şi pentru minunatele sale beneficii în medicină şi cosmetică, nu trebuie să lipsească din bucătărie şi din dulapul destinat cosmeticelor.
Multă sănătate şi o piele catifelată cu iz de parfum antic!
Sursă foto: Shutterstock
Ţi-a plăcut acest articol?
Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!