BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Silviu Rotariu, antreprenorul brașovean pregătit pentru primul rol la Hollywood: Filmul este viitorul meu.

Recent întors din America, locul unde își vede viitorul, Silviu Rotariu, supranumit și “milionarul de la Burlăcița”, povestește cu entuziasm despre experiența lui la Hollywood, despre actorie și despre lucrurile care l-au făcut să se simtă în L.A. ca acasă. O conversație cu el este întotdeauna savuroasă, a rămas la ideea că scopul suprem în viață este să fii fericit, iar, de această dată, Silviu Rotariu mărturisește sincer cum și de ce și-a găsit fericirea la peste 10.000 de kilometri depărtare de România.

Anca Tănase [Editor-in-Chief JoelleMagazine.Ro]: Bună, Silviu. După 5 luni în care ai locuit în America, ai revenit, pentru puțin timp, în România. Spune-mi, te rog, care ar fi principalele impresii pe care ți le-a lăsat America în aceste luni?

Silviu Rotariu: În America mă simt acasă. Pentru mine, fiecare zi petrecută acolo e ca un show cultural. Diferențele de gândire sunt foarte mari față de România. Lumea diferă de la cum merge pe stradă până la modul în care își bea cafeaua dimineața. În plus, americanii dau dovadă de o politețe care, pentru un român, ar putea părea exagerată. În același timp, am văzut acolo și foarte multă falsitate. La ei, totul e bazat pe politețe, pe zâmbet, iar atunci când ești întrebat “How are you?” (Ce faci?), ei se așteaptă să le răspunzi tot cu “How are you?”... nimeni nu se așteaptă să începi să-i spui ce faci, de fapt.

 

Anca Tănase: Ei bine, chiar și în România există unii oameni pe care nu îi interesează ce faci cu adevărat, însă întreabă așa, din complezență.

Silviu Rotariu: La noi, pe unii nu îi interesează. La ei însă nu interesează pe nimeni ce faci. Dincolo de asta, sunt foarte plăcut impresionat de profesionalismul de care dau ei dovadă în toate domeniile.

 

Anca Tănase: Ai putea să-mi dai un exemplu?

Silviu Rotariu: La noi, în România, se fac afaceri după ureche, fără o școală în domeniu. Aici învățăm din practică, pe când ei sunt foarte specializați și sunt profesioniști pe domeniul lor, dar, per ansamblu, nu au deloc cultură generală.

 

Anca Tănase: În ce orașe ai petrecut aceste 5 luni, mai exact și unde ți-a plăcut cel mai mult dintre locurile prin care ai fost până acum?

Silviu Rotariu: În perioada asta, am stat 2 luni în San Francisco și 3 luni în Los Angeles. San Francisco este Vama Veche cu zgârie-nori, iar Los Angeles este Mamaia lor. În Los Angeles, femeile, la 7 dimineața, deja sunt pe tocuri, pe când în San Francisco, timp de două luni cât am stat acolo, nu am văzut aproape nicio femeie care să poarte tocuri. Acolo toată lumea se îmbracă foarte lejer, pentru că hainele, pentru ei, oricum nu contează... detest San Francisco. În Los Angeles, dacă nu ai Rolls-Royce, e clar că nu ești de-acolo.

Anca Tănase: Ai plecat cu gândul să devii actor acolo. Care sunt diferențele față de România în acest domeniu?

Silviu Rotariu: La ei, actoria e foarte specifică. E mai important cum te prezinți la casting decât ceea ce urmează să joci în film. De la film la film, regizorul îți cere oricum altceva. Castingul este pasul decisiv. La Hollywood, contează foarte mult cum arăți. Imaginea e totul, iar talentul actoricesc contează într-o proporție foarte mică. Apoi, contează pe cine cunoști și-mi place faptul că acolo totul este asumat, nimeni nu se ascunde după deget ca-n România. De exemplu, acolo există mulți oameni care mărturisesc că s-au făcut regizori ca să agațe fete frumoase.

