BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Daniel și Ana Dumbravă, FotoDumbravă.ro: Fotografia durează o secundă, amintirea... o viață!

Ea este vocea echipei FotoDumbravă, pe când el se ocupă de tot ce înseamnă inovare. Ea concepe textele, discută cu clienții și le transpune emoția în cuvinte, el încheie contracte și se ocupă de partea tehnică și financiară a businessului. Mamă fiind, ea a ales să-și dedice o bună parte din timp creșterii copilului, în timp ce nenumărate premii se adună, zi de zi, la palmaresul echipei, datorită implicării mai mari pe care el o are. Cu toate acestea, FotoDumbravă nu ar exista fără unul dintre ei, iar echipa Ana și echipa Daniel formează împreună un tot. Fiecare face compromisuri pe care și le asumă pentru că sunt pasionați de ceea ce fac, iar satisfacția cea mai mare o au atunci când își văd clienții mulțumiți de rezultate. Amândoi au suflet de artist și surprind, cu răbdare și dedicare, cele mai frumoase amintiri în fotografii. Ana și Daniel Dumbravă, oamenii minunați din spatele FotoDumbravă.Ro, vorbesc despre marea lor pasiune, fotografia, despre familie și viață în general, despre modul cum gestionează fiecare eveniment în care se implică și despre ceea ce le face lor sufletul să zâmbească în fiecare zi.

Anca Tănase [JoelleMagazine.Ro]: Bună, Daniel. Bună, Ana. Am avut șansa să remarc faptul că implicarea voastră în evenimentele clienților este totală și chiar se întâmplă ca mulți dintre ei să vă devină ulterior prieteni. Cum și când a început această frumoasă călătorie numită FotoDumbravă.Ro, în care voi surprindeți în fotografii de poveste cele mai frumoase momente din viața oamenilor? 

Daniel Dumbravă [FotoDumbravă.Ro]: Am început să fotografiez în 2008, pe la prieteni, pe la evenimentele rudelor și, încet-încet, a devenit o pasiune pentru mine. Cu atât mai mult, când am văzut că oamenii erau uimiți de cât de frumoase sunt fotografiile mele, îmi dădeau mai multă încredere în mine și mă ambiționam pentru că știam că pot mai mult! Conceptul FotoDumbravă.ro a început în anul 2011 când deja ne-am gândit să ne separăm în două echipe: Ana într-o echipă și eu în altă echipă!

Ana Dumbravă [FotoDumbravă.Ro]: Nu mai țin minte când am început, dar știu sigur ca m-a cooptat Daniel să merg cu el la câteva evenimente ca să îl ajut/susțin. Eu am urmat cursurile unei facultăți de jurnalism despre care cred că m-a ajutat tare mult în comunicarea cu clienții și, încet-încet, am învățat de la soțul meu tehnici de fotografiere și m-a prins. Iar lucrul frumos în asta este, așa cum ai observat, că mulți dintre clienți ne devin prieteni. Câți se pot mândri cu un job ce îți aduce atât de multe satisfacții?!

Anca Tănase: „Fotografia durează o secundă, amintirea... o viață!” Sub această formulă ați ales să vă promovați serviciile oferite și să fiți alături de clienți în cele mai importante momente din viața lor. Care este motivul pentru care ați ales tocmai fotografia de eveniment (logodnă, nuntă, trash the dress, botez)?

Daniel Dumbravă: Motivul este simplu pentru mine! Eu sunt o persoană care se plictisește extrem de repede și căreia nu îi place monotonia! Această ramură a fotografiei de eveniment îmi permite să explorez tot timpul, să interacționez cu oameni, să învăț câte ceva nou la fiecare eveniment. Niciun eveniment nu seamănă cu altul și îmi dă astfel șansa de a mă ține tot timpul activ și creativ.

Ana Dumbravă: Nu cred că am ales-o noi pe ea, ci ea pe noi. Chiar dacă pare un clișeu! (zâmbește) Fotografia de eveniment îți aduce satisfacții acum și peste ani, îți aduce satisfacții reale și vizibile, iar asta vezi în ochii oamenilor de acum sau de peste ani, când te reîntâlnești cu foști miri, cu părinți de-ai lor sau prieteni și îți aduci aminte împreună cu ei de "acea fotografie din acel moment". Iar faptul că ei ne aleg pe noi să le fim alături în cele mai importante momente din viața lor este o mare onoare! Cât despre slogan, Daniel a uitat să menționeze că fosta lui colegă, șefă de redacție la un ziar local, i-a sugerat că ar fi foarte potrivit să ne promovăm asftel. Poate puțin prea clasic, însă, pentru noi, fotografia clasică reinventată continuu este o fotografie bună.

