BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Dr. Felix Dobrițoiu, Metropolitan Hospital: Medicina mi s-a părut întotdeauna un stil de viață, nu neapărat o meserie.

Este medic specialist chirurgie toracică și profesează, în acest moment, în cadrul Metropolitan Hospital România. Este tânăr, carismatic, inteligent și modest, îi place activitatea pe care o desfășoară zi de zi, dincolo de oboseala inerentă, iar fiecare intervenție chirurgicală reușită îi aduce mulțumire și confirmarea faptului că și-a ales specialitatea care i se potrivește cel mai bine.

Încă din momentul în care l-am cunoscut pe dr. Felix Dobrițoiu, mi-am dat seama că deschiderea lui față de oameni, în general, este unul dintre factorii definitorii ai relațiilor cu pacienții pe care îi operează. Îi place să vorbească cu oamenii și încearcă să îl înțeleagă pe fiecare pacient care apelează la el și să îi explice, pe înțelesul său, ceea ce urmează să se întâmple în cadrul operației și ulterior acesteia. Așa că nu m-a mirat deloc faptul că, în timpul conversației noastre, soțul unei foste paciente a venit să îl salute, cu tot respectul cuvenit cuiva care l-a ajutat pe un om drag ție. La urma urmei, mulțumirea pacienților este și mulțumirea medicilor care îi tratează.

A fost invitat la televizor pentru a povesti despre activitatea lui, însă spune că nu și-ar dori să facă un obicei din a apărea la televizor, ci “mi-ar plăcea să înțeleagă lumea ceea ce fac și să fiu chirurg, că doar pentru asta m-am pregătit atâția ani”.

Anca Tănase [JoelleMagazine.Ro]: Bună ziua, domnule doctor. Sunteți medic specialist chirurgie toracică și promovați intens chirurgia toracică minim invazivă. De cât timp se practică aceasta în Metropolitan Hospital și care sunt principalele avantaje ale acestui tip de chirurgie?

Dr. Felix Dobrițoiu: Chirurgia toracică a apărut ca specialitate în Metropolitan Hospital pe la sfârșitul lui 2015, începutul lui 2016. De la bun început, am abordat cazurile minim invaziv, pentru că acest abord se mulează foarte bine pe un spital privat. Cât despre minim invazivitate, toracoscopia este echivalentul laparoscopiei din chirurgia generală. Lumea cunoaşte ideea de laparoscopie, pentru că aceasta s-a dezvoltat mai devreme și mai rapid. Avantajele toracoscopiei sunt cele logice: se folosesc instrumente de ultimă generație, special gândite, în ultimii ani, pentru toracoscopie. De exemplu, datorită instrumentarului optic care mărește până la de 10x față de ce vede ochiul liber, acuratețea intervenției este crescută. Ca să nu mai vorbim de instrumentele de disecție sau cele de sutură mecanică. Durerea postoperatorie este foarte mult redusă (mulți pacienți spun că nici nu simt că au fost operaţi), pentru că nu mai vorbim despre acele incizii de dimensiuni mari din chirurgia clasică, ci despre unele foarte mici, traumatismul operator fiind minim. Recuperarea rapidă post-operatorie, scăderea semnificativă a duratei de spitalizare, reintegrarea rapidă a pacientului în colectivitate și rezultatele estetice excelente sunt alte avantaje foarte importante pentru pacientul modern, activ.

În ceea ce privește durata de spitalizare la Metropolitan Hospital, în cazul operațiilor făcute toracoscopic, media este de 2 zile.

Foto: Sergiu Mihalcea, www.EvoTv.ro

Ancca Tănase: Care sunt cele mai frecvente cazuri pe care le tratați?

Dr. Felix Dobrițoiu: La Metropolitan, fiind un spital privat, facem, în principiu, operații de anvergură medie, dintr-un motiv simplu: costurile.

Fără să ne ascundem după deget, medicina făcută la standarde înalte costă pe măsura standardelor. Intervențiile mari aduc după ele şi posibile complicații mari și astfel posibile noi costuri foarte mari. Nu sunt mulți pacienți care să fie dispuşi să le acopere.

 

Anca Tănase: Cât de important e feedback-ul pacienților pentru dvs.?

Dr. Felix Dobrițoiu: E foarte important. Te motivează. Te modelează.

 

Anca Tănase: Care a fost cel mai frumos lucru pe care vi l-a zis/l-a făcut un pacient după o intervenție chirurgicală reușită?

Dr. Felix Dobrițoiu: Am avut pacienți care au venit și m-au luat în brațe. Am avut, de asemenea, o aparținătoare din Statele Unite ale Americii care a fost foarte încântată de medicii pe care i-a întâlnit în România și care l-au tratat pe tatăl ei aici. Era foarte bucuroasă că suntem o generație de oameni tineri care au ales să nu plece din România.  Recunosc ca m-a impresionat.