Ce e foarte interesant este faptul că, în industria filmului de la ei, nu contează deloc cum ești tu, ci cum pari, cum ești perceput de ceilați. Mie, de exemplu, mi s-a spus că par potrivit pentru roluri de băiat rău, ei îi spun “villain”, iar eu nu cred asta despre mine, însă n-are importanță ce cred eu.

Uite, să-ți dau un exemplu. Noi doi am fost colegi de actorie atâtea luni și mi se pare incredibil că noi repetam cu toții aceeași scenă. La Hollywood n-o să vezi niciodată lucrul ăsta. Fiecare om joacă altceva, în funcție de fața pe care o are.

 

Anca Tănase: Consideri că metoda aceasta e mai eficientă? Ai putea să-mi dai mai multe detalii despre cum se desfășoară castingul la ei?

Silviu Rotariu: Am o părere foarte bună despre cursurile pe care le-am făcut noi aici și îi apreciez pe cei care ne-au îndrumat în perioada aia, dar mă bucur că am descoperit o altă metodă care mie mi se potrivește, este mai eficientă pentru mine. Acolo nu-ți cere nimeni să-nveți rolul pe de rost. Castingul se face cu foaia în mână. Citești sau memorezi, e problema ta. Castingul nu trebuie să demonstreze cine și-a-nvățat poezia mai bine. Ei vor să vadă ce inspiri tu în momentul în care dai replicile respective. Este treaba ta dacă ții ochii în foaie sau dacă doar mai arunci câte o privire. Mai degrabă ai o problemă dacă intri la casting fără foi.

Apoi, pentru tine, ca actor, rolurile pe care le joci de-a lungul vieții sunt, de fapt, bucăți din autobiografia ta.

 

Anca Tănase: Ce alte cursuri ai mai făcut în perioada asta?

Silviu Rotariu: Am făcut un curs de branding, în primul rând, ca să aflu cum sunt perceput, iar, pe de altă parte, pe ce merită să insist.

La Hollywood nu se promovează ideea de a profita de fiecare ocazie, pentru că e posibil să fie singura, așa cum se întâmplă la noi. Acolo ai foarte multe oportunități zi de zi și e foarte important să alegi ce trebuie.

De exemplu, eu primesc, în fiecare zi, o listă de câte 30 de castinguri la care aș putea să merg.

 

Anca Tănase: Viața glamour de la Hollywood mi se pare că aduce cu sine, dincolo de aparențe, multă tristețe și singurătate.

Silviu Rotariu: Așa este. Tocmai de aceea ei consumă foarte mult alcool și marijuana.

 

Anca Tănase: Ai întâmpinat vreo problemă pentru faptul că ești român?

Silviu Rotariu: Nu, situația acolo e diferită de cea din Europa. În Europa există animozități cu privire la România, pe când în America există necunoaștere în privința asta. Cei mai mulți dintre ei nu știu unde este România. Mi s-a întâmplat să mă-ntrebe chiar și antrenoarea, Amy Lind, la un curs, sesizând faptul că vorbesc cu accent, care este prima mea limbă. I-am răspuns, în stilu-mi caracteristic, “I’m Romanian!” (Sunt român!), iar ea a insistat să îi spun care este prima mea limbă, neștiind faptul că România are limbă proprie.

În schimb, reacția lor este fabuloasă atunci când le spun că sunt din Transilvania. Am văzut asta și am început să mă promovez în felul acesta.

Anca Tănase: Știu că la Hollywood trebuie să ai agent pentru a obține roluri. Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a fi cât mai aproape de un rol important?

Silviu Rotariu: Sunt 180.000 de actori la Hollywood și 350 de agenți. E drept că rolurile adevărate le obții prin agent. Totul ține de networking acolo. Deocamdată nu am agent. Eu abia am trecut de prima etapă, de cea de branding. După asta, o să-ncep să joc câteva roluri, mai întâi pe gratis și-abia după faza asta se pune problema de agent.

 

Anca Tănase: Ce contează cel mai mult pentru un director de casting în momentul în care caută actorul potrivit pentru un anumit rol?