Anca Tănase: Amândoi aveți firi energice, iar lucrul acesta se transpune și în stilul vostru de a fotografia. Cum procedați de obicei înaintea unei nunți? Vă gândiți mult la cadre, vă documentați cu privire la locațiile cele mai potrivite din orașul unde urmează să vă deplasați pentru eveniment sau mizați pe spontaneitate și îmbinați totul cu felul de-a fi al mirilor?

Daniel Dumbravă: În primii doi ani de fotografie, începusem să printez pe foițe mici ca niște copiuțe fotografii cu tot felul de idei și mă duceam cu ele la fotografiat. (râde) Acum încercăm să aflăm cât mai multe de la respectivii miri, vorbim foarte mult despre evenimentul lor, le dăm sfaturi din experiența noastră, vorbim despre program, punem fiecare detaliu la punct, iar în ziua nunții mizăm pe creativitate și pe naturalețe!

Ana Dumbravă: Da, exact, îmi aduc aminte de Daniel când a început să se informeze despre ce înseamnă shooting-ul din timpul unui eveniment. Și, făcând o paranteză, este un bun autodidact pe care îl admir din tot sufletul pentru curajul și perseverența cu care a început și dezvoltat acest business, deși, de multe ori am fost cam sceptică și l-am descurajat, însă eu sunt balanță, sunt mai "echilibrată" și uneori mi-e teamă de risc. Revenind (zâmbește) - eu sunt energică, dar Daniel este argintul viu (râde) - uneori mă obosește și pe mine.

Nu, eu nu mă duc cu cadrele făcute de acasă, însă mă uit pe alte site-uri, atunci când am timp, iar dacă îmi place un cadru pe care l-am văzut, mă inspir și îl realizez în felul meu. Vorbim însă foarte mult cu mirii, discutăm despre ce își doresc ei pentru ziua nunții, despre cât % ne lasă pe noi să ne implicăm și să le zicem ce și cum sau încercăm să aflăm dacă au vazut ei vreo fotografie anume și le-a plăcut mult ideea. De exemplu, am avut o mireasă care mi-a dat un calup cu fotografii pe care le adoră, câteva cadre realizate de noi și de alți fotografi la alte evenimente. Da, ne ajută foarte mult să știm ce își doresc ei. Le recomandăm locații din zona unde fac nunta, le recomandăm să viziteze, să vadă dacă rochia, costumul, conceptul lor de nuntă se potrivește cadrului ales pentru shooting - unele mirese sunt mai boeme, altele sunt mult mai energice și trebuie să existe o conexiune. Le trimitem mirilor un program realizat de noi - din experiența de foști miri și actuali fotografi – despre cum să-și detalieze ziua astfel încât să existe timp pentru toate, timp investit cu folos pentru ei și pentru noi. Fotografia noastră nu este doar tehnică, fotografia noastră înseamnă plăcere, dedicare, implicare, comunicare, reușită!

Anca Tănase: Dacă tot veni vorba despre miri... cât de mult contează felul acestora de-a fi în cadrul unui shooting? Ați întâmpinat situații în care să vă spună că au obosit pozând? Ce ați făcut atunci?

Daniel Dumbravă: Ha, ha, ha! Cel mai așteptat moment din nuntă și totodată cel mai obositor pentru miri este sedința foto. Eu sunt o persoană foarte strictă cu mine când este vorba de fotografie și uneori foarte obositoare pentru unii întrucât încerc să scot cel mai bun cadru din locul respectiv (miri, umbre, lumină, decor, compoziție, etc.). La un moment dat, în 80% din cazuri, mirii spun “Gata, am făcut suficiente poze, hai să luăm o pauză!”, iar vorba mea este “INCA UNA ȘI GATA!”, dar o țin așa încă 15-30 de minute.

Ana Dumbravă: Nimeni nu îi poate rezista lui Daniel, uneori nici el însuși. (râde) Este foarte, foarte implicat, "dăunător" de implicat. La el, "ultimul cadru" ar putea fi ales cu succes ca nume de botez. (râde)  Mirii sunt, de regulă, persoane supuse emoțiilor pozitive într-o zi atât de nouă și mega-extra-importantă pentru ei. Normal că ei au emoții și nu sunt tocmai cele mai flexibile modele. Dar acesta este farmecul, stresul ne activează creativitatea. (zâmbește). Există miri cu care avem o conexiune imediată, dar există și miri cu care lucrăm puțin mai greuț. Slavă Domnului că există diversitate!

Ce facem atunci când obosesc? Vorbim cu ei, calm, le povestim ce frumoși sunt, cât de importanți sunt unul pentru altul, zâmbim, glumim, facem haz de necaz, povestim alte situații asemănătoare. Facem orice ca să iasă bune cadrele pentru care noi am fost contractați. Sunt și situații când obosim, firește, doar suntem oameni.

