BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Creative Tuesday: 7 beneficii nebănuite ale romanelor de dragoste

Poate că te-ai simțit măcar o dată în viață rușinată în momentul când ai ajuns la casa de marcat a librăriei. Sau poate că prietena ta și-a dat ochii peste cap când te-a văzut că scoți un roman de dragoste din poșetă. De la copertă la conținut, unii oameni au dificultăți în a înțelege motivele pentru care ne plac poveștile siropoase, pline de dulcegării. De fapt, aceste romane ne oferă unele beneficii pe care nici nu le bănuim.

În același mod în care romanele SF sporesc interesul în domeniul științei, iar romanele polițiste trezesc detectivul din tine, romanele de dragoste sunt o celebrare a iubirii și trezesc speranța în cititori, lăsând în urmă lecții de viață importante. Există o magie frumoasă în modul în care fericirea, loialitatea și dragostea sunt reprezentate în astfel de romane, mod ce nu se poate regăsi în alt gen literar.

Sigur că nu toate romanele de iubire au acest efect, iar unele pot fi prea siropoase. Însă nu poți judeca un gen pornind de la o singură carte sau chiar cinci. Ai nevoie de timp pentru a găsi autorul potrivit pentru tine – dar, odată ce ai făcut-o, începi să înțelegi genul într-un mod total diferit.

Iată principalele beneficii pe care ți le aduce un roman de dragoste de calitate:

1. Feminismul este plasat în centrul atenției

Aprecierea pentru o poveste de iubire nu este un lucru de care să îți fie rușine. De fapt, elementul care le ține pe multe femei captivate este emfaza asupra puterii feminine și asupra abilității femeii de a lua decizii ce contribuie la succesul ei în viața personală și profesională. Foarte frecvent, romanele de dragoste sunt scrise de femei, pentru femei. Acesta e un lucru excelent, pentru că se creează un gen ce se adresează plăcerii și puterii feminine – plus că promovează exprimarea liberă despre iubire.

2. Este în regulă să te îndrăgostești de ideea iubirii

Criticii și societatea, în general, se pot grăbi în a judeca femeile pentru că se bucură de un film de sau de o carte siropoasă. Acesta poate fi un motiv pentru care unele femei se gândesc de două ori înainte să citească un roman de dragoste în public sau să discute despre el cu alți pasionați de carte. Dar genul însuși începe să lupte împotriva stigmei. Dacă li se acordă șansa, romanele de dragoste le arată cititorilor că este perfect în regulă să apreciezi ideea de iubire și să investești timp și energie gândindu-te la ea. Se întărește faptul că afecțiunea este un lucru pe care orice om și-l dorește, încurajând cititorii să discute mai deschis pe această temă în viața de zi cu zi.

3. Înveți din greșelile personajelor

Cititul te duce într-o călătorie nesfârșită, permițându-ți să vezi lumea cu ochii mai multor oameni, în toate colțurile lumii, existente sau nu. Mergând într-o călătorie romantică prin ochii unui personaj fictiv, cititorii pot face greșeli și rezolva problemele legate de iubire, fără să le afecteze viața de zi cu zi. Aceste cărți ne oferă lecții importante legate de comunicare, loialitate și chiar de probleme sentimentale.

4. Romanele îți oferă mai multă libertate decât filmele

Oricât ți-ar plăcea filmele de dragoste, există o magie specială în a citi despre o poveste romantică, permițând minții tale să construiască imaginile după bunul plac – de la voce, aspect, peisaje, orice: te poți chiar imagina drept personajul principal și poți călători cu mintea oriunde îți dorești.

5. Există genuri în cadrul genurilor

Nu orice poveste de iubire implică bărbați cu plete în vânt și cămăși pe jumătate descheiate. Un lucru fantastic cu privire la romanele de dragoste este faptul că poveștile sunt la fel de diferite precum autorii. Există câte o carte pentru fiecare. Dacă vrei o poveste de iubire din era Victoriană, una supranaturală, una modernă sau chiar una LGBT+, există câte o carte (sau mai multe) pentru fiecare dintre aceste opțiuni.

6. Înțelegerea asupra oamenilor și relațiilor se adâncește

Când sunt scrise cu atenție și pricepere, romanele de dragoste pot oferi lecții pentru oamenii de orice vârstă. Protagoniștii nu sunt doar adolescenți la prima iubire – de fapt, cele mai frumoase romane implică personaje care s-au îndrăgostit de prea multe ori sau care nu au știut cum să își gestioneze iubirea. Fie că ai 20 sau 50 de ani, sunt întotdeauna lecții de învățat cu privire la cei din jur, comunicarea cu ei și întărirea relațiilor interumane.

7. Uneori, ai nevoie de o poveste cu final fericit

Unele cărți fac cititorii să râdă cu lacrimi sau să intre sub pătură într-o zi ploioasă și să plângă, pur și simplu. Romanele de dragoste sunt scrise, de obicei, cu intenția de a trezi sentimente de bucurie, speranță și ideea de a gândi pozitiv. Poți chiar să aștepți cu nerăbdare finalul fericit. Fie că înseamnă că personajele preferate sunt împreună, în sfârșit sau că protagonistul își găsește adevărata iubire, romanele de dragoste sunt, mai presus de orice, pline de speranță. Și cu toții avem nevoie de așa ceva, din când în când.

Așa că, data viitoare când mergi la librărie, alege ceea ce simți și nu te mai simți rușinată de propriile opțiuni literare – există câte o bibliotecă întreagă pentru fiecare suflet, iar fiecare suflet are libertatea de a alege!

Foto: pexels.com

1 /
    romane de dragoste, cărți, literatură, cultură romane de dragoste, cărți, literatură, cultură romane de dragoste, cărți, literatură, cultură romane de dragoste, cărți, literatură, cultură romane de dragoste, cărți, literatură, cultură romane de dragoste, cărți, literatură, cultură romane de dragoste, cărți, literatură, cultură romane de dragoste, cărți, literatură, cultură

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Creative Tuesday: 7 povești animate cu emoție și…
Creative Tuesday: 8 lecții importante de viață pe…