BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Daniel Putineanu, hairstylist Salon Manifest: Cel mai mult mă motivează bucuria de pe chipul clienților și aprecierea lor

Este unul dintre cei mai pasionați și creativi hairstyliști din România. La numai 27 de ani, Johnny Depp de România aduce zilnic zâmbetul pe buzele clienților care vor să-și schimbe viața printr-o simplă tunsoare sau un stil nou. Spune că este foarte important să faci totul cu dragoste și implicare totală pentru ca lucrurile să iasă bine în profesia pe care ți-ai ales-o. Daniel Putineanu povestește cu entuziasm despre marea lui pasiune, hairstylingul, despre tendințele momentului în materie de tunsori și coafuri, despre drumul lui profesional și despre ce îl motivează în viață, despre salonul Manifest, unde a învățat tot ce știe astăzi, despre mentorul lui, Florin Noje și despre tot ceea ce îl face pe el fericit.

Anca Tănase [JoelleMagazine.Ro]: Bună, Daniel. Spune-mi, te rog, de ce ai optat pentru acest drum profesional și ai ales să devii hairstylist?

Daniel Putineanu: Totul a început prin clasa a VII-a, când un profesor de istorie foarte exigent pe care îl apreciam ne-a spus că trebuie să ne alegem o meserie care să ne placă și către care să avem înclinație. Atunci am început să mă gândesc pentru prima dată la ce aș putea să fac. În aceeași perioadă, am aflat că verișoara mea începuse să tundă și se pregătea să devină hairstylist în adevăratul sens al cuvântului. Mi s-a părut interesant, iar, la aproape 14 ani, l-am tuns pe fratele meu care avea pe atunci doar 7 ani. Era primul meu “client”, l-am tuns „castron”, a ieșit foarte bine, primea complimente din partea tuturor și reacțiile din partea celorlalți mi-au confirmat că asta ar trebui să fac.

Ulterior, am început să-mi tund colegii și prietenii din gimnaziu și din liceu prin toaletă, ba chiar am fugit de la ore doar ca să pot tunde pe cineva, deși eu nu eram genul de elev care să acumuleze absențe.

 

Anca Tănase: Despre cine era vorba?

Daniel Putineanu: Era vorba despre o fată care a insistat foarte mult să o tund, iar eu aveam emoții pentru că, până atunci, nu mai tunsesem decât băieți.

 

Anca Tănase: Ce vârstă aveai la acel moment și cum a ieșit totul?

Daniel Putineanu: Trecuseră vreo 2 ani de când începusem să tund, deci aveam în jur de 16 ani. Am luat ziarul ca să văd poza cu tunsoarea pe care o voia, ne-am dus în toaletă și am început să o tund așa cum credeam eu că ar fi trebuit și a ieșit extraordinar, ceea ce mi-a dat mai mult avânt. Apoi ne-am întors în clasă, iar profesoara m-a întrebat cum de s-a întâmplat să lipsesc eu de la oră. Colegii i-au spus că o tunsesem pe Carmen în baie, ceea ce a stârnit admirația profesoarei care mi-a zis că ar vrea și ea să se tundă la mine. Ulterior, am început să am din ce în ce mai multe recomandări în acest sens și să tund din ce în ce mai multe fete, nu numai băieți.

 

Anca Tănase: Care a fost primul tău job în acest domeniu?

Daniel Putineanu: Primul meu job a fost chiar aici, la Salon Manifest, unde lucrez și astăzi. Verișoara mea a lucrat cu Florin, iar ea a plecat ulterior în Norvegia, unde și-a deschis un salon. M-am hotărât să vin să vorbesc cu oamenii de la salon, iar prima dată am vorbit cu cineva de la recepție, care mi-a stabilit o întâlnire. Eu auzisem multe lucruri despre Florin, știam că este foarte bun în domeniu și, sincer, mă așteptam să întâlnesc pe cineva mai în vârstă. Când am ajuns pentru întâlnire, primul lucru pe care l-am făcut a fost să-l caut cu privirea prin salon pe durul acela despre care auzisem atâtea lucruri și mi-a fost prezentat un om tânăr, zâmbitor și entuziast, departe de omul dur despre care mi se spusese.

Anca Tănase: Acum cât timp l-ai cunoscut pe Florin? Când a avut loc această întâlnire care ți-a schimbat viața?