Anca Tănase: Formați o familie frumoasă și aveți un copil minunat, însă vă petreceți zilele de weekend mai mult pe drumuri, mereu prinși între două evenimente. Spuneți-mi, vă rog, cum vă descurcați cu programul agitat pe care îl impune natura acestui job? Ați acceptat ușor ideea de a nu avea weekend (aproape) niciodată?

Daniel Dumbravă: Hmm, aici este foarte mult de discutat: familie sau afacere? Ideea de a avea weekend nu există pentru noi de când am luat acest job în serios! (zâmbește) Ne este foarte greu, în special Anei, care este mamă. Îmi este greu pentru că afacerea aceasta îmi mănâncă foarte mult timp și îmi rămâne la dispoziție foarte puțin timp dedicat familiei, dar încerc, pe cât posibil, să am grijă de frumoasa familie pe care o am! Daca familia este bine și fericită, atunci pot trece ușor peste ideea de a nu avea weekend.

Ana Dumbravă: Copilul nostru este cel mai minunat om pentru că este al nostru. Amândoi am crescut cu conceptul de familie-cămin bine întiparit în educația noastră și tot ce facem este pentru familie. Însă uneori eu clachez, sincer. Femeile-mamă care sunt fotografi știu despre ce vorbesc. Nu este o meserie plătită 8-10 ore timp de 5 zile pe săptămână. Este o meserie full-time. Noi nu știm când este weekend sau cursul săptămânii, plecăm de la studio la 6 seara, luăm copilul de la “grădi” sau de la bunici, depinde unde este, ajungem acasă și încep să sune telefoanele pentru că mirii noștri atunci ies și ei de la job și încep să își programeze și altele. Rareș, băiatul nostru, a început să vorbească – fictiv - cu clienții la telefon mai în fiecare seară! (râde) Ne bucurăm că mai prindem o după-amiază de duminică liberă și e bine. Unii nu au nici atât...

Anca Tănase: Magia FotoDumbravă.Ro se întâmplă în Târgoviște, acolo unde aveți voi studioul, însă dețineți un portofoliu stufos din care fac parte evenimentele multor oameni din țară care au fost norocoși să vă întâlnească, inclusiv vedete autohtone. Dacă ar fi să alegeți, care ați spune că este momentul vostru preferat din cadrul unei nunți?

Daniel Dumbravă: Pentru mine nu există un moment important! Toată nunta este un moment important și, oră de oră, fiecare clipă devine mai importantă decât cea precedentă! În principiu, prima jumătate de zi este mai importantă pentru că vorbim despre îmbrăcatul miresei și al mirelui, sedința foto, cununia religioasă!

Ana Dumbravă: Da, în Târgoviște am amenajat (și încă nu este gata) un studio unde edităm, lucrăm, pozăm. Pe teren mergem oriunde suntem chemați și primiți cu brațele deschise, iar mașina este a doua noastră casă. (râde) Cât despre vedete, sunt oameni atât de normali și de valoroși sufletește încât statutul de vedetă există doar în paginile tabloidelor. Și acum răspund ca la grădiniță: momentul meu preferat din cadrul unui eveniment este atunci când îmi iau rămas-bun (a nu se înțelege că vreau repede acasă - zâmbește) de la miri/nași/părinți și aceștia mă îmbrățișează și îmi mulțumesc din suflet pentru ziua frumoasă petrecută alături de mine și de echipa mea, pentru implicarea de care am dat dovadă, uneori dau dovadă de calm, alteori a fost vorba de mai multă atitudine pentru a relaxa puțin atmosfera încărcată. Da, acesta este momentul în care îmi spun că ziua a fost o reușită!

Anca Tănase: Ce sfaturi i-ați putea oferi unei viitoare mirese pentru ziua nunții ei, din perspectiva fotografului?

Daniel Dumbravă: Primul sfat ar fi să doarmă bine inainte de nuntă, ca să fie tot timpul cu zâmbetul pe buze și să-și ia ca rezervă de timp 3 ore pentru machiaj și coafor! Dacă se întârzie acolo, în mod inevitabil ne dă pe noi, fotografii, peste cap și ne taie din ședința foto sau din pregătiri! În niciun caz nu taie de la Taica Părinte. (zâmbește)

Ana Dumbravă: Să ia cursuri de yoga, să meargă la înot, să facă o cură de detox, să bea multă apă.... (râde) Să fim serioși, este atât de emoționată încât nici tata Guru nu ar putea să o relaxeze, ceea ce e bine! Emoțiile ne arată că suntem vii, că trăim! Eu le ajut înainte cu un program al nunții, trimis pe mail cu câteva luni înainte. Sunt sfaturi despre cum să organizeze ziua nunții în așa fel încât și eu să îmi pot face meseria. În ultima vreme, slavă Domnului, programul a fost în regulă, nu am mai întarziat două ore pe drum sau cu mai știu eu ce rudă pierdută sau cu pantalonii mirelui care s-au dovedit a fi prea scurți. (zâmbește) Suntem flexibili și nu intrăm în panică. Mireasa trebuie să doarmă, e musai să doarmă, să mănânce dimineața ceva și să meargă la baie, nu vreți să știți ce înseamnă o mireasă cu o rochie de prințesă la baie. (râde) Să nu țină cont de absolut nimic decât de plăcerea ei. Este ziua ei și a soțului ei, restul sunt doar detalii!

