BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Escape Thursday: 10 locuri din poveștile Disney care există în realitate

Pe lângă poveștile extraordinare și aventurile prin care au trecut personajele favorite ale copilăriei noastre, peisajele ilustrate în animațiile Disney ne impresionează chiar și la vârsta maturității. Însă, ceea ce mulți dintre noi nu știu este că unele dintre aceste locuri chiar există!

De la castele, la biserici, insule sau porturi...dacă iubim aventurile Disney (și cine nu le iubește?!), ne putem apropia mai mult de basmele preferate călătorind și vizitând chiar acele locuri unde au avut loc minunatele experiențe ale desenelor animate.

1. „Mica Sirenă” – Castelul Chillon, malul lacului Geneva, Elveția

Château de Chillon este un castel plasat pe o insulă deasupra lacului Geneva; este cea mai vizitată clădire istorică din Elveția, reprezentând o fortăreață medievală ce, timp de aproape 400 de ani, a servit drept reședință pentru conții de Savoy. A fost construit în secolul al XIII-lea, pe locul unui alt castel construit în secolul IX. Se crede că, inițial, a servit drept punct strategic pentru soldații romani, la începutul Evului Mediu.

2. „Mulan” – Orașul interzis, China

Orașul interzis a servit drept palat imperial, de la începutul dinastiei Ming, până la sfârșitul dinastiei Qing – din 1420 până în 1912. Se află în centrul capitalei chineze, Beijing, iar acum găzduiește Muzeul Palatului. În 1987, a intrat în patrimoniul UNESCO drept sit de moștenire culturală la rang global.

3. „Finding Nemo” – Clădirea Operei din Portul Sydney, Australia

Este destinația cea mai vizitată din Australia, cu peste 8,2 milioane de turiști anual, și unul dintre cele mai ocupate centre de spectacole din lume. Având peste 2000 de spectacole, 363 de zile pe an, pentru peste 1,5 milioane de spectatori, cu reprezentații ce includ teatru, dans, muzică clasică și contemporană, Clădirea Operei din Sydney este unul dintre cele mai importante centre culturale din lume.

Construcția a fost inițiată în 1954 și inaugurată în 1973, iar UNESCO a descris-o drept „una dintre capodoperele indiscutabile ale creativității umane – nu numai în secolul 20, ci și în întreaga istorie a umanității.”

4. „Peter Pan” – Big Ben, Londra

Palatul Parlamentului și Turnul Elizabeth, denumite frecvent Big Ben, sunt unele dintre cele mai vizitate clădiri din Londra, reprezentând unul dintre simbolurile importante ale metropolei. Big Ben este numele dat clopotului uriaș din interiorul ceasului din turn, care cântărește peste 13 tone. Sunt 312 bucăți de sticlă în fiecare oră de pe cadran, iar turnul arată spectaculos mai ales noaptea, când cele patru fețe ale ceasului sunt luminate. O lumină specială este plasată pe cadran atunci când Parlamentul are ședință. Ceasul Big Ben s-a oprit extrem de rar. Chiar și după ce o bombă a distrus Camera Deputaților în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, turnul cu ceas a supraviețuit, iar Big Ben a continuat să anunțe ora exactă. Nu poți merge la Londra fără să îl vizitezi!

5. „Tangled” – Mont Saint-Michel, Franța

Este o comună plasată pe o insulă în Normandia, localizată la aproape un kilometru de coasta nord-vestică a Franței, la gura râului Couesnon. Are o suprafață de doar 100 de hectare și o populație de...44 de oameni!

Insula a servit drept fortificație strategică încă din Antichitate, iar din secolul VIII a devenit mânăstire, de unde provine și numele său. Este unul dintre vestigiile cele mai cunoscute ale Franței, vizitat de peste 3 milioane de turiști în fiecare an. Mont Saint-Michel și portul său sunt plasate în patrimoniul UNESCO, iar peste 60 dintre clădirile din comună sunt protejate în Franța, fiind clasate pe lista monumentelor istorice.

6. „Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici” – Fortăreața Alcàzar de Segovia, Spania

Un alt monument istoric UNESCO, fortăreața Alcàzar de Segovia e construită pe un ansamblu pietros, la confluența a două râuri de lângă muntele Guadarrama. Este unul dintre cele mai distinctive castele din Spania, datorită formei sale de vapor. A fost construit inițial drept fortăreață, dar a servit și ca palat regal, închisoare, colegiu de artilerie regală și academie militară. În prezent, funcționează drept muzeu și clădire de arhive militare.

7. „Frozen” – Biserica Sfântul Olaf, Norvegia

Biserica Sfântul Olaf este o biserică anglicană din Balestrand, în regiunea Sogn og Fjordane din Norvegia. A fost contruită în 1897, drept imitație de biserică medievală de lemn, cu 95 de locuri, și a devenit cunoscută după apariția animației Disney, „Frozen”, ea reprezentând inspirația pentru scena încoronării Elsei, dar și pentru numele omului de zăpadă, Olaf.

