BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Creative Tuesday: 5 beneficii ale jocurilor de societate

Sărbătoarea Crăciunului a fost ca o poveste și a trecut la fel de repede precum a venit. Ne-a adus momente de fericire, de retrăire a amintirilor și de voie bună, atât cât ne-a permis situația actuală. Ne-am reinventat și am încercat să rămânem sănătoși pentru a-i putea reîntâlni pe cei dragi și pentru a ne bucura alături de ei.

Următoarea sărbătoare mult așteptată este Anul Nou, în care ne punem cu toții speranța pentru o revenire la viața de dinainte de pandemia de COVID-19. Până atunci însă, nu ne rămâne decât să avem grijă să respectăm câteva reguli simple care ne pot salva atât pe noi, cât și pe cei dragi nouă. Acest sfârșit de an îl putem numi un “Crăciun prelungit” care durează mai mult decât nunțile din povești și care este totodată un moment de bucurie.

Personal, această perioadă îmi amintește de revelioanele pe care le petreceam cu bunicii și cu verișoara mea. Era un moment pe care îl așteptam cu drag pentru că aveam voie să dormim cât doream după ce Moș Ene sufla praful invizibil peste genele noastre. Dar, până să adormim, bunicul ne pregătea tot felul de scamatorii magice și jocuri pe care le port frumos în suflet.

Acest lucru mi-a amintit de cât de important este să împarți cu familia anumite jocuri, fie table, cărți, mima, rummy (remi), șah, monopoly, etc. Fiecare dintre aceste momente aduce voie bună și beneficii pentu sănătate și, în plus, ne ține împreună.

Jocurile de societate datează încă din anul 3100 înaintea erei noastre când, în Egiptul Antic, se practica un joc numit Senet, cel mai des întâlnit în rândul oamenilor din clasa superioară a societății.

Jocurile de societate stimulează creativitatea și curiozitatea, ne ajută să învățăm lucruri noi și să ne relaxăm. Acestea au început să fie tot mai populare în ultimii 25-30 de ani pentru că aduc bucurie atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari și ar trebui jucate în mod regulat pentru a profita de efectele pe care le au asupra stării noastre de bine.

Iată câteva beneficii ale jocurilor de societate:

1. Ne aduc aproape și întăresc relațiile interumane

Nu suntem construiți să stăm singuri. Omul a simțit întotdeauna nevoia de a se afla într-un grup, de a se integra în societate, de a avea prieteni. Jocurile de societate au apărut pentru a destinde atmosfera și a aduce oamenii mai aproape.

Acestea se bazează pe munca în echipă, aducând laolaltă prieteni vechi sau colegi de serviciu. Contează că, în urma acestor jocuri, oamenii se cunosc mai bine, prin joc sunt puși în situații în care nu își vor purta ranchiuni, vor dezvolta noi legături și poate vor avea chiar șansa de a pune în aplicare proiecte reale care să le aducă succes profesional.

2. Dezvoltă creativitatea și încrederea în sine

Jocurile de societate reprezintă ocazia perfectă de a te relaxa și a te conecta la o realitate care-ți va deschide portițe despre care poate nu știai.

Te ajută la afișarea unei părți creative a personalității în mod arogant, ceea ce, deși sună ciudat, poate fi foarte benefic pentru cei cu personalități liniștite. Jocurile de societate sunt instrumente foarte bune pentru persoanele timide astfel că rezultatul este de împlinire prin faptul că sunt „băgate în seamă”, acceptate de cei față de care nu reușeau să se exprime așa cum și-ar fi dorit într-un alt context.

3. Scad tensiunea arterială

Jocurile de societate reprezintă o sursă de relaxare și bucurie ce are ca rezultat creșterea serotoninei, hormonul fericirii.

Eliberarea de endorfine provoacă mușchii să se relaxeze, iar sângele începe să circule mult mai ușor, ceea ce face ca tensiunea arterială să fie în limite normale.

4. Îmbunătățesc funcționarea creierului

Jocurile de societate constituie un exercițiu pentru creier, stimulând zone ale acestuia care sunt responsabile pentru formarea complexă a gândirii și a memoriei ceea ce are drept rezultat dezvoltarea unor abilități cum ar fi rezolvarea problemelor și luarea unor decizii importante.

Practicarea jocurilor de societate poate reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer și ajută persoanele în vârstă să își mențină mintea ascuțită.

5. Ne învață cum să fim răbdători și cum să stabilim strategii

Pentru a câștiga trebuie să știi să ai răbdare și, mai ales, să aplici strategia potrivită.

Prin joc poți să experimentezi aceste lucruri fără stres, deși unii nu reușesc întru totul.

Concluzia este că, prin joacă, poți să aduci calitate vieții tale.

Jocul de societate este o activitate care se adresează oricărei vârste și care vine la pachet cu un set de reguli, dar și de bucurie și stare de bine.

Nu ne oprim din joacă atunci când îmbătrânim, ci îmbătrânim când încetăm să ne mai jucăm.” (George Bernard Shaw)

Ți-a plăcut acest articol?

Urmărește Joelle Magazine pe FacebookInstagram și Twitter.

Foto: pexels.com

Un articol de Rocsana Ion.

Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Creative Tuesday: 8 lecții importante de viață pe…
Creative Tuesday: Povestea morții lui Chopin și…