 

Anca Tănase: Cum arată o zi obișnuită din viața dvs. la spital?

Dr. Felix Dobrițoiu: Depinde de zi. Există zile în care operez, zile în care nu. Nu ne putem compara cu marile clinici de stat. Astăzi, de exemplu, a fost o zi în care am avut trei intervenții chirurgicale.

Foto: Sergiu Mihalcea, www.EvoTv.ro

Anca Tănase: Care sunt cele mai mari provocări cărora trebuie să le faceți față în profesia dvs.?

Dr. Felix Dobrițoiu: Depinde de momentul vieții la care ne referim. Am avut momente, înainte de examenul de rezidențiat, de exemplu, în care principala provocare era să nu o iau razna. (râde) Astăzi lucrurile sunt şi mai complicate. Cred că cea mai mare provocare este să reuşesti să treci peste unele drame de care te loveşti.

 

Anca Tănase: De ce ați ales chirurgia toracică în locul oricărei alte specialități?

Dr. Felix Dobrițoiu: În cazul meu, recunosc faptul că a fost o chestie care ține de noroc. Foarte mult timp, eu mi-am dorit să fac medicină de urgență. Am fost în practică la Mureș o perioadă, timp de 2 ani, câte o lună pe an, în vacanța de vară. Am întâlnit acolo o echipă foarte închegată, în cadrul căreia m-am simțit foarte bine. În plus, în aceeași perioadă, l-am cunoscut pe Raed Arafat. Acum e un om politic și poate că orice părere ai astăzi despre el poate fi interpretată din punct de vedere politic, dar omul Raed Arafat pe care l-am cunoscut și așa cum l-am cunoscut merită tot respectul și o să i-l port întotdeauna. Pregătea foarte mulți oameni, mai ales pe cei cărora le plăcea meseria aleasă și chiar voiau să învețe.

După ce mi-am dorit medicina de urgență vreo 3 ani de zile, mi-am dat seama, la un moment dat, că nu e de mine. Că s-ar putea să nu fiu în stare să o fac mai mult de un an. Am stat, am analizat situația foarte bine și m-am gândit că o să fac chirurgie. Știi cum e: chirurgia – prima dragoste a studentului la medicină. Am ales chirurgia toracică până la urmă şi, recunosc, am ales-o după ureche. Mi se părea că sună foarte bine. Şi incredibil cât de bine ne-am potrivit.

 

Anca Tănase: Așa a fost să fie...

Dr. Felix Dobrițoiu: Da, de-aia zic că am avut noroc. Am avut noroc să nimeresc un spital foarte bun, cu oameni pasionați (Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” – Filaret), iar, per ansamblu, a fost locul ideal pentru pregătirea în chirurgie toracică. Pe toți colegii mei de acolo i-am simțit ca fiindu-mi prieteni, uneori ziceai că suntem o mare familie, iar atmosfera era extraordinară. Şi ne uitam aşa, ca la un părinte pe urmele căruia ai vrea să păşeşti, la proful Cordoş (Prof. Dr. Ioan Cordoș). Un colectiv minunat. Am avut mare noroc cu Dr. Saon (Dr. Codin Saon), care m-a ajutat, m-a impulsionat, m-a lăsat să operez și m-a îndrumat. I-am mai spus și lui că a fost norocul și ghinionul meu: norocul meu pentru că m-a format şi ghinionul meu pentru că, plăcându-mi atât de mult, nu am plecat din țară la momentul potrivit. Eram şi eu prin Germania acum. (zâmbește)

Foto: Sergiu Mihalcea, www.EvoTv.ro

Anca Tănase: Regretați faptul că nu ați plecat să profesați în altă parte?

Dr. Felix Dobrițoiu: Nu am regretat cât timp am fost rezident. În primele 6 luni de după rezidențiat, am avut aşa nişte idei... Acum însă, nu mă mai gândesc la asta, neapărat.  Nici pe-afară nu stau câinii cu covrigi în coadă. Poate o fi mai bine din anumite puncte de vedere, dar nu e România... și mie îmi place România!

 

Anca Tănase: V-ați dedicat mulți ani din viață carierei. Care este, în opinia dvs., secretul pentru a păstra un echilibru între viața personală și cea profesională?

Dr. Felix Dobrițoiu: Să îți placă ceea ce faci la spital în aşa fel încât să nu simți că te duci la muncă. Şi să nu te simți chirurg când stai la semafor.

 

Anca Tănase: Ce i-ați recomanda unui tânăr care ar vrea să dea medicină?

