BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Alexandru Drăgan, SARTO bespoke: Pentru un look impecabil, unui bărbat îi este indispensabilă încrederea în sine

Este fondator al SARTO bespoke, care oferă un serviciu integrat de consiliere și croitorie bespoke. Tânăr, deschis ideilor noi de dezvoltare și implicat în toate aspectele afacerii sale, consideră că antreprenorul este, de fapt, un antrenor jucător. Îi place să-și cunoască clienții și are un ritm de muncă susținut, pentru o evoluție firească a business-ului pe care l-a creat din pasiune, însă înțelege totodată importanța găsirii unui echilibru necesar obținerii succesului în viață. Vă invităm să citiți un interviu de colecție despre afaceri, hobby-uri și fericire cu Alexandru Drăgan.

Anca Tănase [JoelleMagazine.Ro]: Bună, Alexandru. SARTO este primul concept-boutique masculin din România care integrează stilul sartorial italian al costumelor şi cămăşilor făcute pe măsură, cu un serviciu profesionist de consiliere vestimentară. Cum a început totul? Ce făceai înainte de a lansa acest business și de ce ai ales tocmai această industrie?

Alexandru Drăgan [SARTO bespoke]: Bună, Anca! Da, SARTO este primul concept masculin din România, care actualmente integrează stilul fiecăruia, însoțit de consilierea celor mai bine pregătiți specialiști din România. De la bun început ne-am dorit să consiliem și să oferim un produs superior pieței, însă nu am avut dintotdeauna mijloacele necesare pentru a face asta. Acum le avem.

Ce făcem eu înainte?

Corectam texte pentru bloguri de mod și stil, eram membru co-fondator al blogului dappergents.ro și, separat de asta, încercam să pun pe picioare un proiect despre consiliere la nivel personal și dezvoltare personală. SARTO a început la o discuție într-unul din mall-urile bucureștene. Nu am stat nicio clipă pe gânduri și astfel am pornit activitatea antreprenorială, întrucât pentru mine reprezenta un nou început și totodată o continuare a ceea ce îmi plăcea cu adevărat.

 

Anca Tănase: Care sunt cele mai mari provocări cărora trebuie să le faci față zi de zi în calitate de antreprenor și care ar fi, pe de altă parte, satisfacțiile de care altfel, în postura de angajat, nu te-ai fi putut bucura?

Alexandru Drăgan: Lista e lungă și o să ia ceva timp, însă, pe scurt, ca antreprenor, de provocări nu duci lipsă: discuțiile cu clienții, discuțiile cu oamenii din echipă, motivarea lor, găsirea persoanelor potrivite, angrenarea lor în sistem și în cultura antreprenorială, precum și jocul propriu. Separat de componenta de antrenor, trebuie să fii și jucător și să cunoști mai bine decât oricine regulile jocului. Antreprenorul este un antrenor jucător.  

În ceea ce privește satisfacțiile pe care nu le-aș avea din postura de angajat, cred că cel mai important este contextul: azi ai o idee și peste o oră este deja pusă în practică; e ca și cum ai avea lampa lui Aladin la subraț.  (zâmbește)

Anca Tănase: Am remarcat faptul că îți place să interacționezi cu fiecare client care apelează la serviciile oferite de SARTO și să îi cunoști pe oamenii care vă aleg. Care este, în linii mari, profilul clientului care decide să poarte SARTO?

Alexandru Drăgan: Da, așa este, îmi place să strâng mâna celor care ne aleg și să le mulțumesc pentru că decid să poarte SARTO. Cu cât îi cunosc mai bine pe clienții noștri, cu atât pot să dezvolt mai bine produsul și să le vin oamenilor în întâmpinare.

Profilul clientului este simplu, separat bineînțeles de clientul care are un eveniment și care face în 80% din cazuri un efort financiar, pentru a beneficia de un costum croit pe comandă (bespoke), sub îndrumarea consultantului personal și al croitorului (și poate al soacrei, însă asta într-un alt interviu [zâmbește]). Așadar vorbim despre un client informat în ceea ce privește activitatea SARTO, fie din social media, fie de la prieteni sau alte surse. Veniturile clientului SARTO sunt peste medie, are, de regulă, peste 35 de ani și este antreprenor, executiv în domenii precum banking, avocatură sau pharma și caută o constanta a serviciilor și calitate superioară la prețuri rezonabile.

 

Anca Tănase:  SARTO este de 5 ani pe piață. Care sunt planurile de dezvoltare pentru viitor? Unde ți-ai dori ca tu și business-ul tău să ajungeți peste ani?

Alexandru Drăgan: Așa este, am împlinit de curând 5 anișori. (zâmbește) Eu am avut zeci de planuri cu SARTO și direcția de dezvoltare; unele s-au materializat, altele nu. Acum sunt în etapa de work hard, play hard și îmi doresc să ne bucurăm de creșterea pieței și educarea intensivă a acesteia, ceea ce ne generează deja cifra de afaceri, fiind printre puținii din piață care oferă un serviciu integat de consiliere și croitorie bespoke. Însă, așa cum foarte bine a punctat colegul meu Matei, într-o emisiune relativ recentă la Ziarul Financiar, scopul este să creștem: noi înșine, piața, oamenii și clienții.

 

Anca Tănase: Am remarcat faptul că veniți în întâmpinarea clienților cu soluții optime astfel încât aceștia să aibă totul pregătit pentru cele mai importante evenimente din viața lor. Într-un fel, mi-ați lăsat impresia că nimic nu este imposibil la SARTO. Cât durează, în medie, realizarea unui costum SARTO?

