BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Back to Work Monday: 8 moduri prin care poți avansa la locul de muncă și îți poți crește salariul

Succesul la locul de muncă depinde de foarte mulți factori, însă majoritatea poate fi influențată de noi înșine. Păstrându-ne perseverența, atitudinea pozitivă și profesionalismul la standarde înalte, putem avansa rapid, crescându-ne, în același timp, veniturile.

Iată opt moduri prin care putem accelera avansarea la locul de muncă:

1. Fă-ți treaba cu profesionalism.

Succesul începe prin profesionalism – fă tot posibilul să îți faci mereu treaba la standarde înalte, mereu corect, bine, iar ceea ce faci să nu poată fi contestat. Nu ezita să îți oferi ajutorul când ți-l cere un coleg, managerul de proiect sau coordonatorul de echipă. Eforturile tale vor fi apreciate, iar profesionalismul tău va deveni punct de referință și pentru ceilalți colegi.

Însă este important să reții că, pe lângă munca făcută corect la birou, un specialist învață permanent – dezvoltă-te participând la cursuri, formări, workshop-uri, citește cărți în domeniul tău – pentru ca nimeni să nu îți poată pune la îndoială capacitățile, devenind astfel prima persoană către care se îndreaptă toți când au nevoie de un sfat.

2. Ieși în evidență.

Unii oameni cred că, făcându-și treaba și lăsând capul în jos, vor fi apreciați – acest gen de atitudine nu mai reprezintă nimic pentru oamenii de afaceri din ziua de azi. Ai nevoie să fii în permanență conștient de calitățile tale și să îți susții opiniile cu argumente solide.

Modestia excesivă face mai mult rău decât bine, iar a fi la momentul potrivit în locul potrivit mai depinde și de noi, nu doar de soartă. Prin urmare, trebuie să faci tot posibilul să „dai din coate” să ajungi acolo unde îți dorești – atenție însă! Nu pica în capcana aroganței și nici în cea în care îi calci în picioare pe cei din jur pentru a-ți atinge scopurile.

3. Construiește-ți o rețea.

Pentru a putea avansa în carieră și a soluționa orice problemă, ai nevoie de o rețea de cunoștințe. Aceasta este, practic, formată, din toți oamenii pe care îi cunoști – de la foști colegi de școală, foști și actuali colegi de serviciu, foști și actuali angajatori, prieteni, antreprenori, ziariști, chiar și prietenii din lista de LinkedIn. Orice persoană poate reprezenta, la un moment dat, o punte de legătură spre direcția către care dorești să te îndrepți. Păstrează o agendă cu toate aceste contacte, pentru că nu știi niciodată când vei avea nevoie de ele – și nu ezita niciodată să apelezi la ele atunci când ai nevoie.

4. Atrage sponsori.

Sponsorii sunt necesari întotdeauna atunci când dorești să urci pe scara ierarhică din punct de vedere profesional. Identifică oamenii puternici din compania ta și din alte companii și creează-ți o rețea în care să îi incluzi, prezentându-le atuurile tale. Astfel, îi vei motiva să își identifice numele cu al tău, să te recomande și să te sprijine atunci când este cazul.

5. Creează-ți o strategie.

Învață cât de mult poți despre compania în care lucrezi, pentru a pune accentul pe aspectele cele mai importante din politica acesteia. Creează-ți propriile oportunități de avansare, lăsând impresia că umpli golurile care există la momentul respectiv în firmă. Este important să îți faci treaba bine, dar să te și asiguri că o văd persoanele potrivite.

6. Negociază la adevărata ta valoare.

Femeile negociază mai puțin decât bărbații când vine vorba de salariu. Atunci când discuți despre aspectul financiar, informează-te dinainte care este salariul mediu în alte companii pentru poziții cu atribuții similare, pentru a ști de la bun început să ceri o sumă conformă cu fișa postului și sarcinile pe care le vei avea de îndeplinit.

7. Cere în permanență.

Nu te sfii să îți actualizezi periodic cerințele, în funcție de performanțele tale. Bilanțurile anuale sunt o oportunitate perfectă să pui în evidență progresul și productivitatea ta, pentru a putea cere o mărire de salariu sau alte beneficii. Pune accentul pe latura concretă, susținându-ți argumentele cu grafice și rapoarte. 

8. Ieși din zona de confort.

Dacă vrei să avansezi, fii pregătit să îți asumi riscuri și să fii conștient că poți și eșua. Încearcă lucruri noi și nu te limita la situațiile confortabile – nu te complace în situații ușoare care te țin pe loc. De cele mai multe ori, riscul bine calculat îți va aduce un câștig.

Pentru a face progrese la locul de muncă, este foarte important să fim conștienți de calitățile și defectele noaste, pentru a le pune în evidență pe cele dintâi și estompa pe cele din urmă. Trebuie să ne facem meseria cu seriozitate și profesionalism de fiecare dată, iar astfel vom deveni un punct de referință pentru cei din jur – acela este momentul în care vom fi numiți specialiști.

Foto: shutterstock.com

1 /
    business, afaceri, cariera, avansare, ierarhie, salariu, performanta, productivitate business, afaceri, cariera, avansare, ierarhie, salariu, performanta, productivitate business, afaceri, cariera, avansare, ierarhie, salariu, performanta, productivitate

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Monday: Back to Work – 9 obstacole între tine și…
Monday - Back to Work: Cum organizezi petrecerea…