Dr. Felix Dobrițoiu: Să dea la medicină și să își trăiască viața așa cum vine, să trăiască fiecare moment în parte. Mie mi s-a spus să nu dau la medicină, însă medicina mi s-a părut întotdeauna un stil de viață, care mie îmi plăcea, nu neapărat o facultate, o meserie.

Examenul de rezidențiat e un examen crunt, care pe mine m-a dat peste cap, pentru că știam că aș putea să îmi ratez viitorul din cauza lui. Ulterior, nu cred că am avut vreo zi în care să nu mă duc cu plăcere la muncă. Îmi place foarte mult ceea ce fac.

E drept că îmi place să evadez cât de des pot, dar niciodată nu mi-a părut rău că a venit iarăși ziua de luni.

 

Anca Tănase: Deci, în primul rând, trebuie să îți placă foarte mult ceea ce faci zi de zi pentru a avea o viață profesională împlinită..

Dr. Felix Dobrițoiu: Exact. Cred că, în această meserie, e foarte important să îți placă ceea ce faci, să îți placă manevrele chirurgicale pe care le faci şi să vrei să le faci cât mai bine. Restul vine natural.

 

Anca Tănase: Vă considerați un om perfecționist? În viața de zi cu zi și, cu precădere, în meseria pe care o practicați?

Dr. Felix Dobrițoiu: Nici pe departe. Dacă îi întrebi pe colegii mei mai mici, probabil îți vor zice că da, așa îți vor răspunde. Sau aşa sper că ți-ar rāspunde, ca să nu îți spună chiar părerea lor. (râde)

Ideea e că, atunci când lucrurile îmi ies foarte bine, mă simt şi eu foarte bine. Dacă asta înseamnă perfecționism, atunci înseamnă că sunt perfecționist.

 

Anca Tănase: Din punctul dvs. de vedere, ce este cel mai important în viață?

Dr. Felix Dobrițoiu: Carpe diem (Trăiește clipa!) – chestia asta mi se pare foarte importantă. Și nu neapărat să-l ai ca motto în viață sau să-l folosești ca scuză pentru a face tâmpenii, ci pur și simplu să te bucuri așa, de fiecare moment.

 

Anca Tănase: Ce vă este indispensabil zi de zi? Fără de ce nu ați putea trăi şi nu ați putea să vă vedeți mai departe de viaţă şi de activitatea zilnică?

Dr. Felix Dobrițoiu: Nu știu, îmi place natura foarte mult. Aș sta în pădure să mă uit la copaci zile întregi, în orice anotimp. Mi-aș face o colibă la munte doar ca să stau acolo, în natură, simplu. Iubesc sălbăticia.

 

Anca Tănase: E modul dvs. de a evada din rutină...

Dr. Felix Dobrițoiu: Da, în felul ăsta mă deconectez.

 

Anca Tănase: Am observat faptul că vă place fotografia. Când a început această pasiune și care sunt celelalte pasiuni care vă fac sufletul să zâmbească?

Dr. Felix Dobrițoiu: Păi, sincer, faptul că îmi place natura se leagă de fotografie. Într-adevăr, îmi place fotografia de natură. Toate fotografiile postate pe contul de Facebook sunt făcute de mine.

Foto: felix dobritoiu photography

Foto: felix dobritoiu photography

Foto: felix dobritoiu photography

Foto: felix dobritoiu photography

Foto: felix dobritoiu photography

Pe de altă parte, pasiunea pentru motociclete, a doua mare pasiune, cred că a apărut și datorită doctorului Saon, cu care am lucrat, care e pasionat, la rându-i, de motociclism. Cred că toți tindem, cumva, către oamenii cu care am lucrat. Și-acum cred că sunt mai motociclist decât el, orice ar spune. (râde)

Foto: Arhiva personală Felix Dobrițoiu

Anca Tănase: Adică dvs. credeți în modele?

Dr. Felix Dobrițoiu: Da, cred. Sigur că da. Sunt oameni de la care ai vrea să iei anumite trăsături, anumite aptitudini. Încerci, inconştient, să îi copiezi şi aşa te formezi.

 

Anca Tănase: Cum arată fericirea pentru dvs.?

Dr. Felix Dobrițoiu: Să fiu relaxat, să n-am niciun stres, să îmi trăiesc viața așa cum am trăit-o și până acum – zic că am fost destul de fericit până acum.

Foto: Arhiva personală Felix Dobrițoiu

Anca Tănase: Cum arată, în viziunea dvs., femeia ideală? Care sunt trăsăturile pe care le apreciați cel mai mult la o femeie?

