BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Când nu știi să spui Stop singur, vine viața și-ți dă Reset!

Viața este asemenea unui carusel: ți se poate părea un haos total sau o frumoasă aventură, îți poate aduce suferință ori plăcere, o poți percepe mai adesea ca pe un mix de cocktailuri care te-au amețit înainte de vreme și te-au determinat să părăsești prematur petrecerea ori ca pe un cumul de crâmpeie de momente fericite. Totul, dar absolut totul depinde de modul în care privești și tratezi lucrurile zi de zi.

Cumva, știi și tu, la fel ca mine, aceste lecții simple și crezi că încerci să le aplici în mod constant. Ei bine, am ajuns la concluzia că, oricât de mult ai încerca să păcălești întreaga lume că ești bine, nu te vei putea păcăli niciodată singur. Cu atât mai mult, nu îți vei putea convinge organismul să creadă în ceva ce simte că nu se află pe un făgaș normal. Și-atunci va reacționa în consecință.

Am fost întotdeauna adepta ideii că lucrurile nu pot fi neapărat perfecte, așa că trebuie să mă bucur de imperfecțiunile de zi cu zi și să culeg din ele tot ce îmi trebuie pentru o viață cât se poate de echilibrată.

Am auzit în nenumărate rânduri povestea de viață a Ariannei Huffington în care rememorează momentul din data de 6 aprilie 2007 în care s-a trezit zăcând într-o baltă de sânge în propriul ei birou, în urma unui colaps al organismului din cauza extenuării, eveniment nefericit în cadrul căreia s-a lovit la cap, și-a spart obrazul și s-a ales cu patru copci la ochiul drept. 

Acesta a fost apelul ei de trezire. Evident că s-ar fi putut trezi mai devreme din haosul pe care îl trăia, însă nu ar fi făcut-o decât dacă ceva cu adevărat de impact s-ar fi întâmplat. Cu toții, într-un fel sau altul, trăim la fel.

În iureșul vieții, nu mai apucăm să ne facem timp pentru noi. Da, exact așa - timp pentru propria persoană.

Și, pe bună dreptate, cine ar mai bifa toate task-urile de pe to-do list, cine ar mai putea respecta toate deadline-urile și cine altcineva ar putea face, în locul tău, toate lucrurile care nu te lasă să respiri zi de zi? Ești convins că nu ai putea abandona toate astea nici măcar o singură zi pentru a te preocupa de tine - fie prin a te programa la controalele medicale de rutină, fie pentru a dormi pur și simplu, în cazul în care te afli în categoria celor pentru care somnul de 6-7-8 ore pe noapte a devenit un lux pe care simți că nu ți-l mai poți permite. Cel puțin, nu acum, zici tu. Va veni și momentul tău, însă acum trebuie să tragi tare, trebuie să fii tot timpul prezent, e musai să muncești 24/24.

Totul devine cu atât mai complicat și ești cu atât mai înverșunat cu cât este vorba despre afacerea ta. Cunosc situația, am fost în ea și, cumva, ea m-a condus către acest moment în care am ajuns să conștientizez, într-un final, că viața oricum nu se oprește în loc pentru nimeni.

Acele ceasornicului nu vor înceta a se mai învârti, lumea nu se va opri din ceea ce deja făcea și lucrurile se vor întâmpla oricum, cu sau fără tine dacă, să zicem, într-o bună zi, ajungi pe patul unui spital - cum mi s-a întâmplat mie recent.

Experiența dintr-un spital este, în sine, un apel de trezire. Însă apelul meu a fost ceva mai timpuriu, atunci când am realizat, în baza unor documente medicale, că e foarte posibil ca stilul meu haotic de viață să mă fi adus în situația de a fi nevoită să trec printr-o intervenție chirurgicală în vreme de pandemie.

Cardiologul mi-a scris pe scrisoarea medicală preoperatorie: "evită stresul." Ha, ha, ha. Cum să evit stresul când acesta reprezintă practic un mod de viață pentru mine? 

Și-atunci m-am trezit și am realizat că îmi pot face treaba bine, îmi pot atinge orice țel și pot fi determinată în acțiunile mele în drumul către ceea ce îmi doresc pentru viitor chiar și fără a-mi neglija sănătatea. N-ai zice că e posibil, nu-i așa?

