Monday: Back to work - 5 aspecte de etichetă în cadrul primei întâlniri
Așadar, care ar fi acele câteva reguli aparent insignifiante, dar care ne pot ajuta să ne facem noi cunoștințe și să întâlnim potențiali colaboratori foarte simplu și ușor?
Iată 5 dintre acestea:
1. Prima impresie contează! Fă un pic de research înainte de întâlnire și pregătește-te pentru contextul în care aceasta va avea loc
Se spune că nu ai o a doua șansă să faci o primă impresie bună, așa că un pas esențial în construirea unei relații personale sau profesionale de calitate o reprezintă prima impresie.
Mai mult sau mai puțin formală, această primă întâlnire nu este întâmplătoare, așa că ai face bine să te documentezi puțin cu privire la persoana pe care urmează să o întâlnești. Este important să ai măcar o vagă idee despre background-ul personal și profesional al acesteia ori despre interesele sale astfel încât discuția să poată începe cât mai relaxat posibil, pornind de la punctele pe care le aveți în comun. Evident că, în era tehnologiei, nu este deloc dificil să faci research cu privire la o persoană, așa că totul depinde de cât de mult îți dorești ca relația să înceapă cu dreptul. În plus, trebuie să ții cont de faptul că și contextul în care are loc această întâlnire poate avea un impact asupra acesteia. O cafenea simpatică, cu o atmosferă destinsă facilitează, de obicei, o conversație mai relaxată decât un spațiu de birouri, de exemplu.
2. Uneori, prima întâlnire poate crea un oarecare disconfort, însă zâmbetul este și va rămâne limbajul universal care apropie oamenii
Independent de siguranța de sine pe care o afișează, nimeni nu se simte 100% în largul lui în momentul în care întâlnește pe cineva pentru prima dată. Ideal ar fi să nu zâmbești forțat, ci cât mai sincer posibil, întrucât zâmbetul este precum o armă secretă care trece dincolo de orice bariere și-n plus e un accesoriu care nu ar trebui să-ți lipsească zi de zi.
3. Contactul vizual reflectă o ascultare activă
Nu mă refer la ideea de a te holba la cel din fața ta, ci, mai degrabă, la respectul cuvenit unui om care vorbește cu tine. Fiecăruia dintre noi îi place să știe că este ascultat cu atenție în momentul în care vorbește, iar contactul vizual este primul semn care indică faptul că asculți cu interes ceea ce are de spus interlocutorul, nu neapărat pentru a-ți pregăti un răspuns, ci, mai degrabă, pentru că îți dorești cu adevărat să fii acolo în acel moment.
4. Concentrează-te pe interesele interlocutorului, iar reciproca va veni de la sine și veți ajunge să vă cunoașteți mai bine, pas cu pas
Este important să te adresezi celui din fața ta astfel încât să îi demonstrezi că ai în vedere interesele amândurora, nu doar pe ale tale. În măsura în care interlocutorul va remarca faptul că poți privi dincolo de propriile țeluri, va proceda la fel. Astfel, relația începe frumos, întrucât oamenii preferă să aibă în jurul lor persoane altruiste, mai degrabă decât persoane egocentrice, care se gândesc numai la propria persoană.
5. Nu sta mai mult decât ar fi necesar
Pentru o primă întâlnire, nu este cazul să rămâi mai mult decât ar fi necesar. Fii pregătit să închei conversația atunci când crezi că ați atins o bună parte dintre subiecte, fără a-ți face probleme că au rămas lucruri nediscutate. E firesc să fie așa și, la urma urmei, scopul este să urmeze și alte întâlniri, așa că ai face bine să îi permiți timpului să le așeze pe toate.
Foto: Shutterstock.com
Ţi-a plăcut acest articol?
Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!