BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Gutuie, gutuie, galben amăruie... proprietăți și beneficii pentru organism

Gutuiul, cunoscut sub denumirea științifică de "Cydonia oblonga", este un arbore de mărime medie ce-și găsește originile în regiunea Caucazului, din partea călduroasă a Asiei de Sud-Vest.

Este un arbore fructifer înrudit cu mărul și părul, fructele sale fiind folosite alături de semințe și frunze, încă din Antichitate, în gastronomie sau în medicina populară.

Fructele sunt tari și aromatice, cu pulpa astringentă. În gastronomie sunt folosite la prepararea compoturilor, dulcețurilor sau la obținerea de peltea (jeleu natural de fructe).

Chiar și după fierbere își mențin consistența fermă, aroma și aciditatea. Conținutul ridicat de pectine le conferă un grad mare de gelificare, fapt pentru care din gutuie se obține cea mai fină și gustoasă peltea.

Este un fruct bogat în vitamine și minerale, conține importante cantități de fibre, are proprietăți dezinfectante și favorizează eliminarea acidului uric din organism.

Gutuiul în istorie

Vechii greci ofereau gutui la nunți, ritual care a venit și în Orient împreună cu zeița Afrodita.

Miresele mușcau dintr-o gutuie pentru a parfuma sărutul.

Marcus Gavius ​​Apicius, cunoscut drept un bun bucătar roman, iubitor de lux, ce a trăit în timpul domniei lui Tiberiu, amintește în cartea lui de bucate despre rețete unde gutuia era folosită în combinație cu diverse alimente.

Proprietăți:

  • Are acţiunea antiinflamatoare, analgezică, astringentă, emolientă, tonică și expectorantă;
  • Consumul de gutui are efect de a reduce glicemia;
  • Taninul, în combinaţie cu pectina, în­treţine sănătatea mucoasei digestive, ajutând la eliminarea toxinelor, efectul fiind acela de tonifiere a organismului;
  • Concentraţia mare de potasiu ajută ca presiunea vasculară să scadă;
  • Conținutul de vitamina C din gutui este un bun remediu pentru răceală și gripă;
  • Ceaiul din frunze uscate este adjuvant în caz de insuficiență cardiacă și în bolile de ficat.

Aromată, gustoasă, dulce-amăruie, se potrivește în orice mâncare sau desert. Însă, aleg mereu dulce, așa cum deja se știe. :)

Azi vă propun o rețetă simplă, sănătoasă și gustoasă!

Rețetă Budincă de gutui

Ai nevoie de:

  • 3 fructe de gutui, potrivite;
  • 150-200 ml suc de măr;
  • 1 linguriță de scorțișoară;
  • 150-200 g de fulgi ovăz;
  • 100 ml apă; și
  • 1 lămâie de la care vom folosi zeama.

Modul de preparare:

Se curăță gutuile de coajă și căsuța de sâmburi, se taie cubulețe, se stropesc cu zeama de la lămâie și se asezonează după gust cu scorțișoară, după care se așază într-o cratiță la fiert.

După ce gutuile sunt gata, se scot din cratiță și se pasează cu o furculiță astfel încât să obținem un piure nu foarte fin.

Punem într-o tavă de yena un strat de piure de gutuie peste care se presară un strat de fulgi de ovăz, apoi repetăm.

La final, înainte de a pune tava în cuptor, se adaugă câteva linguri de suc de măr, pentru însiropare.

Se coace în cuptorul preîncălzit la 180⁰C pentru 10-15 minute.

Se servește rece, alături de fructe din compot sau caldă, alături de înghețată.

Enjoy și bon appétit! :)

Foto: Arhiva personală Rocsana Ion

Un articol de Rocsana Ion.

Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.

 

 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Echinacea: “ariciul” cu proprietăți nebănuite, inamicul…
Despre bucuria de a găti și plăcerea de a mânca:…