Unele alimente pe care le consumăm și care par sănătoase sau cu puține calorii pot fi chiar cea mai mare amenințare a evoluției dietei noastre. Iată cele mai dăunătoare dintre ele:
1. Snack mix-urile
Aceste gustări din mixuri sunt la îndemână atunci când suntem pe fugă, dar multe dintre ele, pe lângă ingredientele sănătoase pe care le conțin, precum nuci sau fructe uscate, pot conține și altele pline de zahăr, exces de sare și adaosuri de grăsimi hidrogentate, precum covrigei și sărățele.

2. Băuturile de dietă
Băuturile cu zero calorii, precum sucurile acidulate sau ceaiurile reci pot reduce aportul caloric. Însă, pe lângă cantitatea de îndulcitori artificiali pe care o introducem în organism, aceste băuturi sunt cunoscute pentru senzația de foame pe care o declanșează, în special pentru alimente nesănătoase.
3. Iaurturile cu aproape zero calorii
Uneori, varianta cu puține calorii nu este neapărat și cea sănătoasă. Acest lucru este valabil și în cazul iaurturilor. În majoritatea cazurilor, grăsimea extrasă din ele este înlocuită cu zaharuri sau îndulcitori artificiali. Este indicat să verificăm eticheta produselor pe care le alegem, iar un iaurt care are grăsimi la un nivel mediu este mult mai sănătos decât unul care nu conține grăsimi deloc.

4. Pudrele proteice
Ideea unui shake bogat în proteine consumat pentru a ne da un impuls de energie la începutul zilei sau pentru a ne reface după un antrenament este tentantă, însă aceasta va adăuga doar mai multe calorii aportului zilnic, făcând mai mult rău decât bine. În locul pudrelor scumpe, putem opta pentru alimente bogate în proteine, adăugând iaurt grecesc sau unt de arahide în shake-ul nostru preferat.
5. Uleiurile
Uleiurile din plante precum cele de măsline, sâmburi de struguri sau șofrănel sunt benefice sănătății inimii, însă trebuie consumate cu moderație. Orice ulei pe care îl alegem conține în jur de 120 de calorii și 14 grame de grăsimi per porție, și trebuie să fim atenți când stropim salatele și celelalte preparate cu el, pentru a nu ne crește aportul caloric fără să ne dăm seama.

6. Produsele de patiserie fără gluten
Alimentele fără gluten pot părea o alternativă mai sănătoasă, însă un produs de patiserie rămâne tot produs de patiserie, chiar și fără gluten. Adesea, aceste alimente sunt mai bogate în calorii decât echivalentele lor cu grâu, deci persoanele care nu pot consuma gluten trebuie să verifice cu atenție etichetele.
7. Pastele integrale
Pâinea, cerealele și pastele integrale sunt o alegere potrivită când dorim să ne creștem aportul de fibre, vitamine și minerale, însă, și în acest caz, porțiile sunt importante. 2 cești de paste integrale gătite conțin 420 de calorii (iar o porție de paste la restaurant are între 4 și 6 cești). Pentru o variantă sănătoasă, este indicat să ne rezumăm la o porție mică de paste, pe care să o completăm cu multe legume și sosuri naturale din roșii, pentru a nu crește aportul caloric prin făinoase.

8. Salatele din restaurante
De la restaurantele fast-food la cele mai rafinate, salatele servite acolo sunt sănătoase prin legumele și proteinele sănătoase pe care le conțin. Însă prin adaosurile de crutoane și brânzeturi, dar și prin dressing-urile grase, adăugate în cantități mult mai mari decât cele de acasă, conținutul energetic al unei salate atinge cote astronomice.
9. Gustări de 100 de calorii preambalate
Găsim în ziua de astăzi în magazine și supermarketuri mici gustări ambalate ce conțin doar 100 de calorii. Aparent, sunt o soluție convenabilă și rapidă pentru noi, însă din cauza ingredientelor sărace în fibre și bogate în zaharuri, senzația de foame va apărea mult mai rapid și vom simți nevoia să mâncăm mult mai mult la următoarea masă. În locul acestora, este indicat să alegem gustări formate din fructe, iaurt, nuci sau brânzeturi slabe.
10. Smoothie-urile din magazine
Fie că sunt fresh-uri sau smoothie-uri făcute din diverse fructe și legume, majoritatea vin în porții mult prea mari și conțin adaosuri de diverse siropuri pentru arome, sau zahăr. Astfel, o gustare ce ar trebui să fie sănătoasă își pierde această calitate, iar numărul de calorii crește. Cel mai simplu este să ne preparăm acasă smoothie-urile și sucurile, pentru a ști exact ce conțin, rezumându-ne la ingrediente cât mai puține și mai simple.

Făcând alegerile corecte și menținându-ne informați, dieta noastră poate evolua rapid, iar silueta nu va fi afectată, fără să fie nevoie să ne restricționăm alimentația excesiv. Oricând este posibil, este indicat să ne preparăm singuri varianta de preparat pe care o găsim în oraș, întrucât cea din urmă conține cu siguranță mult mai multe calorii și este mai nesănătoasă decât cea făcută în casă.
Foto: shutterstock.com
Ţi-a plăcut acest articol?
Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!