BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Vlad Ilaș, fotograf: Îmi plac momentele cu emoții puternice

Consideră că fotografiile de nuntă (și-n special albumul cu fotografii) reprezintă cea mai valoroasă amintire pe care un cuplu o poate avea. Îi plac momentele cu emoții puternice, privirile, zâmbetele și lacrimile sincere. Trăiește spontan și se bucură de fiecare clipă cu un entuziasm debordant. Își dorește să viziteze întreaga lume și spune că satisfacția cea mai mare o are atunci când oamenii cu care lucrează sunt fericiți după un eveniment reușit, în care el a surprins cele mai frumoase amintiri ale lor în fotografii de poveste. Vă invităm să aflați mai multe detalii despre fotograful Vlad Ilaș, într-un interviu de colecție care vă va aduce cu siguranță zâmbetul pe buze chiar și în cea mai mohorâtă zi de toamnă.

Anca Tănase [JoelleMagazine.Ro]: Bună, Vlad. Ne-am cunoscut în urmă cu 5 ani, atunci când fotografia încă nu devenise, practic, activitatea ta principală, ci, mai degrabă, era obiectul tău de studiu. Ce te-a determinat ca ulterior să te concentrezi în mod exclusiv pe fotografie și de ce crezi că a fost cea mai bună alegere pe care o puteai face la acel moment?

Vlad Ilaș [vladilas.ro - fotografie]: Eu am evoluat ușor-ușor către fotografie, însă ce m-a determinat să renunț la job a fost aflarea situației în care eram: câștigam ușor mai mult decât femeia de serviciu și șoferul. Atunci am zis că nu merită să-mi pierd viața pentru nimeni, cu atât mai puțin pentru niște lei.

Anca Tănase: Cum ai descrie în 5 cuvinte o zi din viața unui fotograf profesionist, așa cum ești tu astăzi?

Vlad Ilaș: Mie mi-e greu să mă descriu drept fotograf profesionist, dar având în vedere că așa îmi câștig existența, cred că asta sunt. (zâmbește)

5 cuvinte: foarte, foarte, foarte multă muncă. (zâmbește din nou)

Anca Tănase: Care sunt cele mai mari provocări cărora trebuie să le faci față zi de zi în calitate de fotograf?

Vlad Ilaș: Când e de muncă „pe teren”, lumina proastă. Când e de muncă acasă, concentrarea activității într-o singură direcție și strădania de a fi mereu cât mai eficient.

 

Anca Tănase: Fiecare proiect în care ne implicăm cu pasiune ne aduce satisfacții de care altfel nu ne-am putea bucura. Care este cea mai mare satisfacție a ta în momentul în care o colaborare cu niște miri, să zicem, se încheie și le trimiți fotografiile de la unul dintre cele mai importante evenimente din viața lor?

Vlad Ilaș: Satisfacția mea vine de obicei mult mai devreme, când la sfârșitul nunții primesc mai mult decât am cerut. Și nu e vorba de bani, ci de faptul că atunci sunt absolut sigur că le-a plăcut de mine și că s-au simțit bine în compania mea.

Evident, dacă și când primesc fotografiile sunt încântați de rezultat și îmi oferă un feedback pozitiv chiar și fără să-l cer, atunci satisfacția mea crește din nou!

Anca Tănase: „Smile! We’re celebrating!” este motto-ul business-ului tău care, pe bună dreptate, face oamenii să zâmbească. Dacă o pereche de viitori miri care și-ar dori să apeleze la serviciile tale te-ar întreba cât de importante sunt fotografiile pentru un eveniment și de ce, care ar fi răspunsul tău?

Vlad Ilaș: Le-aș spune că e cea mai valoroasă amintire pe care o pot avea. Și nu atât fotografiile, cât albumul cu fotografii! Povestea nunții lor, atent selecționată și pusă cap la cap într-un album elegant este rezultatul muncii mele de care sunt cel mai mândru.

