BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Monday - Back to Work: Cum organizezi petrecerea de Crăciun a companiei, în așa fel încât toți să se simtă bine

A început o nouă săptămână de muncă; însă, pe măsură ce sărbătorile se apropie, gândul îți stă doar la petrecerea de Crăciun, de care te bucuri în fiecare an alături de colegii de la birou.

Dacă ești genul expansiv, petrecerile vor fi mereu o idee bună pentru tine. Și, cel mai probabil, te-ai oferit deja să te ocupi de organizare.

Însă ține minte că, mai mult ca sigur, ai și o mulțime de colegi introvertitiți sau timizi. Ceea ce înseamnă că, atunci când organizezi petrecerea, trebuie să ai în vedere și caracterul și preferințele lor, în așa fel încât să se simtă și ei bine, nu doar tu și ceilalți colegi care dansează salsa până la răsărit. 

Pe colegii introvertitiți îi recunoști ușor, pentru că rareori inițiază conversații la birou, sunt destul de tăcuți și închiși în ei, și nu prea suportă să fie centrul atenției. Iar când aud de petrecerea de Crăciun, se cam panichează, pentru că deja văd scenele în care toți trag de ei ca să „nu mai stea jos, să danseze și să discute cu alți oameni”. 

Iar dacă acești introvertitiți au și mici tendințe de anxietate, petrecerea le va da mari bătăi de cap, pentru că se vor gândi cu ce să se îmbrace, își vor imagina că vor fi judecați, marginalizați și că se va râde de ei pe la colțuri.

Însă iată cum poți face în așa fel încât chiar și colegii timizi să plece mulțumiți de la petrecerea ta:

  • Nu forța lucrurile.

Ar fi o idee bună să pregătești diverse jocuri, în funcție de locația aleasă. Dar nu forța pe nimeni să se joace, pentru că ai putea avea efectul opus, iar invitații fie vor pleca, fie vor sta pe canapea toată noaptea, supărați și nesociabile.

Gândește-te ce jocuri ar fi potrivite pentru petrecerea ta – dacă locația o permite, poți alege jocuri de grup, precum Monopolul, Catan sau Activity. Și, de ce nu, poți amplasa chiar un PlayStation! Mai mult ca sigur, mulți invitați vor vrea să se implice. 

Ai observat tipul acela care stă deoparte și nu se joacă? Nu, nu se simte dat la o parte și nu așteaptă să fie invitat. Nu te duce să îl tragi de braț, forțându-l să se implice. Această petrecere are probabil cel mai mare grad de apropiere între oameni de care a avut parte, și nu știe foarte bine cum să gestioneze situația cu persoane nu foarte cunoscute. Lasă-l în pace. Fie se va destinde și va intra singur în joc, fie se va retrage discret. Oricum ar fi, lasă să fie decizia lui. La următoare petrecere, va veni cu plăcere, știind că alegerile i-au fost respectate. 

  • Oferă băuturi.

Vrei ca timizii să se destindă și să vorbească, în sfârșit? Oferă băuturi și lasă-i pe ei să aleagă ce doresc. Toți invitații se vor relaxa și vor începe să poarte conversații aprinse. 

Însă atenție: introvertitiții ar putea spune lucruri nepotrivite. Cel mai probabil vor mărturisi iubiri și antipatii. Nu-ți face griji – pentru a gestiona anxietatea socială, mulți dintre ei vor bea suficient încât să nu își mai amintească a doua zi ce au spus. 

Asigură-te că ai la îndemână numere de telefon pentru taxi, sau un alt mijloc de a-i duce acasă. 

Această politică de a permite băuturile va face și jocurile mai antrenante. Poți alege un free-bar cu cocktailuri simple și ieftine, pentru ca nimeni să nu mai aibă vreo grijă. 

  • Aplică principiul Vegas.

Ce se întâmplă la petrecere, rămâne la petrecere. Cine merge acasă cu cine și ce s-a întâmplat în seara respectivă ar trebui să rămână drept informații confidențiale, ce nu se mai discută la birou. 

Orice ar apărea în social media ar trebui ignorat, dacă a fost postat în seara respectivă. Nimic nu e mai rău pentru un introvertit decât să vadă la o săptămână după, că a apărut pe Facebook o poză cu el dând pe gât un shot de tequila. 

Dacă știi că ai invitați timizi, e bine să alegi un loc în care să se simtă în siguranță – adică să fie exclusiv angajații companiei, nu un club cu tot soiul de oameni necunoscuți. Poți chiar opta pentru un bal mascat, iar astfel toată lumea se va bucura de discreție maximă. 

O petrecere la care ai invitați introvertitiți e o adevărată provocare – cuvântul „petrecere” în sine îi face să se simtă neconfortabil. Tratează situația cu grijă, altfel îi vei vedea că se închid rapid în carapace. 

Dacă observi că un invitat a ajuns târziu, a plecat devreme sau nu a venit, deși a confirmat prezența, nu spune nimic despre asta. 

Dacă în cazul colegilor expansivi e foarte simplu – dai drumul la muzică, iar din acel moment, se descurcă singuri – cu colegii timizi este foarte complicat. Chiar și o doză mică de presiune îi poate speria și-i poate face să plece. Așa că ai mare grijă și lasă totul la latitudinea lor. Astfel, petrecerea nu li se va mai părea o poveste de groază, și poate chiar vor veni și anul viitor. 

Foto: pexels.com, irishexaminer.com, kippure.com

1 /
    Crăciun, petrecere, office, corporale, birou, colegi, socializare, muncă, timizi, relații, introvertitiți, extrovertit, distracție Crăciun, petrecere, office, corporale, birou, colegi, socializare, muncă, timizi, relații, introvertitiți, extrovertit, distracție Crăciun, petrecere, office, corporale, birou, colegi, socializare, muncă, timizi, relații, introvertitiți, extrovertit, distracție Crăciun, petrecere, office, corporale, birou, colegi, socializare, muncă, timizi, relații, introvertitiți, extrovertit, distracție

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Monday: Back to Work – 9 obstacole între tine și…
Monday – Back to Work: 10 moduri în care locul de…