BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Matei Ladea, SARTO bespoke: Relația noastră cu clienții este bazată pe transparență

Este Managing Partner & Marketing Director al primului atelier full bespoke, SARTO, acolo unde declară că poți găsi “perfecțiunea pe care o poți avea”. Promovează excelența în materie de vestimentație masculină, este pasionat de business-ul său, în care se implică 100%, însă crede cu tărie în faptul că lucrul cel mai important este să iubești și să fii iubit. Vă invităm să citiți un interviu de colecție despre afaceri, fericire și viață, în general, cu antreprenorul Matei Ladea.

Anca Tănase [JoelleMagazine.Ro]: Bună, Matei. Care este filosofia de business a SARTO bespoke? Ce făceai înainte de a te alătura acestui business și de ce ai ales tocmai această industrie?

Matei Ladea [SARTO bespoke]: Bună, Anca. SARTO a pornit ca primul concept-boutique masculin care integrează cele două elemente, consilierea și croitoria pe măsură, însă a evoluat și s-a dezvoltat în primul atelier full bespoke, capabil să construiască costume pe comandă de la zero, fidele conformației și reprezentative stilului fiecăruia. Mai mult, suntem mândri să numim SARTO casa noastră, deschisă clienților aflați în căutarea unui mix între consiliere și design destinat bărbaților, expertiza croitorilor noștri care au mai bine de 25 de ani vechime în breaslă și un serviciu ireproșabil. Într-o frază scurtă, la SARTO găsești Perfecțiunea pe care o poți avea.

Personal, am intervenit ceva mai târziu în business-ul SARTO, preluând marketing-ul și managementul producției. Înainte de a face acest pas, lucrasem în FMCG. De formație politolog și jurist, am avut mereu o pasiune pentru ținutele formale și îmbrăcămintea elegantă, motiv pentru care am ales să virez în această zonă.

 

Anca Tănase: Care sunt cele mai mari provocări cărora trebuie să le faci față zi de zi în calitate de antreprenor și care ar fi, pe de altă parte, satisfacțiile de care altfel, în postura de angajat, nu te-ai fi putut bucura?

Matei Ladea [SARTO bespoke]: Din punctul meu de vedere, cea mai mare provocare pe care o întâlnim zilnic ca antreprenori o reprezintă dispariția culturii organizaționale, a interesului față de serviciu și a implicării tinerilor în job-ul pe care îl au. Nu mi-o luați în nume de rău, nu consider că fiecare angajat trebuie să-și dea duhul la locul de muncă, din contră, cred că un mediu de lucru echilibrat ajută relația dintre angajat și angajator. Din păcate însă, în ultimii ani a avut loc o scădere a dorinței de afirmare a tinerilor prin muncă, de evoluție prin auto-formare și de progres prin învățare. Resursa umană, deosebit de prețioasă, se depreciază singură prin neinvestirea în auto-dezvoltare, întrucât lumea și tehnologia se schimbă zilnic, în timp ce noile generații aleg să rămână pe loc.

Cea mai mare satisfacție a mea izvorăște din impactul pe care îl avem noi, ca business, asupra pieței. Cu mândrie pot spune că suntem trendsetteri, atât în fața clienților, cât și în fața concurenților. Campaniile noastre, fie că sunt de produs sau de marketing, sunt primite de piață cu brațele deschise, fapt ce pe mine mă face să fiu o părticică mândră dintr-o echipă ce schimbă piața românească de retail.

 

Anca Tănase: Am remarcat faptul că îți place să interacționezi cu fiecare client care apelează la serviciile oferite de SARTO și să îi cunoști pe oamenii care vă aleg. Care este, în linii mari, profilul clientului care decide să poarte SARTO?

Matei Ladea [SARTO bespoke]: Filosofia întregii echipe SARTO este orientată către client, motiv pentru care orice decizie de business trebuie să plece de la ce-și dorește acesta. Implicit, este obligatoriu să ne cunoaștem foarte bine clienții, motiv pentru care fiecare membru al echipei trebuie să interacționeze cu clienții. Este adevărat, unele departamente au, prin natura job-ului, mai mult contact cu clienții, însă avem grijă ca toți să cunoaștem așteptările și profilul celor ce ne calcă pragul.