Daniel Putineanu: În anul 2010. Aveam 21 de ani, am stabilit cu el câteva lucruri, i-am spus că îmi doresc să lucrez la Manifest cu orice preț și a acceptat să încep pe postul de asistent. În 2009 făcusem școala de 9 luni (UCECOM), însă mi s-a părut că fusese doar o simplă inițiere care îți pune bazele teoretice, pentru că tot ceea ce știu astăzi am învățat din practică în cei 6 ani petrecuți în salon.

 

Anca Tănase: Deci tu crezi că te-ai fi putut descurca și ai fi ajuns să știi tot ceea ce știi azi chiar dacă n-ai fi urmat o școală în acest sens?

Daniel Putineanu: Nu descurajez studierea teoriei și cred că e o idee bună ca oamenii care-și doresc să devină hair-styliști să urmeze cursuri în domeniu, dar eu cred că m-aș fi putut descurca chiar și fără acea școală. Practica e cea mai bună școală.

 

Anca Tănase: Bun. Și cum au fost primele zile în salon?

Daniel Putineanu: Am început ca asistent, spălam la cap în cea mai mare parte a timpului, așa cum începe toată lumea, iar, la un moment dat, au plecat doi colegi și era nevoie de personal și pur și simplu s-a nimerit ca eu să fiu omul potrivit la momentul potrivit.

 

Anca Tănase: Ce crezi că te-a ajutat cel mai mult să evoluezi atât de repede?

Daniel Putineanu: Eu cred că m-a ajutat destul de mult talentul și faptul că îmi place tot ceea ce fac, dar și munca, atât cea depusă înainte de a începe să lucrez la Manifest, cât și cea depusă aici, iar faptul că aveam deja o oarecare experiență mi-a dat un imbold să devin cât de cât sigur pe mine destul de repede.

"Practica e cea mai bună școală." 

Anca Tănase: Îți amintești cum a fost momentul în care ai avut prima ta clientă pe post, după ce te-au angajat ca hair-stylist? Aveai totuși câteva emoții, nu?

Daniel Putineanu: Îți dai seama că emoțiile erau foarte, foarte mari, pentru că lucram, ca și acum, cu Florin Noje, care are 15 ani de experiență în domeniu și, la început, era mereu cu ochii pe mine, chiar și fără să vrea – asta e treaba lui, la urma urmei, să ne supervizeze.

Faptul că știam că el e acolo și analizează tot ceea ce fac a creat o presiune asupra mea, dar aș spune că a fost o presiune bună, care te face să arăți tot ceea ce poți. Cel puțin la început tocmai această presiune te ajută foarte mult și te motivează să fii din ce în ce mai bun. După câțiva ani, te motivezi singur.

 

Anca Tănase: Deci crezi că e important să cunoști un astfel de om care să te îndrume, nu-i așa? Tu crezi în conceptul de mentor? Ai putea spune că Florin Noje este un mentor pentru tine?

Daniel Putineanu: E foarte important să ai de la cine să înveți, să existe măcar un om care să îți explice și care să-ți îndrume pașii, mai ales în prima parte a carierei.

Pot spune clar că Florin este mentorul meu. La el am văzut prima dată tot ceea ce fac astăzi, el m-a ajutat să ajung să fac meseria asta foarte bine. El lucra, îmi arăta cum se face, iar eu puneam în practică.

 

Anca Tănase: Astăzi, tu obișnuiești să faci o „anamneză” a părului, afli istoricul fiecărui client, încerci să descoperi care este stilul lui și ce anume îi place și-apoi pui un „diagnostic” și îi faci ulterior o propunere. Tot aici ai învățat să oferi acest tip de consultanță destul de rar întâlnită în practică?

Daniel Putineanu: Am studiat un pic comportamentul clienților și mi-am dat seama că, în calitate de hair-stylist, e foarte important să îi înțelegi, să le înțelegi dorințele astfel încât să iasă ceea ce își doresc ei de fapt.

 

Anca Tănase: În ce fel și-a pus amprenta felul tău exuberant de-a fi asupra meseriei alese?

Daniel Putineanu: Felul meu de-a fi m-a ajutat foarte mult. La început, recunosc faptul că am fost mai timid, mai rezervat pentru că mi-am dorit ca, în momentul în care o să fiu bun în ceea ce fac, să vorbească faptele pentru mine.

