Despre bucuria de a găti și plăcerea de a mânca: o analiză plină de culoare și savoare a merindelor din farfurie
Mâncarea este fundamentală pentru supraviețuire, însă nu doar atât. Nu este ca și când ai spune pur și simplu: “mănânc doar ca să trăiesc”. Servirea mesei, indiferent de momentul zilei, reprezintă pentru familie ocazia perfectă de regăsire cu fiecare dintre membrii săi.
Încă din Antichitate, întâlnirile în jurul mesei au avut un rol important în dezvoltarea civilizației umane.
Bucătăria este inima casei, eu așa consider, pentru că acolo se adună întreaga famile pentru a mânca și de aici derivă restul evenimentelor ce urmează: poveștile fiecăruia curg și inspirația pentru fiecare nedumerire apare din ideile împărtășite de ceilalți.
De unde vine gustul, mirosul, senzația de plăcut ce scaldă papilele gustative și trimite impulsuri nervoase către creier, transformându-le în senzații pe care nu le mai uităm niciodată? Care sunt elementele fără de care bucătăria nu ar exista?
Subiectul este unul vast. Este ca și când ai spune: ”oul sau găina”? Am să mă rezum la puțin din acest mult, însă am să încerc să fac o asociere între bucătrie și chimie pentru că da, consider că bucătăria este chimie ridicată la nivel de artă, însă gătitul este alchimie, o transformare a alimentelor.
Așadar, ce ar fi bucătăria fără foc, apă, aer și pământ? Bucătăria nu ar fi fost posibilă.
Bucătăria este artă, multă chimie, multe molecule care se joacă unele cu altele aducând la suprafață gusturi minunate! De-a lungul timpului, gastronomia s-a dezvoltat pe bucuria de a descoperi noi gusturi, dar și din plăcerea de a încerca noi combinații.
Pentru a ridica bucătăria la rang de gastronomie este nevoie de talent, răbdare, multă muncă, sudoare, dragoste şi pasiune.
Am să împart bucătaria în două categorii: una este legată de lucrurile de mobilier destinate bucătăriei, cealaltă de elementele fără de care bucătăria nu ar fi posibilă.
- Sunt câteva elemente care nu trebuie să lipsească dintr-o bucătărie, mă refer aici la elemente esențiale, piese de rezistență și anume:
- Masa și scaunele. Oricat de mică ar fi o casă, un colț cât de mic pentru o masă și două scaune trebuie să se găsească, pentru că masa este bună pentru sănătatea fiecăruia dintre noi. Plăcerea de a te așeza și de a savura în liniște mâncarea pe care ai pregătit-o nu se compară cu nimic, nici măcar cu masa pe care o servești la restaurantul preferat;
- Dulapuri pentru depozitarea ustensilelor de bucătărie. Indiferent că ai rafturi deschise sau dulapuri încăpătoare, în orice bucătărie trebuie să existe un colț mic, cât de mic pentru a depozita oalele, cratițele, tigăile, ibricele, instrumente esențiale pentru pregătirea mâncărurilor;
- Raftul pentru vin sau barul. Nu cred că există bucătar care, atunci când gătește, să nu-și toarne un pahar de vin și, în timp ce gătește, să se bucure de savoarea băuturii lui Bacchus. Așadar, încă un colț mic pe care trebuie să-l ocupăm.
- Aparatura de bucătărie. Trăim în secolul al XXI-lea, în care tehnologia este la distanță de apăsarea unui buton. Oricât de mult ne-ar plăcea să gătim așa cum făceau bunicii noștri, nu putem. Având la dispoziție aceste aparate, ne ajută ca totul să se pregătească mult mai repede, iar, în felul acesta, economisim mai mult timp pentru noi și cei dragi nouă.
- Lăsând la o parte lucrurile de mobilier dintr-o bucătărie, lucruri care ne ajută să obținem atmosfera dorită în casa noastră și să vorbim despre bucătărie și elementele indispensabile realizării mâncărurilor:
- Focul. Omul este singura ființă care gătește și care folosește acest simbol puternic pentru a găti. Indiferent de metodele prin care găteau străbunii noștri acum mult timp, afară, sub cerul liber folosind cuptoare construite din pământ, oale de lut sau aparatura modernă folosită azi de noi, în fiecare dintre acestea licărește o scânteie care aprinde un foc folosit pentru prepararea mâncărurilor. Focul generează căldură, caldura face ca elementele din fiecare ingredient gătit să se “deschidă” și să lase aromele să se combine, obținându-se astfel gusturi diferite care-și lasă amprenta în fiecare mâncare. Să ne gândim la mâncărurile afumate, de exemplu. Prin arderea anumitor tipuri de lemn, cu anumite esențe, focul le lasă libere sub forma unor uleiuri volatile care se imprimă în mâncare. Așadar focul este un element important în gastronomie, ajută la prepararea mâncărurilor, dând o savoare minunată preparatelor.