Și le-aș mai spune ceva: fotografiile de la nuntă nu sunt atât de importante pentru ei cât sunt pentru copiii ce vor veni! Copiii adoră amintirile părinților din perioada în care ei nu existau încă!

Anca Tănase:  În acest moment te ocupi preponderent de fotografia de eveniment? Cât de mult contează alegerea unei nișe în domeniul tău? Care sunt planurile tale de dezvoltare pentru viitor?

Vlad Ilaș: Eu nu sunt nișat doar pe fotografia de eveniment, îmi place fotojurnalismul în general, pe care de altfel îl practic la evenimente. Dar îmi place tare mult și lumea asta care ne înconjoară, cu munții, apele, câmpiile, norii, soarele, luna, stelele și oamenii ei. (zâmbește)

Anca Tănase: Am remarcat faptul că încerci să găsești cele mai inedite cadre pentru a le oferi clienților amintiri memorabile de la cele mai importante evenimente din viața lor. Însă arta cere sacrificii, astfel că timpul de editare este, de obicei, destul de lung pentru ca totul să iasă perfect. În medie, după cât timp le oferi tu mirilor pozele de la eveniment?

Vlad Ilaș: Contractual, 90 de zile lucrătoare. Însă asta e doar de backup, să am acoperire.

Eu am obiceiul de a le oferi o selecție de fotografii mirilor chiar în ziua/zilele următoare evenimentului, pentru că sunt conștient că oamenii așteaptă să vadă cum a fost la nuntă atunci, nu peste 5 luni. Iar asta e benefic de ambele părți, pentru că prima fotografie publicată are succes foarte mare!

Aplicând această tehnică, nici nu mă stresează apoi că vor poze, pentru că deja au primit ceva și pot să lucrez în liniște. În funcție de cât de aglomerat sunt, o lună, cel mult două.

Sau 10 zile, un fel de „la urgență”, care evident costă în plus. Dar nimeni n-a fost chiar atât de grăbit până acum.

 

Anca Tănase: Din perspectiva fotografului, care este momentul tău preferat în cadrul unei nunți? De ce?

Vlad Ilaș: Mie-mi plac momentele cu emoții puternice. Asta caut mereu, emoții. Priviri, zâmbete și lacrimi sincere.

Anca Tănase: Ai locuit în București la un moment dat, iar în acest moment locuiești în Gura Humorului, dar te deplasezi oriunde pentru diverse ședințe foto. Atât din punct de vedere personal, cât și profesional, care sunt avantajele și dezavantajele faptului că nu mai locuiești în capitală? Ai vreun plan de a te muta înapoi?

Vlad Ilaș: Am locuit la București 8 ani, dar Gura Humorului este locul fără de care eu nu pot trăi în lumea asta. Am o conexiune inexplicabilă cu orașul ăla, de fiecare dată când sunt plecat pentru mai mult de o lună simt așa un dor…

În rest, avantajele și dezavantajele sunt destul de generaliste, între viața dintr-un oraș mic și capitală. Nu am planuri, încerc să trăiesc cât mai spontan.

Anca Tănase: Din punctul tău de vedere, ce este cel mai important în viață?

Vlad Ilaș: Cel mai important în viață este să îți urmezi visurile, să faci ceea ce îți place. Știi ce zicea un om inteligent (poate Steve Jobs?) despre visuri? Că dacă nu le îndeplinești tu pe ale tale, o să te angajeze alții să le îndeplinești pe ale lor!

 

Anca Tănase: Care sunt, pe lângă fotografie, celelalte pasiuni care îți fac sufletul să zâmbească?

Vlad Ilaș: Muzica, îmi place foarte mult să ascult muzică din aproape toate genurile, îmi place să cânt, și vocal și la instrumente. Nu-s foarte talentat, dar îmi place!

Și-mi place tare mult să conduc. Îmi plac mașinile. (zâmbește)

 

Anca Tănase: Firește că-ți plac mașinile... cui nu-i plac? Spune-mi, te rog, ce-ți este indispensabil zi de zi? Fără de ce nu ai putea trăi și nu ai putea să îți vezi mai departe de viață și de activitatea zilnică?

