BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

De ce renunțarea la social media e cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine

Majoritatea oamenilor se ancorează în acest cerc vicios al activității intense în social media; și nu este vorba despre o singură platformă, ci mai multe: Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat... mare parte din zi este ocupată de activitatea verificării notificărilor. Nu putem lăsa să treacă mai mult de jumătate de oră fără să verificăm conturile, dezvoltând o dependență gravă de confirmările false aduse în online.

Pe moment, te simți mulțumit și încrezător pentru că ai primit sute de Like-uri la un selfie. Însă această iluzie a Like-urilor este mai mult toxică decât benefică, ducând la un comportament nesănătos, distructiv pentru psihic.

Crearea unei imagini false în social media, urmărirea permanentă a oamenilor din jur nu face altceva decât să ne inducă stări depresive, poate chiar invidie și nemulțumire de sine.

De fiecare dată când postezi ceva, te gândești permanent la reacțiile oamenilor, la numărul de aprecieri pe care le poate lua postarea ta, și la impresia pe care o lași. E bine să realizezi că nu este deloc un comportament sănătos; însă este dificil să renunți la el, pentru că ți-ai creat un reflex de ani de zile.

Ideal este, în funcție de capacitatea de renunțare, fie să îți dezactivezi complet conturile, fie să ștergi aplicațiile respective din telefon și să accesezi respectivele conturi doar de pe calculatorul personal, o dată pe zi sau o dată la câteva zile.

E posibil ca, la început, să simți nevoia permanentă de a verifica notificările, să te simți dezinformat sau văduvit de o sursă de distracție. Însă trebuie să încerci să îți amintești cum era înainte să ai social media. Trăiai foarte bine, nu?

E posibil ca prietenii să observe și să te bombardeze cu întrebări, pentru a afla de ce ai făcut acest pas, sporind presiunea și dificultatea de a renunța. Însă iată de ce este o idee bună să iei o pauză de la social media:

  • Când petreci mai mult timp privind în jos decât în sus, pierzi mai multe lucruri decât crezi.

Pierzi din parcursul vieții tale și din evoluția proprie privind permanent la ce fac ceilalți. Ar trebui să te preocupe ceea ce faci tu, progresele pe care le faci de la o zi la alta și aportul zilnic pe care îl aduci țelului tău. Iar când țelul tău e cu adevărat important, nu mai ai timp să privești ce fac alții.

  • Când te îngrijorezi mai mult în legătură cu numărul de Like-uri pe care le ia o postare decât în legătură cu facturile pe care le ai de plătit, înseamnă că e o problemă serioasă cu prioritățile tale.

Așa cum am mai spus, numărul de Like-uri reprezintă o iluzie creată de social media. Dacă extragem acele Like-uri și le plasăm în viața reală, nu valorează absolut nimic. Până la urmă, ce sunt Like-urile?

  • Când imaginea ta din online te preocupă mai mult decât cea din offline, nu faci altceva decât să îți ajuți urmăritorii din social media, nu pe tine.

Oamenii afișează în online doar imagini construite; arată doar ceea ce își doresc să arate, își construiesc imaginea conform cu ceea ce își doresc să fie. E mai important să te preocupe construirea ta ca om în viața reală, progresul personal, decât modul în care arăți în selfie-uri.

  • Când te interesează mai mult să postezi un eveniment decât să te bucuri de el, înseamnă că nu trăiești experiența prin care treci la maximum.

Dacă primul lucru pe care îl faci când ajungi la un concert, la teatru sau într-o cafenea este să dai check-in sau să postezi o fotografie, înseamnă că ai înțeles total greșit raportul dintre viață și online. După ce ai postat, rămâi cu ochii în telefon ca să vezi câte Like-uri ai primit la acea postare. Iar când pleci de la eveniment, realizezi că nu ai înțeles nimic din el, fiindcă tu erai pe Facebook.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine este să îți dezactivezi conturile. Renunți la această dependență nocivă, care îți mănâncă timp, energie și momente frumoase cu cei dragi.

Dacă oamenilor le pasă cu adevărat de tine, există o mulțime de alte metode prin care puteți ține legătura – telefon, SMS, e-mail, și, poate cel mai important, discuțiile față în față.

S-ar putea să realizezi, după o vreme, că decizia pe care ai luat-o este atât de bună, încât îți vei șterge conturile definitiv.

Păstrează-ți puterea și voința și nu vei avea motive de regret! Apasă acel buton “Delete” și te vei simți mult mai bine, chiar și dacă este doar temporar.

Foto: pexels.com, giphy.com

1 /
    social media, Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram, selfie, dependență, social, Like social media, Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram, selfie, dependență, social, Like social media, Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram, selfie, dependență, social, Like social media, Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram, selfie, dependență, social, Like

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Poveşti. Greşeli. Lecţii învăţate. [Repeat.]
Sinceritatea: esențială în relațiile de orice fel