Dr. Felix Dobrițoiu: Nu cred că există femeia ideală. Există doar o persoană cu care ai chimie, fizică și atât. De acolo, lucrurile vin de la sine. Cred că e tot o chestie de noroc: să întâlnești acea persoană, să te potrivești sau nu în toate cele și să te simți bine în compania ei.

 

Anca Tănase: Vă mulțumesc frumos pentru timpul acordat, domnule doctor! Mult succes în continuare!

Felix Dobrițoiu: Mulțumesc și eu!


Quick quiz:

Nume:  Felix Dobrițoiu

Vârsta:  32 de ani

Când am o zi liberă, prefer să…plec în munți, în pădure, acolo unde mă simt foarte bine când sunt doar eu cu gândurile mele. Cred că e, cumva, legat și de mediile astea de socializare. Pentru că, oarecum, nu ești niciodată singur. Dacă mi-ar plăcea să fiu singur, probabil că nu aș posta pe Facebook fotografiile pe care le fac.

Trei locuri unde îmi doresc să ajung şi pe care nu am avut încă ocazia să le vizitez…nu sunt doar trei, aș vrea să văd toată lumea. Nu știu, o pădure ecuatorială, poate. (zâmbește)

Filmul meu preferat este… Kingdom of Heaven. Nu știu de ce-mi place, dar îmi place foarte mult.

Dacă nu aş fi ales medicina, probabil că aş fi optat pentru... fotografie.

Mare sau munte? Munte, clar. Îmi place și la mare, dar unde e și munte. (râde) De-aia îmi place Grecia, care are așa un aer… la propriu un aer care mă face să spun că m-aș întoarce mereu acolo.

În viață, mă motivează… faptul că fiecare pacient pleacă mulțumit de la mine.

 

Puteți afla mai multe despre activitatea Dr. Felix Dobrițoiu pe site-ul Metropolitan Hospital, în cadrul căruia profesează în acest moment, precum și pe pagina de Facebook felix dobritoiu photography, acolo unde puteți admira toate fotografiile pe care le-a realizat până acum și pe contul personal de Facebook, Felix Dobrițoiu.

Credit foto cover interviu: Sergiu Mihalcea, www.EvoTv.ro

1 /
    Dr. Felix Dobrițoiu, Felix Dobrițoiu, doctor, medic specialist, chirurgie toracică, minim invazivitate, toracoscop, Metropolitan Hospital, Dr. Saon, medicină Dr. Felix Dobrițoiu, Felix Dobrițoiu, doctor, medic specialist, chirurgie toracică, minim invazivitate, toracoscop, Metropolitan Hospital, Dr. Saon, medicină Dr. Felix Dobrițoiu, Felix Dobrițoiu, doctor, medic specialist, chirurgie toracică, minim invazivitate, toracoscop, Metropolitan Hospital, Dr. Saon, medicină Dr. Felix Dobrițoiu, Felix Dobrițoiu, doctor, medic specialist, chirurgie toracică, minim invazivitate, toracoscop, Metropolitan Hospital, Dr. Saon, medicină Dr. Felix Dobrițoiu, Felix Dobrițoiu, doctor, medic specialist, chirurgie toracică, minim invazivitate, toracoscop, Metropolitan Hospital, Dr. Saon, medicină Dr. Felix Dobrițoiu, Felix Dobrițoiu, doctor, medic specialist, chirurgie toracică, minim invazivitate, toracoscop, Metropolitan Hospital, Dr. Saon, medicină Dr. Felix Dobrițoiu, Felix Dobrițoiu, doctor, medic specialist, chirurgie toracică, minim invazivitate, toracoscop, Metropolitan Hospital, Dr. Saon, medicină Dr. Felix Dobrițoiu, Felix Dobrițoiu, doctor, medic specialist, chirurgie toracică, minim invazivitate, toracoscop, Metropolitan Hospital, Dr. Saon, medicină Dr. Felix Dobrițoiu, Felix Dobrițoiu, doctor, medic specialist, chirurgie toracică, minim invazivitate, toracoscop, Metropolitan Hospital, Dr. Saon, medicină Dr. Felix Dobrițoiu, Felix Dobrițoiu, doctor, medic specialist, chirurgie toracică, minim invazivitate, toracoscop, Metropolitan Hospital, Dr. Saon, medicină Dr. Felix Dobrițoiu, Felix Dobrițoiu, doctor, medic specialist, chirurgie toracică, minim invazivitate, toracoscop, Metropolitan Hospital, Dr. Saon, medicină Dr. Felix Dobrițoiu, Felix Dobrițoiu, doctor, medic specialist, chirurgie toracică, minim invazivitate, toracoscop, Metropolitan Hospital, Dr. Saon, medicină

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Alexandru Drăgan, SARTO bespoke: Pentru un look…
Daniel Putineanu, hairstylist Salon Manifest: Cel…