Patru tipuri de alimente ce provoacă senzația de foame
Dr. Belinda Lennerz, endocrinolog şi cercetător la Harvard, afirmă că, atunci când luăm o gustare, în special în apropierea unei mese principale, există șanse ca alimentele pe care le-am consumat să ne crească pofta de mâncare, nicidecum să o reducă.
"Mirosul, gustul sau chiar văzul unor alimente pot genera creşterea apetitului, stimulii la nivelul creierului percepând asta ca pe o viitoare masă. În acelaşi timp, câteva înghiţituri de mâncare declanşează dorinţa de a consuma mai mult, lucru ce nu poate fi satisfăcut de câteva chipsuri sau o banană", spune Lennerz.
Iată ce alimente stârnesc cel mai tare senzația de foame:
1. Chipsuri, pâine, biscuiți
Lennerz afirmă că o senzație și mai mare de foame apare după consumarea acestor alimente datorită faptului că se încadrează în categoria carbohidraților procesați – acestea cresc nivelul de glicemie din sânge, făcând organismul să producă o cantitate mai mare de insulină. Efectul este, prin urmare, o senzație de foame accentuată.
2. Prăjituri, dulciuri
Cercetătorii de la Universitatea din Yale au descoperit că zahărul, în diverse forme ale sale, generează un apetit mai mare decât o fac alte surse de energie. “Practic, creierul îi va spune corpului că nu te-ai săturat, astfel că va trebui să consumi mai multă mâncare penru a potoli această senzaţie”, afirmă Dr Robert Lustig, endocrinolog la Universtitatea din California.
3. Iaurt degresat
Conform studiilor, anumite tipuri de iaurturi pot genera o senzație mai puternică de foame, în special cele sărace în grăsimi. Explicația vine din faptul că acestea conțin mai mult zahăr sau carbohidrați procesați, pentru a compensa lipsa grăsimilor.
4. Sucuri fără zahăr, snacks-uri cu îndulcitori artificiali
O echipă de cercetători din Australia a descoperit recent că, atunci când îndulcitorii artificiali intră în contact cu limba, stimulii transmit creierului ideea că organismul va primi mai multe calorii în viitorul apropiat. Atunci când acest lucru nu se întâmplă, creierul ne va face să consumăm o cantitate mai mare de alimente, pentru a echilibra raportul și a compensa.
Așadar, data viitoare când dorim o gustare, este indicat să renunțăm la cele procesate, rafinate, nesănătoase, pline de calorii și de substanțe artificiale. Cea mai bună opțiune, când vine vorba de o gustare, sunt legumele, sau proteinele slabe.
Foto: shutterstock.com


Ţi-a plăcut acest articol?
Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!