Alexandru Drăgan: Da, la noi este un fel de hakuna matata (este o fraza Swahili) care înseamnă “fără griji”, în sensul că, da, nimic nu e imposibil, având expertiza și mijloacele necesare pentru a produce până și cele mai detaliate piese vestimentare (ex.: de curând am lansat trenchcoat-ul pentru bărbați, făcut pe comandă, din țesături de la Loro Piana, water repellent sau waterproof).

Actualmente, nu mai producem în regim made-to-measure, adică outsourcing la fabrici, ci avem atelierul propriu și producem “în casă”, pe comandă. Diferențele dintre made-to-measure și croitoria bespoke sunt foarte mari, dovadă că toți cei care experimentează bespoke nu mai revin la made-to-measure.

Timpul tehnologic pentru un costum bespoke este de 65-70 de ore, iar, pentru un client, asta înseamnă 1,1 - 1,2 luni pentru livrare (sau mai mult), în funcție de perioada și gradul de încărcare al atelierului.

 

Anca Tănase: Clienții își pot alege de la voi outfit-ul complet, inclusiv pantofii, de la  Loake Shoemakers. De ce ați ales să comercializați tocmai Loake? Care sunt principalele atuuri ale acestui brand de pantofi?

Alexandru Drăgan: Sigur, ne dorim să simplificăm lucrurile și astfel să economisim timp pentru clienții noștri, prin urmare le propunem pachetul complet. Pantofii au un raport calitate-preț obscen de bun, pentru o pereche de pantofi Goodyear Welt, care te pot ține și o viață întreagă, cu un pic de grijă. Mai multe despre asta o să îți povestească colegul Matei, el fiind ceva mai specializat pe zona de pantofi.

Anca Tănase: Din punctul tău de vedere, ce este cel mai important în viață?

Alexandru Drăgan: Happy wife, happy life. (râde)

Lăsând gluma la o parte, cred că, atunci când îi faci pe cei din jurul tău fericiți și implicați și le arăți că îi iubești, simți că ai un scop bine definit și viața are sens. Este vital totodată să nu uiți nicio clipă de tine, de ce îți place, de timpul cu tine. Mie îmi place să alerg, pe plat, pe dealuri, pe munte și profit de orice ocazie ca să fac asta.

Oamenii importanți de lângă tine vor înțelege nebuniile tale. (zâmbește)

 

Anca Tănase: Am observat faptul că îți place să alergi, inclusiv la maratoane. Care sunt celelalte pasiuni care îți fac sufletul să zâmbească?

Alexandru Drăgan: Familia, dușurile cu apă rece, cafeaua, ceaiul bun, un pahar de vin roșu sau de whisky afumat, mers desculț prin iarbă, fotbalul, plimbările lungi, foc de tabără, oamenii frumoși, ploaia și mirosul muntelui și al mării. 

 

Anca Tănase: Ce-ţi este indispensabil zi de zi? Fără de ce nu ai putea trăi şi nu ai putea să îţi vezi mai departe de viaţă şi de activitatea zilnică?

Alexandru Drăgan: Păi, dacă ne raportăm la SARTO și adiacent, vorbim despre echipă și oameni. Apoi, gadget-urile și altele. Însă încerc să nu cultiv prea puternic dependențele emoționale sau de orice fel.  

 

Anca Tănase: Un gând de final pentru cititori… ?

Alexandru Drăgan: Precum zicea si Charles Bukowski: go all the way, do it, do it, DO IT!

 

Anca Tănase: Îți mulțumesc frumos pentru timpul acordat, Alexandru! Mult succes în continuare!

Alexandru Drăgan: Și eu îți mulțumesc, mult succes și tie!

 

 


Quick quiz:


Nume:  Alexandru Drăgan

Vârsta:  30

Prietenii îmi spun Drăgan, Blond sau Domn Drăgan.

Un cântec pe care îl recomand cu drag oricui, în orice moment, ar fi The Lumineers - Stubborn Love

Pentru un look impecabil, consider că unui bărbat îi este indispensabilă încrederea în sine.

Trei locuri unde îmi doresc să ajung şi pe care nu am avut încă ocazia să le vizitez: Petra (Iordania), Japonia, Maldive sau Mauritius.

Dacă nu aş fi ales antreprenoriatul, aş fi optat pentru soloprenoriat.

În prezent, citesc despre alergări, nutriție, dezvoltare personală și biografii (The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life).

Mare sau munte? Munte.

În viață, cel mai mult mă motivează… Ca să lăsăm dragii tăi cititori într-o notă veselă, mormintele și conștientizarea faptului că într-o bună zi voi muri.

 

Mai multe detalii despre activitatea lui Alexandru Drăgan puteți găsi pe profilul lui personal de Facebook, Drăgan Alexandru, precum și pe pagina de Facebook și pe site-ul oficial SARTO Bespoke.

 

Foto: Arhiva personală Alexandru Drăgan

Un interviu de Anca Tănase. Orice utilizare a conţinutului acestui interviu presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2017.

1 /
    Alexandru Drăgan, SARTO bespoke, costume bărbătești bespoke, costume, costume pe comandă, bărbați, atitudine, stil, look impecabil Alexandru Drăgan, SARTO bespoke, costume bărbătești bespoke, costume, costume pe comandă, bărbați, atitudine, stil, look impecabil Alexandru Drăgan, SARTO bespoke, costume bărbătești bespoke, costume, costume pe comandă, bărbați, atitudine, stil, look impecabil

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Daniel Putineanu, hairstylist Salon Manifest: Cel…
Dr. Felix Dobrițoiu, Metropolitan Hospital: Medicina…