6 filme emoționante pe care nu trebuie să le ratezi într-o viață
Acestea sunt cele pe care le-am văzut de mai multe ori și pe care aleg să le revăd oricând am nevoie să-mi regăsesc busola în viață și simt că un moment de liniște m-ar ajuta cel mai mult.
1. The Bucket List - Ultimele dorințe (2007)
Tu ce ai face dacă ai ști că nu mai ai foarte mult timp la dispoziție să bifezi tot ceea ce ți-ai dorit cu adevărat să faci? Un film despre redescoperire, pofta de a trăi și acceptarea faptului că, la final, amintirile unor momente și experiențe de neuitat sunt tot ceea ce contează.
Un film în regia lui Rob Reiner, cu Jack Nicholson și Morgan Freeman, probabil cei mai potriviți actori pentru rolurile principale din această aventură care elucidează câteva dintre misterele ascunse ale vieții.
2. The Judge – Judecătorul (2014)
În tumultul vieții, uităm adesea că familia este cea mai importantă. Însă lucrurile se schimbă când întâmplările ne readuc aproape de cei pe care îi iubim și ne amintesc că iertarea e un element important al călătoriei noastre. Oricine poate greși, dar oamenii dragi ne vor ierta și ne vor iubi în continuare, dincolo de greșelile inevitabile pe care le facem.
Iar lecția despre pierderea unui om drag te schimbă, inevitabil și te ajută să vezi viața cu alți ochi, mult mai diferit decât credeai înainte că ar fi posibil.
Un film în regia lui David Dobkin, avându-i în prim-plan pe actorii Vera Farmiga, Robert Downey Jr. și Robert Duvall.
3. The Bridges of Madison County – Podurile din Madison County (1995)
Într-o societate incapabilă de a mai trăi emoții sincere și de a mai lega conexiuni reale, filmul "The Bridges of Madison County" rămâne, pentru mine, unul dintre cele mai emoționante filme realizate vreodată.
L-am văzut prima oară pe la 23 de ani, când încă eram incapabilă să înțeleg viața pe deplin. De-a lungul timpului, l-am revăzut oricând aveam nevoie de o speranță că tot ceea ce eu visez există, chiar dacă uneori doar într-un univers paralel. Astăzi a venit momentul în care vreau să împărtășesc cu oricine își dorește un strop de speranță trăirile contradictorii pe care acest film mi le trezește de fiecare dată.
Francesca (interpretată de inegalabila Meryl Streep), o casnică dedicată familiei, soțului și celor doi copii ai ei, trăiește o viață liniștită, în care rutina zilnică și-a pus adânc amprenta asupra fiecărui obicei pe care îl are. Totul până când, într-o bună zi, apare în viața ei Robert (interpretat de Clint Eastwood), un fotograf alături de care trăiește cele mai intense și pline de pasiune (și-aș îndrăzni să spun chiar iubire incredibilă) patru (4, doar PATRU) zile din viața ei.
I se dăruiește complet, până la limita nebuniei de a gândi, chiar și pentru o clipă efemeră, să-și părăsească familia pentru a trăi în adevăratul sens al cuvântului alături de omul lângă care patru zile au fost suficiente pentru a fi ea însăși mai mult ca niciodată.
Deși nu o face, la finalul vieții, după ce soțul ei îi spune, pe patul de moarte: "Franny, stiu ca ai avut visurile tale. Îmi pare rău că nu le-am putut îndeplini. Te iubesc foarte mult!", ea îl îmbrățișează și... tace.
An după an, de ziua ei, atât înainte, cât și după moartea soțului ei, revizitează locurile în care și-a trăit, de fapt, întreaga viață în acele câteva zile magice alături de singurul om pe care l-a iubit vreodată: Robert.
După câțiva ani de la moartea soțului alături de care viața a împins-o să rămână, primește o cutie și o scrisoare de la avocata lui Robert Kincaid. El îi lăsase mai mult decât simpla lui avere materială: i-a lăsat fericirea de a nu fi uitat-o nicio clipă, deși nu s-au mai revăzut niciodată.
A publicat o carte cu fotografiile făcute în acele patru zile și a intitulat-o "Four Days", dedicându-i-o lui F. Adică ei, Francescăi.
Pe lângă asta, în cutie a descoperit, cu lacrimi pe obraz, pandantivul ei norocos pe care i-l dăruise cu cel mai mare drag în acele patru zile și pe care el l-a purtat până la final. Pentru a răspunde gestului ei, el i-a lăsat o brățară, căci nu-i oferise nimic mai mult decât cele mai frumoase amintiri ale vieții ei simple și rutinate și... i-a înapoiat pandantivul care i-a mângâiat gâtul zi de zi, până la final.