Anca Tănase: Vă place să călătoriți? Am observat faptul că, pentru ședințele de Trash the dress, călătoriți destul de des, atât prin țară, cât și în străinătate. Care au fost ultimele două destinații în care ați călătorit în acest scop?

Daniel Dumbravă: Ultimele destinații au fost în Italia: prima a fost Insula Ischia, pe care o recomand fotografilor de peisaj și nu numai, iar a doua locație a fost Veneția, care este frumoasă, dar foarte aglomerată, motiv pentru care nu poți face tot ceea ce vrei ca fotograf.

Ana Dumbravă: Eu călătoresc mai rar. Dacă mi-aș dori ceva în lumea asta, ar fi să se inventeze teleportarea. Urăsc bagajele! (spune cu tristețe) Anul acesta am fost în Insula Ischia și în Germania, alături de oameni minunați. M-aș întoarce cu plăcere în fiecare din ele.

Anca Tănase: Ați putea numi câteva lecții de viață importante pe care le-ați învățat prin prisma evenimentelor la care FotoDumbravă.Ro își face simțită prezența? Cum percepeți voi, în calitate de fotografi, emoțiile celor care vă încredințează cele mai frumoase amintiri din viața lor?

Daniel Dumbravă: Sunt un om volubil și intru foarte repede într-o conversație cu cineva, iar acest lucru îmi oferă șansa de a-mi face rapid prieteni și cunoștințe. Țin minte cam toate evenimentele la care am participat și există cel puțin un om de la care am învățat ceva. Să fiu mulțumit cu ceea ce am este încă o noțiune îndepărtată pentru mine, de exemplu. Sunt exigent și cer multe și de la mine și de la cei din jurul meu. Emoțiile mirilor sunt ale lor, eu vin să îi ajut să gestioneze ziua. Sunt bărbat, nu mă puneți să plâng la corul bisericii. (zâmbește) Îmi folosesc emoțiile în avantajul fotografiei mele și implicit al lor.

Ana Dumbravă: Omul care nu învață nimic din experiențele lui a trăit degeaba. Nu este un citat, doar o constatare. Învăț în fiecare zi să fiu mai răbdătoare, să fiu mai diplomată, să fiu mai atentă, să fiu mai stăpână pe mine, să apreciez valoarea unei vorbe bune, a unui zâmbet, să cunosc oamenii nu numai prin statutul meseriei, ci prin atitudinea lor față de viață. Învăț foarte multe de la oameni de o adevărată valoare morală și sunt recunoscătoare pentru asta. Dacă nu empatizezi cu mirii în ziua nunții, cred că nu ai ce căuta acolo pentru că nu ești capabil să exprimi în fotografie trăirile lor. E drept că, pentru noi, acestea sunt normale și am trecut prin ele de atâtea ori. Însă este în avantajul nostru pentru că știm să le gestionăm noi pentru ei și să le transformăm în momente cheie pentru fotografii reușite!

Anca Tănase: Ce contează cel mai mult în viaţă pentru voi?

Daniel Dumbravă: Cel mai mult contează familia! Nu fotografiile, nu premiile, nu banii și alte lucruri/obiecte, dar mai bine o las pe Ana să vă spună!

Ana Dumbravă: Ana poate să zică faptul că Daniel este foarte implicat în ceea ce face pe partea de business. (zâmbește) Este atât de implicat încât uneori am impresia că uită esențialul. Însă eu, femeie fiind, percep altfel, simt altfel. În viață contează ceea ce simți că trebuie să faci. Și repet, nu vorbesc din cărți sau clișeistic. Trebuie să avem puterea de a ajunge la maturitatea de a gândi frumos și corect. Contează să te iubești pe tine, să te accepți pe tine și momentele actuale. Simplu și delicat, contează copilul și soțul meu - cu toții evoluăm împreună!

Anca Tănase: Ce alte pasiuni aveți, pe lângă fotografie? Care sunt micile bucurii care vă fac sufletul să zâmbească?

Daniel Dumbravă: Fotografia este, cu siguranță, pe primul loc, urmând apoi schiatul, plimbările si, de asemenea, îmi place să fac lego cu băiețelul meu, Rareș.