Silviu Rotariu: Trei lucruri contează pentru directorii de casting: poza, CV-ul și, cel mai important, demo reel-ul cu tot ce ai mai jucat până atunci. Poza aceea e foarte importantă și nu e suficient să fi ieșit bine în ea, ci trebuie să exprimi ceva în concordanță cu felul în care ești perceput. În poza pe care mi-am făcut-o eu în acest sens chiar arăt a băiat rău.

 

Anca Tănase: Să-nțeleg că ești sigur că acesta este drumul pe care-l vei urma în viață de acum înainte?

Silviu Rotariu: Filmul este viitorul meu. Acum, că voi face actorie câțiva ani și-apoi voi deveni producător, vom vedea. Actorul este bucuros să apară, însă eu nu mă pot mulțumi doar cu atât.

 

Anca Tănase: În același timp, nu cred că te poți mulțumi nici cu a sta doar în spatele camerei, nu?

Silviu Rotariu: Nu, n-aș putea face nici asta.

 

Anca Tănase: În mod normal, e destul de dificil să faci producție fără să fi trecut prin actorie și regie.

Silviu Rotariu: Așa e, în mod normal. Școlile de producție oricum te învață și actorie, și scenaristică, și regie, înveți de toate.

 

Anca Tănase: Și-n plus, mi se pare destul de dificil să reușești la Hollywood. Oricum ar fi, cererea e mult mai mare decât oferta de roluri care să conteze, nu-i așa?

Silviu Rotariu: Asta e adevărat și aproape 90% dintre cei care vor să trăiască din actorie acolo nu reușesc. Doar 3.000 din cei 180.000 de actori de la Hollywood trăiesc din asta. Oamenii se plâng în România că trebuie să lucrezi pe gratis sau pe bani puțini până înveți, însă acolo e ceva firesc să procedezi așa dacă vrei să perseverezi pentru a ajunge acolo unde îți dorești.

 

Anca Tănase: Așteptăm vești despre tine în viitor. Pe final, spune-mi, ți-e dor de România când ești acolo, în America?

Silviu Rotariu: Da, vara îmi e dor de Mamaia: de cluburi, de plajele cu șezlonguri, cu muzică mișto, cu DJ, cu mâncare și băutură. În America se merge la plajă cu prosopul. Și, cu toate că și în L.A. am văzut fete frumoase, mi-e dor să văd fete frumoase atunci când merg pe stradă.

 

Foto: Arhiva personală Silviu Rotariu

Puteți citi aici și primul interviu pe care Silviu Rotariu l-a acordat pentru JoelleMagazine.Ro.

Un interviu de Anca Tănase. Orice utilizare a conţinutului acestui interviu presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2015.

 

Click on "ARTICOLUL CONTINUĂ! CITEȘTE MAI DEPARTE." for the English version of the article.

Apas[ pe "ARTICOLUL CONTINUĂ! CITEȘTE MAI DEPARTE." pentru versiunea în limba engleză a articolului.

Silviu Rotariu in America: I'm sure that the film industry represents my future.

Recently returned from America, where he sees his future, Silviu Rotariu, also called "the millionaire from the show "The Bachelorette""  enthusiastically recalls his experiences in Hollywood, talks about acting and about the things that made him feel like home in Los Angeles. A conversation with him is always amazing, he still has the idea that the ultimate goal in life is to be happy and, this time, Silviu Rotariu honestly confesses how and why he has found happiness at over 10,000 kilometers away from Romania.

Anca Tănase [Editor-in-Chief JoelleMagazine.Ro]: Hello, Silviu. After 5 months of living in America, you came back, even if not for long, in Romania. Please tell me which are your impressions about America.

Silviu Rotariu: I feel like home in America. Every day spent there is, ot me, a cultural show. They have a different mentality and even the way they walk on the streets or have a cup of coffee is different than the way we do things here, in Romania. Moreover, they're incredibly polite, thing which we may find weird. In the same time, they don't really care what do you do. When they ask you “How are you?”, they also expect just an expression like “How are you?” in return.

 

Anca Tănase: There are also a lot of people who do this here, in Romania.

Silviu Rotariu: A lot of people, but not everybody. Beyond this aspect, I was amazed by their professionalism in every field.

 

Anca Tănase: Could you give me an example?