"Dacă nu știam că el există undeva în lume, nu cred că rezistam atâția ani la fermă.", le scrie ea copiilor în scrisoarea lăsată după moartea ei, cu rugămintea de a-i arunca cenușa peste același Pod Roseman care i-a legat sufletul de bărbatul vieții ei și unde acesta își petrece veșnicia.
"Mi-am dăruit viața familiei. Vreau să-i ofer lui Robert ce a mai rămas din mine.
Faceți tot ce trebuie ca să fiți fericiți. Există atât de multă frumusețe în lume!"
4. The Pianist – Pianistul (2002)
Pianistul este un film bazat pe memoriile lui Wladyslaw Szpilman care prezintă dramatismul Holocaustului văzut prin ochii unui evreu din Polonia și surprins în imagini și cuvinte atent alese, cu un puternic impact emoțional.
Este considerat unul dintre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor, fapt confirmat de cele trei premii Oscar pe care le-a primit: Roman Polanski (regie), Ronald Harwood (scenariu) si Adrien Brody (cel mai bun actor in rol principal).
Adrien Brody a recunoscut faptul că rolul din Pianistul ocupă încă o parte esențială a vieții lui, întrucât acordă în continuare interviuri pe această temă, care îi amintesc de perioada pregătirilor pentru rol și de cea a filmărilor:
„A trebuit să sacrific părți semnificative din viața mea personală”, a spus el. În pregătirea pentru film, a petrecut o mare parte din timp ținând o dietă bazată pe înfometare. Și, chiar și după terminarea filmărilor, și-a petrecut cea mai mare parte a zilelor „pe canapelele prietenilor, încercând să îmi reîncep viața”.
5. Gone with the Wind – Pe aripile vântului (1939)
Filmul “Pe aripile vântului” reprezintă o ecranizare a romanului omonim scris de Margaret Mitchell, pe care vi-l recomand cu încredere, pentru că este, de asemenea, excepțional în toate sensurile posibile.
Este vorba despre un film care a obținut 8 Premii Oscar, un record pe care l-a deținut timp de aproape 20 de ani, așa că probabil ar fi meritat să încep cu el. Însă, fiind o listă subiectivă, mi-am permis să-mi dau frâu imaginației și să aștern cuvintele “pe hârtie” în ordinea în care simt că ar avea cea mai mare relevanță, în funcție de ceea ce m-a marcat cel mai mult.
Povestea de dragoste dintre Scarlett O'Hara (interpretată de cameleonica actriță Vivien Leigh) și Rhett Butler (interpretat de către Clark Gable) reflectă modul în care, adesea, oamenii nu realizează decât foarte târziu că au exact ceea ce își doresc. Și, uneori, poate fi mult prea târziu și îi poate costa fericirea.
Deși cu multe defecte și neobișnuită cu greutățile, Scarlett O'Hara se remarcă prin forța ei incredibilă de a lupta cu toate obstacolele care îi apar în cale, într-o epocă în care lumea se schimbă radical, precum și prin caracterul ei profund uman, de a sări în ajutorul celor din jur fără să clipească.
New York Herald Tribune a caracterizat filmul “Pe aripile vântului”, la momentul apariției lui, ca fiind "un spectacol cinematografic monumental" care, aș putea adăuga eu, dacă îi permiți să îți atingă sufletul, îți va smulge câteva lacrimi chiar și fără voia ta.
6. The Notebook – Jurnalul (2004)
Există iubiri adolescentine care dăinuie peste ani? Aceasta este veșnica dilemă a iubirilor dintre copiii care învață cum să fie adulți.
The Notebook ne poartă pașii prin labirintul unei iubiri de basm, fără a ne feri de fluturii din stomac, gândurile contradictorii, temerile și dorințele care vin la pachet cu ea.
Deși mulți oameni mi-au spus că e imposibil să afirm că acest film "siropos" este unul dintre cele care m-au marcat, îmi susțin până la capăt ideea că “Jurnalul” este o capodoperă în toate sensurile și că, îndrăgostiți fiind, acum sau la un moment dat în viață, toți oamenii visează la o iubire fără de sfârșit, în care conexiunea cu celălalt să treacă dincolo de cuvinte, de viață și de moarte.
Un film în regia lui Nick Cassavetes, cu Ryan Gosling și Rachel McAdams.
Pe lângă cele enumerate mai sus, aproape zilnic descopăr filme și seriale din care putem extrage lecții prețioase, astfel că, pe măsură ce le voi viziona, o să vă țin la curent cu impresii și recomandări cuprinse în recenzii cât se poate de complete și complexe, de fiecare dată când voi dedica un întreg articol unui film anume..
Foto: cinemagia.ro
Un articol de Anca Cernat. YouTube: ANCA CERNAT
Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.







Ţi-a plăcut acest articol?
Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!