Ana Dumbravă: Îmi place să citesc, însă nu îmi fac suficient timp pentru asta. Îmi place liniștea și întotdeauna mă încarcă pozitiv o zi petrecută acasă cu Daniel și Rareș, fără telefoane, laptop sau televizor.

Rareș Dumbravă

Anca Tănase: Dacă ar fi să faceți un exercițiu de imaginație și v-ați închipui că nu ați fi optat pentru fotografie, ce altceva credeți că ați fi ales să faceți?

Daniel Dumbravă: Probabil că mergeam pe ramura pe care o aveam înainte să iau fotografia în serios: grafic designer și, în timpul liber, construcții! Deci cam tot are legatură cu imaginația. (râde)

Ana Dumbravă: Mi-ar fi plăcut tare mult să studiez psihologia copilului, chiar dacă nu la nivelul de predare, dar ca să o pot utiliza în materii conexe. Fiind mamă, deseori mă confrunt cu situații în care sfatul unui specialist m-ar putea ajuta. Cred că sunt mulți copii, în școlile primare sau chiar la liceu, care au nevoie foarte mare de un specialist obiectiv, deseori pentru a-i ajuta, a-i îndruma să se regăsească în viață, să își cunoască drumul.

Quick quiz Daniel:


Nume:  Daniel Dumbravă

Prietenii îmi spun Dumbravă. (râde)
Un film pe care-l recomand oricui cu drag ar fi The Notebook .

Alți fotografi pe care eu îi apreciez sunt... nu am un preferat anume. Îmi place orice fotografie pe care eu o consider bună.

Când vine momentul unei vacanțe, aleg orice loc care are wireless, ca să fiu permanent în legatură cu clienții! (râde) Îmi place să fie multă agitație, lucruri noi de făcut, de experimentat.

 

Quick quiz Ana:


Nume:  Ana Maria Dumbravă

Prietenii îmi spun Ana.
Un film pe care-l recomand oricui cu drag ar fi Sweet November.

Alți fotografi pe care eu îi apreciez sunt... Silvia si Sergio Malik (vorbesc aici de tot ceea ce reprezintă ei, nu numai de calitatea lor de fotograf, ci întregul "ei"), Erika si Lanny Mann (twomann).
Trei locuri unde îmi doresc să ajung şi pe care nu am avut încă ocazia să le vizitez ar fi…orice unde se poate ajunge doar cu gândul - fără călătorie. (zâmbește) Mi-ar plăcea să merg la Salina Turda și la Paris, atât îmi vine în minte!

Când vine momentul unei vacanțe, aleg să…nu aibă semnal la telefon. (râde) Să fie verde sau dacă e alb, să fie cu șemineu, cu pătură groasă și multe cărți. În timpul acesta, Daniel poate să își consume energia cu orice și poate să îmi povestească la sosire cum a fost! (zâmbește)

Puteți urmări activitatea Anei și a lui Daniel Dumbravă pe site-ul FotoDumbrava.Ro, precum și pe pagina de Facebook FotoDumbrava.

Un interviu de Anca Tănase. Orice utilizare a conţinutului acestui interviu presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2015.

Foto via FotoDumbravă.Ro

Click on "ARTICOLUL CONTINUĂ. CITEȘTE MAI DEPARTE!" for the English version of the article.

Apasă pe "ARTICOLUL CONTINUĂ. CITEȘTE MAI DEPARTE!" pentru versiunea în limba engleză a articolului.
 

Ana and Daniel Dumbravă, FotoDumbravă: A photo lasts for a second, but memories last for a lifetime!

She's the voice of FotoDumbravă, whereas he handles all about innovation. She makes the texts, talks to the clients and puts their emotions into words, he signs contracts and handles the technical and financial part of the business. Being a mother, she chose to dedicate a big part of her time to raising her child and he wins various prizes due to his major involvement into the business. Anyway, FotoDumbravă wouldn't exist without one of them. They make compromises which they accpet because they're passionate about their work and their biggest satisfaction comes when their clients are happy about the results. Each of them have the soul of an artist and they patiently catch the most beautiful memories in photographs. Ana și Daniel Dumbravă, the wonderful people behind FotoDumbravă.Ro, talk about their big passion, photography, about family and life in general, about the way they handle each event they get involved into and about what makes their soul smile every day.

Anca Tănase [JoelleMagazine.Ro]: Hello, Daniel. Hello, Ana. I had the opportunity to see that your involvement into the events of your clients is total and it happens that many of them become your friends afterwards. How and when did this beautiful photography journey called FotoDumbravă.Ro started?