În general, vorbim despre bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 55 de ani, cu un venit mediu cuprins între 2000 și 10000 euro pe lună, de multe ori antreprenor sau ocupant al unei poziții manageriale medii sau de top. Ca profil al culturii clientului SARTO, acesta este educat, rafinat, știe ce vrea în viața personală și viața de business, iar, în materie de vestimentație, se lasă consiliat, ca orice bărbat înțelept care alege să-și protejeze investiția.

 

Anca Tănase: SARTO este de 5 ani pe piață. Care sunt planurile de dezvoltare pentru viitor? Unde ți-ai dori ca tu și business-ul de care te ocupi să ajungeți peste ani?

Matei Ladea [SARTO bespoke]: De curând am bătut pragul celor 5 ani și deja mergem cu pași repezi spre 6. Eu sunt adeptul viziunii de creștere a pieței pentru a genera business. Mă uit în jur la alte afaceri și chiar și la concurenți și constat că tendința în România este de adaptare a ofertei la ce cere piața. Totuși, viziunea mea e un pic distinctă. De multe ori, piața nu știe ce vrea, pe de-o parte pentru că nu a descoperit toate ofertele posibile, iar, pe de altă parte, pentru că oamenii se simt confortabil cu ceea ce cunosc deja.

Îmi amintesc cu drag povestea despre introducerea touch-screen-ului la telefonie. Nokia și-a întrebat clienții ce preferă, iar aceștia au răspuns butoane. Apple a lansat pur și simplu un telefon cu ecran tactil. Asa și noi, am făcut made-to-measure 4 ani, am oferit pieței ceva nou când made-to-measure era un pas înainte față de vestimentația ready-to-wear, dar când am simțit că piața (bucureșteană, cel puțin) s-a săturat de acel produs, am introdus serviciul bespoke.

Ne dorim ca SARTO să fie etalon de business development, să fie un it la care clienții și concurenții să se uite cu admirație și de la care să se inspire. Ne place să credem că suntem pe drumul cel bun.

 

Anca Tănase: Am remarcat faptul că veniți în întâmpinarea clienților cu soluții optime astfel încât aceștia să aibă totul pregătit pentru cele mai importante evenimente din viața lor. Într-un fel, mi-ați lăsat impresia că nimic nu este imposibil la SARTO. Cât durează, în medie, realizarea unui costum SARTO bespoke și ce presupune întreg procesul?

Matei Ladea [SARTO bespoke]: Așa cum reiese și din ceea ce spuneam mai devreme, profilul clientului SARTO este cel al bărbatului ocupat. După cum știm prea bine despre bărbați, aceștia nu au timp și nici prea multă răbdare de investit în alegerea garderobei, motiv pentru care este responsabilitatea noastră să oferim acest serviciu ireproșabil, unde le venim în întâmpinare cu tot ce știu că vor și cu ce încă nu știu că își doresc. Relația noastră cu clienții este bazată pe transparență și am făcut tot ce putem pentru a le căpăta încrederea și considerația, motiv pentru care le facem doar recomandări bazate pe necesități reale, nu propuneri de creștere a coșului de cumpărături. Răsplata vine pe măsură din partea lor, prin recurență și fidelitate. Avem clienți care se îmbracă doar de la noi.

Realizarea unui costum SARTO bespoke durează, în medie, o lună, dar poate varia în funcție de perioada anului, în vârf de sezon ajungând și la o lună și o saptămână. O influență o are și clientul, întrucât procesul presupune și o probă intermediară care are loc, de obicei, după trei săptămâni, iar disponibilitatea de timp a clientului pentru probă este un element de luat în considerare.

 

Anca Tănase: Clienții își pot alege de la voi outfit-ul complet, inclusiv pantofii, de la  Loake Shoemakers. De ce ați ales să comercializați tocmai Loake? Care sunt principalele atuuri ale acestui brand de pantofi?

