BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Floarea-pasiunii: Passiflora, între pasiune și binecuvântare

Floarea-pasiunii este o plantă care are proprietăți terapeutice, fiind folosită în medicina naturistă pentru tratarea anumitor boli.

Originară din sud-estul Statelor Unite ale Americii, floarea-pasiunii (Passiflora incarnata Linnaeus) cuprinde peste 400 de specii cățărătoare, cultivate pentru a fi folosite fie în medicina tradițională, industria alimentară ori cosmetică, fie ca plante ornamentale.

Din cele 400 de specii, doar 60 rodesc fructe comestibile, care nu seamănă între ele nici ca formă, nici ca gust, nici la culoare. Câteva plante se cultivă pentru obținerea fructelor în scop comercial. Gustul fructelor, cunoscut și sub numele de Maracuja, este ușor acid și puternic aromat. În general, este un fruct folosit de obicei în gastronomie, la pregătirea anumitor creme sau în combinație cu anumite sucuri naturale.

Denumirea vine din latinescul „passio” care înseamnă patimă, suferință.

Legenda spune că Mântuitorul a întâlnit, pe Drumul Crucii, o plantă fără nume care voia să plângă la fel ca oamenii. Auzind-o, s-a aplecat deasupra ei, a vărsat o lacrimă și o picătură de sânge. Brusc, i-a dat prima floare, având în corola ei toate obiectele supliciului: coroana, cuiele și crucea. De atunci, numele ei este Passiflora, floarea patimilior sau a pasiunii.

Medicul spaniol Monardes a studiat efectele plantei și le-a folosit la populația indigenă. El a început să recomande folosirea frunzelor de Passiflora sub formă de ceai datorită efectelor sale calmante și sedative în tratarea problemelor de anxietate, depresie, iritabilitate, insomnie, tensiune psihică și afecţiuni cardiovasculare.

Beneficiile florii-pasiunii

Floarea pasiunii poate fi consumată sub formă de capsule, infuzie din frunze sau flori uscate sau sub formă de uleiuri.

Aceasta ajută la:

  • reducerea tulburărilor de somn (insomnie);
  • diminuarea stărilor de anxietate;
  • reducerea senzației de durere, arsură la nivelul pielii;
  • reducerea manifestărilor menopauzei.

Dintre toate însă, floarea-pasiunii este o plantă medicinală recunoscută în mod special pentru contribuția pe care o poate avea în reducerea stărilor de anxietate sau stres.

Să fim sănătoși, resurse avem!

Foto: Shutterstock.com

Un articol de Rocsana Ion

Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Echinacea: “ariciul” cu proprietăți nebănuite, inamicul…
Despre bucuria de a găti și plăcerea de a mânca:…