Știu... așa ne amăgim cu toții. Că e imposibil, că nu ne putem opri, că nu putem face o pauză, că nimic nu funcționează dacă nu suntem noi prezenți tot timpul... dar asta îmi amintește inclusiv de modul în care a trăit tatăl meu - pentru business și pentru familie - și de modul în care, inclusiv în ultimele lui zile, nu se putea deconecta pentru a se concentra pe propria lui sănătate, pentru că îl preocupa prea mult ce se întâmpla cu toate pe plan profesional în timp ce el se afla în spital: dădea telefoane întruna, aproape că avea în minte să sară tratamente doar pentru a-și oferi răgaz să afle ce se întâmplă cu afacerea și, într-un final, viața ni l-a luat, organismul lui a cedat și, așa cum vă puteți imagina, în următoarele zile numai de afacerea de care îi păsa atât de mult nu m-am putut ocupa în mod corespunzător, din moment ce tocmai îmi pierdusem tatăl la vârsta de 23 de ani.

În plus, ceva de reținut ar mai fi și faptul că nimeni nu se va gândi la tine dacă nu o faci tu. Nu vei primi remindere pe telefon să mergi la medic, așa cum se întâmplă cu meeting-urile, dacă nu te ocupi singur de sănătatea ta. 

Și aici nu e vorba despre faptul că nu i-ar păsa nimănui - deși unora chiar nu le pasă, însă disimulează foarte bine - ci despre faptul că fiecare este ocupat să se salveze pe sine însuși.

Pe un pat de spital, ești întotdeauna singur. La investigații ești, de asemenea, singur. În momentul în care afli rezultatele unor analize medicale ai, în egală măsură, nevoie să procesezi singur informația. Pe masa de operație ești tot singur. Tu ești tot ce ai, iar corpul acesta e singurul pe care-l vei primi. De aceea, cu cât realizezi mai repede că ceea ce se întâmplă zi de zi nu este o repetiție, ci viața însăși, cu atât mai bine îți va fi

Pont: Deși suntem singuri, când vine vorba despre sănătate, poți avea întotdeauna un aliat de nădejde: doctorul alături de care alegi să faci o echipă imbatabilă. Și, credeți-mă pe cuvânt, dacă îți urmezi instinctul și alegi înțelept, orice pare și, cumva, chiar devine floare la ureche.

În plus, în momentul în care viața ți se resetează, îți reorganizezi prioritățile, realizezi cât de mult timp investeai în oameni și activități care nu te ajutau în dezvoltarea ta personală și/sau profesională, îți schimbi atitudinea față de viață, în general și, în mod paradoxal, chiar și cele mai încâlcite aspecte ale existenței tale încep să aibă sens și să prindă un nou contur benefic ție și viitorului pe care ți-l dorești.

Acestea fiind zise, mi-ar plăcea ca din ce în ce mai multă lume să-și reorganizeze viața, atunci când aceasta începe să scârțâie, încă de la primele semne, din proprie inițiativă și nu forțată de împrejurări.

Fericirea înseamnă a accepta și a sărbători modul în care arată lucrurile în prezent, lucrând cu pasiune pentru viitor, fără a pune presiune suplimentară pe propriul organism sau a-ți știrbi sănătatea.

Pare imposibil, veți spune. Trebuie să te agiți constant. Total de acord. Trebuie să renunți la ceva. Iarăși sunt de acord. Însă, în acest periplu, trebuie să ai totuși un ritm al vieții care să îți ajute organismul și să îți conserve starea de bine. Sărbătorește micile victorii, la fiecare pas. Zâmbește. Îmbrățișează-i pe cei care-ți sunt alături și te ajută în tot acest demers. Protejează-ți sănătatea. Altfel, ce sens mai are reușita dacă n-ai avut grijă de tine pe parcurs și viața te duce pe un pat de spital?

Știu că pare dificil să înveți din experiența povestită de altcineva. E mai simplu să trăiești tu lucrurile dar, în acest caz, nu ți-ai dori asta.

Luptă pentru visul tău, fii pasionat și determinat, dar nu uita, între timp, să trăiești sănătos, să faci periodic controale medicale de rutină și să te bucuri, la fiecare pas, de acei câțiva oameni care îți rămân alături în călătoria ta prin viață.

Cei mai echilibrați oameni pe care îi cunosc sunt niște oameni de succes care își acordă constant timp pentru a se relaxa și a se îngriji de propria persoană, trup și suflet. De ce n-ai fi și tu unul dintre ei?

Ți-a plăcut acest articol?

Urmărește Joelle Magazine pe FacebookInstagram și Twitter.

Foto: Unsplash.com

Un articol de Anca Cernat (Tănase). Facebook: Anca Cernat. YouTube: ANCA CERNAT

Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2021.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Sinceritatea: esențială în relațiile de orice fel
Cutia cu povești: peripeţiile unui peruş pe nume…