Daniel Dumbravă [FotoDumbravă.Ro]: I started taking photos in 2008 for friends and family and it soon became a passion to me. Moreover, as I've seen that people appreciated my work, I gained perseverance because I knew I could do better! The FotoDumbravă.ro concept started in 2011 when we already started thinking about splitting into two teams: team Ana and team Daniel!

Ana Dumbravă [FotoDumbravă.Ro]: I don't remember when we started, but what I know for sure is that Daniel started taking me at some events to help him. I studied journalism and this has helped me in communicating with the clients and I soon started developing my photography skills and started liking it. And, as you've noticed, the fact that most of the clients become our friends is wonderful. How many people could take pride in a job with so many satisfactions?

 

Anca Tănase: „A photo lasts for a second, but its memory lasts for a lifetime!” This is the formula that promotes your services and this is the way you stand by your clients in the most important moments of their lives. Which is the reason why you particularly chose the event photography (engagement, wedding, trash the dress,  christening)?

Daniel Dumbravă: My reason is simple! I easily get bored and I don't like monotony! This field keeps me in contact with the people, makes me explore the world and learn new things with each event that comes. Events are unique and this is my opportunity to be constantly active and creative.

Ana Dumbravă: I don't think we chose this field... the field chose us. (she smiles) There are many satisfactions, especially when you meet people over the years and remember things together. The fact that people are choosing us in their special moments is a great honour to us. The slogan was the idea of an ex-colleague of Daniel.

 

Anca Tănase: You are both energetic and this can be seen in your style. How do you do before a wedding? You thing about the frameworks, you read about the locations or you spontaneously photography and combine everthing with the way the bride and the groom are?

Daniel Dumbravă: I used to print various photo ideas in my first two years in photography, (he laughs) We now try to find out as much as we can from the bride and the groom, we talk about the event and about the schedule, we define every detail and, on the wedding day, we go for creativity and genuineness.

Ana Dumbravă: I remember how Daniel used to read about shooting an event. He's the best self-educated man I know and I really admire him for the courage and perseverance of starting and deleoping this business, despite the fact that I sometimes used to discourage him, being more skeptical and more afraid of taking risks. Anyway I'm energetic, but Daniel is quicksilver (she laughs) - sometimes he also makes ma tired.

I like to get inspired for the events, but I never prepare somthing specific before. We talk to the bride and groom, we try to find out more about what they like, we recomment locations around and tell them to visit those places before to see if they fit in their wedding theme. For us, photography means pleasure, dediation, communication, success!

 

Anca Tănase: How much the bride and groom's characters count during a shooting? Have you ever met some who get tired during the shooting? What did you do then?

Daniel Dumbravă: Ha, ha, ha! The most expected and tiresome moment of the wedding is the shooting. I'm very strict when it comes to photography and I can become tiring because I look for the best framework of the location. Sometimes, in 80% of the cases, the bride and the groom say "That's it, enough with the photos, let's take a break!" and I reply "ONE MORE SHOT!" and I repeat this for anothe 15-30 minutes!

Ana Dumbravă: No one can resist Daniel, not even himself. (she laughs) He's really involved and he could successfully be named "the last shot". The bride and the groom are really nervous on their wedding they and aren't usually the most flexible models of all, but this is the magic of it all... the stress activates our creativity and we succeed in handling everything.

What do we do when they get tired? We talk to them, we tell them about how beautiful they look and how important they are to each other, we laugh, we smile and joke together, we do everything in order to make things right. But there comes a time when we also get tired, we're also humans.

 

Anca Tănase: You have a beautiful family and a wonderful child, but you spend most of the weekends on the road, between two events. Please tell me how do you handle the hectic schedule of a photographer? Did you easily accepted the idea of not having (almost) no weekends?

Daniel Dumbravă: Hmm, it's a lot to talk about here: family or business? We really don't have weekends since we took this seriously! (he smiles) It's tough, especially for Ana, who's a mother. It's difficult for me too because this business takes a lot of my time and I get to spend so little time with my family, but I try to take care of my beautiful family as much as I can. If my family is well and happy, I can easily accept the idea of not having a weekend.

Ana Dumbravă: Our child is the most wonderful human being because he's ours. We both grew up with the idea of having a home and a family so I sometimes get to a low point, being a mother and the women-photographer can understand me. It's not something you do for 8 to 10 hours a day, it's a full-time job that takes up your evenings and your weekends. Anyway, we don't complain and are happy when we get to spend an afternoon together, every now and then. Some don't have this either...

 

Anca Tănase: The FotoDumbravă.Ro magic happens in Târgoviște, where you have your studio, but you have a really big portfolio with events of people all around Romania, which also includes stars. Which is you favourite moment of a wedding?

Daniel Dumbravă: I don't have a favourite moment, each moment of a wedding becomes the most important as it comes! Basically, the first part of the day is the most important because we talk about dressing the bride and the groom, the photo shooting, the religious ceremony!