Silviu Rotariu: We do business out of an instinct here in Romania, without even studying that field. They are specialized on what they have chosen to do for a living.

 

Anca Tănase: Where have you spent the last 5 months and what place you've enjoyed the most?

Silviu Rotariu: I've spent 2 months in San Francisco and 3 months in Los Angeles. I love Los Angeles and I hate San Francisco.

 

Anca Tănase: You left Romania with the thought of becoming an actor there. What is different there regarding the approach in this field?

Silviu Rotariu: For them, the casting is essential. It also matter how you look like, your look is everything and being talented as an actor matters less than you would believe.

It doesn't matter how you really are, but how they see you. For example, they see me acting more as a villain and, even though I don't agree, this doesn't even matter. They always play the roles that fit them best.

 

Anca Tănase: So the way they do things in this industry is better for you? Could you tell me more about the way they organize the casting?

Silviu Rotariu: I admire the way we did things here in Romania, but I'm glad to have found this method. They never ask you to learn everything by heart. You can read your lines during the casting. Reading is encouraged because they want to see what you really inspire in that particular moment, it's not like a competition where we have to see who has a better memory.

As an actor, the roles you play are a part of you autobiography.

 

Anca Tănase: What other classes did you attend?

Silviu Rotariu: I studied branding to see what I have to do next.

I get 30 castings a day where I could go, but there it's all about choosing the right opportunities, not about saying yes to everything.

 

Anca Tănase: It seems to me that the glamour Hollywood life also brings a lot of sadness and solitude, besides what appearances may tell.

Silviu Rotariu: It's true. That's why they drink a lot of alcohol and take a lot of marijuana.

 

Anca Tănase: Do they have an issues regarding the fact that you are Romanian?

Silviu Rotariu: Not at all. Most of them don't even know where Romania is or if we have our own language. My coach, for instance, didn't have a clue that we have our language and that it's called Romanian.

On the other hand, if I tell them about Transylvania, their reaction is awesome!

 

Anca Tănase: I know that, in Hollywood, you must have an agent to get important roles. Which are the steps you have to do in order to get an important role?

Silviu Rotariu: There are 180.000 actors in Hollywood and 350 agents. You can only get big roles through an agent. I've just finished the first lap, the branding one. I'll starting acting, for free at the beginning and afterwards we can talk about an agent.

 

Anca Tănase: What matters the most for a casting director in order to get the job?

Silviu Rotariu: Three things matter: your picture, your resume and the demo reel. The picture is highly important. For instance, in my picture I really look like a villain.

 

Anca Tănase: So, this will be your path in life from now on?

Silviu Rotariu: I'm sure that the film industry represents my future. Maybe I'll be an actor for a few years and then I'll become a producer. I can't just act, I can't be satisfied with this.

 

Anca Tănase: In the same time, I believe you cannot only stay behind the camera, isn't it?

Silviu Rotariu: Indeed.

 

Anca Tănase: You noemally have to act and be a director before becoming a producer.

Silviu Rotariu: Normally, yes. But the production schools teach you everything you need to know.

 

Anca Tănase: I find it rather difficult to succeed in Hollywood.

Silviu Rotariu: It's true. Most of the people don't succeed. Just 3.000 out of the 180.000 Hollywood actors do this for a living. But people must understand that you have to do some sacrifices in order to learn and then succeed.

 

Anca Tănase: Please keep us updated with what you do and tell me: do you miss Romania?

Silviu Rotariu:  I miss Mamaia beaches in the summer and, even though L.A. also has beautiful girls, I really miss the beautiful Romanian girls that I can see here on the streets.

 

Photo: Silviu Rotariu's personal archive.

1 /
    Silviu Rotariu, Burlăcița, America, Los Angeles, actorie, acting, movie, filmmaker Silviu Rotariu, Burlăcița, America, Los Angeles, actorie, acting, movie, filmmaker Silviu Rotariu, Burlăcița, America, Los Angeles, actorie, acting, movie, filmmaker

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Alexandru Drăgan, SARTO bespoke: Pentru un look…
Daniel Putineanu, hairstylist Salon Manifest: Cel…