Anca Tănase: Ceea ce deja se întâmplă, faptele vorbesc pentru tine astăzi. În ce măsură contează echipa în cadrul căreia îți desfășori activitatea?

Daniel Putineanu: Echipa este extrem de importantă. Ca idee, pe perioada școlii pe care îți spuneam că am absolvit-o, am fost în practică la un salon unde toată lumea vorbea foarte urât, iar atmosfera de acolo mă deprima.

Atmosfera din salon, mediul de lucru și colegii contează enorm pentru mine și pentru ca eu să aleg să rămân într-un loc. Aici, la Manifest, avem parte de atmosfera ideală și de o echipă foarte închegată, iar asta se vede.

 

Anca Tănase: Care sunt cele mai nocive obiceiuri pe care le-ai remarcat în rândul clienților tăi când vine vorba despre îngrijirea părului?

Daniel Putineanu: Cea mai frecventă greșeală se referă la banala spălare a părului. Am întâlnit persoane care se spălau zilnic, deși aveau un scalp uscat și ar fi putut să îl spele chiar și numai o dată pe săptămână. În principiu, trebuie să aplicăm șamponul de două ori la fiecare spălare, iar dacă părul face spumă de prima dată, înseamnă că era curat și puteai să mai stai.

De asemenea, în ceea ce privește perierea părului, e foarte important să ne periem părul înainte de a ne spăla pe cap. Astfel, părul se descurcă, iar, când e descurcat, se spală mult mai bine și nu se mai încurcă. În plus, masca sau balsamul se aplică doar pe vârfuri și pe lungime, niciodată la rădăcină.

Dacă ai scalpul gras și vârfurile uscate, poți folosi un șampon pentru păr gras și o mască hidratantă pentru lungime. Deci, chiar dacă ai scalpul gras, aplici o mască pe lungime pentru că părul lung are nevoie de hidratare și automat îl și protejezi în felul acesta.

 

Anca Tănase: Care au fost tunsorile și culorile anului la finalul căruia ne aflăm?

Daniel Putineanu: Tunsoarea scurtă este cu siguranță în trend și cred că va rămâne o bună perioadă de timp. O tunsoare scurtă te poate scoate din anonimat sau te poate arunca definitiv în anonimat, în funcție de ce ți se potrivește și ce nu.

Nu există cale de mijloc. Ori te tunzi scurt și știi să porți respectiva tunsoare cu atitudinea potrivită, ori nu te tunzi. Deci nu oricărei femei i se potrivește o tunsoare scurtă.

Cât despre coafuri, se merge foarte mult pe stilul simplu, natural. Nu mai e la modă să ieși în evidență foarte mult printr-un stil extravagant, ci mai mult prin naturalețe.... să ieși mai mult TU în evidență!

 

Anca Tănase: O femeie care își taie părul este e cale de a-și schimba viața. Aceste cuvinte îi sunt atribuite lui Coco Chanel. Ce părere ai despre ele?

Daniel Putineanu: Exact așa este. Tunsoarea în sine îți poate schimba viața și își poate da o stare de bine. Chiar și un simplu spălat pe cap te face să te simți foarte bine.

 

Anca Tănase: Tu faci, de obicei, probe pentru mirese?

Daniel Putineanu: Eu nu fac probe pentru că proba mi se pare o chestie inutilă. Prefer să am o discuție sinceră cu miresele și-atunci, dacă aflu exact ce își doresc ele, eu știu ce coafură li s-ar potrivi. Evident, dacă ele insistă să facem o probă, nu am cum să le refuz.

 

Anca Tănase: E foarte interesant ceea ce zici. Deci tu, prin natura profesiei tale, ajungi să înțelegi femeile chiar mai bine decât alți bărbați.

Daniel Putineanu: Da, interacționez cu foarte multe femei, încerc să aflu cum gândește fiecare și ce își dorește fiecare, pentru că eu pot să le ajut doar dacă ele știu exact ce își doresc.

Eu nu întreb clienta “Cum te tund?”, ci o întreb ce-i place, ce-și dorește și, în funcție de asta, eu trag concluzia și eu o tund cum consider eu, în funcție de ceea ce am aflat. Face parte din rolul profesionistului să știe să își tundă clientele exact așa cum își imaginează ele, fără a le întreba pe ele direct chestia asta. Ele n-au făcut niciun curs de tuns! (râde)

 

Anca Tănase: Deci asta e filosofia voastră, aici la Manifest?

