BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Ce trebuie să ştii înainte de a deschide un business

Un business presupune o mulţime de responsabilităţi, nenumărate elemente pe care trebuie să le luăm în calcul şi planuri riguroase făcute în prealabil.

Pentru a nu fi luaţi prin surprindere după ce aţi demarat afacerea, v-am pregătit o serie de lucruri pe care e bine să le ştiţi înainte de a începe: 

  • Stabileşte de la început de ce o faci

Înainte de a face toate demersurile, întreabă-te şi răspunde-ţi sincer de ce ai ales să porneşti această afacere, de ce alegi acest domeniu de activitate şi nu altul. Mai întreabă-te dacă îţi place cu adevărat ceea ce faci şi dacă te vezi făcând lucrul acesta şi peste cinci sau zece ani.

  • Fă-ţi dinainte un plan de buget şi cheltuieli

Stabileşte de la început bugetul pe care îl poţi aloca pentru a demara afacerea.

Pont: Nu folosi tot bugetul, până la ultimul leu, încă de la început, pentru că vor apărea cheltuieli neaşteptate pe care nu le vei putea susţine. Păstrează întotdeauna o sumă de rezervă.

Pune apoi în balanţă cheltuielile preconizate (de la deschiderea firmei, actele necesare, găsirea sediului, cheltuieli salarialei, până la materia primă şi taxe) şi calculează exact dacă te încadrezi în buget.

  • Ai nevoie de consiliere legală

Este important să discuţi cu un specialist în legătură cu aspectele legale, pentru a fi în regulă încă de la bun început. El îţi va explica sub incidenţa căror legi intră domeniul tău de activitate, care sunt situaţiile care pot apărea şi ce ai de făcut în aceste cazuri, dar şi implicaţiile nerespectării legislaţiei în vigoare.

  • Trebuie să cunoşti publicul căruia te adresezi

Publicul ţintă trebuie să fie foarte bine definit – de la vârstă, ocupaţie, gen, studii, profil psihologic, mediul de locuinţă, la interese şi pasiuni, aceste elemente te vor ajuta să îţi orientezi produsele şi serviciile într-o direcţie precisă. Astfel, ele vor ajunge la ţintă şi nu vor crea confuzii.

  • Nu îţi vei amortiza investiţia atât de repede pe cât crezi

Dacă ţi-ai calculat o amortizare a investiţiei de un an, mai adaugă unul. Cel puţin. Primul an este unul de acomodare şi de fidelizare a publicului, în care mai mult vei investi decât vei avea profit. Începând cu anul următor, amortizarea se va simţi, încetul cu încetul. Însă nu sta cu gândul exclusiv la acest element. Caută să construieşti un brand puternic, iar amortizarea investiţiei va veni de la sine.

  • Nu vei putea face totul singur

Chiar dacă vei dori să te ocupi de tot, în ideea de a minimiza cheltuielile şi de a fi sigur că este totul ca la carte, nu le vei putea face pe toate. Vei avea nevoie de câţiva oameni de încredere în jurul tău, pentru diverse sarcini importante. Nu te poţi ocupa tu şi de branding, şi de aprovizionare şi de contabilitate. Şi totuşi…

  • Nu vei putea să delegi întotdeauna

Vor fi momente în care niciunul dintre oamenii delegaţi de tine nu va fi în măsură să gestioneze o situaţie. Atunci va trebui să preiei controlul şi frâiele şi să iei o decizie, fără ajutorul nimănui.

  • Trebuie să îţi cunoşti concurenţa

Este foarte important să ştii ce face concurenţa în permanenţă şi ce strategii de marketing utilizează, pentru a putea aduce un element nou, diferit, în construirea imaginii propriului brand şi pentru a evita ca brand-ul tău să fie confundat cu unul concurent.

  • Vei întâmpina tot felul de crize şi va trebui să înveţi să le gestionezi

De la crize financiare la crize de personal, crize de imagine şi conflicte interne, pe toate le vei întâlni şi va trebui să le gestionezi în modul cel mai înţelept posibil. Trebuie să înveţi să aplanezi conflictele, să speli imaginea pătată şi să găseşti căi de compromis între părţile care se află în conflict în interiorul firmei tale.

  • Va trebui să ai pregătită o cale de ieşire

Oricât de mult ne-am dori ca o afacere să reziste, uneori rezultatele nu sunt cele aşteptate, iar business-ul poate da greş. Din acest motiv, trebuie să luăm în considerare permanent şi această variantă, să anticipăm acest posibil deznodământ şi să avem întotdeauna pregătită o soluţie de ieşire onorabilă din business.

Este important să fim conştienţi că inclusiv cei mai mari antreprenor au greşit şi au avut numeroase afaceri care nu au funcţionat; nu trebuie să ne autocondamnăm, ci să învăţăm din această experienţă şi să analizăm la rece greşelile pe care le-am făcut.

Când decidem să pornim o afacere, este important să luam în considerare toate riscurile, dar să mergem înainte cu curaj şi încredere că vom avea succes.

Cu un plan bine pus la punct şi cu oamenii potriviţi alături de noi, putem pune pe picioare o afacere care va dăinui în timp şi pe care o putem face mai puternică de la un an la altul.  

Foto: Shutterstock.com

1 /
    business, antreprenoriat, antreprenor, afacere, succes în afaceri, sfaturi de business business, antreprenoriat, antreprenor, afacere, succes în afaceri, sfaturi de business business, antreprenoriat, antreprenor, afacere, succes în afaceri, sfaturi de business

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Monday: Back to Work – 9 obstacole între tine și…
Monday - Back to Work: Cum organizezi petrecerea…