BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Creative Tuesday: Povestea morții lui Chopin și a inimii sale, conservate într-un borcan

Frédéric Chopin, unul dintre cei mai iubiți compozitori de muzică clasică, a fost un compozitor de origine poloneză, ce a scris în perioada romantismului. Este considerat unul dintre cei mai prolifici și influenți compozitori de muzică pentru pian.

După ce a făcut cunoscute compoziții precum Opus 57: Berceuse sau Mazurca nr. 23 în Re major,  moartea lui prematură, de la numai 39 de ani, a pus pe gând cercetătorii, care i-au conservat inima într-un borcan cu coniac, pentru a descoperi cauzele acesteia.

Concluziile cercetătorilor din Polonia au fost că pericardita, o complicație rară a tuberculozei cronice, ar fi cauza morții compozitorului.

Cea mai mare frică a lui Frédéric Chopin era să nu fie îngropat de viu. Din acest motiv, în 1849, pe patul de moarte, i-a cerut uneia dintre surorile sale să jure că „îi va face să îl taie”, pentru a nu fi îngropat de viu.

Inima compozitorului care se oprea la doar 39 de ani i-a fost scoasă pentru a fi conservată într-un borcan cu coniac. Făcând autopsia și analiza cordului, o echipă de cercetători polonezi au ajuns la concluzia că Chopin a murit de pericardită.

Acest diagnostic este cel mai recent și mai convingător dintr-o serie lungă de supoziții legate de cauza morții compozitorului, după ce anterior s-a presupus că ar fi suferit de fibroză chistică, fibroza chistică, deficit de alfa-1 antitripsină (o boală genetică în care individul este predispus la infecţii pulmonare), sau stenoză mitrală ( o îngustare a valvelor inimii). 

Borcanul cu inima lui Chopin se afla în cripta bisericii Sfânta Cruce din Varșovia, iar cercetătorii au observat că inima era acoperită de un strat de materiale fibroase albe; în plus, aceasta prezenta leziuni mici, simptome evidente ale unori complicații de tuberculoză.

„Nu am deschis borcanul. Dar după starea în care se află inima, putem spune că cel mai probabil, Chopin a suferit de tuberculoză, iar pericardita a fost cauza imediată a morţii”, a explicat profesorul Michael Witt de la Academia Poloneză de Ştiinţe.

Frederic Chopin a fost considerat un erou național, așa că inima sa a devenit rapid subiectul unor controverse. Compozitorul a murit în 1849 la Paris, trupul său fiind înmormântat la cimitirul Père Lachaise din același oraș. Tot acolo sunt înmormântați și Marcel Proust, Oscar Wilde și Jim Morrison.

Mormântul lui Chopin din Paris

La scurt timp după ce a murit, sora lui Chopin, Ludwika, i-a dus inima în Polonia, reușind să treacă de securitatea rusească, ducând borcanul la Biserica Sfânta Cruce. 

În 1944, inima compozitorului a ajuns în mâinile unui ofiţer SS, un admirator declarat al acestuia. Astfel, inima a ajuns să fie păstrată la sediul central de comandă german, înainte de a fi adusă înapoi la biserică, la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Examinarea realizată de cercetătorul polonez Witt şi echipa sa este prima din 1945 şi până astăzi. 

„Am găsit-o perfect conservată în borcan. Unii oamenii încă vor să deschidă borcanul pentru a preleva mostre de ţesut pentru efectuarea de teste ADN astfel încât să îşi testeze ideile conform cărora Chopin ar fi suferit de o boală genetică. Ar fi complet greşit. Ar putea distruge inima şi, în orice caz, sunt destul de sigur că acum ştim ce l-a omorât pe Chopin”, a mai spus acesta.

Misterul legat de moartea lui Chopin fiind aproape elucidat, acum nu ne rămâne decât să ne bucurăm în continuare de operele sale, și să fim recunoscători pentru moștenirea culturală extraordinară pe care ne-a lăsat-o.

Foto: blog.paperblanks.com, ro.wikipedia.org, icym.edu.my

1 /
    Chopin, cultură, muzică clasică, creativ, artă, muzică Chopin, cultură, muzică clasică, creativ, artă, muzică Chopin, cultură, muzică clasică, creativ, artă, muzică

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Creative Tuesday: 7 povești animate cu emoție și…
Creative Tuesday: 8 lecții importante de viață pe…