Ana Dumbravă: Yes, we have our studio in Târgoviște (and it's not ready yet) where we edit, we work, we take photos. We go wherever people gladly welcome us and the car is our second home. (she laughs) Stars are normal human beings. Anyway, my favourite moment is the final one, when people thank me for everything I did for them.. this is my favourite because that's the moment I know the event was successful!

Anca Tănase: What tips do you have for a bride?

Daniel Dumbravă: The first advice would be to sleep the night before the wedding, to smile and take up to 3 hours for hair and makeup, because otherwise she will cut the photo session time.

Ana Dumbravă: Take yoga classes, swim, detox, drink a lot of water... (she laughs) Let's be honest, she's to nervous and can't relax but that's good. Emotions show us that we're alive! I help them with a schedule that I send a few months before the wedding. Are various advices about organizing the wedding day in otder for me to do my job properly. We're flexible and don't panic if something doesn't go according to the plan. The bride must sleep, eat in the morning and go to the bathroom. All that matters on that day is her pleasure. It's their day (hers and her huband's), the rest are details!

 

Anca Tănase: Do you enjoy travelling? I've see you travel a lot for the Trash the dress sessions. Which were the last two destinations you've been to?

Daniel Dumbravă: I've last been to Ischia Island in Italy (it's awesome for photographers) and to Venice (which is kinda crowded).

Ana Dumbravă: I rarely travel. I would love that teleportation exist. I've last been to Ischia Island and to Germany and would love to come back sometimes.

 

Anca Tănase: Could you name some lessons that you learned through FotoDumbravă.Ro's events? How do you perceive, as photographers, the emotions of an event?

Daniel Dumbravă: I'm sociable and I easily interact with people and this gets me lots of friends and aquaintances. I remember every event and each of them had someone I've learnt something from. I'm hardly satisfied with what I have and I request a lot from me and the others. The bride and groom's emotions are theirs, I come to help them manage the day. I'm a man, don't make me cry in the church. I use my emotions in my photography's advantage and of course theirs.

Ana Dumbravă: A man who doesn't learn anything from his experiences has lived in vain. I learn every day to be more patient, more understanding, more careful, to appreciate a smile more, to know people better. I learn a lot from great people and I'm thankful for everything I live. If you don't empathize with the bride and the groom on their wedding day, you have nothing to do there. We transform their emotions into great photos!

 

Anca Tănase: What matters the most to you in life?

Daniel Dumbravă: My family! Not the photos, not the awards, not the money, nothing... but Ana can tell you more.

Ana Dumbravă: Ana can tell you that Daniel is really involved in his business. (she smiles) He's so involved that I sometimes get the feeling that he forgot the essential. I feel different, as a woman. It matters what you feel that you should do. We must have the power to be mature enough to think beautifully. It matter that you love and accept yourself and what you live now. As simple as that: my child and my husband matter the most to me - and we evolve together!

 

Anca Tănase: What other passsions do you have?

Daniel Dumbravă: Photography is on the first place, then skyiing, taking long walks and doing lego with Rareș, my boy.

Ana Dumbravă: I love reading but I don't read as much as I'd love to. I love peace and I always enjoy a day spent at home with Daniel and Rareș, without any phone, laptop or TV.

 

Anca Tănase: Wha do you think you would have done if not being a photographer?

Daniel Dumbravă: Grafic desig and building houses. Imagination-related things anyway. (he laughs)

Ana Dumbravă: I would've loved to study child psychology for me and my child.

 

Quick quiz Daniel:


Name:  Daniel Dumbravă

Friends call me Dumbravă. (he laughs)
A movie I like is The Notebook .

I don't have a particular favourite photographer, I live any photo I consider good.

When it comes to holidays, I like places with Wi-Fi, to keep in touch with my clients! (he laughs) I love hectic places, with lots of things to do.

 

Quick quiz Ana:


Name:  Ana Maria Dumbravă

Friends call me Ana.
A movie I like is Sweet November.

Other photographers I like are... Silvia and Sergio Malik (I talk about everything they represent, not just as photographers), Erika and Lanny Mann (twomann).
I would love to go… wherever we could go just by thinking - no trup involved. (she smiles) I would love to go to Salina Turda (Romania) and to Paris, that's all I could think of right now!

When it comes to holidays, I prefer …no phone signal. Green (summer) or, if it's white (iarnă), a fireplace, a thick blanket and lots of books. Daniel can enjoy whatever he wants and tell me all about it later. (she smiles)

You can follow their activity on FotoDumbrava.Ro's website and on their Facebook page called FotoDumbrava.

An interview by Anca Tănase. You acknowledge that JoelleMagazine.ro is the sole owner of all content. All rights reserved © JoelleMagazine.Ro 2015.