Matei Ladea [SARTO bespoke]: SARTO a fost întotdeauna despre cost per purtare, despre grija față de client și, implicit, despre atenție față de bugetul acestuia. După cum spuneam, relația cu clientul nostru este construită de așa natură încât acesta știe că, atunci când îi recomandăm ceva, o facem cu inima deschisă și nu doar ca să-i vindem ceva. Loake Shoemakers este un business de familie cu o tradiție de 137 de ani de manufactură a pantofilor bărbătești, fiind și furnizor al Casei Regale a Marii Britanii. În viziunea noastră, piața românească avea nevoie de un produs de o calitate superioară în materie de încălțăminte bărbătească, iar mix-ul dintre calitate și preț, împreună cu enorma varietate de modele ne-au făcut să aducem Loake. Am avut dreptate, produsul a fost bine primit, dovada fiind și faptul că, la un an după ce am adus Loake pentru showroom-ul SARTO, am devenit și distibuitori în 12 țări din regiune.

După cum spuneam și mai sus, într-o frază scurtă, în materie de pantofi bărbătești Loake reprezintă de asemenea Perfecțiunea pe care o poți avea. Jumătate din viață ne-o petrecem încălțați în pantofi, așa că ar fi bine să nu facem rabat la calitatea acestora.

 

Anca Tănase: Din punctul tău de vedere, ce este cel mai important în viață?

Matei Ladea [SARTO bespoke]: În urmă cu vreo 6-7 ani, aveam impresia că este cel mai important să (îți) găsești echilibrul, să ai geometrie în viață și în raport cu tot ceea ce îți dorești de la lume. Anii recenți mi-au schimbat această viziune, descoperind importanța dragostei, a iubirii de semeni. Cred cu tărie că cel mai important în viață e să iubești și să fii iubit!

 

Anca Tănase: Care sunt pasiunile care îți fac sufletul să zâmbească?

Matei Ladea [SARTO bespoke]: Sportul, business-ul și dragostea.

 

Anca Tănase: Ce-ţi este indispensabil zi de zi? Fără de ce nu ai putea trăi şi nu ai putea să îţi vezi mai departe de viaţă şi de activitatea zilnică?

Matei Ladea [SARTO bespoke]: În mod clar nu aș putea trăi fără cafea și dezbaterile de creație din cadrul echipei.

 

Anca Tănase: Un gând de final pentru cititori… ?

Matei Ladea [SARTO bespoke]: Nu există moment mai bun ca ăsta pentru a face orice ne dorim.

 

Anca Tănase: Îți mulțumesc frumos pentru timpul acordat, Matei! Mult succes în continuare!

Matei Ladea [SARTO bespoke]: Eu îți mulțumesc!

 

Quick quiz:


Nume:  Matei Ladea

Vârsta:  28

Prietenii îmi spun Matei.

Un cântec pe care îl recomand cu drag oricui, în orice moment, ar fi Jack White – Love is Blindness.

Pentru un look impecabil, consider că unui bărbat îi este indispensabilă atitudinea potrivită.

Trei locuri unde îmi doresc să ajung şi pe care nu am avut încă ocazia să le vizitez: Alaska, Africa de Sud, Cuba.

Dacă nu aş fi ales antreprenoriatul, aş fi optat pentru politică.

În prezent, citesc Dacopatia – Dan Alexe.

Mare sau munte? Ambele.

În viață, cel mai mult mă motivează dorința de a-mi depăși limitele.

 


Mai multe detalii despre activitatea lui Matei Ladea puteți găsi pe pagina de Facebook și pe site-ul oficial SARTO Bespoke.

 

Foto: Arhiva personală Matei Ladea & website sarto.ro

 

Un interviu de Anca Tănase. Orice utilizare a conţinutului acestui interviu presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2017.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Daniel Putineanu, hairstylist Salon Manifest: Cel…
Dr. Felix Dobrițoiu, Metropolitan Hospital: Medicina…