BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Bucureștiul va găzdui noul centru al Uniunii Europene pentru securitate cibernetică

În amalgamul de vești proaste de anul acesta, reprezentanții statelor membre ale Uniunii Europene au decis, printr-un vot exprimat miercuri seară la Bruxelles, ca viitorul Centru european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice (ECCC) să aibă sediul la București.

 

COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană) a luat hotărârea ca Bucureștiul să găzduiască noul European Cybersecurity Industrial, Technology and Research Competence Center (ECCC) printr-un vot exprimat în două runde. Astfel, ECCC va fi prima agenție europeană din istorie situată pe teritoriul României.

Dacă la prima rundă de vot au participat șapte orașe din șapte state diferite ale Uniunii Europene, Bruxelles, München, León, Vilnius, Luxemburg, Varșovia și București, runda a doua și, totodată, cea decisivă, a plasat Bucureștiul pe primul loc, cu 15 voturi, situându-se astfel înaintea Bruxelles-ului, care a obținut numai 12 voturi.

Bătălia pentru a reuși această performanță a fost una foarte strânsă.

Așa cum era de așteptat, Bruxelles avea toate atuurile și părea a fi favoritul competiției, bazându-se, în mod evident, pe experiența îndelungată de a găzdui instituții europene și internaționale în Cartierul său European, precum Comisia Europeană, Consiliul European și EUROCONTROL (Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene).

În egală măsură, München a intrat în competiție cu o convingere clară că va reuși, mizând pe rețeaua foarte dezvoltată de universități, institute de cercetare și companii puternice, precum și pe faptul că localizarea acestuia în inima Europei, coroborată cu o calitate a vieții foarte ridicată, evidențiază orașul ca fiind unul deosebit de atractiv pentru experții în securitate cibernetică și pentru familiile acestora, datorită oportunităților excelente de educație și formare.

Propunerea Spaniei, León, a fost promovată prin faptul că spaniolii sunt primii care vor implementa tehnologia 5G, iar Vilnius a impresionat prin oferirea a însuși turnului televiziunii, a opta cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană, ca spațiu destinat sediului ECCC.

Luxemburg părea, de asemenea, un hub digital perfect pentru a găzdui noul centru de securitate cibernetică, iar prim-ministtrul Poloniei s-a implicat activ în susținerea candidaturii Varșoviei în această competiție.

Cu toate acestea, Bucureștiul a ieșit câștigător.

România a prezentat capitala, în dosarul de candidatură depus în acest sens, ca fiind un oraș perfect echipat și pregătit pentru a găzdui ECCC-ul. 

Viteza peste medie a conexiunilor broadband din București, enumerarea unor instituții pregătite să sprijine stabilirea sediului la București (precum CERT-RO, STS, Primăria București, SPP), dar și scutirea de diverse impozite și taxe a centrului și a angajaților acestuia s-au aflat printre argumentele care au cântărit în decizia luată aseară, prin care capitala țării noastre intră, în sfârșit, în rândul capitalelor UE care găzduiesc o agenție europeană.

Această decizie istorică repune Bucureștiul pe harta Europei. 

În acest context al creșterii dependenței de soluții și resurse digitale, Uniunea Europeană își pune la dispoziția centrului expertiza în domeniul tehnologiei securității cibernetice pentru a menține un nivel ridicat de încredere în piața unică digitală.

Noul centru reprezintă o oportunitate extraordinară de a crește coerența între diferitele inițiative și legislații europene în domeniul securității cibernetice, ajutând astfel actorii europeni să uniformizeze aspecte esențiale și să beneficieze 100% de instrumentele deja existente, precum cadrul european comun de certificare în domeniul securității cibernetice sau Regulamentul General de Protecție a Datelor (GDPR-ul), dezvoltând, în același timp, standardizarea în domeniu și identificând totodată noi posibilități de inovare.

Acest lucru va permite consolidarea unei piețe unice digitale, mai sigură, independentă și de încredere, cu o puternică legătură cu noul centru european de excelență.

 
Foto: Cristof Echard, Comisia Europeană

Un articol de Anca Cernat (Tănase). YouTube: ANCA CERNAT

Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.

 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Cum a fost prima zi de Social Media Snow Camp 2020?
Astăzi, 7 decembrie, este Ziua Internațională a…