Photo via FotoDumbravă.Ro

1 /
    Daniel Dumbravă, FotoDumbravă, FotoDumbravă.Ro, Ana Dumbravă, fotograf, fotografi de eveniment, nunți, botezuri, shootinguri, miri, mireasă, gineriă, nași, locații eveniment, sfaturi pentru nuntă, sfaturi viitoare mirese, Romanian photographers Daniel Dumbravă, FotoDumbravă, FotoDumbravă.Ro, Ana Dumbravă, fotograf, fotografi de eveniment, nunți, botezuri, shootinguri, miri, mireasă, gineriă, nași, locații eveniment, sfaturi pentru nuntă, sfaturi viitoare mirese, Romanian photographers Daniel Dumbravă, FotoDumbravă, FotoDumbravă.Ro, Ana Dumbravă, fotograf, fotografi de eveniment, nunți, botezuri, shootinguri, miri, mireasă, gineriă, nași, locații eveniment, sfaturi pentru nuntă, sfaturi viitoare mirese, Romanian photographers Daniel Dumbravă, FotoDumbravă, FotoDumbravă.Ro, Ana Dumbravă, fotograf, fotografi de eveniment, nunți, botezuri, shootinguri, miri, mireasă, gineriă, nași, locații eveniment, sfaturi pentru nuntă, sfaturi viitoare mirese, Romanian photographers Daniel Dumbravă, FotoDumbravă, FotoDumbravă.Ro, Ana Dumbravă, fotograf, fotografi de eveniment, nunți, botezuri, shootinguri, miri, mireasă, gineriă, nași, locații eveniment, sfaturi pentru nuntă, sfaturi viitoare mirese, Romanian photographers Daniel Dumbravă, FotoDumbravă, FotoDumbravă.Ro, Ana Dumbravă, fotograf, fotografi de eveniment, nunți, botezuri, shootinguri, miri, mireasă, gineriă, nași, locații eveniment, sfaturi pentru nuntă, sfaturi viitoare mirese, Romanian photographers Daniel Dumbravă, FotoDumbravă, FotoDumbravă.Ro, Ana Dumbravă, fotograf, fotografi de eveniment, nunți, botezuri, shootinguri, miri, mireasă, gineriă, nași, locații eveniment, sfaturi pentru nuntă, sfaturi viitoare mirese, Romanian photographers Daniel Dumbravă, FotoDumbravă, FotoDumbravă.Ro, Ana Dumbravă, fotograf, fotografi de eveniment, nunți, botezuri, shootinguri, miri, mireasă, gineriă, nași, locații eveniment, sfaturi pentru nuntă, sfaturi viitoare mirese, Romanian photographers Daniel Dumbravă, FotoDumbravă, FotoDumbravă.Ro, Ana Dumbravă, fotograf, fotografi de eveniment, nunți, botezuri, shootinguri, miri, mireasă, gineriă, nași, locații eveniment, sfaturi pentru nuntă, sfaturi viitoare mirese, Romanian photographers Daniel Dumbravă, FotoDumbravă, FotoDumbravă.Ro, Ana Dumbravă, fotograf, fotografi de eveniment, nunți, botezuri, shootinguri, miri, mireasă, gineriă, nași, locații eveniment, sfaturi pentru nuntă, sfaturi viitoare mirese, Romanian photographers Daniel Dumbravă, FotoDumbravă, FotoDumbravă.Ro, Ana Dumbravă, fotograf, fotografi de eveniment, nunți, botezuri, shootinguri, miri, mireasă, gineriă, nași, locații eveniment, sfaturi pentru nuntă, sfaturi viitoare mirese, Romanian photographers Daniel Dumbravă, FotoDumbravă, FotoDumbravă.Ro, Ana Dumbravă, fotograf, fotografi de eveniment, nunți, botezuri, shootinguri, miri, mireasă, gineriă, nași, locații eveniment, sfaturi pentru nuntă, sfaturi viitoare mirese, Romanian photographers Daniel Dumbravă, FotoDumbravă, FotoDumbravă.Ro, Ana Dumbravă, fotograf, fotografi de eveniment, nunți, botezuri, shootinguri, miri, mireasă, gineriă, nași, locații eveniment, sfaturi pentru nuntă, sfaturi viitoare mirese, Romanian photographers Daniel Dumbravă, FotoDumbravă, FotoDumbravă.Ro, Ana Dumbravă, fotograf, fotografi de eveniment, nunți, botezuri, shootinguri, miri, mireasă, gineriă, nași, locații eveniment, sfaturi pentru nuntă, sfaturi viitoare mirese, Romanian photographers

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Alexandru Drăgan, SARTO bespoke: Pentru un look…
Daniel Putineanu, hairstylist Salon Manifest: Cel…