- Apa. Gătitul cu apă a reprezentat un progres tehnologic, dar și dezvoltarea bucătăriei moderne. Pentru a găti cu apă, ai nevoie de vase care să reziste la foc (apa fierbe la 100 grade Celsius), iar o oală din lut nu ar suporta o asemenea temperatură. Sunt foarte multe alimente pe care nu le putem consuma decât dacă le lăsăm la hidratat pentru că astfel le dăm viața și aromele ies la suprafață. Prin fierberea alimentelor și înăbușirea ingredientelor, aromele se combină.
- Aerul. Aerul, ca și apa, ne este necesar, nu putem trăi fără el. Fiind un element esențial în gastronomie, el este și cel mai evaziv pentru că este invizibil și acest lucru îl face special. Pentru a transforma mâncarea, este necesar să-i adaugi aer. De exemplu, nu am putea găti sufle-uri, pâine, cozonaci sau bezele fără aer. Acestea sunt preparate care cresc datorită faptului că în interiorul lor este încorporat aer.
- Pământul. Pământul este casa noastră, a tuturor. Ne găzduiește și ne hrănește în aceeași măsură pe toți. Plantele principale pentru obținerea ingredientelor de bază din bucătărie vin din Pământ. El este al nostru și noi suntem ai lui. Îl respectăm și ne respectă.
La toate aceste elemente se adaugă, evident: sarea, condimentele, ierburile aromatice, uscate sau proaspete, legumele, carnea.
Bucătăria rămâne o artă, iar mâncatul devine degustat, doar dacă-ți cunoști corpul atât de bine încât să-i spui când trebuie să se oprească și, în acest fel, arta devine o plăcere pură.
În fond, lumea modernă ne-a adus în punctul de consumatori mai mult decât cel de producători, nu-i așa? Bucurie mai mare de a-ți produce singur mâncarea nu cred că există!
Bucătăria de azi a suferit multe transformări, de la bucătaria cu foc, la cea fără foc (RAW vegană), de la pasionații de mâncăruri gătite din carne, la mâncarea fără carne (vegetariană) însă, mâncarea a rămas atât o necesitate, cât și o plăcere, un obicei care a dus la dezvoltarea societații moderne.
Marile evenimente făcute de împărați și burghezi se bazau pe bogăția meselor încărcate cu mâncăruri ce încercau să surprindă invitații cu gust, culoare și plăcerea de a le savura.
Da, să gătești îți ocupă mult timp și poate să ți se pară un lucru mărunt, ceva nesemnificativ care-ți ocupă parte din viață, însă bucătăria este viață!
Toamna ne inspiră, fie că suntem pasionați de gătit, de scris, de citit, de sport sau de orice altceva. Acest anotimp aduce bogăție și culoare, aromele toamnei trezesc nostalgie și nu ne lasă să uităm că lucrurile importante vin din acțiunile mici.
Recomandare - Rețetă ușor de preparat
Azi vă recomand o rețetă simplă, ușor de pregătit, dar care să aducă savoare în farfuriile voastre și să trezească din sertarul amintirilor mirosul copilăriei.
Rețeta este:
Gutui coapte cu scorțișoară, pregătite la cuptor, un desert delicios pe care îl poți pregăti imediat.
Avem nevoie de: 3- 4 gutui medii, 4 lingurițe de zahăr tos, 4 lingurițe de miere, 2 lingurițe de scorţişoară măcinată, câteva cuişoare (6-8, în funcție de câte gutui folosiți) și 200 de ml de apă.
Modul de gătire: Se spală şi se taie gutuile pe jumătate si se înlătură căsuţa cu seminţe.
În tava în care se vor coace gutuile se va pune zaharul tos și apa, apoi se așază jumatățile de gutui.
În fiecare jumătate de gutuie se înfige câte un cuişor şi, apoi, căsuţa de sâmburi se umple cu câte o linguriţă de miere peste care se presară scorţişoară.
Gutuile se pun la cuptor pentru o oră. Din când în când, se stropesc cu sucul din tavă.
Vă doresc poftă bună și o toamnă plină de inspirație!
"Gătitul este un act de generozitate pe care l-am moștenit din generație în generație și, pentru mulți dintre noi, rămâne singurul act care reușește să ne aducă împreună." (Michael Pollan)
Un articol de Rocsana Ion.
Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.
Sursa foto: Shutterstock.com
Ţi-a plăcut acest articol?
Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!