Vlad Ilaș: Soarele! (zâmbește)

 

Anca Tănase: Un gând de final pentru cititori… ?

Vlad Ilaș: Timpul nostru pe pământ e limitat și scurt. Așa că folosiți-l cât mai inteligent!

Iubiți cu inima deschisă, zâmbiți cât mai mult și fiți optimiști!

 

Anca Tănase: Îți mulțumesc frumos pentru timpul acordat, Vlad! Mult succes în continuare!

Vlad Ilaș: Mulțumesc tare mult, Anca! Să fie, pentru toată lumea!


Quick quiz:

Nume:  Vlad Ilaș

Vârsta:  28

Prietenii îmi spun... îmi spuneau Cretzu, dar foarte mulți îmi spun Vlăduț, chiar și dacă abia ce i-am cunoscut. Habar n-am de ce inspir să fiu diminutivat. :)

Un cântec pe care îl recomand cu drag oricui, în orice moment, ar fi… Prince – Purple Rain. ♥

Trei locuri unde îmi doresc să ajung pentru a mă bucura de niște peisaje inedite și pe care nu am avut încă ocazia să le vizitez ar fi… Islanda, America, Asia și Africa și restul lumii. Pe bune, nu mă poți obliga să zic doar 3! Eu vreau să vizitez lumea-ntreagă! (zâmbește)

Dacă nu aș fi ales să fac fotografie, aș fi optat pentru... IT.

În prezent, citesc…Eu citesc foarte rar cărți de beletristică, în schimb citesc foarte mult despre ce mă interesează, de la istorie, univers până la fotografie, marketing, social media. Înțelegi ideea, gama e foarte variată! Am citit recent cartea lui Godină și Suge-o, Ramona! (zâmbește)

Mare sau munte? Refuz să fac o alegere! Știi cum e, de obicei cei de la munte preferă marea și invers. Eu iubesc marea, în special Marea noastră Neagră. Are atâtea amintiri și nostalgie și emoții cât n-o să încapă nici în cel mai mare sau cel mai limpede ocean. Deopotrivă, iubesc și muntele, în special Carpații noștri. Nu știu, sunt naționalist, așa. (zâmbește)

În viață, cel mai mult mă motivează... dorința de a crește, de a fi mai bun în ceea ce fac.

 

Puteți urmări activitatea lui Vlad pe site-ul VladIlas.Ro, precum și pe pagina de Facebook vladilas.ro - fotografie.

Foto via VladIlas.Ro.

Un interviu de Anca Tănase. Orice utilizare a conţinutului acestui interviu presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2016.

1 /
    Vlad Ilaș, fotograf, fotografia de eveniment, emoții, fotograf nuntă, fotograf profesionist, album de nunta Vlad Ilaș, fotograf, fotografia de eveniment, emoții, fotograf nuntă, fotograf profesionist, album de nunta Vlad Ilaș, fotograf, fotografia de eveniment, emoții, fotograf nuntă, fotograf profesionist, album de nunta Vlad Ilaș, fotograf, fotografia de eveniment, emoții, fotograf nuntă, fotograf profesionist, album de nunta Vlad Ilaș, fotograf, fotografia de eveniment, emoții, fotograf nuntă, fotograf profesionist, album de nunta Vlad Ilaș, fotograf, fotografia de eveniment, emoții, fotograf nuntă, fotograf profesionist, album de nunta Vlad Ilaș, fotograf, fotografia de eveniment, emoții, fotograf nuntă, fotograf profesionist, album de nunta Vlad Ilaș, fotograf, fotografia de eveniment, emoții, fotograf nuntă, fotograf profesionist, album de nunta Vlad Ilaș, fotograf, fotografia de eveniment, emoții, fotograf nuntă, fotograf profesionist, album de nunta

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Alexandru Drăgan, SARTO bespoke: Pentru un look…
Daniel Putineanu, hairstylist Salon Manifest: Cel…