BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Escape Thursday: Hipoterapia: Terapie prin echitație - sănătate și echilibru

Hipoterapia este terapia asistată de cai. Pentru mulți dintre noi, echitația este un hobby pe care îl practicăm în timpul liber. Pentru alții, este un ajutor în munca lor. Însă, pentru unele persoane, caii sunt o parte esențială a procesului de recuperare fizică.

Hipoterapia este o formă de terapie care aduce în același loc cai, persoane cu dizabilităţi, copii şi adulţi, voluntari şi profesionişti din domeniul medical, psihologic şi educaţional.

Terapeutul folosește mișcările calului în recuperarea copiilor cu dizabilități motorii, probleme de relaționare sau limbaj.

Hipoterapia in lume.

Acest tip de terapie a fost menționat și în lucrările lui Hipocrat, însă nu a avut un protocol medical bine stabilit.

Abia în anul 1960, țări precum Germania, Austria și Suedia aveau să folosească în literatura medicală termenul de „hipoterapie”.

Asociația Americană de Hipoterapie

În anul 1992, în Statele Unite ale Americii, urma să fie fondată asociația „American Hippotherapy Association” (AHA) - Asociația Americană de Hipoterapie, asociație ce avea să stabilească un protocol oficial, la nivel internațional în acest domeniu.

În anul 1994, s-a stabilit documentul de certificare și standardele pentru specialistul clinic în certificat în hipoterapie (HPSC), iar în anul 1999 s-a realizat primul examen de certificare.

În țara noastră, exista un număr redus de centre care oferă doar servicii limitate, pacienții primind o procedură de tratament nestandardizată și necontrolată.

Utilizarea Hipoterapiei

Hipoterapia s-a dezvoltat ca o nevoie în tratarea pacienților cu dizabilități neurologice sau de altă natură, cum ar fi autismul, paralizia cerebrală, artrita, tulburările de comportament și tulburările psihiatrice. Această terapie poate fi utilizată cu succes în foarte multe boli, printre care putem enumera: scolioze, artrite, Boala Perth, distrofie musculară, accidente cerebrale și vasculare, autism, sindrom Down, incapacități emoționale, probleme de auz, incapacitatea de memorare.

Echitația oferă o stimulare eficientă și senzorială pentru călăreț, prin mișcări variabile, ritmice și repetitive ale calului. Mișcarea calului imită mișcările normale ale bazinului uman în timpul mersului. Hipoterapia scurtează timpul de recuperare și îmbunătățește echilibrul și controlul muscular al pacientului, îmbunătățește echilibrul, mobilitatea și postura.

Beneficiile hipoterapiei

  • îmbunătățește echilibrul fizic, dar și mental;
  • stimulează mobilitatea articulară;
  • stimulează circulația sângelui;
  • ne ajută să fim mai calmi, mai relaxați;
  • ne ajută să avem încredere în noi;
  • ne face să fim socialbili.

Terapia prin echitație este o metodă de vindecare prin joacă și relaxare.
Treizeci de minute de tratament cu cai special antrenați fac minuni pentru copiii cu probleme. Dincolo de Terapie, echitația este un sport nobil și este considerat o artă a sportului.

Am să închei cu un citat foarte frumos spus de Oana Pellea.

„Nu există animal mai dumnezeiesc decât calul. Cred că într-o seară Dumnezeu a adormit şi a visat un cal superb. Da, calul trebuie să fie un vis al lui Dumnezeu.”

Foto: Shutterstock.com

Un articol de Rocsana Ion

Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Escape Thursday: Filmul The Secret: Dare to Dream…
Escape Thursday: Omniscient și omniprezent