Daniel Putineanu: Noi lucrăm cu L'Oréal și cei de la L'Oréal ne instruiesc astfel încât să știm cum să facem o analiză de la cap la coadă și să punem un diagnostic precis. Avem traininguri de câteva ori pe an, când ni se prezintă noile trenduri și tot ce a mai apărut în industrie.

 

Anca Tănase: Semeni foarte bine cu Johnny Depp. Spune-mi, te rog, cine a remarcat asta inițial? Cine ți-a zis prima dată Johnny Depp de România? A fost ceva premeditat? Ai remarcat tu că semeni cu el și te-ai tuns în același stil ca Johnny Depp?

Daniel Putineanu: Nu, eu nici nu mi-am dat seama că semăn cu el, nu sunt neapărat un fan al lui. O prietenă mi-a zis prima dată că semănăm, dar nu am dat prea multă importanță inițial pentru simplul fapt că, înainte de asta, mi se spunea Harry Potter. Apoi a început să-mi zică același lucru și lumea în salon. Noi avem foarte mulți artiști (actori, cântăreți, etc.) care ne sunt clienți, iar ei își cunosc cel mai bine industria și majoritatea mi-a zis că semăn foarte bine cu actorul Johnny Depp. Îmi amintesc că, la o gală, Ștefan Bănică Jr. s-a oprit în dreptul meu și mi-a zis “Ești incredibil! Nu-mi vine să cred cât de bine semeni cu el.” și tot el cred că a fost primul care m-a întrebat cum de am abordat stilul ăsta.

Mi-am dat seama cât de evidentă e asemănarea în momentul când mama m-a încurcat cu Johnny Depp. Fratele meu i-a arătat o poză cu actorul, iar ea a zis că în poza respectivă sunt eu. (râde)

 

Anca Tănase: Ai spus că, la început, te motiva faptul că Florin te superviza și voiai să arăți ceea ce poți. Șase ani mai târziu, ce te motivează să fii cel mai bun?

Daniel Putineanu: Mă motivează bucuria de pe chipul clienților și aprecierea lor. Eu fac totul cu dragoste și pasiune. Dacă faci totul cu dragoste, iese totul perfect. Cei mai mulți clienți pe care îi am acum sunt clienți fideli, care vin la mine de foarte mult timp.

 

Quick quiz:

Nume:  Daniel Putineanu:

Vârsta:  27 de ani

Prietenii îmi spun... Johnny Depp.

Filmul meu preferat este… Edward, Omul-Foarfecă. L-am văzut pentru prima dată la insistențele unui client, Radu și-apoi a devenit filmul meu preferat.

Dacă ți-ar propune cineva să joci într-un film, ce ai zice? Aș juca și-aș face-o bine! (râde)

Într-o zi liberă, în care nu am nimic de făcut, aleg să… mă plimb.

Trei locuri unde îmi doresc să ajung şi pe care nu am avut încă ocazia să le vizitez…Hawaii, New York și Caraibe.

Mare sau munte? Mare și munte. Grecia e combinația ideală. (zâmbește)

În viață, cel mai mult mă pasionează… snowboardingul și motocicleta.

 

Mai multe detalii despre activitatea lui Daniel puteți găsi pe profilul lui personal de Facebook, Putineanu Daniel, precum și pe pagina de Facebook a salonului Manifest, Man!fest styling yourself.

Foto: Arhiva personală Daniel Putineanu

 

Un interviu de Anca Tănase. Orice utilizare a conţinutului acestui interviu presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2016.

1 /
    Daniel Putineanu, hair-stylist, Salon Manifest, Man!fest styling yourself, creativ, entuziasm, păr, îngrijirea părului, frumusețe, beauty Daniel Putineanu, hair-stylist, Salon Manifest, Man!fest styling yourself, creativ, entuziasm, păr, îngrijirea părului, frumusețe, beauty Daniel Putineanu, hair-stylist, Salon Manifest, Man!fest styling yourself, creativ, entuziasm, păr, îngrijirea părului, frumusețe, beauty Daniel Putineanu, hair-stylist, Salon Manifest, Man!fest styling yourself, creativ, entuziasm, păr, îngrijirea părului, frumusețe, beauty

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Alexandru Drăgan, SARTO bespoke: Pentru un look…
Dr. Felix Dobrițoiu, Metropolitan Hospital: Medicina…