8. „Cocoșatul de la Notre-Dame” – Catedrala Notre-Dame, Paris

Una dintre clădirile de referință, pe care orice turist trebuie să o viziteze când ajunge la Paris, este Catedrala Notre-Dame. Este un catedralon medieval catolic, plasat în al patrulea sector parizian. Clădirea este considerată unul dintre cele mai rafinate exemple de arhitectură gotică franceză, și este unul dintre cele mai cunoscute lăcașe de cult din lume. Naturalismul sculpturilor și vitraliilor contrastează puternic cu arhitectura romană anterioară, creând un efect de-a dreptul surprinzător.

9. „Aladdin” – Taj-Mahal, India

Taj-Mahal, sau „Coroana Palatului”, în traducere liberă, este un mausoleu construit din marmură albă, pe malul râului Yamuna, în orașul indian Agra. A fost comandat în 1632 de împăratul Shah Jahan, drept mormânt pentru soția sa preferată, Mumtaz Mahal. Mormântul este punctul central al unui complex de 17 hectare, ce include o moschee, o casă de oaspeți, și este înconjurat de grădini pe trei părți. Costurile acestei construcții au fost estimate la 827 de milioane de dolari, proiectul implicând în jur de 20.000 de artizani. Intrat în patrimoniul UNESCO în 1983, Taj-Mahal este descris de experții comisiei drept „bijuteria artei musulmane din India, și una dintre capodoperele universal admirate ale moștenirii culturale mondiale”. Poetul indian Tagore, laureat cu premiul Nobel, a descris Taj-Mahalul ca „lacrima de pe obrazul timpului”. Clădirea atrage anual 7-8 milioane de vizitatori, iar în 2007 a fost pusă pe lista celor 7 Minuni ale lumii moderne.

10. „Frumoasa din pădurea adormită” – Castelul Neuschwanstein, Germania

Construit în secolul al XIX-lea, palatul cu arhitectură romană este plasat pe un deal pietros, deasupra satului Hohenschwangau, lângă Fussen în zona de sud-vest a Bavariei. A fost comandat de regele Ludwig al II-lea de Bavaria, drept loc de odihnă și omagiu pentru compozitorul Richard Wagner. Ludwig a plătit pentru castel din propria avere, și nu din fonduri publice. A servit și ca locuință pentru rege, până la moartea sa în 1886. La scurt timp după moartea sa, a fost deschis publicului. De atunci, peste 61 de milioane de turiști i-au trecut pragul, 1,3 milioane vizitându-l în fiecare an. Palatul a fost ilustrat în mai multe filme de-a lungul timpului, precum „Chitty Chitty Bang Bang”, „The Great Escape”, și a fost sursa de inspirație pentru animația Disney „Frumoasa din Pădurea Adormită”.

Tu ce loc ai vizita prima dată? :)

Foto: historia.ro, huffingtonpost.com, moviepilot.com, amazon.com, trulyhandpicked.com, popsugar.com, leapfrog.com, cinemablend.com, dettoldisney.wordpress.com, princess.disney.co.uk, missesdressy.com

1 /
    Disney, animații, călătorii, travel, turism, desene animate, Walt Disney, film, cinema Disney, animații, călătorii, travel, turism, desene animate, Walt Disney, film, cinema Disney, animații, călătorii, travel, turism, desene animate, Walt Disney, film, cinema Disney, animații, călătorii, travel, turism, desene animate, Walt Disney, film, cinema Disney, animații, călătorii, travel, turism, desene animate, Walt Disney, film, cinema Disney, animații, călătorii, travel, turism, desene animate, Walt Disney, film, cinema Disney, animații, călătorii, travel, turism, desene animate, Walt Disney, film, cinema Disney, animații, călătorii, travel, turism, desene animate, Walt Disney, film, cinema Disney, animații, călătorii, travel, turism, desene animate, Walt Disney, film, cinema Disney, animații, călătorii, travel, turism, desene animate, Walt Disney, film, cinema Disney, animații, călătorii, travel, turism, desene animate, Walt Disney, film, cinema Disney, animații, călătorii, travel, turism, desene animate, Walt Disney, film, cinema Disney, animații, călătorii, travel, turism, desene animate, Walt Disney, film, cinema Disney, animații, călătorii, travel, turism, desene animate, Walt Disney, film, cinema Disney, animații, călătorii, travel, turism, desene animate, Walt Disney, film, cinema Disney, animații, călătorii, travel, turism, desene animate, Walt Disney, film, cinema Disney, animații, călătorii, travel, turism, desene animate, Walt Disney, film, cinema Disney, animații, călătorii, travel, turism, desene animate, Walt Disney, film, cinema Disney, animații, călătorii, travel, turism, desene animate, Walt Disney, film, cinema Disney, animații, călătorii, travel, turism, desene animate, Walt Disney, film, cinema Disney, animații, călătorii, travel, turism, desene animate, Walt Disney, film, cinema

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Escape Thursday: Filmul The Secret: Dare to Dream…
Escape Thursday: Omniscient și omniprezent